Šta je novo?

OCZ DDR2 Memorije

monteniger

Slavan
Učlanjen(a)
26.10.2007
Poena
304
planirao sam da uzmem neku od ovih memorija pa da mi kazete koja je najbolja od njih jer je razlika izmedju najjevtinije i najskuplje 4-5 evra

1- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Platinum XTC/CL 4-4-4-15 /Kit
2- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Titanium XTC/EPP/CL 4-4-4-15 3- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Platinum R2 XTC/CL 4-4-4-15 /Kit
4- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ SOE XTC/CL 5-5-5-12/kit
5- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Titanium XTC/CL 3
6- Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Gold XTC/CL4 kit
i sto je bolje titanium,platinum ili gold?
hvala

Dobro ovaj lik je konkretno imao/ima Reapere ali na 1066, mozda na one sto su deklarisane na 1200 stavljaju Microne ko zna. Mada sudeci po sadasnjoj ceni mozda i nisu Microni.

Ja sam se pre god dana zayebao jer sam kupio A-data Vitesta Extreeme i ocekivao sam D9 jer su u pocetku stavljali Microne a posle sta su imali :d . Klasika ;)

Dal su mikroni proverićete tako što GMH moraju da rade 1000Mhz CL4-4-4-4.

meni je jedan stick Axerama 1066MHz ispustio dusu, verovatno zbog pregrevanja. Hitsprederi su jako lose reseni na ovim modulima, 1200MHz su druga prica. Cekam zamenu, ali bih rado presao na 2x2GB.
Gledam razne rivjue, ova nova serija G.Skill PI se jako dobro pokazala. Ima li neko da ih prodaje kod nas?
Kao neku alternativu razmisljam o OCZ Reaper PC6400 2x2GB modulima, ili ako imate neku preporuku..:)

Na kolikoj voltazi?

EDIT: Iz prve 1000 4-4-4-4 pri 2.3V. To bi trebalo da bude to...

To je to.
Meni Buffalo radi 1050Mhz 4-4-4-4 2.35 a Tracerice (GKX) su radile to isto na 2.25V.
Ne znam da neki PSC ili Elpida to mogu.

meni je jedan stick Axerama 1066MHz ispustio dusu, verovatno zbog pregrevanja. Hitsprederi su jako lose reseni na ovim modulima, 1200MHz su druga prica. Cekam zamenu, ali bih rado presao na 2x2GB.
Gledam razne rivjue, ova nova serija G.Skill PI se jako dobro pokazala. Ima li neko da ih prodaje kod nas?
Kao neku alternativu razmisljam o OCZ Reaper PC6400 2x2GB modulima, ili ako imate neku preporuku..:)

Oko 1100 mogu Transcend sa P na kraju bar koda.
Jedino moraš malo da se igraš ta tajminzima, npr više se OC-uju sa 5-6-3-x nego 5-5-5-x i tako to... :D

Poslednja izmena:
To je sasvim OK za module od 2GB. :) E sad pitanje koliko mogu ti OCZ Reaper-i od 2GB.

G.Skill kod nas izgleda nema sanse da se nadje. ,)[/QUOTE]

...ili ako imate neku preporuku..:)

Pomenuti Transcend - link

Imas i BlackDragon sa takvim chipovima - link1 link2

Powerchip prepoznajes po tome sto imaju tacku u donjem levom uglu. Primeti i "AA3G" u oznaci cipa, i "X" na pocetku te oznake...

Ovakvi cipovi se koriste i na skupljim modelima, placas samo ime...
primer1
primer2

Taj Powerchip je sad hit. A mozes imati 4GB za 60-70e...
Uostalom, pogledaj ramlistu. I taj Reaper 6400 2x2GB je najverovatnije Powerchip...

Prilozi

• G.Skill PC2 2x2GB PC2 8000.jpg
    G.Skill PC2 2x2GB PC2 8000.jpg
    153.9 KB · Pregleda: 70
  • powerchip 2x2GB Black Dragon.jpg
    powerchip 2x2GB Black Dragon.jpg
    94.8 KB · Pregleda: 80
  • Powerchip Axe 4GB 1066.jpg
    Powerchip Axe 4GB 1066.jpg
    91.5 KB · Pregleda: 76
mitarus, hvala za linkove :)

Pomenuti Transcend - link

Imas i BlackDragon sa takvim chipovima - link1 link2

Powerchip prepoznajes po tome sto imaju tacku u donjem levom uglu. Primeti i "AA3G" u oznaci cipa, i "X" na pocetku te oznake...

Ovakvi cipovi se koriste i na skupljim modelima, placas samo ime...
primer1
primer2

Taj Powerchip je sad hit. A mozes imati 4GB za 60-70e...
Uostalom, pogledaj ramlistu. I taj Reaper 6400 2x2GB je najverovatnije Powerchip...

Chekaj PowerChip uvek ima kruzic u denjem levom uglu? Onda je moj pokojni Ballistix imao PowerChip na sebi jer ima kruzic u levom uglu :smash:

mitarus, hvala za linkove :)

I drugi put :wave:

Chekaj PowerChip uvek ima kruzic u denjem levom uglu? Onda je moj pokojni Ballistix imao PowerChip na sebi jer ima kruzic u levom uglu :smash:

Format oznake kod Powerchipa se vidi sa prve slike iz attachment-a - "'tacka'_xxxxxx-xxxx". Ako je imao takvu oznaku, verovatno je Powerchip.

Nije vise samo Micron brz. Vidite samo podatke sa OCZ support foruma i RAMliste - od 2008. OCZ ne stavlja Microne ni na top ponudu.Verovatno moze da se zalomi, ali nije sigurno...

E ljudi, ja imam u masini 2x2GB Reaper na 1066Mhz CL5-5-5-18, i 2x1GB Gold XTC na 1100Mhz CL5-6-6-18, trenutno mi FSB radi na 333Mhz, a memorija u odnosu 2:3, znaci na 1002Mhz. Tako sam u biosu podesio, takoreci sam underclockovao memoriju! U tome je sada problem...

Sve lepo i stabilno radi na 5-5-5-15 letencijama, pri naponu od 2.1V, ali nekako mi se cini da ovi chipovi mogu da idu makar 60Mhz vise od 1002. Makar na 1066Mhz, pri letencijama 5-5-5-15. Jer Reaperova nominalna frekvencija je bas na 1066. Problem je sada sa ovim Gold modulima. Oni su radili stabilno na 1002Mhz pri ovim letencijama, ali kada sam pokusao da ih podignem na preko 1002Mhz, nisu bili stabilni, iako bi trebalo da im je nominalna frekv. 1100Mhz.
Izgleda da ne mogu da izguraju 5-5-5-15 na 1100Mhz, a moje pitanje je zasto? U ostalom ne mora ni da bude 1100, bio bih zadovoljan kad bih sa ovim letencijama ostvario 1066Mhz (sto je Reaperova nominalna sa 5-5-5-18).

Moje pitanje je, sta bi se desilo da u biosu stavim sve na AUTO sto se tice memorije? Znaci, i clock, i letencije, i napon? Na koliko bi onda radile? (pretpostavljam u odnosu 1:1, sto znaci 667Mhz, sto je apsurd!)
Da li da probam malo veci napon, i podignem im klok na 1066Mhz, a da zadrzim letencije?

Ili sta bi se desilo, da stavim klok na 1002Mhz a napon na 2.1V, ali samo stavim letencije na auto? Da li bi onda po defaultu memorija radila sa 5-5-5-18 (jer su manje na Reaperu)?

Sta predlazete, koje egzibicije da probam ;)

Poz, i hvala!

Problem je sada sa ovim Gold modulima. Oni su radili stabilno na 1002Mhz pri ovim letencijama, ali kada sam pokusao da ih podignem na preko 1002Mhz, nisu bili stabilni, iako bi trebalo da im je nominalna frekv. 1100Mhz.

Mozda se ne slaze sa tvojom plocom, a mozda su i defektni (u smislu da ne ispunjavaju specifikaciju). A mozda i ti nisi nesto dobro podesio.
Apsurdno je ocekivati da ce ti Reaperi "pogurati" te stare module. Izvadi Reapere, pa probaj da prebacis tih 1066, jer ako oni sami ne mogu, izgubices mnooogo vremena podesavajuci sva cetiri modula...

Poslednja izmena:
Mislis, da probam samo sa Gold modulima i sta god bude radilo za njih, radice i za Reapere?

Ja mislim da sam to i probao, jos odavno.... ali je sve preko 1002Mhz bilo nestabilno sa 5-5-5-15 letencijama i naponom od 2.1V. Mozda bi veci napon uspeo da progura 1066Mhz, mada je pitanje koliko je to pametno. Jer su iovako moduli prevruci (ne mogu da se pipnu rukom)!

Sta bi bilo kad bi namestio napon na auto a stavio 1066Mhz, na primer :D ?

Mislis, da probam samo sa Gold modulima i sta god bude radilo za njih, radice i za Reapere?

Ne mora da znaci. Poenta je da kad odredis max Gold modula, mozes da se bacis na podesavanje sa sva 4 modula. Preko max frekvencije Gold-a nece da idu sva 4 zajedno, sto je i logicno, zar ne? Moze samo manje zbog konflikta sa plocom...

Ja mislim da sam to i probao, jos odavno.... ali je sve preko 1002Mhz bilo nestabilno sa 5-5-5-15 letencijama i naponom od 2.1V. Mozda bi veci napon uspeo da progura 1066Mhz, mada je pitanje koliko je to pametno. Jer su iovako moduli prevruci (ne mogu da se pipnu rukom)!

Onda nemoj ni da ocekujes 1066 sa sva 4 modula.

Sta bi bilo kad bi namestio napon na auto a stavio 1066Mhz, na primer :D ?

Probaj. Navijam za tebe :D

A sto se uopste cimas? Stavi samo Reapere i gotovo. Ili ti treba 6GB RAMa? Prodaj Gold, pa pazari jos Reapera. 8GB RAMa, ludilo :d

Poslednja izmena:
O toj soluciji sam i razmisljao. Da prodam gold i ostavim samo reapere :) Ali pitam se do koliko bi mogli i reaperi da idu? Ja sam kontao, da mi sva 4 modula rade na 1066Mhz sa 5-5-5-15 letencijama pri naponu od 2.1-2.15V.... Mada greota je za ove Gold module koji su napravljeni da rade na 1100Mhz, da rade samo na 1002Mhz, ili 1066.... cist underclock :( Ne znam kolika je realna razlika izmedju 5-5-5-15 i 5-6-6-18 letencija?

O toj soluciji sam i razmisljao. Da prodam gold i ostavim samo reapere :) Ali pitam se do koliko bi mogli i reaperi da idu? Ja sam kontao, da mi sva 4 modula rade na 1066Mhz sa 5-5-5-15 letencijama pri naponu od 2.1-2.15V.... Mada greota je za ove Gold module koji su napravljeni da rade na 1100Mhz, da rade samo na 1002Mhz, ili 1066.... cist underclock :( Ne znam kolika je realna razlika izmedju 5-5-5-15 i 5-6-6-18 letencija?

Nemoj da gubis vreme, leto je :)
Prodaj Gold i uzivaj :smoke:
Ostaje ti Reaper koji ce raditi na 1066+, imace mesta da dise, nece taj skrnavi Gold da ga greje... Jos je Reaper i lepsi, Gold mu samo kvari imidz :D

evo upravo sam to probao, ali sa 1111Mhz nije hteo da podigne vistu. Na 1066Mhz, radi....
Da li je moguce da reaperi ne mogu da se overklokuju :O ?

Vrlo moguce da nece. Mada ima tu jos raznih faktora. Ova setovanja su bila po sistemu ako-prodje-prodje. Eventualno da probas sa 2.15V, ali ja se ne bih zamarao sa time.
Eto, moraces da ih drzis na "samo" 1066MHz :)

ma drzao bih ih ja na 1066Mhz kad bi mi i gold izgurali toliko na tim letencijama :)

U memtestu na 5-5-5-15 (default je 5-5-5-18) pri 1066Mhz, nadje nekoliko gresaka, kod Reapera, zasto?

nisam ih testirao.... Ali sada sam ubacio i Gold module i sve sam podesio na 5-5-5-18 na 1066Mhz, 2.1V napon.

Trenutno je test #3, i sve ok... daj Boze da sve prodje cool :)

p.s
da napomenem da gold moduli rade na 5-6-6-15 (zadnja letencija je manja, tako da postoji verovatnoca da prodje test) :)

Sta oznacava zadnji broj, anyway?

Poslednja izmena:
Ajd ti stavi samo Reapere i spusti im takt na 800MHz i recimo 2V, pa vidi sta imaju da kazu tada...

EDIT: A pre toga u BIOSu idi na Load Optimized Defaults...

Poslednja izmena:
Ajd ti stavi samo Reapere i spusti im takt na 800MHz i recimo 2V, pa vidi sta imaju da kazu tada...

EDIT: A pre toga u BIOSu idi na Load Optimized Defaults...

ako bih isao na "Load Optimized Defaults" izgubio bih overclock na procesoru, tj. FSB bi se spustio na 266 ili na koliko mu je vec nominalna vrednost.

Sta bi Load Optimized Defaults trebalo da urade?

ako bih isao na "Load Optimized Defaults" izgubio bih overclock na procesoru, tj. FSB bi se spustio na 266 ili na koliko mu je vec nominalna vrednost.

Sta bi Load Optimized Defaults trebalo da urade?

OK, ti podesi i FSB onda. Ta opcija ucitava sve default vrednosti u BIOSu i prakticno kreces iz pocetka. Sumnjiva mi je tvoja ploca ili se makar nesto u BIOSu "zaglupelo". Tebi vec drugi memorijski kit ne radi po specifikacijama!?

Startujes memtest sa butabilnog flesha/flopija/diska? Da li ti je na tih 1000MHz sa sva cetiri modula prolazio memtest?

Vrh Dno