Šta je novo?

Obrada videa snimljenog sa VHS kasete

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poena
630
Pomocu TV kartice smimio sam vise VHS kaseta u mpeg-2. Posto su fajlovi veliki (neki i preko 10GB - kaseta od 3 sata) ne mogu da ih u tom obliku snimim na DVD. Da li je bolje da te fajlove pomocu nekog programa izdelim na manje (mislim da 1 sat moze da stane na DVD) ili da koristim neki oblik video konverzije? Ne bih da dodje do gubitka u kvalitetu videa. Trenutna rezolucija 720X576, 25 frames/s, data rate 8300kbps, total bitrate 8556 kbps; audio: 256kbps, channels 2, audio sample rate 48kHz.

Konvertuj ih u h.264 sa istim ili malo manjim bitrateom, bice dosta manji bez vidljivih gubitaka...

Ali h.264 nije format koji kućni DVD player-i podržavaju, pa ako bi da na njima to reprodukuješ, vidi nađi neki program baš za to. Ili eventualno odradi DivX/xviD konverziju, to čitaju skoro svi.

Da samo u 2009oj bilo bi tacno. Vecina danasnjih playera podrzava.
Divx/Xvid ce drasticno dobiti gori kvalitet od H264

^^^
Jeste, al vecina kucnih korisnika nije promenila, i niti ce, svoje playere od Xoro perioda 2008, a oce da gledaju svadbe :)

Pa onda nek napravi standardni DVD, moci ce da gleda na bilo kom playeru..

moze da dosta smanji fajl i poboljsa (subjektivno) kvalitet ako koristi neke filtere za ukljanjanje shuma. ima ih gomila za virtualdub, bas za VHS.

Da li sam jedini koji misli da je 256 kbps, 48 kHz i 2 kanala audio overkill za snimak sa VHS kasete (i to pomoću TV kartice)?

Inače, ja bih zadržao originalni mpeg2 (trebalo bi da svi plejeri podržavaju) i sve snimao na USB disk. U stvari, ja to i radim. :) Naravno, 2,5", da ne zahteva dodatno napajanje. Može da se ukači u bilo koji komp, laptop, notebook, ultrabook, a i neke modele tableta i telefona. I veliki broj standalone/portabl plejera ima USB port. A disk je daleko zgodniji, komforniji i pouzdaniji od optičkih medija, ima neuporedivo više prostora, a cene su odavno pale. Kad uzmeš u obzir uštedu vremena (za kompresiju, isprobavanje, testiranje...) daleko je i isplativiji. Verovatno će svi filmovi da stanu na jedan jedini disk, koji se lako ponese. Onda na njega staviš i svoju kolekciju fotografija i filmova/serija i milina. Kompatibilnost jeste lepa i slažem se da mnogi još imaju stare plejere. Ali, za godinu dana sve to će već da se pokvari (ako već nije). Drugim rečima, da je ovo stvarno 2008. godina, preporučio bih Divx. Ali danas...

Ja sam brdo VHS kaseta prebacio u digitalni oblik i kompresovao u x264 preko Media Codera, zadrzao 720x576, zvuk AAC, a bitrate na high, sam program ga bira od potrebe, okvirno se krece oko 1500 sto je za PAL rezoluciju i x264 sasvim dovoljno da se ne vidi razlika izmedju mpeg2 i mkv-a, a fajl je 5 puta manji.

Nazad
Vrh Dno