Znaci hteo bih da malo "procackam" ovaj moj procesor da vidim dokle moze da ide,ali je veliki problem shto to nikad nisam radio i ne znam shta i kako...Pa ako moze objashnjenja tipa: udji tu i tu,uradi to i to,pa to i to...Ako nekoga ne mrzi da napishe bio bih mu veoma zahvalan...Pa cu valjda da okacim neki zanimljiv rezultat...Unapred hvala i pozz.Proc je E 6300 kao shto pishe u "moja mashina":type:
Ma shta ga zamlacujete prichama....pitao dechko i hoce konkretno pa evo:
Udji u BIOS pritiskom na del taster pri boot-u.Pritisni ctrl taster i f1 taster.Otvorices tako napredne opcije overklokovanja tako da cesh moci da menjash voltaze memorijskim modulima,procesoru.Udjesh na "MB intelligent tweaker" tu ces podesiti opcije na "manual" i tako ces moci da menjash parametre za "fsb",latencije memorije,voltaze i ostalo.Prvo shto trebash ,kada odaberesh ruchno podeshavanje,je da odredist mnozilac npr.na x8.Fsb odredish na 370.To ti je neka "sigurica" na toj plochi i procesoru.Potom,u zavisnosti od brzine memorije odredish njene parametre latencija.Brzina memorije ce skochiti sa podizanjem FSB -a procesora.BIOS ce ti u toj "tweaker" opciji zapravo i pokazati brzinu memorije u odnosu na klokovanje fsb-a ako je postavljena na "auto".Ako imash sporiji ram onda nemoj drzati na "AUto" nego ruchno odredi brzinu na "2" ili "2.5".Tada vidi na koliko ce raditi jer ti odmah bios pokazuje brzinu memorije.Sam proceni ali "sigurica ti je na parametru "2".
Ako si drastichno podigao brzinu memorije ili spustio latencije dosta,onda morash podignuti voltazu memorije isto u "tweaker" opciji.JA inache ne preporuchujem dizanje voltaze pa vidi sam sta ces.
Tebi,u odnosu na tvoju konfiguraciju,odgovara npr.mnozilac na x8,fsb na 370 a ram na 800mhz na 5.5.5.12(ako uspesh na 4.4.4.11 onda super).
Nemoj da se plashish ako usled klokovanja pa restarta kompjuter se ukljuchuje sa 2 sekundnim pauzama(chip set) i sl.To je ok.
Ako preterash sa overklokom na defaultnim voltazama onda tvoja ds4 plocha zna da vrati sve na sigurne vrednosti.No to uvek nije sluchaj pa ces uraditi reset opcija biosa(clear mos) na sledeci nachin:
kod ove ploche imash 2-pinski clearmos pin odmah do baterije.Napravi spoj jumperom i izvadi jumper kada je kompjuter iskljucen.Potom ga ukljuchi i sve ce biti ok.
U sushtini na toj plochi cesh ceo overklok da radish na
"MB intelligent tweaker"
Pozdrav i samo polak
😵vo je bilo dosta shturo ali necesh nishta upropastiti ako klokujesh bez dizanja Voltaza.Probaj i vidi gde si stabilan.Ta plocha ide bez problema sa fsb-om i preko 450mhz.Isprobano.
Savet je da prvo flasjujesh bios najnovijom verzijom jer fabrichki BIOS je beta i nije bash neshto klokabilan.