gx-x je napisao(la):
pa ubio sam dagoth ur-a za to su valjda culi ? Nije valjda da nisu primetili kugu koja je vladala ? nije to ostrvo tako daleko, kad bi mogao da odletim donde stigao bi za manje od 10 minuta

Sa druge strane biti potrcko za nekog za koga aman bas niko nije cuo, je ponizavajuce. Doturanje alkohola njegovim vojnicima da bi pricali samnom je ponizavajuce, ajde da sam na pocetku igre bilo bi skroz ok ali ovako...Krivi su pisci ekspanzije i taj bloodmoon je neki nasilno odradjen add-on koji po kvalitetu ne moze da se meri sa glavnom pricom i sa tribunalom. Smor tacka.
Ajde sad malo ozbiljnim tonom.

Kad ti praviš ekspanziju za jedan RPG ovakvog tipa, gde ti je u suštini omogućeno da ti biraš da li ćeš da ideš poluspreman na jake protivnike, da li ćeš da se budžiš do besvesti i onda ideš da pobiješ glavne baje sa 3 udarca, ili ćeš da balansiraš između, jednostavno presuđuje opredeljenje developera šta će da urade i za kakve likove će da prilagode ekspanziju - oni su se opredelili da Bloodmoon balansiraju tako da ti njega prelaziš između 15. i 30. levela. Da su ga balansirali za lika nultog levela bilo bi još gore, da su ga balansirali za ultra high likove 50. nivoa onda bi takođe bilo bezbeze, jer bi ti eksplicitno odredili da ne možeš dotle da ideš (na Bloodmoon) dok se ne smoriš svetski budžeći se do besvesti. Najidealnija varijanta je u suštini kombinovati sve lokacije u smislu jednog sveta, prelaziti običan Morrowind do jedno 15-20. levela, pa posetiti ekspanzije, prvo Tribunal pa Bloodmoon.
Bloodmoon ima fantastičnu priču koju ću ti ovom prilikom ispričati jer to i zaslužuje - svakih xy godina veliki Dedrički lord (ekvivalent Demonu iz pakla) dolazi u lov, tokom 3 noći se sve odvija (mnogobrojni rituali, čudesne pojave koje tom prilikom ispituješ) sa kulminacijom poslednje noći kada mesec postaje krvav, i Hircin okuplja najbolje ratnike koji postaju njegova lovina. On je gospodar vukodlaka i oni postaju njegov instrument. U tu borbu i ti bivaš upleten, jer si jedan od 3 velika ratnika koji postaju predmet Hircinovog lova. Ovo naravno ne provaljuješ odmah, ali fora je kao i u svakom RPGu da otkrivaš takve stvari postepeno kroz priču, sa naglom kulminacijom na kraju. E sad, ako je tebe smorilo što si nekome odneo bocu viskija posle 20 minuta igre, od kojeg je 10 minuta bilo čitanje teksta da bi ti pričao, to je tvoja stvar, ali priča nikako nije smor. Smor je što si došao na ostrvo na ko zna kom levelu, i to je tvoj izbor momenta, developeri tu nisu krivi, oni su izbalansirali igru i ostavili ti mogućnost da biraš kada ćeš doći. Tačka.

Osim toga šta bi pijanac zatražio od uzvišenog bića kada bi se ono stvorilo ispred njega? Da se ne lažemo - još radže i piva :bottle:
Lurker je napisao(la):
Ljudi, ne razumem cemu bas ovoliko lozenje na Oblivion? Po onome sto se prica na vecini RPG sajtova, Oblivion po mnogo cemu predstavlja korak unazad vec u odnosu na Morrowind a kamo li na Daggerfall. Pomenucu recimo simplifikovan i prilicno redukovan skill tree, gomilu izbacenih feature-a iz MW kao npr. nemogucnost levitacije i teleportacije, ogroman on-screen kompas koji igraca 'za rukicu' vodi od jednog do drugog quest-a i za kraj odsustvo interaktivnog dijalog sistema (ala KotOR, NWN, BG2...) i forsiranje HTML-style konverzacionih topika.
Opet, sve je stvar balansa. Odmah mogu da ponudim kontraargumente - da je sistem skillova i levelovanja bio prilično komplikovan - dobar, ali komplikovan - i da je mnogim ljudima trebalo uputstvo da bi shvatili šta utiče na levelovanje (između ostalih i meni, ne stidim se da priznam), da je levitacija i teleportacija potpuni nebalans u igri, dok je kompas katkad dobrodošla pojava. Ja sam se polomio u mnogim kvestovima da se "južno od Sadrith More, na ostrvu sa kojeg se vidi duga kad se gleda prema Vardenfelu pronađe biljka lepotica koju ću raspoznati po plamenoj boji". Iskreno, nimalo mi ne bi smetala strelica, posebno ako broj kvestova bude veliki, i posebno ako ta strelica ne bi vodila direktno baš do cilja, već, lupam, do ruševina hrama u kome se nešto nalazi a ti to u njemu traži.
Lurker je napisao(la):
Ok, igra ce ocigledno imati fenomenalnu grafiku, dinamicki generisanu life-like vegetaciju, realnu eroziju tla itd. i sve je to super. Za Radiant AI se takodje prica da bi to trebalo da bude nesto revolucionarno mada, po onome sto je do sada prikazano, meni licno ne deluje bas toliko napredno ali naravno moguce je da ce ga doraditi do izlaska igre. TES Construction Kit ce biti odlicna stvar za one koji hoce da se bave modding-om, mada dobar toolset koji dolazi uz igru u ovo vreme i nije bas neki raritet.
Eto

Inače da pojasnim, ja sam jedan od onih koji veoma puno polaže na grafičku prezentaciju, uopšte me ne zanima da se smaram sa poluvidljivim objektima itd. Nedavno sam probao da pređem BG2 Throne of Baal - nema teorije, priznajem ja da je to odlično, ali *****i, BG2 sam igrao kad mu je bilo vreme, sada da se toliko cimam oko nečega takvog nema šanse.
Lurker je napisao(la):
Sve u svemu, moje misljenje je da ce Oblivion biti ok kao igra, ali za mene to nece biti neki RPG. Za to ce mu, kao i Morrowind-u, jednostavno faliti atmosfera. Bez modova, MW je meni bio prazna i prilicno dosadna igra. Lepa na oko, i onako kad gleds spisak feature-a na papiru, ali u stvarnosti smor za igranje (walk...walk...cliffracer...walk...walk...cliffracer...). Kad pomislim da ce Oblivion u principu biti 'streamlined' (kako developeri vole da to politically-correct kazu) dakle uproscena verzija svega toga sa poboljsanom grafikom stvarno ne vidim razlog za bas ovoliki entuzijazam...
Oblivion i ne treba da bude poligon za grindovanje, baš kao što i Morrowind nije bio. Tačnije, bili su itekako ali su brzo demotivisali svaku žudnju za kojekakvim trčanjem unaokolo radi ubijanja bezbeznih stvorenja, od kojih se dobije parče mesa i 0.03% pomaka skila ka sledećem nivou. Ove igre upućuju igrača na kvestove, na priču, na praćenje samih događaja, a demotivišu nekakvo proizvoljno budženje, što im je velika prednost po mom mišljenju - ne forsiraju isključivo jedan sistem, omogućili su sve sisteme, ali prednost daju jednom.