Šta je novo?

Ocu da se igram na INTELU

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Imam intelov procesor (1.8) i plocu koja ima nekakav glup AGP slot, stavio sam asus kartcu od 128 mb i pogodite sta? nece da radi. Da bih prekinuo tu mucnu situaciju resio sam da kupim novu plocu (ova mi je dve godine stara i verovatno ne podrzava standard ove graficke, stali je vec...), elem, imam sledecu dilemu koju bih voleo da mi neko raresi. Da li da uzmem jeftiniju asusovu plocu koja ima SI 648 i AGP 8x ili skuplju asuovu koja ima i845 i x AGP Pro (samo x4 1.5V), ajde pomozite mi malo da ne bacam pare bezveze (ps. moze li uopste moj procesor da dodje na nove ploce ne nam koji je socket ali pretpostavaljam da je s478)

Pa nisi rekao osnovnu stvar... a to je koji procesor imas il' je meni nesto ovde promaklo :d Zatim koju karticu imas itd... itd...

procesor je intel 1.8 ghz, kartica je gforce, 64mb, ali nije problem u kartici i procesuru, problem je u AGP slotu, nisam siguran koji je to standard (kad pogledas u AGP vidis da u sebi nema nijednu pregradu, pa mozes da stavis i one stare kartice), probao sam da stavim asus 128mb ati9200se, i jednostavno nije proradilo...

Ajde barem reci koja je ploca u pitanju.

Asus

Jel znate da sam primetio u poslednje vreme, da ljudi koji se slabije razumeju u hardware, ili prvi put kupuju comp, kao da ne postoji ni jedna druga maticna ploca osim Asus-a. Po sistemu ploca-znaci-Asus. Ne daj Boze da im neko preporuci plocu nekog drugog proizvodjaca. Pogledaju te kao da si im ubio nekog chlana porodice, ili u najboljem slucaju: "Neces ti mene da prevaris".
Ovo se ne odnosi na ovaj post specijalno, vec generalno, na mnooogo postova i na situaciju uopste.
A sto je najcrnje, stize kod nas Asus-ov shkart neopevani. Jednostavno problemi na sve strane sa tim plocama, narocito sa -X, u kombinaciji sa budjavim memorijama (chak i nekim skupljim), i kombinaciji sa "kineskim 300 W" napajanjima.

P.S. Ovo je bilo emotivno. :)

Pa dobro, Asus je godinama bio sinonim kvaliteta, sa njima tesko da je sta moglo da podje lose do pojave K7 generacije. Nase trziste je dosta inertno, znam po sebi da sam godinama izbegavao da uzmen LG CD zbog "stare slave". Tri godine mi je trebalo da se ubedim da su sad relativno OK

Prospero izložio si dosta nejasno svoj problem.AGP slot ili jeste ili nije, odnosno ne bi ti mogao da gurneš uopšte tog asusa (za kog čas kažeš da ima 64,čas 128 MB?) u taj slot ako nije AGP slot!Da li me razumeš ? :mrgreen: Najbolje je da odeš kod prodavca pa nek ti on to sve sredi,ipak ti treba odredjeni nivo znanja da bi sklapao mashinu,mnogi su učeći,pokvarili svoje :D ,pa bolje ti to nosi nekom...
E sad tu dolazimo do suštinskog problem sa našim prodavcima kompjutera-većinom su PREVARANTI, da budem blag.Toga ima u svim oblastima našeg društva... ali mislim da je u slučaju prodaje kompjutera to malo izraženije jer su ljudi manje informisani u pomalo su neuki,pa možeš da im prodaš šta hoćeš.duga priča...
Po sistemu ploca-znaci-Asus. Ne daj Boze da im neko preporuci plocu nekog drugog proizvodjaca. Pogledaju te kao da si im ubio nekog chlana porodice, ili u najboljem slucaju: "Neces ti mene da prevaris".
Nema to veze mnogo sa kompjuterima,čist marketing!Tako i svaka domaćica kupuje ariel (figurativno rečeno).Asus se izreklamirao na nabolji mogući način: preporukom od ruke do ruke i svojim kvalitetom.E sad što ljudi imaju toliko problema sa Asusovim pločama,verovatno je to većim delom zbog činjenice da je najviše zastupljen u tom delu tržišta.Stvarno ne promovišem Asus,svi mogu a se iskvare,ali svi njegovi proizvodi koje imam, ili sam imao, su ispunili moja očekivanja.I sad sam prezadovoljan p4pe-x pločom koja je ultra stabilna sa ncp-ovom memorijom.Znači ništa gremlini i to,ko sa nekim drugim pločama.
Jednostavno problemi na sve strane sa tim plocama, narocito sa -X, u kombinaciji sa budjavim memorijama (chak i nekim skupljim), i kombinaciji sa "kineskim 300 W" napajanjima.
A koje to ploče rade dobro sa budjavim memorijama i krš napajanjima,baš me zanima ;)

Mozda izlaganje deluje konfuzno zato sto sam hteo da budem koncizan (u jebote koji vokabular!), elem ako se procita dovoljno studiozno moze se se zakljuciti sledece: ploca ima slot za graficke kartice na kome radi vec postojeca ge force 2 (stara dve godine), sa 64mb a ne radi nova asusova kartica od 128mb (ati9200 se), ne znam koja je ploca jer je racunar pre dve godine uvezen iz Nemacke skolopljen i zatvoren, ali bez specifikacije ugradjenih delova, (tamo se to valjda tako prodaje). Buduci da su na njemu igrice narocito one graficki zahtevnije radile bedno od samog pocetka, zakljucio sam da je graf. kartica u pitanju, ostalo znate...Sto se tice Asusovih ploca smatram da kritike nisu na mestu i tu vazi princip: koliko para-toliko muzike i izgleda mi da imaju najizbalansiraniji odnos cena-kvalitet, naravno i teza o dobrom marketingu ima svoju tezinu. ali meni i dalje nije jasno kako da ja poboljsam igracke performanse svoje masine sa postojecom graf. karticom i jos uvek nekupljenom Mat. plocom. Dakle pitanje je DA LI VREDI KUPOVATI ASUSOVU PLOCU SA AGP SLOTOM 8x ZA PEDESETAK EURA?????

Sama za sebe, AGP x8 ne donosi ama bas nista uocljivo - neko poboljsanje performansi teoretski postoji, ali prakticno neces primetiti apsolutno nista. Cisti marketing, kao i ATA 133 na primer.

Dakle, da li se isplati dati 50€ vise ili ne najbolje proceni na osnovu nekih drugih parametara. Navedi konkretno koji su modeli u igri, da ljudi eventualno daju neko generalno misljenje o njima.

Pravo da ti kazem taj radeon nije nesto dramaticno brzzi od geforce2...

Pa sad, kad sam vec kupio novu graficku sta je - tu je, ali, ova od 128mb za razliku od ove ge force -NE RADI NA MOJOJ STAROJ PLOCI!! Dok na plocama nove generacije radi besprekorno! Postoji li boji nacin da se prevazidje takav problem osim kupovinom modernije kartice i mat. ploce?

Pa sad, kad sam vec kupio novu graficku sta je - tu je, ali, ova od 128mb za razliku od ove ge force -NE RADI NA MOJOJ STAROJ PLOCI!! Dok na plocama nove generacije radi besprekorno!
Šta to znači da ti ne radi ta grafička?Uopšte ti se ne diže sistem ili ti igrice ne rade?Koliko ja znam nema normalnih razloga da ne možeš da koristiš tu novu karticu na tvojoj staroj ploči,na tom AGP slotu koji imaš.Objasni kako ti ne radi grafička.
A koji ti procesor uopšte imaš?Po megahercima je verovatno neki P4 ili celeron.A koju ploču imaš,koji chipset?Sve to možeš da saznaš iako nemaš dokumentaciju,pomoću raznih programa koji ti to govore.Pogledaj u download sekciji na benchmark.co.yu.Najbitnije ti je da ustanoviš koji ti kompjuter uopšte imaš.Možda ti već imaš i845 i AGP 4x.Ko zna? :!:
Postoji li boji nacin da se prevazidje takav problem osim kupovinom modernije kartice i mat. ploce?
Koji problem?Da ti bude brzi kompjuer ili šta?Sam si rekao koliko para toliko muzike.
Reši ti prvo što ti ne radi grafička,i koji kompjuter imaš.

Ako ta ploca ima na sebi P4 1,9GHz to je onda u najgorem slucaju 845D cipset ili neka sisa ili tako nesto dakle to je prilicno nova ploca....

"Šta to znači da ti ne radi ta grafička?Uopšte ti se ne diže sistem ili ti igrice ne rade"

Nema nikakvog signala na monitoru sa novom grafickom karticom, znaci racunar je mrtav! e sad, ni ja bas nisam toliko naivan, skinem graficku i odem kod ortaka koji ima neku matsonic plocu (onu na kojoj je sve integrisano, ukljucujuci i onaj AMR modem ali ima i AGP), ta ploca ima isti slot kao i moja ploca, ubacim graficku i ispostavi se da ne radi i kod njega. Odem jkod drugara koji ima MSI KT 400, i malo drugaciji AGP slot (pregradjen jednom preckicom, dok je moj/nas potpuno prazan) kartica radi ko zmaj. Inace, moja ploca je neka P4, ima i mesta i za sdram i za ddram (koristim ddram siemens 256/266, procesor je intel original na 1.8Ghz a ostale komponente su manje vise standardne ( integrisana zvucna, lan, 2xusb, itd)

Mislim da bi trebala da ti radi,ne znam koja je fora sa tim agp slotom što pričaš...

pregradjeni slot je najverovatnije AGP pro ( a ta graficka ga sigurno ne zahteva). E, sad bio je neki fazon oko napona kod kartica za AGP 1x i 2x/4x ako se dobro secam. Tako da je moguce da je tu problem

SI 648 i AGP 8x ili skuplju asuovu koja ima i845 i x AGP Pro (samo x4 1.5V),

Kupi ASUS P4PE-(X) (i845PE cjipset)
"Samo 4x AGP" je dovoljan....AGP 8X - moze i bez njega

Pozdrav

osim toga ASUS pa asus mogao si da navedes
chipset ploce i osim toga pa ASUS graficka moglo je samo da stoji koliko AGP X ima.
Stoga neznam sta konkretno da ti kazes ali mozda ovo moze da ti nesto znaci, pa sad bilo tacno ili netacno.
imam KT400 plocu ( ova moja KT400 podrzava samo AGP 4x ).
nisam pokusao da ubacim agp2x karticu (u uputstvu stoji da ce da izgori onda ploca), ali drug mi kaze da na svojoj KT400 upravo zbog te precke o kojo ti pricas i nemoze da ubaci nekog voodooa, dal i moja ima precku stavrno me nije zanimalo ni da pogledam.
E sad mozda ta tvoja ploca nema AGP4x mada nevidim zasto ga nebi imala,a ako ga ima , mozda je iskljucen u biosu ako si pre toga imao
neku AGP2x karticu , a taj radeo radi samo kao AGP 4x,
pokusaj da resetujes BIOS ploce pa vidi ili prvo ukljuci i namesti AGP u BIOSU na 4x, ako to ne proradi
ima tu onda neka fora kako ploca detektuje AGP graficke zbog napona,
e nisam vise pametan 8)

Vrh Dno