Šta je novo?

Hardver Odabir komponenti za PC

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Tomiprunet

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2020
Poena
265
Izvinjavam se sto stalno postavljam pitanja u vezi sta kupiti. Prva mi je ideja bila uzeti neki mini PC, mac mini...Pa sad razmisljam mozda mi je bolje da sastavim neki svoj Mini PC.
Hteo bih sto manje neko kuciste, zanimljivo mi je: modcase mass , ali to treba da se printa 3D stampacem, a ja to nemam. :D Ne znam da li moze da se kupi vec gotovo?
Ok
Kod nas ima Lian Li A3, to bi bilo kuciste. 70eur
MotherBoard: Biostar B650MT 78eur
Processor: Ryzen 7 7700 ili Ryzen 5 8600G ( Sta znaci tray pored naziva procesora? ) 172eur ryzen 7, 160eur ryzen5
SSD : Kingston KC3000 512GB 65eur
RAM: Ne znam koji 32GB bih uzeo
PSU: FSP Hydro K Pro G5 850W PCIe5 80Eeur
CPU cooler: Thermalright peerless assassin 120 se 50eur

Mislim da bi to bilo to.
Mozda bih uzeo polovnu RX6600 ovu npr: Sapphire RX6600 Pulse 8GB. 120eur

to bi bilo oko 600eur bez graficke.

Sta bi vi tu promenuli?

Definitivno mi ne treba za gaming. Obicna upotreba, internet, ponekad Photoshop za obradu fotografija ( za sebe) , i to je to.
Samo da bude sto tise.

Da li postoji nesto slicno u Intel varijanti?

Prosao je edit:

Odlucio sam se za ove komponente.
Otisao sam na IPON site, i odabrao za Case ovaj Josnbo NV10; pa mi je on na osnovu njega da neke predloge npr za ovo napajanje od 300W i cpu cooler . Pa sam onda ja otisao na KP i sve te komponente pronasao i to su te cene koje sam naveo. Subotica preprodavci. Jedino bij Case otisao kupiti u Madjarsku.
FlexATX Enhance od 450W napajanje mi nece stici do 14 Jula dokad sam ja u Francuskoj.

Case:

JONSBO NV10 mini ITX black 90eur u Madjarskoj​

Motherboard:

Gigabyte B650I AX 159eur KP​

RAM:

G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36 93eur KP​

SSD:

KINGSTON 1TB NV3 M.2 PCIe M.2 2280 58ur KP​

CPU:

AMD Ryzen 5 8600G 4.30GHz AM5 BOX 146eur KP​

CPU Cooler:

NOCTUA NH-L9a-AM5 51eur KP​

PSU:

BE QUIET! TFX Power 3 Gold 300W 70eur KP (preporuka IPON sajta)​

FSP FlexGURU PRO 500W 120eur KP (preporuka sa reddit)​

500w je malo.
7700 ryzen 7 kod Мађара ти је боља опција.
AMD је јако пипав око меморије.
Боље узми Kingston 6400 cl32 или 6000 cl30 са 10 година гаранције па да накривиш капу.

Ти G skill јесу лепи али да је у Србији боља гаранција па да се купи.
Овако како ћеш враћати Gskill преко Мађара ако буде рекламације ?

500w je malo.
7700 ryzen 7 kod Мађара ти је боља опција.
AMD је јако пипав око меморије.
Боље узми Kingston 6400 cl32 или 6000 cl30 са 10 година гаранције па да накривиш капу.

Ти G skill јесу лепи али да је у Србији боља гаранција па да се купи.
Овако како ћеш враћати Gskill преко Мађара ако буде рекламације ?
Za sta je 500W malo? skroz ste me zbunili :)
Clan Dogzilla mi je predlagao 450W ( ako budem koristio externu graficku)
IPON mi preporuci od 300W za te moje komponente
na Redditu mi preporucili 500W
sad mi nista nije jasno :)

Ok, u vezi memorije pogledat cu neki cl30.

Ne moze TFX da stane, to je kompletno drugi standard, druge velicine

Poruci slobodno na adresu u Srbiju

Bolje Thermalright AXP90-X36, ako ti ne stize u Francuskoj, najbolje onda preko aliexpress-a za Srbiju
Pogledat cu da vidim u vezi tog napajanja i slanje u srbiju. Ti si narucivao? Ovaj od 450W je dovoljan za PC bez externe graficke?
Termalright videcu ako ima na amazon fr, za koje vreme moze stici. Ok, ovo moze da stigne do 3. Jula sa amazona

EDIT:

Mislim da cu ici na JONSBO C6 ITX kuciste :)
Malo je vece od NV10 a malo manje od Lian Li A3
Mislim da ce mi se biti lakse uklopit sa komponentama

Poslednja izmena:
Ti si narucivao?
aha, doduse 450W od Engleza sa Overtek-a (ide onaj jeftinija cena bez njihovog PDV-a),

Tako znam, i iz licnog iskustva, da nije dobar izbor jer ne mogu da ubodem ceo EPS kabl za procesor na maticnoj, prekratak je 😂 , i stoji mi samo ubaceno pola, 4-pinski EPS kabl 😁

Ali trebalo bi da je slicno od Geeekstore, ako ne i potencijalno jeftinije, posto nema Carine (dogovor sa Kinom), a uvek moze bilo koje od njih da se provuce zbog prenatrpanosti kod nas

450W ce sigurno terati, samo mozda bucno bude, pogotovo leti ako ti je bas toplo u sobi, 600W model je tisi
Nije, licno terao 5600 i RX 6600

A Ryzen 7 7700 tera samo 21.6W vise od 5600 i to u blenderu, znaci profesionalni workload, gaming jos manje po GamersNexusu

Sad teram 5600 i RTX 5060 8GB (doduse undervolt-ovao i under-clock-ovao sam je da ne prelazi ~100W u 3DMark Steel Nomad 1080p, niti ~110W u 3DMark Steel Nomad 4K)

Poslednja izmena:
Za sta je 500W malo? skroz ste me zbunili :)
Clan Dogzilla mi je predlagao 450W ( ako budem koristio externu graficku)
IPON mi preporuci od 300W za te moje komponente
na Redditu mi preporucili 500W
sad mi nista nije jasno :)

Ok, u vezi memorije pogledat cu neki cl30.
300w ни am4 не користи више, то је за неке компјутере старе 10 година.
Боље узми мало веће напајање, ако ти се покаже добро и квалитетно, нпр ако траје 5 година, што би га бацао ако може да ради
Нпр купиш 500w, за две три године купиш бољи процесор и јачу графичку. Што би безвезе узимао и напајање. Још ако узмеш са пет година гаранције напајање, боље сад веће него касније да ново узимаш а немаш шта да радиш са старим

Иди на око 150x150 напајање. Постоје и мања али имају мању гаранцију, мање вентилаторе и скупља су. У некој нижој ценовној равни може и 160x150 cm Увек провери димензије напајања

Иди на око 150x150 напајање. Постоје и мања али имају мању гаранцију, мање вентилаторе и скупља су. У некој нижој ценовној равни може и 160x150 cm Увек провери димензије напајања
da li moze samo jedan predlog takvog napajanja? da zna sta da trazim gledam,...

Jos sam u fazi odlucivanja, sta da radim, kucista, komponente,... pa citam razne forume, reddit,...i tako nailazim na neke odgovore, kao neko hoce da sastavi komp, koji bi sluzio za sve pa i poneku igru, i u tom njegovom nekom odabiru komponenti je odabrao rx 6700. kazu mu da ce ta kartica biti dobra za 1080p a za 1440p ce morati uzeti nesto jace. Da li se koriscenje PCa svelo na igranje igrica? Ne postoji nista univerzalno? I te kartice 8GB malo, ... bolje ova od 16GB, 800evra kartica, ma ko ga sisa, ja igram igrice na high :D

Zato treba prvo navesti čemu će kompjuter da služi. "Samo po nekad neka igrica" zahteva isti hadver kao da se igra 10 po ceo dan. Igrice su ogroman biznis, veći od cele entrainment industrije a to uključuje filmsku i muzičku industriju pa nije ni čudo da prozvođači hardvera guraju svoje proizvode. To proizvodi neku groznicu za što jačim hardverom specijalno grafičkim kartama. Zagriženi igrači su posebna sorta, njima nikada nije ništa dovoljno a specijalno dovljno fremova u sekundu i detalja, Zato nemoj da se čudiš što se najviše priča o "Gaming" kompjuterima. Za normalan tkzv. "Ofice PC" netreba ništa naročito. nikakva ili elelemtrana grafičke. samo da baca sliku. To većina modernih procesosra već ima uugrađeno. Postoje i ozbiljni programi koji upotrebljavaju gtafičke karte, ne samo da daju sliku već i za kalkulacije a i za to postoje profi grafike, daleko jače i slkuplje od ovih igračkih.

Razumem ja da je gejming biznis. nego citanjem sam upao u neku konfuziju,...procesor nece ispratiti graficku karticu,...ok kapiram za neki extremni gejming na high preformansama. Sto mene npr ne treba da brine za moju upotrebu PC bez gaminga :)

Očigledno je da si to čuo od nekoga kome su igrice od primarnog značaja. "procesor nece ispratiti graficku karticu" - takođe = "Bottleneck". U igrama procesor odrađuje akciju, AI itd. a grafička odrađuje sliku prema onome što dobija od sistema. Ako procesor ne može dovoljno brzo da to odradi, onda grafička mora da čeka na podatke što dovodi do seckanja. Ako je grafička preslaba, onda se sve uspori. Što je viša rezolucija i više detalja to mora "jača grafička" i potrebno joj je više memorijeda ih sačuva a to poskupljuje puno.
Moraš da shvatiš nešto. Kada se govori o igricama, misli sena one najzahtevnije jer je to pojam sa velikim diapozonom. Od pasijansa koji može da odradi i najslabiji "office PC" do recimo MS Flight simulatora koji je više nauka i fizika nego igrica i sa kojim u super kompjuter teško izlazi na kraj.

Samo o onom što je tebi važno prema poslu koji treba da obavlja. Ako se raspituješ, to prvo naglasi pa nećeš dobijati neprimerene podatke i ne moraš ni da misliš o njima. Recimo: "Home office PC, za internet, gledanje filmova (rezolucija) i obradu slika/multimedije".

Реално се не оптерећуј процесором. Све ће то лепо радити.
Што се игара тиче зависи да ли тражиш 2к или full hd играње
Ne bi igrao ništa 😊
Za to ti ne treba ni grafićka kartica, speciajlno ne sa 8000g serijom procesora, mogu da prođu i jednostavnije igre i 4K filmovi..
Uzet cu ryzen 7 7700 najverovatnije

Jedno od ova 3 kucista ce biti
Jonsbo N4
Jonsbo T6
Jonsbo V8 Mesh

pa mi napisi, sta bi ti ugradio u ta kucista, a za moje potrebe , bez igranja igrica. Da je procesor u rangu 7700 a da ima bolju integrisanu graficku.

Vrh Dno