Šta je novo?

O/C Pentium D 805 !!!

[OT]
Bila je ranije, možda i ooodaaaavnoooo ona priča o instaliranju drajvera za proc. Ima li potrebe za time ili je dovoljan onaj generički iz Windblouza? Ako treba, ima li ga neko?
[/OT]

Hvala u svakom slučaju...

[OT]
Bila je ranije, možda i ooodaaaavnoooo ona priča o instaliranju drajvera za proc. Ima li potrebe za time ili je dovoljan onaj generički iz Windblouza? Ako treba, ima li ga neko?
[/OT]

Hvala u svakom slučaju...

pa u slucaju amd-a treba za intel ne treba koliko ja znam

Meniradi "stabilno" na 3,8Ghz 760Mhz za memoriju Apacer AM1 533 4-4-4-12 a moze i 3-5-5-13
skoro isto kao i kod tebe stim sto mi na 3.8 stvarno radi 100% ni pod najvecjim naporima nije trotlovao pod prime 95 sam mu stavljao 2 rendera u virtual dubu:smoke: i radilo je sve super(posto mi nije jasno sta ti znace navodnici:) ) stabilno ne gasim ga danima i radi super stim sto sam mu ja stavio 1.5 voltazu:) stavio sam 1.4v i stavio sam overvoltage core 100mv tako da sve zajedno daje 1.5v
mem mi radi na 2.1v isto na 760MHz i isto na 4 4 4 12 1T latencijama
temp sa sonic towerom mi ne prelaze 48C u full loadu tako da sam ja jako zadovoljan

Sta mislite o ovom kuleru CM CI5-9HDPA-PL, dali moze da zadovolji klokovanu 805cu???
U principu zanima me best buy :)
Ovaj box je malo bucan u full-u, pa sam mislio da ga zamenim necim tisim, ali povoljnim !!!
Hvala!!!

skoro isto kao i kod tebe stim sto mi na 3.8 stvarno radi 100% ni pod najvecjim naporima nije trotlovao pod prime 95 sam mu stavljao 2 rendera u virtual dubu:smoke: i radilo je sve super(posto mi nije jasno sta ti znace navodnici:) ) stabilno ne gasim ga danima i radi super stim sto sam mu ja stavio 1.5 voltazu:) stavio sam 1.4v i stavio sam overvoltage core 100mv tako da sve zajedno daje 1.5v
mem mi radi na 2.1v isto na 760MHz i isto na 4 4 4 12 1T latencijama
temp sa sonic towerom mi ne prelaze 48C u full loadu tako da sam ja jako zadovoljan

Pa ja imam neki ASUS VR Guard (ima kako 3 heat pipe) (~20 evra) cooler..nije bash neshto...a radi dosta tishe nego box a nije veliki. Stabilno i meni na 3,8GHz...ali memorija nece..bash..kao taj tvoj GEIL...pa samo "stabilno" stavio jer oce da ode u reset...iz chista mira...
Fleshovao sam F4 bios za ovu moju GA-965P-S3..pa je ona malo olabila memoriju.
Pre toga..je bilo katastrofa...kao da neklokujesh CPU...rezultati. Moguce da je tu neka zachkoljica.
Da se razumemo..ja moj komp gasim...ko da spava od njega...bez obzira koliko je tih.

Sta mislite o ovom kuleru CM CI5-9HDPA-PL, dali moze da zadovolji klokovanu 805cu???
U principu zanima me best buy :)
Ovaj box je malo bucan u full-u, pa sam mislio da ga zamenim necim tisim, ali povoljnim !!!
Hvala!!!

Ma taj CM ti nece nogo pomci...kopija box-a..takobarem izgleda.

Samo TT Sonic tower ili kao ja ovaj ASUS VR Guard..koji se ne chuije ali ipak ne ladi kao Sonic...ali zato i koshta manje.

Ja sam sa p5nd2 SLIi d805 i super talent 667 memorijom, izvukao sa box kulerom, 3.94 GHz, memoriju na 80 MHZ, sa 4-4-4-15-2T latencijama, samo sa Vcore overvoltage 100mv, temperatura sa box pri Ful loadu oba jezgra(renderovanje) je do 66-69, tako da uz jaci kuler moze svasta da bude

Moj problem sa ovom kombinacijom je vrlo blesav...i cudan...Konfa je:D 805 + GA 8I945P-G-RH +4x512Mb Kingmax 533 + Vga 7900GS Club3D + 360W Chieftec...

Naime racunar odbija bilo kakav overclock sa 7900GS i 7600GS takodje Club3D (kao da je u pitanju ili Club3d ili serija GF-7xxx) dok se bez problema klokuje sa 6600,6600GT,X800XL i PCI S3 Virge(cak sam i ovaj oldtajmer morao da probam...).
Ako je bitno memorija je vrlo raspolozena za overklok i radi na skoro 800mhz...

Podizanje napona nije urodilo plodom...:wall:

Poslednja izmena:
dree: jel si taj overkloking radio iz samih drajvera ili iz rivatunera? I meni sa club3d 7600gt nije hteo da oc iz drajvera!!!

dree: jel si taj overkloking radio iz samih drajvera ili iz rivatunera? I meni sa club3d 7600gt nije hteo da oc iz drajvera!!!

Ma karte se klokuju do besvesti i 7600gs i 7900gs...Pricam o ploci i procesoru...Znam da je toliko neverovatno i glupo da nisi ni pomislio :lupko:

Stvarno ne znam koja je veza izmedju VGA i CPU...PEG magistrala stoji na "auto"...Inace nece da butuje ako se cacka po ovom setovanju...Ma cudne su Gigabyte ploce...Pre neki dan sam probao kod druga 965p i D820 isto se ponasa nekako opaljeno...Svaki put kada kupim Gigabyte plocu uvek neko otkrivanje vruce vode...Kukam a i dalje ih kupujem godinama(dobra cena, diler, garancija, bogato pakovanje, nekako te navuku...) kt600, nforce3, i sad 945p...Imam utisak da su to ploce sa jakom automatikom - za ljude koji ne bi da prckaju samo ubodes i radi...Mislim trebala bi mi cela jedna strana da opisem ovde sta mi se sve ne svidja-ne radi kako treba...pocev od biosa, pa njihovog blesavog programa za overklok ploce iz win-a "EasyTune5" koji nema efekta, tj.radi i pokazuje povecanje mhz CPU-a ali windows to ne prikazuje, dok sandra, everest i dr programi recimo vide skok u mhz ali prilikom merenja protoka i ostalih markova rezultati su kao na def podesavanjima sto je po meni nedopustivo i pouzdan znak da od overkloka nema nista...
Cak sam im slao mail na zvanicnom sajtu pri cemu su mi oni onako lukavo u rukavicama odgovorili u fazonu da uvazavaju malu nedoslednost njihovoe aplikacije koja je u fazi razrade a i ima malu dozu fanny karaktera :rtfm:
Sta reci...:lupko: A da su im kvalitetne ploce sto se tice zavrsne obrade i izrade tu nema price...Izgleda da im je masinski inzenjering proizvodnje jaca strana od softverskog...

Poslednja izmena:
dree: ocigledno nisi kupio ni jednu proverenu gigabyte plocu do sada :D (mislim na 6oxt; 8ipe1000L/g; dq6 i sl)

dree: ocigledno nisi kupio ni jednu proverenu gigabyte plocu do sada :D (mislim na 6oxt; 8ipe1000L/g; dq6 i sl)

Sta ces...Skrt sam tamo gde ne treba...ali zato odmah pazarih 4x512 Kingmax :-devil-:

Poslednja izmena:
jel ima potrebe menjti box cooler i koji bi mi preporučili?

jel ima potrebe menjti box cooler i koji bi mi preporučili?

Ako mislis na 805 i mislis da klokujes na def.voltazi nema potrebe...Ako mislis da iscedis maxsimum i dizes voltazu bilo bi pozeljno, mada ja mislim da je bezveze davati neke vece pare za hladjenje jer upravo je niska cena argument "ZA" ovaj cpu...

Ja sam malo experimentisao i recimo uspeo da smanjim temperaturu dodavanjem jedne 12-tice (nista cudno) na kucistu kod cpu-a, i druga stvar tako sto sam gornju polovinu (znaci 50%) box-kulera obmotao kvalitetnom izolir trakom...Naime tako vazduh prolazi duzi put nego da se rasprsuje sa strane i strujanje vazduha dobija na brzini te sam dosao do zakljucka da sam skinuo oko 3C stepeni (samo sa parcetom izolir trake nevezano za ovu 12') sto u odnosu na ulozeni napor i nije mala stvar...:banana:

Poslednja izmena:
malo pre sam sredjivao kablove u kucjistu i reko ajd da rotiram ovu 12icu na sonic toweru da vidim dal cje bolje hladiti(prethodno je fan duvao na dole,tj ka grafickoj,temp je u idle bila oko 41-42C a u fulu oko 46-47)zarotirah ja fan stavih ga da duva ka napajanju i za moje divno cudo ,ne znam kako temp. su drasticno opale idle je oko 33-4 a u full loadu ne prelazi 39C,tako da sam jako zadovoljan ucinkom;)

Poslednja izmena:
evo mojih 5 centi

D805 klokovan na 3466 fabricki kuler itd... kuler mi se uglavnom vrti na oko 1500rpm sto je besumno (desi mi se nekad da upalim upaljen komp - dok mi je ekran ugasen)
doduse nekad krene da se pregreva, trenutno je temp 50C (to je skoro idle)

hteo sam da vas pitam cime da testiram proc? hteo sam OCCT ali on radi samo sa jednim proc (jedan mi je load na 80% a drugi 20%. OCCT prikazuje full load - 100%

inace napajanje kingston 450w, ploca ASUS P5PL2, i kingston KVR667. FSB je 693. problem kod ploce je btw sto nigde nema podesavanja za mem. tj ne mogu da dignem memoriju rucno (ovo je onaj asusov overclock profile..)

malo pre sam sredjivao kablove u kucjistu i reko ajd da rotiram ovu 12icu na sonic toweru da vidim dal cje bolje hladiti(prethodno je fan duvao na dole,tj ka grafickoj,temp je u idle bila oko 41-42C a u fulu oko 46-47)zarotirah ja fan stavih ga da duva ka napajanju i za moje divno cudo ,ne znam kako temp. su drasticno opale idle je oko 33-4 a u full loadu ne prelazi 39C,tako da sam jako zadovoljan ucinkom;)

I sad svi treba da verujemo da taj CPU, (dvojezgarni, 90nm, prava mala ringla) overklokovan na 3.8GHz kada trosi sigurno 170-180W ne prelazi 39 u punom opterecenju sa Sonic tower-om. Nije nego. Pa da je sve i WB Storm G5 na njemu tesko da bi bio ispod 40C. Ispada da tvoj misteriozni vazdusni hladnjak postize neverovatnih 0.11C/W. Tesko, da ne kazem nesto drugo. ;)
Cisto da ne bude "zabune" evo testa. Merili su 25 coolera i njihov DeltaT. DeltaT je izmedju vazduha i IHS-a, a samo jezgro je kao sto svi znamo bar jos 5-7C toplije. Ne bi inace mnogi skidali IHS ;)

A evo i ovo. http://images.tomshardware.com/2005/06/07/10_mammoth_cpu_coolers/chart_thermal_resistance.gif

Poslednja izmena:
evo sad sam pustio OCCT i S&M (tek sad videh da sm moze da radi sa 2 proc) uglavnom pustio sam tako sto je sm testirao jedan a occt drugi (set affinity u taskmanageru)

temperatura ide do 65C sto je kapiram previse (pc probe se na 60 javlja da mu je vruce :p)
sve sa stock kulerom.... a josh nije ni vrucina...

Ma ringla. Ja moj drzim na defaultu i redje ga oc, bas kad zatreba. Mnogo srkachi struje a ne verujem da je svejedno na strujomeru kad radi mesec dana na 3,4 Ghz ili na 2,66Ghz a da za to nema potrebe.

hm o tome nisam razmisljao...

inace sad sam ga radi testa pustio na 2600rpm (kuler) a procesor je na defaultu i trenutno je 45 stepeni (skoro idle...)

inace desilo mi se nesto cudno. posle shutdowna komp se ponovo upalio (kao da je nestalo struje). a isto to se desava kad u biosu snimim save chandges - komp se ugasi, i posle par sekundi ponovo upali!? do cega je ovo?
e da, pri drugom ucitavanju windowsa (pritom je prosao one testove) je sve sljakalo ok, a pri drugom odmah na pocetku je prijavio gomilu nekih BIOS errora? pa onda can't read memory bla bla...

imam josh jedno pitanje. kolika je max temperatura za ovaj procesor i koja bi bila normalna radna?

Sistem ti je u kritichnom stanju. Moguce i da BIOS ili RAM memorija nisu bash sasvim OK shto se ispoljava pri oc-u.

bas si me utesio. *** ram sam menjao 3 put!! valjda je ok konacno.... (crkla su mi 2 modula prethodno...)

a da nije do ploce? kako mogu to da utvrdim? memtest ili?

bas si me utesio. *** ram sam menjao 3 put!! valjda je ok konacno.... (crkla su mi 2 modula prethodno...)

a da nije do ploce? kako mogu to da utvrdim? memtest ili?

Pa upravo to je sumpljivo shto si 3 puta menjao ram. Mozda je plocha kriva shto imash greshaka u memtestu.

Dobro bi bilo da istestirash na nekoj drugoj plochi memoriju.
Moguce je da treba da uradisah flash BIOS-a. Hoce plocha da pravi probleme u radu sa memorijom ako joj nije BIOS kako treba. Uglavnom forsira memoriju na jachim latencijama nego shto treba i shto moze da izdrazi. Imao sam takav problem sa mojom plochom.

I shta bi na kraju sa mem test-om?
Inace thermal throttle kod 805 pocinje posle 70C ,a radna temp do 60-65 je podnosljiva...
Ete tako pa 'ajd u zdravlje!

Vrh Dno