Šta je novo?

OC 5200+ kako??

• Začetnik teme Začetnik teme cilebg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

cilebg

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2008
Poena
319
Gigabyte MA770-DS3
AMD A64 X2 5200+BOX Brisbane(stepping BH-G2)
2GB (2X1GB) DDR2 800MHZ GEIL PC2 6400 CL5
NAPAJANJE LC POWER LC5550 V2.0 Silent 24-pin 550W
PALIT 9600GSO 768MB SONIC

kuler za kuciste Cooling Fan Sleeve Bearing Chieftec 120x120

sta mogu da klokujem odavde a da mi nista ne crkne : dal samo proc...ili moram i ram...graficku ?dal i nju??Kako to da izvedem???

bio sam u biosu nasao sam opcije za klokovanje ali ne znam kolko cega da podesim:
CPU Clock ratio minimum je x11, max x13
CPU Frequency MHz min200- max 500
HT Link Frequency 200MHz-1GHz

da li voltazu trebam da menjam???neko dugme mozda na maticnoj da ukljucim?

Poslednja izmena:
Promenio sam samo Cpu Frequency sa 200Mhz na 231 .....sada je temperatura proc. skocila za 5 stepeni(sada je 39) kad je nije preopterecen(valjda se to kaze idle...)...everest mi sada javlja za proc: CPU Type DualCore AMD Athlon 64 X2, 3119 MHz (13.5 x 231) 6000+ ... a vista prikazuje amd 5200+ 2.7GHZ, ali mi se povecao u experience index-u ocena procesora sa 5.2 na 5.5, znaci valjda je prihvatilo? jel sam trebao nesto da diram oko memorije? Jel ovo OK ovako da ostavim?? valjda mi nece crci proc kad pokrenem nesto zahtevnije?

Ne razumem.....CPU-Z mi javlja da je multipler 5, a ja ga nisam menjao http://img175.imageshack.us/img175/9749/cpuzpp8.jpg

Da ti nije mozda C&Q ukljucen?Ta funkcija smanjuje takt procesoru u zavisnosti od opterecenja.Jel' to novija verzija CPU-z?Iskljuci spread spectrume u BIOS-u i smanji HT mnozilac na X4(odnosno 800MHz).

Edit: najverovatnije je C&Q jer vidim i da je voltaza veoma niska (1.1V).Nadji ga i iskljuci, nadgledaj temperature i za sada ne diraj napone.

Poslednja izmena:
da, najnovija verzija cpu-z... evo idem u bios da iskljucim spread spectrume i HT da smanjim na 800

Poslednja izmena:
OK skapirao sam frekvencija RAM-a mi je 890Mhz. Kako da proverim stabilnost kompa sada?? probao sam u orthosu ali poceo je da mi pisti komp posle 2 min...ne znam dal je do viste?
evo opet linkova sta mi izbaci CPU-Z, jer izgleda da je Imageshack obrisao slike jer nisam bio registrovan ...

http://img152.imageshack.us/img152/1646/cpuz2axl0.jpg
http://img152.imageshack.us/img152/4409/memorijaiv7.jpg

Jel postoji jos neki program osim orthosa za proveru stabilnosti??? Kako da znam kolika je temperatura kad je proc. 100% load?

Suni jos malo struje procesoru i bice ok.

mislis na voltage? kako da povecam ili da smanjim voltage?? ima cpu voltage, ddr2voltage, northbridge, southbridge voltage... dal ce se smanjiti onda temp.?

Poslednja izmena:
Vratio sam sve na Auto. koji kuler da uzmem ako treba, a da je povoljniji da moze da ga potera na vecu frekvenciju?

NIje mislio na napajanje,mislio je da povecas malo napon za procesor ,npr na 1,350V, to ne bi trebalo da bude problem ni za box.Postoji mogucnos da ti je Orthos pukao zbog memorije,ne mora da znaci da je CPU taj koji pravi gresku.KOji prioritet koristis i koji test u Orthos-u?

Bilo je do C&Q funkcije,CPU-Z sada deluje OK.Sto se tice spread spectruma verovatno se sam automatski iskljucuje jer sa njim bi tesko podigao HT frek,preko 1000MHz,kao sto si prvi put uradio.
I da,cestitam...Savladao si klokovanje AMD procesora!😉

Sto se hladjenja tice ,ako imas klimu box ce korektno odraditi posao,G2 revizija ne zahteva toliko visoke napone za 3GHz i vise.Ako nemas,lepo bi bilo da stvis nesto sa heat pipe-ovima.

Hvala brate, savladao sam onako. U orthosu sam mu bio zadao Blend-Stress CPU and RAM -priority 7---to pre promene napona...da probam sada opet isto ili da promenim test?

Poslednja izmena:
Sta rece,imas li klimu u stanu?
Probaj sa naponom do 1.375V za CPU ali memoriju spusti u BIOS-u da radi kao DDR667.Tako ces moci da izvuces neke zakljucke.Imas u Orthos-u i "smal FFT" test koji ne opterecuje memoriju,ako ne puca znaci memorija ne trpi odredjeni klok.
Probaj i neke igre tipa Assassins cread,Mass effect ili Bioshock(on je jako osetljiv na nestabilnu memoriju)

nemam klimu, imam ventilator koji duva u pravcu kompa...znaci da povecam napon proc...a fre. memorije da smanjim 667(samo ne znam sto bi to radio-bice mi sporiji komp?)

Poslednja izmena:
nemam klimu, imam ventilator koji duva u pravcu kompa...znaci da povecam napon proc...a fre. memorije da smanjim 667(samo ne znam sto bi to radio-bice mi sporiji komp?)

Memoriju spusti samo dok vrsis testiranje kako bi utvrdio da li je ona ta koja stvara nestabilnost.Posle je vrati na 800MHz+.Bezbedan napon za memaru bi bio neki do 2.10V,mcisto da znas...Pozz.🙂

Posto nemas klimu onda drzi vcore do otprilike 1.35V,mislim,moze to i vise ali ces najverovatnije imati nestabilnosti zbog pregrevanja po ovim vrucim danima.

Ili mozda(NE DAJ BOZE) da ti lupi plavi ekran kada ti dodje neki ortak a ti hoces da mu se pohvalis kako si "naklokovao masinu" i kako to ,u stvari, nije nista strasno...To je tek "smrt"!😀

Poslednja izmena:
kakav je kuler spire sp792b12-u ??? nasao sam ga za smesne pare...jel moze da prismrdi Hyper Tx2-ci ???

evo slike: http://img135.imageshack.us/img135/2105/spiresleevebearingkestrer0.jpg

OPIS PROIZVODA:

DimensionsHeat sink : 70×55×43 mm (l × w × h)12VDC Fan :80×80×25 mmBearingBall bearing Rated speed2700 RPM +/-10%Rated power1.80 WNoise level22.0 dBAAir flow34.46 CFM at 2,700 RPM Current0.15 ALife hoursBall: 50.000 FeaturesBlue transparent diamond fan, 6 prong tool-less clip, Copper base Connector3 Pin, mainboard ApplicationAMD : Athlon 64 ~ 5200+ (K8)Athlon 64 FX-51 (K8)Athlon 64 FX-53 (K8)Athlon 64 FX-55 (K8)Opteron ~ 2.6 (K8)Sempron ~ 3300+ (K8)

Poslednja izmena:
Ma kakvi,batali to.Pa to je skoro isto kao box.Trazi nesto sa heatpipe-ovima...

Ok, uzecu onda Hyper TX2-ku... A samo da pitam jel mi je obavezan kuler za northbridge, na drugom forumu mi ga preporucuju, a vamo gde cu kupiti kuler ga nemaju(trazio sam im "kuler za Northbridge" - mozda se to ne kaze tako, mozda je to najobicniji mali ventilator)..i koliko uopste kostaju ti mali kuleri(verovatno su dzabaka) i gde imaju da se kupe?

Poslednja izmena:
Ma koji ce ti...😉 Ti sto su dzabalesku oni vrlo brzo prozuje.Ako se mnogo greje nabudzi jednu osmicu da duva preko njega i to je to.

Ok, uzecu onda Hyper TX2-ku... A samo da pitam jel mi je obavezan kuler za northbridge, na drugom forumu mi ga preporucuju, a vamo gde cu kupiti kuler ga nemaju(trazio sam im "kuler za Northbridge" - mozda se to ne kaze tako, mozda je to najobicniji mali ventilator)..i koliko uopste kostaju ti mali kuleri(verovatno su dzabaka) i gde imaju da se kupe?

Ako su ti to za kuler za NB rekli ovi sa ES-a, to mozes da okacis macku o rep...

Uzeh kuler. Kloknuo sam proc na 3,24 GHz...sad sam radio test sa OCCT programom, tamo ima da se zada krajnja temperatura za procesor(podeseno je na 70 C). Radio je 5 min. i doterao je do 99% cpu load-a , i temperatura dosla tacno do 70 stepeni i prekide se test...Da li je OK da stavim gornju temp. 73-4, verujem da ce onda proci. Sta da radim za memoriju, kad je stavim na 667Mhz u biosu, onda ne mogu ni da upalim komp, moram na clear cmos, a sa ovakvim podesavanjima(u windowsu je 930 Mhz) stalno puca na testu u Orthosu(mozda zbog priority-ja, stavim prioritet 7, koliko bi trebalo?). Voltazu procesora sam poveco na 1,4. Dal trebam da menjam voltazu memorije i bridge-va?Da li je OK ta temperatura u full loadu trunku vise od 70C .Iskreno, mislio sam da ce kuler bolje da hladi, jel mozda ima neko podesavanje za njega da bolje hladi???

dal je trebala da se stavi pasta za kuler?? ovaj sto je stavljo kuler reko da ne treba da je to vec odradjeno, tj kuler ima valjda vec tu pastu...??? Znaci koji sam ja ***** za hardver, aj oko softvera i znam ponesto 😀

Poslednja izmena:
- 70C je mnogo za athlone ,napravice gresku u 99% testova i igara,siguran sam...
-Pasta fabricki dolazi naneta na bazu kulera i nije toliko losa.

al ne znam kako skoci toliko, kad je pri srednjoj opterecenosti oko 39-40 C (kad su upaljeni programi npr msn, firefox , winamp, everest, nod32.daemon tools ..)

Poslednja izmena:
vdr, da probam sada onda Crysis ili COD4? valjda ce izgurati...

ma lik ima radnju, ali i nije se nesto pokazao, srafciger mu ispada, gleda uputstvo za stavljanje...daj boze da je montirano OK... ozbiljno, dal da pokrenem crysis, da nesto ne rikne?? jer ako rikne, nema garancije i mogu se slikam

inace, kuler nisam kupio u radnji gde sam uzeo komp, ovde mi je bilo blize...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno