Šta je novo?

odabrati UltraZoom aparat

Minolta Z2 je takodje opako brz aparat,garantovano drugo mesto od gorenavedenih aparata

Ne bih da se kasno ukljucujem u diskusiju, ali svaki aparat ima svoje mane, pogotovo u ovim klasama. Aleksandar je dobro rekao "Koliko para, toliko muzike.." , ok svi to znamo, a da li razmisljamo o tome pri izboru aparata ?
Ja jedino mogu da pohvalim Panasonic long zoom modele jer sam par probao i jedan imao, po meni jedina mana u "low light" scenama. Ali zato kristalne slike u 12x zumu preko dana su me ostavljale bez daha. Nezgodno je to sto nijedan aparat ocigledno ne moze sve uslove da ispuni, treba biti fleksibilan i "opustiti" se pri odluci, ili odabrati jedan aparat za zoom slike a jedan za zezanje u klubovima nocu i olaksati novcanik za letovanje bez letovanja :)

Bane® je napisao(la):
Nije problematično, sa C770 dok je bio kod mene nisam skidao sa 10x zooma i tek svaka sedma ili osma fotka nije uspela. Istina, to je bio dan, shutter speed je bio na nivou 1/100 i brže, a aparat prislonjen na lice (korišćen EVF) i koliko-toliko mirna ruka (istina, nisam strelac po hobiju). Iako svaki UZ po meni treba da poseduje stabilizaciju i ta stabilizacija može uvek da bude korisna, po meni je to fancy dodatak koji samo u specifičnim uslovima zatreba (+dozvoljava ti da malo opuštenije slikaš i držiš aparat), vrlo često zna da bude bez koristi, ko ABS na kolima ako znaš da ih voziš ;)...

Bolje je poredjenje, da je stabilizacija korisna kao ABS zenskim vozachima :)
Ona se moze iskoristiti za vecinu indoor slika, shto je mislim vecini vrlo bitno...

driver je napisao(la):
Bolje je poredjenje, da je stabilizacija korisna kao ABS zenskim vozachima :)
To sam hteo da kažem, ali nisam lepo sklopio rečenicu, pa sam odustao... :)

driver je napisao(la):
Ona se moze iskoristiti za vecinu indoor slika, shto je mislim vecini vrlo bitno...
Vuneštino, u indor situaciji ti treba 28, a ne 380mm...

Bane® je napisao(la):
To sam hteo da kažem, ali nisam lepo sklopio rečenicu, pa sam odustao... :)

Vuneštino, u indor situaciji ti treba 28, a ne 380mm...
:D ma bre njega ni 14mm ne bi pokrilo :d

Calibra 4WD je napisao(la):
:d :d :d

Jos kad uvuce koznu jaknu u bokserice :-devil-:
? pricali smo o wide slikanju i objektivima na saljiv drugarski nacin, ne prevrci smisao mog posta.

RamOne je napisao(la):
? pricali smo o wide slikanju i objektivima na saljiv drugarski nacin, ne prevrci smisao mog posta.

Opusteno Ramone,nece se Driver naljutiti,stari smo mi pajtasi,interna sala izmedju nas dvojice

I ja sam pricao o wide slikanju,doduse za onu scenu bi trebao wide wide objektiv ispod 10mm :d

Nego smarači nijedni (mislim na ovu dvojicu :)), a i ostali, niko da prokomentariše test Panasonica FZ3 na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz3/ . Dpreview je dobio još 2 člana kako mi se čini, sada mnogo brže izbacuje reviewe, a i broj im se povećava. Skoro se nije desilo da sa nekim aparatom budu prvi, evo sad konačno Panasonic FZ3.

Retko kad se primim na aparat na osnovu reviewa, a Panasonic FZ3 je jedan od takvih slučajeva. Sviđaju mi se mnogo dimenzije aparata, pogovoto kada se pogleda kakav objektiv ima. Za manje dimenzije je bio potreban manji senzor (da bi se smanjio objektiv, pa samim tim i ceo aparat) i ja sam lično bio, ne skeptičan, nego zainteresovan na šta će tih 3mpx izaći iz jako malog senzora. Mogu reći da sam jako zadovoljan sample slikama, fantastičan objektiv je očigledno izvukao maksimum iz senzora, pa je tih 3 megapiksela jako jako konkurentno - idealan primer koliko je kvalitetan objektiv bitan kod bilo kog fotoaparata. Slike su dosta oštre i jasne. Pri većim iso osetljivostima nema puno šuma (ne onoliko makar koliko sam ja očekivao), ali usled toga što kamera "vuče" na oštrinu, pojavljuje se agresivan šum, koji se može ukrotiti smanjivanjem sharpnesa u kameri. Mada, zahvaljujući objektivu, u dobrom broju situacija će ova kamera dozvoljavati jedan stupanj niže što se iso osetljivosti tiče. Još jednom moram da skrenem pažnje na dimenzije - aparat je duplo manji nego FZ10/20 Panasonica, a nije ni težak. Nadam se da ću biti u prilici da ga probam uskoro, a i isto se tako nadam nekom testu.

PS. A da, jako me nervira ova sivo-srebrna boja, nadam se da će ga napraviti u crnoj varijanti...

Poslednja izmena:
Jedino mi ono poredjenje sa S1 ne izgleda verodostojno, tj. ne chini mi se da je ushio canona kao shto Phil komentarishe. Po mom mishljenju je isti kvalitet. Ochigledno izvanredan aparat.

Testovi su na dpreview malo vise haj-ho, tj. vise optimisticki orijentisani. Fil je imao obicno neki pesimisticki stav, tj. citas ceo test, mislis da samo pljuje, a na kraju da solidnu ocenu - vise je isticao mane, dok novi tim vise istice prednosti pojedinog modela. Nemam problema sa tim, samo primecujem.

Mali FZ3 je ispunio moja ocekivanja - bombonica od aparata! Sad ima jos bolje komande, lep mode-dial, bolji fokus u malo svetla, LCD se pojacava u polumraku.. Slike su bolje nego sto sam ocekivao.

Pa, ne kaze bas da je usio S1. Kaze da IS radi slicno ili bolje, da je slika nesto bolja na osnovnom ISO, a detaljnija a sumovitija na visem ISO. To se lepo i vidi. Zanimljivo poredjenje - Canon se odlucio za bolji (40% veci) senzor, Panasonic za bolji objektiv. Panasonic ocigledno manje redukuje sum u kameri. Meni se vise dopada rezultat FZ3, uz mnogo manje CA. Canon takodje ima vrlo svetao objektiv (2.8-3.1).
Ali S1 ima onaj obrtni LCD, ima vise direktnih komandi na telu aparat, nesto vise mogucnosti..
Meni se vise dopada Panasonic, mada me ne treba ozbiljno uzeti, jer nisam jos nijedan probao..

Ja ne volim onaj njegov test sa onim flašama i ono gde upoređuje kropove, idealni svetlosni uslovi i udri (ni jedne senke nema). Imam dosta slika sa S1, dosta i koje sam ja napravio i oduvek su mi bile mrtve, za šta krivim objektiv ala kinder jaje igračkica...

Poslednja izmena:
Evo novih modela sa velikim zoom-om.
Nikon 8800 10x optical zoom i stabilizacija slike
Nikon 4800 8,3x optical zoom
Oly C-7000 5x zoom, mali, kompaktan

Bice sve teze odabrati aparat.

Ma moram da vas podsetim opet: Olympusi c-760; c-765; c-770.Napred metal, izuzetna optika, najmanji, najlaksi.Jedina mana pa nije savrsen, je, sto sporije fokusira od Minolte.Evo jedne slike, jedne Lore uradjene sa c-760.

Prilozi

• Lora.jpg
    Lora.jpg
    136.4 KB · Pregleda: 81
ja se jos uvek nisam nista smislio |>
jel c770 metalni i pozadi?

Imao sam ga u rukama al pre jedno mesec i po (bio je crne boje), pa sam zaboravio, secam se samo da je odavao utisak neceg vrednog...Calibra ti si ga malo koristio?Odgovori coveku. cheers

Jel video neko ili jos bolje probao:
http://www.dcviews.com/press/Praktica-Luxmedia-4008.htm

ne mogu ni jedan pravi test da nadjem, po cenovnicima u de, pise da je oko 300eu... sto je jos gore ne mogu da vidim ni koliiki je... deluje mi da je velicine konice z3, a malo mi i po dizajnu lici? sta kazete?

danijel00 je napisao(la):
ja se jos uvek nisam nista smislio |>
jel c770 metalni i pozadi?

C770 je metalan i pozadi,mada ne kvaliteta kao kod Ixusa,vec kao sto smo opisali kod A80-ke

Vrh Dno