Šta je novo?

Obveznice - trgovina, zarada, rizik...

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,405
Imaš neki konkretan primer, trenutno aktuelnih obveznica za tih 8% 🤑
XS1968706876
Trenutno idu 6.5% prinosa i zadnje 2 godine su bile obveznice sa najboljim prinosom.
Cene obveznica mahom idu nanize sada pa koga zanima nek isprati ovu, vrvt ce preci i 8% prinosa uskoro.

Posto me vise pitalo:
Kupon ove obveznice je 4.625% ali cena obveznice je oko 80.
Sto znaci da za 100e se dobija 1.25 obveznica koje daju 5.78e godisnje (5.78% NKS dodje)
NA to se doda da kada obveznica dodje za naplatu za ulozenih 100e (1.25 obveznica) se dobija 125e, znaci jos oko 1% godisnje.

Prinos se racuna drugacije za obveznice jer godisnji kupon moze odmah da se koristi. 6.78% je prosta racunica ali realan prinos (EKS) je veci.

Evo kako u ovom trenutku izgleda ta obveznica na IBKR, možda nekom bude jasnija prethodna poruka (moraću i ja još da proučim da skapiram).
Moje pitanje za @alfaunits da li možda znaš isplatili se kupiti ovakvu obveznicu sa marginom (dakle pozajmljenim novcem od brokera)?

Prilozi

• IMG_20260310_154447.jpg
    IMG_20260310_154447.jpg
    92.8 KB · Pregleda: 44
To su obveznice u RON?
S obzirom na BBB+ rejting, promena kursa bi mogla da proguta te procente.

To su obveznice u RON?
S obzirom na BBB+ rejting, promena kursa bi mogla da proguta te procente.
Ne, u EUR su. Ne bih razmatrao non-EUR nista trenutno sem RSD.
Ni USD, CHF nista ne razmatram od 2010.
RSD obveznice ne znam da nude dobre prinose vec duze. 5% najvise. Na IBKRu bi bila tu i kursna razlika mala ali manja od provizije nasih hohstaplera kada bi ovde (Srbija) kupovali RSD obveznice.
Ako naidjete na RSD sa preko 6% javite.
IBKR nema RSD obveznice koliko znam 🙁

Evo kako u ovom trenutku izgleda ta obveznica na IBKR, možda nekom bude jasnija prethodna poruka (moraću i ja još da proučim da skapiram).
Moje pitanje za @alfaunits da li možda znaš isplatili se kupiti ovakvu obveznicu sa marginom (dakle pozajmljenim novcem od brokera)?
To je bas ta i na IBKRu je i imam (jeftinija nego na TR, a moze 5K minimum buy)
Nisam znao da moze sa marginom short/long obveznica na IBKR?
Mala je sansa da ode daleko ispod 80 ali ne i nemoguca. Do sada je samo Grcka koliko znam ikada defaultovala od evropskih zemalja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno