Šta je novo?

Ocu da klokujem:)

rossi-old

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
350
Znaci hteo bih da malo "procackam" ovaj moj procesor da vidim dokle moze da ide,ali je veliki problem shto to nikad nisam radio i ne znam shta i kako...Pa ako moze objashnjenja tipa: udji tu i tu,uradi to i to,pa to i to...Ako nekoga ne mrzi da napishe bio bih mu veoma zahvalan...Pa cu valjda da okacim neki zanimljiv rezultat...Unapred hvala i pozz.Proc je E 6300 kao shto pishe u "moja mashina":type:

Ako neznas sta treba da radis bolje je da ne diras nista. Ako hoces da naucis, potrazi malo po forumu kako se to radi. 😉

Ocu da naucim🙂.Trazim,skinuo sam one neke OSNOVE OVERKLOKOVANJA,pa sam malo citao,ali mislim da to treba josh malo detaljnije,cisto da ne s*ebem neshto...

ne mozesh nishta da s*****h ako nigde ne dirash voltazu (dodushe ne moze ni tad ali.....)!
Pa lagano kreni da dizesh FSB pa vidi dokle ide 😉
btw cheka te gomila testova i restrata ako hozesh max da izvuchesh!
shta drugo da ti kazem.........IGRAJ SE 😉

preporucujem ti da za prvi put nadjes nekog koji ce ti uzivo pokazati kako to da radis,
ako ne ima stvarno na internetu toliku uputstava oko clocka.

Znaci hteo bih da malo "procackam" ovaj moj procesor da vidim dokle moze da ide,ali je veliki problem shto to nikad nisam radio i ne znam shta i kako...Pa ako moze objashnjenja tipa: udji tu i tu,uradi to i to,pa to i to...Ako nekoga ne mrzi da napishe bio bih mu veoma zahvalan...Pa cu valjda da okacim neki zanimljiv rezultat...Unapred hvala i pozz.Proc je E 6300 kao shto pishe u "moja mashina":type:

Ma shta ga zamlacujete prichama....pitao dechko i hoce konkretno pa evo:
Udji u BIOS pritiskom na del taster pri boot-u.Pritisni ctrl taster i f1 taster.Otvorices tako napredne opcije overklokovanja tako da cesh moci da menjash voltaze memorijskim modulima,procesoru.Udjesh na "MB intelligent tweaker" tu ces podesiti opcije na "manual" i tako ces moci da menjash parametre za "fsb",latencije memorije,voltaze i ostalo.Prvo shto trebash ,kada odaberesh ruchno podeshavanje,je da odredist mnozilac npr.na x8.Fsb odredish na 370.To ti je neka "sigurica" na toj plochi i procesoru.Potom,u zavisnosti od brzine memorije odredish njene parametre latencija.Brzina memorije ce skochiti sa podizanjem FSB -a procesora.BIOS ce ti u toj "tweaker" opciji zapravo i pokazati brzinu memorije u odnosu na klokovanje fsb-a ako je postavljena na "auto".Ako imash sporiji ram onda nemoj drzati na "AUto" nego ruchno odredi brzinu na "2" ili "2.5".Tada vidi na koliko ce raditi jer ti odmah bios pokazuje brzinu memorije.Sam proceni ali "sigurica ti je na parametru "2".
Ako si drastichno podigao brzinu memorije ili spustio latencije dosta,onda morash podignuti voltazu memorije isto u "tweaker" opciji.JA inache ne preporuchujem dizanje voltaze pa vidi sam sta ces.
Tebi,u odnosu na tvoju konfiguraciju,odgovara npr.mnozilac na x8,fsb na 370 a ram na 800mhz na 5.5.5.12(ako uspesh na 4.4.4.11 onda super).
Nemoj da se plashish ako usled klokovanja pa restarta kompjuter se ukljuchuje sa 2 sekundnim pauzama(chip set) i sl.To je ok.
Ako preterash sa overklokom na defaultnim voltazama onda tvoja ds4 plocha zna da vrati sve na sigurne vrednosti.No to uvek nije sluchaj pa ces uraditi reset opcija biosa(clear mos) na sledeci nachin:
kod ove ploche imash 2-pinski clearmos pin odmah do baterije.Napravi spoj jumperom i izvadi jumper kada je kompjuter iskljucen.Potom ga ukljuchi i sve ce biti ok.
U sushtini na toj plochi cesh ceo overklok da radish na "MB intelligent tweaker"
Pozdrav i samo polak😵vo je bilo dosta shturo ali necesh nishta upropastiti ako klokujesh bez dizanja Voltaza.Probaj i vidi gde si stabilan.Ta plocha ide bez problema sa fsb-om i preko 450mhz.Isprobano.
Savet je da prvo flasjujesh bios najnovijom verzijom jer fabrichki BIOS je beta i nije bash neshto klokabilan.

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
je da odredist mnozilac npr.na x8.Fsb odredish na 370.To ti je neka "sigurica" na toj plochi i procesoru
Pa i nije bash neka ''sigurica'' mnozilac na 8 na 6300 😀 😀 😀,pre ce biti 7 mada ko zna 😀 😀 😀 he he

@Shiki Mozak
Druze veruj mi samo chitaj shto vishe i experimentishi tako cesh najbolje da nauchish sve!
Poz

Poslednja izmena:
Prevideo sam e6600,,,ali nema veze radice mu lepo na 7-ici..na kraju sve sam mu objasnio pa neka proba polagano da dize FSB i menja mnozilac....nishta mu nece faliti.....

Poslednja izmena:
Evo konacno procitah postove,sad cu da krenem neshto malo da cackam pa kako bude,i josh jedno glupo pitanje kako da ako napravim neki rez to i okacim?>??Tj sliku?

I da,sad sam pokushao,nego me zanima taj FSB jer to ono gde pishe meni kad udjem 200 mhz???I ne ulazi mi u te napredne,kliknem ctrl i f1 ali me iskulira,a i na samom startu imam taj Tweker ili kako vec i iz njega mogu sve da radim...?Znaci glavno pitanje da li tamo gde mi pishe 200 mhz da roknem 370 kao shto mi je DARK SIDE napisao ili ne?

Poslednja izmena:
Zar nije na c2d difoltni FSB 266?

Pa pishe mi u biosu 200,a kad uklucujem komp pishe valjda 7*266 ili tako neshto....Zato sam i pitao,ja cu za pocetak da zveknem 320 pa cu da vidim,jedino nisam uspeo da vidim gde se te Latencije nameshtaju.I josh jedno pitanje,da odmah na startu namesti memory na "2" ili "2.5" ili to tek posle/...?

Evo stavio sam na 300,stavio sam ono za memoriju na 2 i sad radi na 600 mhz bar tako pishe u BIOs-u...proc radi na 2100,temp je ok,sa iskljucenim ventom na Hyper 6+,oko 42 stepena...E sad za ostele "ozbiljnije poduhvate ce morati neka dalja objashnjenja kao shto mi je npr DARK SIDE objasnio ovo za pocetak detaljno,a hvala i animaN-a i mastercula-i...Ocekujem sad shat dalje...malo pojashnjenja oko tih latencija i dokle ja smem da teram moju memoriju,dakle KINGMAX 667 DDr2 kao shto pishe u potpisu...

Iz ličnog iskustva mog-u ti reći da ti je najbolje da na svako pitanje sam potražiš odgovor na forumu, ima ih već
tu negde sigurno. Pre 9-10 meseci , kad sam prvi put posetio ovaj forum nisam imao predstave o OC-u,
posle par dana sam skapirao osnovne stvari, kako sve to funkcioniše, a onda sam probao, i uspeo, hvala
bogu. Ne žuri i nemoj napamet i sve će doći na svoje. Pozdrav!

Taj Kingmax može sigurno na 800, a možda i više, ne sećam se više (bio je Test u Digitalu od pre par brojeva).

Poslednja izmena:
ONo shto greshish je shto nisi pratio redoled mog uputa.Chim udjesh u BIOS pritisnesh ctrl i f1 istovremeno.Udjesh u tweaker i latencije memorije imash pri dnu tweakera tj,imash u njemu vishe opcija pa skrolusjesh ekran na dole strelicama.Trebalo bi da izdrzi 4.4.4.12 latencije.Poteraj memoriju na 750 ili 800mhz ako mozes da izguras stabilno na default Voltage.
U sushtini idi polako na veci fsb i posmatraj brzinu memorije.BIOS sam kalkulishe i pokazace u odnosu na podeseni FSB koliko ti juri memorija....samo polako bez zurbe

Poslednja izmena:
Opushteno...nigde ne zurim...Nego shto se tice tih latencija vi mi navodite 4 broja(npr 4.4.4.12,a ja imam jedno 7 mesta gde mogu da izaberem neki od tih brojeva,to me najvishe zbunjuje od svega.Znaci stavio sam fsb na 300 pa cu polako da dizem kako budem imao vremena...

prva 4 broja menjaj...4.4.4.12...to je najnize za tvoju memaru.,..na default voltage..ali ako je poteras da radi brzo..onda moras znati da ce u jednom momentu brzine biti nestabilna pa ces morati da podignes latencije na 5.5.5.15.Sve zavisi shta juris...niske latencije ili brzinu...

Poslednja izmena:
Jurim da mi radi komp shto bolje i da mogu da cepam igre(mada mogu i ovako na defaultu),ali shto ga ne bi malo "razmrdo" kad vec mogu...Nego danaske cu da josh malo dignem fsb al ne znam shta cu sa tom memarom...Cemu uopshte ukratko sluze te latencije i do kolko smem da je zveknem,moze li na nekih 700 mhz ili malo vishe na def voltazi?jer uskoro sa podizanjem fsb-a ce se i brzina memorije povecati na tu neku cifru od 700+

Evo sad radi na 340*7 ili ti 2380...mem je na 680...Nisam dirao latencije,to cu u sledecem koraku...Stavicu na obih 5.5.5.12 posho kazete da je to "opushteno"...Eto toliko pa kad se neko seti nek napishe odgovor na prethodno pitanje

latencija je odziv memorije...shto niza latencija to je memorija brza u tom segmentu...to je bash najprostije recheno...tebi i svima nama je cilj da postavimo shto nize latencije a shto vecu brzinu u mhz.Tebi ce bez problema da radina 700mhz na default voltazi,,,,

Extra,sad je na 680 shto je tu negde otprilike...Sad me zanima kako da graficku malo nateram na "muke"🙂

Gigabyte...Ima ono cudo pasivno na sebi...Znaci ogromnu pasivnu kulercinu...

Pa vidi mozda je bolje da si uzeo sa aktivnim kulerom ali...
Kolike su ti temp te graficke?

Poslednja izmena:
Ne prelazi 40 stepeni jedino kad se bash unishtava po par sati sa GTR-om ili sl...A i koji mi je najbolji prog za gledanje temp grafe?

Nadji na netu RivaTuner,to ti je najbolji program za overclock a i u njemu mozes da vidis temp!

Znash adresu,neku proverenu,da ne zabodem virus sa nekog ne proverenog sajta?I ukratko shta se radi?

batali graficku...nisi utegao cpu i memaru josh...

Pa sve po malo,josh me ne zanima neko postavljanje rekorda ili sl,ne smatram se strucnim za takve stvari...
Evo skinuo sam i taj Riva tuner,i sad ako moze neko uputstvo...Kako da vidim na kolko trenutno radi,pa na kolko da je stavim i kako...?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno