Šta je novo?

OC 5200+ kako??

• Začetnik teme Začetnik teme cilebg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Proveri za svaki slucaj da li kuler dobro naleze na CPU,mislim da je tu sve u redu jer kada ne naleze dobro tesko da moze i da se upali komp a kamoli da pustas testove.
Prveri i brzinu obrtaja ventilatora na TX-u,max je oko 1900-2000rpm.

Ako ti procesor nije izgoreo sa Orthosom nece ni sa Krizom.😉

ok sacu da ukljucim u orthosu testiranje procesora(ne i rama)...reci mi samo jel su mozda vece temp zato sto sam digao napon na 1,4 (mozda da ga vratim na 1,3 ili cak manje, nemam nikakvu predstavu o tome) i da li da spustim voltazu ram-a jer je po defaultu 2,1(ili nesto malcice preko toga, nisam dirao nikako)

I izvini na ovolikom smaranju

Naravno da je temp procesora direktno zavisna od napona koji mu je dodeljen.Sto je veca voltaza vise ce se grejati i bice ti potrebno bolje hladjenje(odnosno niza temperatura vazduha u sobi)kako bi odrzao stabilnost.U odredjenoj meri za temperaturu je vezan i radni takt samog CPU-a ali ne tako ocigledno kao napon.
Napon za memoriju ne moras da diras,za sad neka ga na default mada,sumnjam da DDR800 ima 2.1V u startu,pre ce biti da je negde oko 1.9V.

U pravu si.Moja greska. Kad sam stiskao page up/page down da vidim samo kako ide promena napona na memoriji-on je dodao +0,3 na normalno pa mi se ucinilo da je 2,1 default. Smanjio sam napon proca na 1,3, tj normal. Ja sam mislio da mora da se poveca napon kad se klokuje.... Smanjila se sada temp za neka 3 stepena. Da li da pokusam da stavim napon ispod 1,3? ili da ostavim ovako i pokrenem test u orthosu?

Ja bih:

1. Skinuo kuler.
2. Izvadio procesor
3. Izopropil alkoholom skinuo pastu i sa kulera i sa procesora
4. Stavio neku pastu (ili neku bolju AS5, Ceramique)
5. Sve to montirao
6. Popio pivo i zaspao!

Ja bih:

1. Skinuo kuler.
2. Izvadio procesor
5. Sve to montirao
6. Popio pivo i zaspao!
Svidja mi se br.6 :banana:
Dobro poliranje,dobra pasta,dobro odraditi= NEMA PROBLEMA

Poslednja izmena:
napon sam stavio 1,325 v, fsb smanjio na 235Mhz. Prosao je test procesora u OCCT-u...sad jos da ga probam u orthosu

Prilozi

• 2008-08-23-00h16-CPU1.webp
    2008-08-23-00h16-CPU1.webp
    67 KB · Pregleda: 47
  • 2008-08-23-00h16-CPU2.webp
    2008-08-23-00h16-CPU2.webp
    78.6 KB · Pregleda: 44
  • 2008-08-23-00h16-VCore.webp
    2008-08-23-00h16-VCore.webp
    78 KB · Pregleda: 41
  • 2008-08-23-00h16-Volt3.webp
    2008-08-23-00h16-Volt3.webp
    77.6 KB · Pregleda: 41
  • 2008-08-23-00h16-Volt5.webp
    2008-08-23-00h16-Volt5.webp
    68.9 KB · Pregleda: 38
...

Prilozi

• 2008-08-23-00h16-Volt12.webp
    2008-08-23-00h16-Volt12.webp
    70.2 KB · Pregleda: 46
  • Test Completed - Stable.webp
    Test Completed - Stable.webp
    38.1 KB · Pregleda: 57
Mozda je najbolje resenje da ukloni odmah heatspreder sa procesora i nece biti nikakvih problema.🙂

Lakse malo,covek je nov u ovome a vi ga odmah terate da polira i menja pastu...😉

u orthosu je puko na testu :blend:stress cpu and ram (priority-4) posle 6 min.Izbacivao je : Possible hardware failure, consult readme.txt file, restarting test.ERROR: ILLEGAL SUMOUT. Maximum number of warnings exceeded.

onda je verovatno do RAM-a?? koji sam q... kupovo geil ram... mozda trebam i voltazu mem. da povecam za 0,025v ??

Poslednja izmena:
ne vredi, puko je orhos posle 10 sekundi...a sad ne moze da prodje ni occt... ne pase mu taj napon izgleda...

ne vredi, puko je orhos posle 10 sekundi...a sad ne moze da prodje ni occt... ne pase mu taj napon izgleda...

Vrati lepo sve napone na stock,procesor oc na 3.0 ghz,pusti orthos da radi blend slobodno na prioritet 1(to ti je za svaki dan i za bilo koji dan,ne moras da se izivljavas sa 4,5,7,9 prior) i ako prodje bar 2 sata,povecas klok proca za 10-15 mhz i tako pronadji gde ti je granica stabilnosti.Prati temp,mozes sa everestom,ne bi smele sa hypertx-om da idu preko 60c,ako je pravilno namontiran.Kad nadjes limit stabilnosti sa stock naponom i temperature su ok,onda probaj i sa povecanjem napona da dobijes jos malo mhz.:wave:

Izgleda da je update biosa na najnoviju verziju resio problem 🙂 pustio sam ga na 5 min kroz orthos nije nista prijavljivo, sacu da ga ostavim neka 2 sata pa se javljam

eee smor...javio je prvi error posle 7 min :S: samo sto sam sad povecao prioritet na 8...jel sam trebao da smanjim?

Prilozi

• Orthos2.webp
    Orthos2.webp
    103.5 KB · Pregleda: 58
Mozda je najbolje resenje da ukloni odmah heatspreder sa procesora i nece biti nikakvih problema.🙂

Lakse malo,covek je nov u ovome a vi ga odmah terate da polira i menja pastu...😉

ne da polira, ali da zameni pastu, MORA!

Nesto razmisljam. Da pokusam, da formatiram c particiju na kojoj je sistem(vista) i instaliram xp sp2(sp3 nemam)? Mozda onda bude sljakalo stabilno na kloku jer za ovo kratko vreme koriscenja viste(nekih 10-ak dana) i nije se pokazala bas najbolje, desavalo se i pre ikakvih klokovanja da mi se pojavi plavi ekran, da se zatvaraju odredjeni procesi, prikazuju errori u sistemu...

Downgradeuj na XP... Sta si uradio sa pastom!

Ja bih:

1. Skinuo kuler.
2. Izvadio procesor
5. Sve to montirao

a *** nisam to nikad radio, pa mi malo kriticno.A i nemam pastu(imam samo za zube 😀 ) Kolko bi kostalo to u servisu da se uradi?? dal da nosim ovome sto mi ga je montiro?

Znaci, siguran si da bi to resilo problem?

Poslednja izmena:
downgrade-ovao sam na xp, isto se ponasa pri orthosu...posle 5 min puca

ostavio sam latencije na default, a promenio trfc memorije(savet s drugog foruma) sa 75na105; 105-127.5, voltazu memorije sam povecao pustio sam ga u orthosu na blend:cpu and ram-priority8, radio je normalno sat i 5 min, pa sam iskljucio nisam imo strpljenja da cekam, a verujem da je stabilno. E sad, jedini problem, sto bih da se vratim na vistu(nije do operativnog sistema sigurno bio nestabilan komp, jer i posle instalacije xp-a je odmah pucao orthos, sve do promene trfc-a), vratio bih se na vistu, zbog directx10 i kloka graficke, samo dali moram sve da vracam na default pre instalacije viste? jer video(na ovom forumu mislim) da lik nije mogao da instalira vistu zbog klokovanog proca.... Eto jos malo vas gnjavim, necu jos dugo obecavam 🙂

Prilozi

• orthos.webp
    orthos.webp
    87.3 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Vratio sam sve na auto, pa instalirao vistu. Opet sam klokovo isto, pustio orthos blend,pr.8, radio je 1,5h i onda bedak. Javlja error: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 :wall: Dal je ovo kriticno puno? ili da se ni cimam oko toga?(kazem, radio je rekordnih sat ipo)

Dodao sam napon za proc i malo napona na south bridge, napon memorije smanjio. Izdrzo je ortosa 5 sati 🙂 samo, ne znam dal je toliko kriticno sto je temperatura ako je verovati everestu, isla do 63-65? Dal mogu sad da kloknem i graficku, bez posledica za procesor?

Prilozi

• ortos2.webp
    ortos2.webp
    183.8 KB · Pregleda: 63
  • CpuZ.webp
    CpuZ.webp
    37.4 KB · Pregleda: 76
  • CpuZ-mem.webp
    CpuZ-mem.webp
    24.4 KB · Pregleda: 71
MOzda je temp malo veca ali to je zbog vrucine , mozda i ocitavanje nije dobro.Ako ne pravi gresku orthosu onda je sve u redu.Mozes da klokujes grafiku slobodno.

Nesto razmisljam...Dal bi mogao jos da mu dignem klok? Za nekih recimo 100-150Mhz...a da ne bude posledica... Dal cu verovatno morati i da menjam napon(1,375 trenutni)...

sad kad budem kupovo RAM memoriju, dal cu morati pre ugradnje da stavim sve na Auto u biosu ?

sad kad budem kupovo RAM memoriju, dal cu morati pre ugradnje da stavim sve na Auto u biosu ?

Pre nego sto ubacis nove RAM module pozeljno bi bilo da vratis sve na default ili da odradis clear cmos.Nije neophodno ali cisto da bi otklonio eventualne probleme prilikom boot-a.🙂

Evo malo klokovanja x2 5200 windsor 3209 MHz napon 1.35v iako nijedan program nece da mi ocita tacan napon jedino u biosu mogu videti tacan napon.

78133209-mhz.jpg

:banana:😀

Nazad
Vrh Dno