Judge
Čuven
- Učlanjen(a)
- 11.11.2002
- Poena
- 619
srdjan_r je napisao(la):Toliiko angažovanih jedinica ne opravdava. Ako sam u ratu, dok proizvedem tih dvadesetak marinaca, plus avioni i brodovi, uhaaa.Još ako u gradu ima artiljerija ili PVO..:S: Ne, usamljene gradove na ostrvu ne napadam. Ako želim neki priobalni grad, u zavisnosti od jačine protivnika, prvo uništim komunikacije pa iskrcavanje pored grada, brdo ili planina ako ima.
![]()
Opravdava ako strateški i taktički razlozi govore u prilog ovakvoj akciji. Nisi me razumeo, nije u pitanju napad na ostrvski grad (mada je bilo i takvih slučajeva) već na grad koji se nalazi na zemljouzu, znači, parčetu zemlje koji povezuje dve veće teritorije, i koji svojom površinom pokriva ceo zemljouz, dakle dva hexa u svim pravcima. Zauzimanjem ovakvog grada u, praktično, srcu neprijateljske teritorije postižu se navedeni rezultati.
Opravdanje upotrebe marinaca u kombinaciji sa vatrenom pripremom je u tome da ako marinci uspeju da zauzmu takav grad, desantne trupe koje ih prate (mech inf., m/a, artiljerija) mogu odmah da dejstvuju po dubini neprijatelja, tj. kada desantni brodovi uđu u grad, jedinice koje se nalaze u njima ne gube potez već odmah mogu da nastave ofanzivu. Iskrcavanje na obalu, što je takođe legitiman potez (i primenjivan sa moje strane kad me je mrzelo da se zezam sa marincima), podrazumeva gubljenje poteza i ostavljanje desanta na plažama, koji će obavezno popiti furiozan napad AI u njegovom potezu. Time se tupi oštrica, gube i slabe ofanzivne jedinice itd.
Što se tiče neprijateljske artiljerije i PVO, ista može da puca jednom, i kompjuter je u datom gradu po pravilu ima malo (što se može utvrditi prethodnim špijuniranjem), tako da su gubici prihvatljivi. Uništavanje komunikacije je otežavanje sopstvenog ofanzivnog položaja, pošto iste te pruge će trebati tvojim jedinicama za nastavak napada.
Istini za volju, ovakve vrste ezgibicija primenjujem povremeno, kada se za to ukaže idealna prilika, ne kao pravilo. Što se tiče broja jedinica, to nije problem, već ih imam spremne uključujući i drugi ešelon i armiju za odbranu "otadžbine". U stvari, ovaj napad planiram dosta unapred, još dok sam u miru (što je najpovoljnija opcija) sa AI koji želim da napadnem. Jedan grad lagano izbacuje marince na svaka 2-3 kruga (eventualno dva ako mi se žuri) i to je to.
Poslednja izmena: