Šta je novo?

O Sampronu 2200+

FAQ

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2002
Poena
619
Da li ga je neko koristio i kakva su mu iskustva? Znam da se jako malo greje, ali kakav je u realnom radu u poređenju sa recimo Bartonom 2500+?

Imao sam athlonXP 2400+, a posle njega Sempron 2200+. Nisam ga klokovao, mogu ti reci da u radu ne primecujem ama bas nikakvu razliku.

S konja na magarca (athlon XP 2400+ na sempron 2200+). Athlon XP 2400+ po
performansama dodje kao Sempron 2800 pa ti vidi. Iz mog iskustva mogu reci da su
Athlon XP dosta bolji procesori (iako je sve to isto jezgro) od Semprona. Sticajem nesrecnih okolnosti moj Athlon XP 2200+ je stradao u havariji koju je izazvalo napajanje
i zamenio sam ga Sempronom 2600 ocekujuci iste performanse ali je ovaj sporiji nekih
10% tako da ako hocete da realno poredite Athlon XP i Sempron(Socket A) sa Sempronovog PRa oduzmite nekih 500 i to je to. Po tome taj Sempron 2200 dodje
Athlon XP 1700+.
Znaci ako je to kao (a jeste)XP 1700+ sam zakljuci kolika je razlika u odnosu
na Bartona 2500+.

Poslednja izmena:
Recimo, da li Sampron može da izgura rad sa nekim aplikacijama tipa Nuendo2, Sound Forge7 ili nekim za rad sa video materijalom, a da to ide glatko? Koliki je uticaj veličine keša?

Moze sve manje vise da radi samo sto je tragicno sporo(za te pare) daj mu malo
da kompresuje Divx ili Mpeg2 i neces se bas oduseviti.Onaj komentar izmedju Semprona 2600 i XP2200+ i zaostajanju Semprona od nekih 10% se odnosio bas na video obradu.Za
te stvari je Sempron dno i Celeron po istoj ceni je mnogo bolji (SSE2 i jos neke stvarcice)
Ako vec imas Semprona da ne bi menjao plocu ,ako mozes(nije moranje) nabavi neki Barton. Samo Bartoni koji se jos uvek prodaju su mahom skartovi tako da ne znam bas...

Sa XP2400+ sam se "spustio" ma Semprona2200+ iz nuzde, havarija mi se dogodila sa plocom i procesorom. Ali hocu da kazem da do sada u svakodnevnom radu nisam primetio zaostatke.

novoprepeceni je napisao(la):
Moze sve manje vise da radi samo sto je tragicno sporo(za te pare) daj mu malo da kompresuje Divx ili Mpeg2 i neces se bas oduseviti

E upravo to. On jeste "startan", lepo radi u Win-u, igre super rade sa njim, ali video... Katastrofa sporo. Ja na primer koristim po 10-tak aplikacija odjednom kad sedim za kompom, net, muzika, DVD shrink, Nero itd.... Na Bartonu 2500+@3200+ je islo lepo. Kada sam ga prodao, u cekanju A64 sam uzeo Semprona 2500+ na dva dana i razocarao sam se, ali totalno. Nesto im ocigledno fali. Ali na ovom s939 kako sve to radi :zgran:

Pozdrav!

Pa dobro ti jos poredis razlicita jezgra Barton i Sempron(Tbred B) tako da je za ocekivati
razliku. Ali ne bih da se ponavljam ali moracu znaci AMD ATHLON XP 2200+ ,1.65V,256KB
L2,133 x 13,5 =1.8 GHZ i AMD SEMPRON 2600, 1.6V,256KB L2, 166 x 11 = 1,83GHZ
strasno kolika je razlika u video kompresiji tj. koliko je sempron sporiji mislim da je razlika
i veca od 15%. Mogao bi neko ovo da objasni ista jezgra samo je sempronu podignut FSB
smanjen mnozilac i smanjen napon(hmm).

Pa po logici stvari Sempron 2600+ bi trebalo da nesto bude brzi od TBred-a 2200+, prvo zbog FSB166, drugo zbog neznatno veceg takta 33Mhz.
Ja nisam stekao takav utisak. Eh sad, moze problem da bude i losa ploca, ali na istoj ploci Tbred B i Sempron rade potpuno isto jer su potpuno isti procesori.
Od Semprona 2500+ ne moze bog zna sta da se ocekuje od njegovih 1.75 Ghz, prema tome, za te pare, mozda malo manje bi bio sasvim ok. Ako pogledas, TBred B 1700+ DLT3C je nekada kostao 55 evrica, negde u aprilu 2003. , a taj CPU je mogao lepo da se klokne na 2.4 Ghz i da izuva. Sempron 2500+ nema sanse da radi na 2400 Mhz, cak je 2100 Mhz misaona imenica za vecinu Semprona sa Tbred B jezgrom, jos kad se uzme u obzir cena Semprona 2500+, ispada da je Athlon XP 2200+ poskupeo 20%, sto zapravo i jeste.
Po tom pitanju polovan AthlonXP Tbred B je mnooogo bolji CPU, koji god da se uzme, bilo to da je Tbred B 1700+ DLT3C ili Barton 2500+ koji radi kao 3200+.

I jos da dodam, nije Sampron :d , nego Sempron, da ne ispadne da se pravi u Zemunu :)

Poslednja izmena:
Koje gluposti ovde covek moze da procita to je strasno :)

Sempron = Athlon XP sa jedinom razlikom u kloku.
Sve sto radi radi nesto sporije, ali to zar je 10-15% razlike izmedju Semprona 2200+ i Athlona XP 2200+ ili izmedju Athlona XP2500+ i Semprona 2500+ strasno, uzasno ili katostrofalno ?

Birajte reci, budite bre realni. Naravno, jesu Semproni sporiji medjutim to ne moze ni da se izmeri u internet/office aplikacijama. Merljivo je i mozda moze da se oseti u nekim "zahtevnijim aplikacijama" ali su razlike u granicama 5-15% u odnosu na slicne Athlone.

Pozdrav!

S konja na magarca (athlon XP 2400+ na sempron 2200+). Athlon XP 2400+ po
performansama dodje kao Sempron 2800 pa ti vidi. Iz mog iskustva mogu reci da su
Athlon XP dosta bolji procesori (iako je sve to isto jezgro) od Semprona. Sticajem nesrecnih okolnosti moj Athlon XP 2200+ je stradao u havariji koju je izazvalo napajanje
i zamenio sam ga Sempronom 2600 ocekujuci iste performanse ali je ovaj sporiji nekih
10% tako da ako hocete da realno poredite Athlon XP i Sempron(Socket A) sa Sempronovog PRa oduzmite nekih 500 i to je to. Po tome taj Sempron 2200 dodje
Athlon XP 1700+.
Znaci ako je to kao (a jeste)XP 1700+ sam zakljuci kolika je razlika u odnosu
na Bartona 2500+.

Ej, stvarno si ga preterao sa ovim oduzimanjem. Moze biti 100 ili 200 ali nikako 500.

Mene zanima overclock Semprona, imam na drugom kompu plocu A7n8x-x i Samprona 2200+, kad stavim mnozilac na 10x a fsb 195, ocekujem 1950mhz a on stavi ~1750mhz
Sad u cemu je fora :trust:

Poslednja izmena:
Kazem ja, za 99% korisnika Athlon=Sempron... :D

Invader je napisao(la):
Mene zanima overclock Semprona, imam na drugom kompu plocu A7n8x-x i Samprona 2200+, kad stavim mnozilac na 10x a fsb 195, ocekujem 1950mhz a on stavi ~1750mhz
Sad u cemu je fora :trust:

Mozda zakljucan mnozioc ;)

On drzi mnozioc na 9 bez obzira da li ga ti povecas na 10,11..., a magistralu stavis na 195 i to je: 195*9=???? ;)

Sasa je napisao(la):
Koje gluposti ovde covek moze da procita to je strasno :)

Sempron = Athlon XP sa jedinom razlikom u kloku.
Sve sto radi radi nesto sporije, ali to zar je 10-15% razlike izmedju Semprona 2200+ i Athlona XP 2200+ ili izmedju Athlona XP2500+ i Semprona 2500+ strasno, uzasno ili katostrofalno ?

Birajte reci, budite bre realni. Naravno, jesu Semproni sporiji medjutim to ne moze ni da se izmeri u internet/office aplikacijama. Merljivo je i mozda moze da se oseti u nekim "zahtevnijim aplikacijama" ali su razlike u granicama 5-15% u odnosu na slicne Athlone.

Pozdrav!

Pa da budemo realni.Sempron 2200+ je totalni krs.Pre neki dan sam imao prilike da se "poigram" sa masinom koja ima doticni procesor.Pricam o masini sa solidnom kolicinom solidnog rama (kingston 1 Gb) i uopste ostatak masine nije los.
Generalno sve je smoreno...masina toliko smoreno radi da umalo nisam zaspao prilikom reinstaliranja win.
Ne znam ... ali moje licno misljenje je da Semprone treba izbegavati isto kao i Celerone.

Overkill je napisao(la):
Pa da budemo realni.Sempron 2200+ je totalni krs.Pre neki dan sam imao prilike da se "poigram" sa masinom koja ima doticni procesor.Pricam o masini sa solidnom kolicinom solidnog rama (kingston 1 Gb) i uopste ostatak masine nije los.
Generalno sve je smoreno...masina toliko smoreno radi da umalo nisam zaspao prilikom reinstaliranja win.

Izvini, ali ovo sto pricas je bez veze. 2200+ je od 2400+ modela neprimetno sporiji, a oba su u odnosu na klasicne Athlone tek nesto sporiji.
U praksi, obican korisnik nece priemti razliku izmedju Athlona i Semprona.
To sto ti pricas je grubo preuvelicavanje. Ne razumem samo da li si samo previse teatralan u zelji da ljude odbijes od Semprona ili imas ne znas.

Skapirajte, nema zavere, nema kvaka, T'Bred B jezgro na Semrponima je identicno kakvo je bilo na Athlon XP procesorima. Nizi radni takt, ali isto jezgro, dakle, glupost tipa Sempron ne moze da radi ono sto je Athlon mogao je samo glupost, nista vise.

Drugo, sta 1GB rama radi u masini sa najsporijim mogucim AMD procesorom ? 1GB kosta ~150€, sasvim je ocekivano da si uz toliko memorije uzeo skuplji procesor. Ako ni zbog cega onda iz principa, 1GB RAM-a je daleko iznad proseka, a 2200+ je najsporiji AMD u ponudi.

Ali, ok, iz nekog ludog razloga moralo je 1GB RAM-a i onda je samo Sempron 2200+ "upao" u financijsku konstrukciju.

Poslednja izmena:
Ja sam sinoc sklopio konfiguraciju sa Sempronom 2200+ i pri instaliranju win-a i ostalih programa uopste nije usporen...

b4b je napisao(la):
Kazem ja, za 99% korisnika Athlon=Sempron... :D
Naravno,ne vredi nista da pricam...........
U najmanju ruku je cinjenica da su uzeli staro jezgro (tbred b)
promenili PR oznacavanje,izmislili novu seriju i podigli cenu.
Meni nije jasno zasto nisu ostavili Athlon XP(takve kakvi su do tada bili)
za takozvani low budget segment trzista,kao da niko ne ume da cita i misli
pa ne razlikuje Athlon XP i Athlon 64....

Sasa je napisao(la):
Izvini, ali ovo sto pricas je bez veze. 2200+ je od 2400+ modela neprimetno sporiji, a oba su u odnosu na klasicne Athlone tek nesto sporiji.
U praksi, obican korisnik nece priemti razliku izmedju Athlona i Semprona.
To sto ti pricas je grubo preuvelicavanje. Ne razumem samo da li si samo previse teatralan u zelji da ljude odbijes od Semprona ili imas ne znas.

Skapirajte, nema zavere, nema kvaka, T'Bred B jezgro na Semrponima je identicno kakvo je bilo na Athlon XP procesorima. Nizi radni takt, ali isto jezgro, dakle, glupost tipa Sempron ne moze da radi ono sto je Athlon mogao je samo glupost, nista vise.

Drugo, sta 1GB rama radi u masini sa najsporijim mogucim AMD procesorom ? 1GB kosta ~150€, sasvim je ocekivano da si uz toliko memorije uzeo skuplji procesor. Ako ni zbog cega onda iz principa, 1GB RAM-a je daleko iznad proseka, a 2200+ je najsporiji AMD u ponudi.

Ali, ok, iz nekog ludog razloga moralo je 1GB RAM-a i onda je samo Sempron 2200+ "upao" u financijsku konstrukciju.

Ok.. 'ajmo ovako.Pogresno si me shvatio...totalno.
Prvo,definitivno nisam obican korisnik tako da sam primetio razliku.Naime ja zivim od rada sa racunarima.Doduse posto sam vlasnik daleko jaceg procesora i generalno jace masine verovano sam zato osetio "smaranje".
Drugo (odgovor delimicno dat gore) to nije moja masina vec masina koja je dosla kod mene na servisiranje.
Trece nisam rekao da Sempron ne moze da uradi isto ono sto moze Athlon.
I poslednje,nisam teatralan vec ne tolerantan.Primera radi ta masina se znacajno smori prilikom rada u photoshopu(tu sam primetio najvece usporenje).Znaci nista ultra zahtevno nisam radio...samo blaga primena cooling filtera i podesavanje osvetljenja na malo vecem broju fotografija(oko 400).OK znam da je tu i memorija sa chipsetom u igri ali veliku ulogu ima i procesor.Istu tu akciju daleko brze obavlja intel (northwood) 2.4 sa istom kolicinom iste memorije na sada vec zastarelom 845 chipsetu.
Uostalom mozda si i u pravu jer kod nas 90 % ljudi racunar koriste za pustanje muzike i filmova(i promenu wallpaper-a svakih pola sata).Takvi ljudi definitivno nece primetiti nikakvu razliku izmedju na pr. A64 i Semprona ili punokrvnog Intela i Celerona.

Naravno,ne vredi nista da pricam...........
U najmanju ruku je cinjenica da su uzeli staro jezgro (tbred b)
promenili PR oznacavanje,izmislili novu seriju i podigli cenu.
Meni nije jasno zasto nisu ostavili Athlon XP(takve kakvi su do tada bili)
za takozvani low budget segment trzista,kao da niko ne ume da cita i misli
pa ne razlikuje Athlon XP i Athlon 64....

Zato sto su:

a) hteli da uzmu vise para
b) sacuvaju ime Athlon kao "vise klase" procesora. Kapiraju da je tesko prodavati Athlon XP 2500+ za 70€ i Athlon 64 2800+ za 180€ (tada kada je izasao Sempron, ovako je bilo). Razlika u cifri 300, dva znaka i 2,5x jaca cena? Sad je to jasnije, "oces Athlon", pocinjes tek od 100-120€.

Overkill je napisao(la):
Primera radi ta masina se znacajno smori prilikom rada u photoshopu(tu sam primetio najvece usporenje).Znaci nista ultra zahtevno nisam radio...samo blaga primena cooling filtera i podesavanje osvetljenja na malo vecem broju fotografija(oko 400).OK znam da je tu i memorija sa chipsetom u igri ali veliku ulogu ima i procesor.Istu tu akciju daleko brze obavlja intel (northwood) 2.4 sa istom kolicinom iste memorije na sada vec zastarelom 845 chipsetu.

Pa naravno. Takav P4 2.4 kada bi sada bio u prodaji, kostao bi najmanje 110-120€ (bez PDV-a) sto ce reci, tri puta skuplji procesor od Semprona 2200+

Naravno da je brzi, pride si u Photoshopu, gde je Intel dominantan.
Dalje, kazes, "zastareli i845" i to je opet greska. On jeste star, ali cip-setovi se ipak ne razvijaju toliko brzo kao sto se to "cita" iz tvoje recenice.
i845 i dalje ima odlicne mogucnosti i pruza dobre peformanse. i865/i875 imaju samo dupli memorijski kontroler (od koga znamo da se ne dobijaju neke preterane razlike sem u par primena) a opet i9x5 u i865/i875 sa PCI-E magistralom i DDR2 memorijom. Samo to, da, jer razlike u performansama nema.

Konacno, sta je KT400A na kome si sigurno vozio tog Semprona, nista vise nego "nabudzeni" KT266A koji je duplo stariji od tog i845. Sto ce reci, KT400A je takodje daleko od "savremenosti". Misli o tome :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Pa naravno. Takav P4 2.4 kada bi sada bio u prodaji, kostao bi najmanje 110-120€ (bez PDV-a) sto ce reci, tri puta skuplji procesor od Semprona 2200+

Naravno da je brzi, pride si u Photoshopu, gde je Intel dominantan.
Dalje, kazes, "zastareli i845" i to je opet greska. On jeste star, ali cip-setovi se ipak ne razvijaju toliko brzo kao sto se to "cita" iz tvoje recenice.
i845 i dalje ima odlicne mogucnosti i pruza dobre peformanse. i865/i875 imaju samo dupli memorijski kontroler (od koga znamo da se ne dobijaju neke preterane razlike sem u par primena) a opet i9x5 u i865/i875 sa PCI-E magistralom i DDR2 memorijom. Samo to, da, jer razlike u performansama nema.

Konacno, sta je KT400A na kome si sigurno vozio tog Semprona, nista vise nego "nabudzeni" KT266A koji je duplo stariji od tog i845. Sto ce reci, KT400A je takodje daleko od "savremenosti". Misli o tome :)

Pozdrav!

Da cena bi verovatno bila tu negde.
Pazi generalno si u pravu. :)
Ali covek je trazio misljenje o procesoru...tako da ... ah vec sam rekao. :crash: :D

chovek pita kakav je u relanom radu sempron... a ne u video obradi koju koristi eerr koliko ... 2% korisnika rachunara...

Licno iskustvo sa tim procesorom:
Uzet za 45 eura, pre nove godine, a imao sam i dileski za 39!!, ali je covek tvrdio da radi na 220 pa sam ga uzeo. Zaista radi na toliko, sa malim podizanjem napona, ali posto imam kilavije memorije, onda ga koristim svakodnevno na 200 na default naponu. Inace, kada sam imao plocu Asus A7V600-X, KT600 chipset, ulazio sam u win pri fsb 250! Tu je naravno zakucavao pa nikako nisam uspeo da uhvatim screen shot.
Kad sve saberem ja sam PREZADOVOLJAN dobijenim za tako male pare!! Za 45 eura sam dobio proc 2600+, a da imam bolju memoriju bio bi i 2800+ barem, ako ne i brzi. Zbog malog mnozioca koji poseduje, skoro svi mogu da rade na 200.
Pozdrav od Marka!

U radu neces primetiti (znacajniju) razliku.U svakom slucaju Barton je bolji.Sto se tice OC, mislim da su Athloni i Bartoni mnogo stabilniji posle OC-a.

Vrh Dno