Šta je novo?

OC M2N-E,fsb nece preko 250

kamikaza011

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2006
Poena
304
Pozdrav...

POtrebna mi je mala pomoc.
imam asus m2n-e sempron 3000+ i kingston 667...
kad krenem da dizem fsb sve je ok do 250 i posle toga sistem nece da se digne..pocinje da pisti i moram da radim clear cmos.probao sam da stavim memorije na 533 na 400 ,ali nista ne pomaze.POdizao sam napon maksimalno i procesoru i memoriji,ali opet sve isto.
Jedino sto sam prometio da kada stavim fsb na 365,a memoriju na 400 nema tog pistanja,ali mi se samo ugasi monitor i moram da odradim restart.
sa fsb 250x8 kingston radi na 800mhz bez problema.

da li je moguce da ploca nece preko 250,posto sam video ovde da ljudi dizu fsb i do 400.
a,da,probao sam i sa 0502 i 0802 biosom i opet je sve isto.

ima li neko neki predlog?

pozdrav

A koliki ti je HT množitelj? Defoltni je 5x ili 1000, ovisi o notifikaciji u BIOSu i ti ga rebaš spustiti na 4x ili 3x (ovisno o FSBu). Također, nikad nije poželjno postavljati CPU i memoriju na max. voltaže. Srećom, tvoja ploča ne daje extremne vrijednosti voltaža 🙂.

...

ma spustao sam i HT ,ali i dalje isto...probao sam i sa laganim dizanjem napona,ali ni to nije resilo problem

Poslednja izmena:
Slican problem imam i ja, samo sto ja imam Athlon 3200+. Radi mi odlicno na FSB 260 kada mi ze mnozitelj x10 medjutim preko 265 nece ni da cuje, samo pisti, nikakvo podizanje voltaze ne daje rezultate. Mislio sam da je to limit procesora, medjutim, kada sam spustio mnozitelj na x9 onda jos gora stvar, ploca pocinje da pisti vec na FSB 255. Inace bios je 0602. Stvarno ne znam sta joj je, razmisljao sam da flashujem neki drugi bios medjutim, nisam optimista da ce to da popravi situaciju.

275

uspeo sam nekako da ga stavim na 275 ht3 a memorija 667.ako stavim memoriju na 533 onda pisti i nece da se dize sistem...sa 667 memorija radi na 880mhz.

ne mogu nigde da nadjem 0402 bio...nema ga na sajtu,a dosta ljudi ga hvali kao je najbolji za klok

Poslednja izmena:
Ukratko - koci te memorija, odnosno mala voltaza za memoriju koju ti ploca dozvoljava.
Neces moci da setujes tog kinstona na 400 ili 533 zbog nekog bug-a verovatno u memorijskom kontroleru AM2 procesora (pricalo se o tome) - moze da se namesti ali ploca POST-uje samo do magistrale od nekih 250 MHz. Znaci moras da ostavis memoriju na 667, ali te ona koci zbog male voltaze koju joj ploca dozvoljava pa joj je maksimum tih 880 MHz koje pominjes.

Resenja su ti da :

1) uradis volt-mod na ploci (taj kingston bi trebalo da ide do 950-1000MHz sa jedno 2.1 - 2.2 voltazom, mada i to zavisi od primerka do primerka)

2) nadjes neku 667 memoriju koja moze da se klokuje na manjim voltazama (ja imam 2 X 1GB Transcend Jetram 667 i ide do 950 na voltazi od 1.85 na istoj ploci - M2N-E, mada ti to nije veliko poboljsanje u odnosu na onih 880 - opet, ponavljam sve zavisi od primerka do primerka, mora se probati)

3) nadjes neku 533 memoriju koja se dobro klokuje (i moze da radi do 1.95 v sto ti je maksimum na ploci), posto ces, zbog veceg delioca, njoj srazmerno manje podizati klok podizanjem magistrale, a po potrebi mozes cak i da je oboris na 400 (to je kod vecine 533 memorija na AM2 moguce, problem je uglavnom sa 667 memorijama). Ponovicu i po treci put 🙂 - opet sve zavisi od primerka.

Mislim da ti stariji bios ne bi mnogo pomogao, ali ako ti treba cimni na PM da ti posaljem.

...

Resler,hvala na temeljnom objasnjenju...

I ja sam mislio da je u tome problem,ali me buni sto na fsb 200 mogu da spustim memoriju i na 533 i na 400,a preko 250 nista od spustanja memorije,radi samo na 667 i najvise sto sam izvukao je 281 i tada memorija radi na 900mhz.

da li je onda problem sigurno do mem kontrolera ili nije?

Jel neko probao varijantu da SPD tool-om pretvori 667 memoriju u 533? Alhemija, ali na dole... a u cilju "zbunjivanja" memorijskog kontrolera.

Jel neko probao varijantu da SPD tool-om pretvori 667 memoriju u 533? Alhemija, ali na dole... a u cilju "zbunjivanja" memorijskog kontrolera.

Razmisljao sam o tome ranije, ali sam onda nabavio ove 667 module koji mi odgovaraju, pa sam odustao. Mozda i probam na nekom manjem modulu (pogotovo sto sa sadasnjim cenama memorije to i nije neki preterani rizik).

Ono sto je meni zanimljivo je da kada sam zamenio procesor (Sempron na Brisbane), mogao sam da oborim memoriju na 533 i pri vecoj frekvenciji magistrale - 290 MHz, i racunar se podizao, dok je sa sempronom pistao pri paljenju, ali mi je izbacivao plavi ekran pri svakom podizanju windowsa. Izgleda da su nesto prckali po mem. kontroleru na Brisbane jezgru, ali to i dalje ne radi.

@kamikaza011
Definitivno je do memorije - memorijskog kontrolera. To su ti simptomi. Moze da se obori na 533 ili 400 ako je magistrala niza od 250, a posle toga :crash:

Priznajem da se taj Sempron zna čudno ponašati na pločama. Npr. na mom Abitu je kod OCa radio samo djelitelj za DDR800 i to isključivo kad su sve postavke bile na AUTO (latencije, CR isl.). I tako je sve super radilo i na 300Mhz FSBa (960Mhz za memoriju). Sa Brisbenom na istoj ploči rade normalno svi djelitelji osim DDR400 i može se podešavati sve normalno, morija radi na visokom FSBu sa zategnutim latencijama i sva 4 popunjena slota.

...

a da li neko zna kako bi reagovala ploca kada bih stavio neki ddr2 na 800?

da li bi bih onda mozda mogao da spustim memoriju na 533 ili 400?

Poslednja izmena:
Mislim da nije Sempron u pitanju, već memorijski modul.
Na Biostar NF4 AM2L ploči, sa RC 512MB 667 memorijom, nikako nisam uspeo da pređem FSB od 265, ma šta radio ( spustao delioc memoriji, stavljao je da radi kao 400, 533 ili 667, dizao napone na chipsetu i na memoriji )
Zamenom modula sa PQI 512MB 800, i setovanjem da radi kao 400, naravno uz labavljanje latencija, dogurao sam do 360 FSB, potpuno stabilno na 345, na toliko je i memorija.
Tu sad postoji drugi problem, verovatno je do ploče, na auto setovanjima, memoriju postavlja na 667, iako je probana na drugim pločama i radi kao 800, bez problema
Naravno i tada je moguć oveklok, memorija ide do oko 450 tj 900.
Rešenje je, kao što je rečeno u prethodnim postovima, probati više vrsta memorijskih modula i naći pravi ( dobitak u brzini je neverovatan, sa 265 FSB tj. 2.1 Ghz na 345, tj 2.76 Ghz, i bez dizanja napona bilo čega, sem memoriji )

Pa bit je vjerojatno u slaganju mem. kontrolera koji je ponešto drugačiji na svakoj reviziji procesora, određene memorije i same ploče. Dakle, tri stvari se moraju poklopiti kad se cilja na dobar OC na AM2 platformi. Kod mene je (definitivno) bio Sempron jer je sa drugim procesorom bila totalno drugačija situacija sa istom memorijom na istoj ploči. Ne tvrdim da ne bi bilo bolje da sam promijenio memoriju, jednostavno nisam odabrao taj put. Problem se očito može riještiti na više načina.

Poslednja izmena:
Ace @ ostali,100% ste u pravu.
Kod mene na MSI K9N Ultra 2F ploci,3600+ Brsibane radi na 2.7Ghz sa 1.46V i 667 deliocem(Kingston VR 533,OC @900Mhz,cas 4-4-4-18-25,2.2V).Sve ostale kombinacije sa deliocima rezultuju sa BSOD u Windowsu i ako se sistem bootuje i sa 533 deliocem..
A da ne pominjem da ovom Brisbane-u sigurno nije potrebno 1.46V za 2.7Ghz,vec je problem u kompatibilnosti sa plocom i memorijom(ploca setuje normal drive strenght pri 533 i 667 deliocu i rezultuje da mem. kontroler ne moze da isprati na nizoj voltazi takvo podesavanje).A nijedan program trenutno(pa ni systool 🙁 ) ne podrzava AM2 subtiming promene.Pitam se da li ce Lukija da uradi novu betu za A64info,u njoj je moglo da se menja dosta stvari vezanih za mem. kontroler.

Definitivno je problem u kompatibilnosti procesora (tj. memorijskog kontrolera u njemu) i samog memorijskog modula. Ukoliko se koristi bilo koji delilac sem osnovnog, sa mnogim modulima nije moguce dostici HTT veci od 240-270 (zavisi od slucaja).

Moji prvi moduli (NCP) su radili bez problema na 800 4-4-4-12-15 na default voltazi sa osnovnim 667 deliocem, a promenom delioca na manje OC je bio ogranicen na 248 za magistralu, i ni makac vise bez obzira koliku voltazu stavis. Sa druge strane, sa Corsair 533 modulima sve je radilo savrseno (cak do HTT 375).

Verovatno je u Brisbane jezgru ispravljeno nesto od ovih gresaka (sve ovo je radjeno na Manila Sempronu).

Nazad
Vrh Dno