Šta je novo?

Od sredine 2016. u EU nema vise rominga

Ako su cene izjednačene sa cenama poziva iz domaće mreže onda je roaming besplatan, ne? :) Nemaš dodatnih troškova roaminga.

Ne. Jer ne mozes koristiti saobracaj iz tarife, vec dodatni. Samo je ista cena kao da prekoracis tarifu i da koristis u EU romingu.

Koliko sam ja shvatio ti trošiš iz tvoje tarife minute, sms i mb + plaćaš roaming naknadu, a ta naknada bi trebala da se ukine iduće godine pa koliko ja razumem ti ćeš u EU koristiti minute, sms i mb iz tvoje tarife.

https://www.simpa.hr/tarifa/roaming/cijene

Pa kako je to onda bez rominga ko imas i naknadu za roming?:)

Ovo sto si naveo je jedna od tarifa gde je provider odlucio da tarifa ima i nesto rominga, nemaju sve tarife tu mogucnost. Recimo A1 u Austriji ima tarife koje su samo za AT, i ima tarifa gde vazi unutar AT/CH/DE, ali ostatak EU nije ukljucen.

To nije isto kao i da nema rominga.

Izgleda da će ipak biti besplatnog rominga

Moji odgovori se odnose na ovaj post, znači još nema ali će ga biti. Pa opet kada pročitaš moj post #33 vidiš da sam napisao da će biti iduće godine kada se ukine roaming naknada.

Koliko sam ja shvatio ti trošiš iz tvoje tarife minute, sms i mb + plaćaš roaming naknadu, a ta naknada bi trebala da se ukine iduće godine pa koliko ja razumem ti ćeš u EU koristiti minute, sms i mb iz tvoje tarife.

https://www.simpa.hr/tarifa/roaming/cijene
Upravo tako, sledeće godine se ukida roaming naknada, tako da će biti svejedno koristiš li svoju EU karticu u matičnoj zemlji, ili nekoj drugoj zemlji EU, nećeš imati dodatnih troškova.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Moji odgovori se odnose na ovaj post, znači još nema ali će ga biti. Pa opet kada pročitaš moj post #33 vidiš da sam napisao da će biti iduće godine kada se ukine roaming naknada.
Shvatam, ali za sada nema najave da je obaveza operatera da se koristi saobracaj iz tarife. To je slobodna volja operatera, kao sto si pomenuo primer Simpe.

A ako ukinu roming naknadu unutar EU, i saobracaj iz svih tarifa moze da se koristi unutar EU, onda jeste kraj rominga unutar EU. To su dva koraka, samo jedan ce biti zakonski forsiran (prvi)

U stvari, unutar EEA, nigde se zvanicno ne pominje EU vec EEA, samo ljudi obicno koriste EU.

Malo da dignem temu, jer me interesovalo baš ovo što je alfa napisao, a paralela mi je MTS i MTel...

Dakle, sad je MTS koliko sam skontao dozvolio i minute i SMSove iz paketa možeš koristiti da zoveš MTel ove (BIH; CG) kao da zoveš u Srbiju.

Pošto od 15 juna bi trebalo konačno da se ukine roming, da li ima detalja o tome za EU zemlje?

Konkretno, kupim prepaid paket sa 300 minuta i 3 GB u Grčkoj, da li mogu to da koristim i u Italiji i Nemačkoj, ili će to da mi "stoji" samo za grčku, a u italiji i ermaniji naplaćuju klasika, koliko već 7 centi minut ili slično?

Hoce, od 1. jula (ili kad bese ono ove godine) "bring your home tariff" je, mozes koristiti sve iz tarife maticne zemlje, kao da si tamo, bilo gde u EU, sa nekim ogranicenjem za net, ali pristojnim.

COOL, znači ono, gde god da ideš, gledaš sve ponude svih operatera... :) :) :)

Malo da dignem temu, jer me interesovalo baš ovo što je alfa napisao, a paralela mi je MTS i MTel...

Dakle, sad je MTS koliko sam skontao dozvolio i minute i SMSove iz paketa možeš koristiti da zoveš MTel ove (BIH; CG) kao da zoveš u Srbiju.

Pošto od 15 juna bi trebalo konačno da se ukine roming, da li ima detalja o tome za EU zemlje?

Konkretno, kupim prepaid paket sa 300 minuta i 3 GB u Grčkoj, da li mogu to da koristim i u Italiji i Nemačkoj, ili će to da mi "stoji" samo za grčku, a u italiji i ermaniji naplaćuju klasika, koliko već 7 centi minut ili slično?

Za mts, ovo za poruke i minute... jeste, ali od paketa xl+

Ovo sto MTS nudi nema veze sa romingom, vec sa zvanjem inostranstva. Niti ce u skorije vreme ista nuditi nasi operateri za roming unutar EU. Sto je bezobrazno, a cak i glupo. Da VIP i Telenor ponude, barem u svojim mrezama u EU, jeftin roming, ili "ponesi kucni paket" njima bi se cak i isplatilo! (manje ih kosta interkonekcija nego kod nas)

MM, imaj samo na umu da ako vise od 2 meseca koristis tu karticu van Grcke za redom, moze se desiti da zabrane koriscenje.

http://www.wind.it/it/promo/easy-europe/?prov=HPW_v4

Use your WIND offer in Europe as well as in Italy!
Preliminary April 24, more convenience to call, send messages and navigate to the European Union.
You can continue to use your national offer on holiday or business trips at no extra cost!

ovi još od aprila pustili ....

https://www.wind.it/it/privati/tariffe_e_opzioni/privatiestero/dallitalia/giga_international/

Ako dobro kontam, ovo je prava stvar. 20 giga za 17 2vra ....

Giga International
For all foreign customers, many GIGAs to use at a special price!

The ideal offer for anyone who needs the Internet.
20 GIGA

The offer is renewed every 4 weeks

Kako mogu da mi obnove, ako ja ne dopunim kredit?

Poslednja izmena:
alfa, daj strucno misljenje. ovo je suvise dobro da bi bilo istinito :)

Do 21. maja moze da se aktivira :)

Ovo sto MTS nudi nema veze sa romingom, vec sa zvanjem inostranstva. Niti ce u skorije vreme ista nuditi nasi operateri za roming unutar EU. Sto je bezobrazno, a cak i glupo. Da VIP i Telenor ponude, barem u svojim mrezama u EU, jeftin roming, ili "ponesi kucni paket" njima bi se cak i isplatilo! (manje ih kosta interkonekcija nego kod nas)

MM, imaj samo na umu da ako vise od 2 meseca koristis tu karticu van Grcke za redom, moze se desiti da zabrane koriscenje.

E pa ne funkcionise to bas tako u EU. Ako Telenor u Madjarskoj dozvoli Telenoru Srbija da se kaci na mrezu bez naplate roaminga, onda to mora dozvoliti svim operatorima iz Srbije pod istim uslovima. U suprotnom to bi se tretiralo kao zloupotreba monopola.
Tamo postoje procedure koje se moraju postovati. Nije ti to Srbija.

E pa ne funkcionise to bas tako u EU. Ako Telenor u Madjarskoj dozvoli Telenoru Srbija da se kaci na mrezu bez naplate roaminga, onda to mora dozvoliti svim operatorima iz Srbije pod istim uslovima. U suprotnom to bi se tretiralo kao zloupotreba monopola.
Ali oni nemaju monopol nigde :)
A VIP je to radio unutar Vodafone mreze, kao i Vodafone unutar Vodafone mreza, T-Mobile unutar T-Mobile (za US korisnike samo doduse), a pre su Vodafone i T-Mobile monopolisti nego Tnor realno.

Sta je VIP radio unutar Vodafone mreze? Imao besplatne roming minute ili sta?

VIP je nudio one roming dodatke samo unutar Vodafone mreze recimo.
VOdafone i T-com su takodje nudili unutar svojih mreza samo povoljniji roming.

Niko od njih zvanicno nema monopol, bas da mogu da se igraju takvih stvari :) Zasto bi T-Com za USA korisnike nudio najbolji roming na svetu? (da, ima cak i neogranicen net u 120 zemalja, gde smo cini mi se i mi, besplatno, sa smanjenom brzinom u vecini zemalja)
Dok nijedan drugi operater u USA nema tako nesto ni blizu.

Mislim da mogu to da rade ali nece. Evo telenor CG bez uplate za dnevnu ili nedeljnu kartu mozes da primas pozive bez naknade.

VIP je nudio one roming dodatke samo unutar Vodafone mreze recimo.
VOdafone i T-com su takodje nudili unutar svojih mreza samo povoljniji roming.

Niko od njih zvanicno nema monopol, bas da mogu da se igraju takvih stvari :) Zasto bi T-Com za USA korisnike nudio najbolji roming na svetu? (da, ima cak i neogranicen net u 120 zemalja, gde smo cini mi se i mi, besplatno, sa smanjenom brzinom u vecini zemalja)
Dok nijedan drugi operater u USA nema tako nesto ni blizu.

Hajde za pocetak napravi razliku izmedju "snizemne cene rominga uz tarifni dodatak" i potpuno besplatnog rominga.
I po tim snizenim cenama, VIP debelo zaradjuje.

Mislim da mogu to da rade ali nece. Evo telenor CG bez uplate za dnevnu ili nedeljnu kartu mozes da primas pozive bez naknade.

Pa placas dnevnu ili nedeljnu kartu sto znaci da nije bez naknade! O Boze! Ne placas na mostu pa placas na cupriji!

NEMA BESPLATNOG ROMINGA! To ne moze! Ustvari moze ali onda mora da bude besplatan za sve operatore iz doticne drzave!

Poslednja izmena od urednika:
Da, postoji besplatan eu Roaming, evo u nedelju sam prošao kroz Austriju i Madjarsku, sa sve uključenim internetom, pre toga naravno zvao te
Telekom.de, jer imam takav paket tarifu da mi je internet eu Roaming džabe, poruke džabe, to jest sve isto kao da sam u DE, ovo je odlično, upravo sam evo sad u Madjarskoj.

Huawei Mediapad X2 7.0 LTE

Moze li link do tog tvog paketa koji koristis ?
I u kojim sve zemljama mozes koristiti besplatan roaming ?

U svim eu državama mogu koristiti besplatan Roaming. Stranica trenutno nije dostupna telekom.de, tako da cu okačiti kasnije malo link od tarife koju ja imam. Pogledaj i sam kod Telekom.de tarife sve što imaju EU...
Evo lista zemalja, država
Ländergruppe 1 Roaming
Belgien, Bulgarien, Dänemark, Estland, Finnland, Frankreich, Französisch-Guayana, Gibraltar, Griechenland, Großbritannien, Guadeloupe, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Kanalinseln, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Mayotte, Monaco, Niederlande, Nordirland, Norwegen, Österreich, Polen, Portugal, Reunion, Rumänien, Saint-Bathelemy, Saint-Martin (französischer Teil), San Marino, Schweden, Slowakei, Slowenien, Spanien, Tschechische Republik, Ungarn, Vatikanstadt, Zypern.

Poslednja izmena:
Ima odavno T-Com u skupljim tarifama roming unutar EU, kao i Vodafone, zovu ga nesto tipa "Bring your home tariff", bukvalno sve ukljuceno iz home paketa unutar EU.

TI paketi su u ovom trenutku nebitni, posto za <10 dana svi postaju "bring your home tariff".

Vrh Dno