Šta je novo?

O Civilization III

srdjan_r je napisao(la):
Toliiko angažovanih jedinica ne opravdava. Ako sam u ratu, dok proizvedem tih dvadesetak marinaca, plus avioni i brodovi, uhaaa. :D Još ako u gradu ima artiljerija ili PVO..:S: Ne, usamljene gradove na ostrvu ne napadam. Ako želim neki priobalni grad, u zavisnosti od jačine protivnika, prvo uništim komunikacije pa iskrcavanje pored grada, brdo ili planina ako ima. :)

Opravdava ako strateški i taktički razlozi govore u prilog ovakvoj akciji. Nisi me razumeo, nije u pitanju napad na ostrvski grad (mada je bilo i takvih slučajeva) već na grad koji se nalazi na zemljouzu, znači, parčetu zemlje koji povezuje dve veće teritorije, i koji svojom površinom pokriva ceo zemljouz, dakle dva hexa u svim pravcima. Zauzimanjem ovakvog grada u, praktično, srcu neprijateljske teritorije postižu se navedeni rezultati.

Opravdanje upotrebe marinaca u kombinaciji sa vatrenom pripremom je u tome da ako marinci uspeju da zauzmu takav grad, desantne trupe koje ih prate (mech inf., m/a, artiljerija) mogu odmah da dejstvuju po dubini neprijatelja, tj. kada desantni brodovi uđu u grad, jedinice koje se nalaze u njima ne gube potez već odmah mogu da nastave ofanzivu. Iskrcavanje na obalu, što je takođe legitiman potez (i primenjivan sa moje strane kad me je mrzelo da se zezam sa marincima), podrazumeva gubljenje poteza i ostavljanje desanta na plažama, koji će obavezno popiti furiozan napad AI u njegovom potezu. Time se tupi oštrica, gube i slabe ofanzivne jedinice itd.

Što se tiče neprijateljske artiljerije i PVO, ista može da puca jednom, i kompjuter je u datom gradu po pravilu ima malo (što se može utvrditi prethodnim špijuniranjem), tako da su gubici prihvatljivi. Uništavanje komunikacije je otežavanje sopstvenog ofanzivnog položaja, pošto iste te pruge će trebati tvojim jedinicama za nastavak napada.

Istini za volju, ovakve vrste ezgibicija primenjujem povremeno, kada se za to ukaže idealna prilika, ne kao pravilo. Što se tiče broja jedinica, to nije problem, već ih imam spremne uključujući i drugi ešelon i armiju za odbranu "otadžbine". U stvari, ovaj napad planiram dosta unapred, još dok sam u miru (što je najpovoljnija opcija) sa AI koji želim da napadnem. Jedan grad lagano izbacuje marince na svaka 2-3 kruga (eventualno dva ako mi se žuri) i to je to.

Poslednja izmena:
Aha, kapiram šta si hteo da kažeš. Međutim, retko kad se dešavaju takvi slučajevi, da se grad nalazi na uskom prolazu. U principu izbegavam da gradim gradove na takvom mestu li zauzimam iste ako je protivnik jak. Takav grad predstavlja idealnu metu za koncetrične napade. :)

Za newbie u Civ-u obavezno da posete http://www.civfanatics.com/civ3academy :D

Poslednja izmena:
Po meni, iako je potezna strategija, govorite o no.1 igri svih vremena.
Od kako je izasla pa do dan danas. Spadam u Civ manijake koji je od prvog
dela igraju do bola ociju i sve gorenavedeno je po meni vise nego ok,
redak slucaj da se uvede par inovacija u igru, poput kulture/granica, a da se
time ne ubije stari smek & zaraznost.
E, sada jeste da je igra puna sitnih gluposti ali ono sto mene redovno
dovodi do ludila jeste matematika (nikada je voleo nisam) ala me je ovaj
Sidash Majer smorio gore od svih profesora iste. ******ski slucajevi kada bez
obzira na teren, utvrdjenje ili lokaciju ako se mnogostruko jacom jedinicom
napada slabija, recimo 10 u napadu naprema 2 u odbrani, kada tenco pukne
od spearmena sto se, naravno retko desava racunaru a veoma cesto igracu.
Bela pena da ti krene na usta od nerviranja.
Dubioza u kojoj battleship potopi titrema kombinovana sa visecasovnim
igranjem u kome se otelis dok izmislis napravis isti kao da je smisljenja da namerno izludjuje igraca.
Imam ortaka koji je 95' polupao svoju maximalno nabudzenu
386-icu igrajuci prvi civ - bruka. Ladno je provalio ekran monitora i izgazio
kuciste !!! :crash:
Covek je pre toga bio "civilizovan".
Boljka koja postoji od prvog dela na ovamo, cak i
u neuspelim Call To Power igrama. Dolazi se do situacija poistovecivanja sa
bacanjem kockica sto je totalno bezveze.
Ovo se kostantno desava po algoritmu u kome ako recimo imate na 2 mesta
gorenavedenu situaciju nebitno je gde prvo napadate jaci gubi - ako je zacrtano u tom krugu cak sam probao save/load - JOcK
Ako neko zna za ruzno patche koje ovo popravlja,
nemoj da ga bije Maler :smash: , ministre molim te... ja sam probao par
patceva koji poboljsavaju igru ali ni jedan ne radi radnju.

Inace, ljudima koji je nisu probali, 100% preporuka jer je i pored sitnih
zezova (od kojih kasnije rastu rogovi) jedina igra koja moze duugoo vremena
da se igra iznova a da ne dosadi, stepen vise u odnosu na sve druge igre &
- razlika derasticna - .
Kod mene je to jedini stalni softver koji obitava na racunaru od kako znam za
njega duze od svih verzija win-a zajedno. Barem jedna partija mesecno kao
terapija za "tugu jesenju". Sto se tezine tice - najbolje je baciti na osrednjem nivou ali zato na large/huge mapi i maximalnim brojem protivnika
tzv. everybody na livadi, zatrpate se pored kompa sa visecasovnim zalihama grickalica i kefajaaaa :angel:

To je i mene izludjivalo kada sa mobilizovanim vojnikom (nesecam se imena) sa 2 kockice energije razvali mi 3-5 jedinaca veterana, a on sam u medjuvremenu postane elitni. Mada update secam se resava te probleme u svim civ3 i dodacima.

Da dodam ja sam fan igrice pre nego sto sam i naucio da je igram. Igrao sam sa ortakom civ1. par nedelja, a nismo znali kako se u gradu menja produkcija vojska, gradjevine itd. Kad samo pronasli da sa slovom "C"hange birate sta da proizvodite ludnica je nastala, ali nisam izlomio racunar :)

Jel neko zna zbog cega nece da mi se instalira Conquest??
Dodje negde do oko 9% i onda mi izbaci neki error tipa 'catastrofic failure' ???
Probao sam pre toga update 1.29f ali nemam crack za njega, mada ne verujem da mu treba update pored osnovne igrice, ili?

Ne trerba ti ni patch ni crack, a što neće ne znam(o)...
Ja sam rešio isti problem reinstalacijom Windosa... :zgran:

Vrh Dno