Šta je novo?

NVMe i PCIe linije (AMD)

jurodivi

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poena
1,165
Služio u mornarici, oduvek voleo more pa eto, jedina masovna online igra.
Uzeo sam non-XT iz nekoliko razloga. Imam PCIe x16 v3 tako da XT ne bi ništa donela. I drugo, pošto je x8 ostaje mi još 8 PCIe linija za 2xNVMe adapter u drugom PCIe x16 slotu da rade punom brzinom.
Ploča podržava bifurkaciju, m?

Prvi i drugi PCIex16 i prvi M.2 dele PCIe sa processorom. Ostale sa chipset-om ali v2. pa je sve sporije.

Prvi i drugi PCIex16 i prvi M.2 dele PCIe sa processorom.

Ne razumeš.

Ti misliš da možeš "izlomiti" u dva dela, ostatak od 8 PCI-E linija, što je teško moguće na klijentskim računarima.

No, s druge strane, ima naznaka da će to biti moguće na AM5, što bi dalo prednost toj platformi.

Ne znam šta podrazumevaš pod "Izlomiti" , podelu jednog PCIe slota kome je ostalo 8 linija na 2x4 ? Za sada imam adapter sa jednim NVMe koji radi na x4 pa ako dodam adapter sa 2 NVMe još uvek će deliti samo tih 4 linije. ??

AMD Ryzen™ 2nd Generation/ Ryzen™ 1st Generation Processors
2 x PCIe 3.0 x16 slots (single at x16 or dual at x8/x8 mode)
AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics/ 7th Generation
A-Series/ Athlon X4 Processors
1 x PCIe 3.0 x16 slot (at x8 mode)
AMD X470 chipset
  • 1 x PCIe 2.0 x16 slot (max. at x4 mode)*
  • 3 x PCIe 2.0 x1 slots
* The PCIe x16_3 slot shares bandwidth with PCIe x1_1 and PCIe x1_3

1663328909448.png

Poslednja izmena od urednika:
Tako je, uvek će raditi samo 4 PCI-E od 8 PCI-E linija, ukoliko ne postoji mogućnost "lomljenja" istog (samog) PCI-E slota, tj. na samom slotu i nigde više.

Bifurcation-04.png

Da ti je i onaj treći, takozvani x16, onaj skroz dole vezan za PCI-E linije koje idu od CPU-a, imao bi mogućnost podele na 8x/4x/4x i mogao bi staviti drugi M.2 NVMe SSD u treći dugački PCI-E slot. Tj, radio bi na PCI-E 3.0 x4, ne na PCI-E 2.0.

Poslednja izmena:
Aha, znači da ništa nebih dobio sa 2xNVme u drugom PCIe x16 slotu.
PCIe_3 x16 deli linije sa chipset-om, on i M.2_2 ali su gen2 pa je brzina NVMe drajva (Samsung 960 Evo) bila upola niža kada je tu bio.
U M.2_2 imam 1GB Crucial ct1000p1ssd8 pa radi polovinom brzine zbog Gen2 PCIe.

Ne razumeš.

Ti misliš da možeš "izlomiti" u dva dela, ostatak od 8 PCI-E linija, što je teško moguće na klijentskim računarima.

No, s druge strane, ima naznaka da će to biti moguće na AM5, što bi dalo prednost toj platformi.
Pogrešio sam, ploča /BIOS podržava Bifurcation
1665328032523.jpeg
1665328089793.jpeg
1665328162832.jpeg
U PCIe x16_1 je naravno grafička, Rx 6600 radi na x8, kafa izaberem drugu opciiju "PCIE RAID Mpde", oerformanse grafike padnu na skoro 50% tako da verovatno radi samo na x4. To je valjda kako treba. ?
U OCIEx16_2 je ada pter ba jedan NVME Samsung 960 Evo, sa oba nameštanja radi punom brzinom. E taj deo me zanima, ako bih ubacio adapter za 2xNVME, da li bi oba radila na x4 obzirom da je ostalo 8x PCIE linija,
Ovo treće, za PCIE, bus je nominalno x16. PCIE linije iz čipseta, deli sa još 2 bus-a PCIEx1, (u njima nemam) ništa ali su svi PCIE v2. Pretpostavljam da x2 i x4 ograničvaju taj bus da bi delili sa PCIEx1 busevima.

PS: Ovo pišem da nebih otvarao temu samo za ovo. Ako moderator misli da je previše off, molim da mi javi pre brisanja.

Da ne otvaram novu temu jel može pomoć? Dobio sam nov NVME ssd WD black sn 750,ploča ga vidi u windowsu al u biosu samo ponegde. I ne mogu samim tim da instaliram windows na njega. ako može pomoć šta da podesim u biosu . Ploča je asus a 320m-k.

Da ne otvaram novu temu jel može pomoć? Dobio sam nov NVME ssd WD black sn 750,ploča ga vidi u windowsu al u biosu samo ponegde. I ne mogu samim tim da instaliram windows na njega. ako može pomoć šta da podesim u biosu . Ploča je asus a 320m-k.
Koji ti je procesor?? Ovo piše na sajtu Asusa :
3rd/2nd/1st Gen AMD Ryzen™/ 2nd and 1st Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics :
1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)
AMD Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics/ 7th Generation A-Series/ Athlon™ X4 Processors :
1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA mode)

Ako imaš neki Athlon taj SSD ne može da radi kod tebe.

Ne funkcionise to tako. Ne bi se video uopste taj SSD ako procesor nema dovoljno PCI-E linija u kontroleru da ga adresira. Nesto je drugo problem.

Ne funkcionise to tako. Ne bi se video uopste taj SSD ako procesor nema dovoljno PCI-E linija u kontroleru da ga adresira. Nesto je drugo problem.
Koliko razumem, Athloni nemaju podršku za NVME protokole, nego samo za SATA. Mislim, ne znam, nisam se sretao sa takvim problemima, ali ako procesor ne podržava NVME može da bude i hiljadu PCI linija koje bi zvrjale neiskorišćene.

Koliko razumem, Athloni nemaju podršku za NVME protokole, nego samo za SATA. Mislim, ne znam, nisam se sretao sa takvim problemima, ali ako procesor ne podržava NVME može da bude i hiljadu PCI linija koje bi zvrjale neiskorišćene.
Ne, samo nema dovoljno linija u svom PCI-E kontroleru da adresira sve fizicke portove na ploci. Verovatno ima 8 linija za GPU(znaci iako GPU slot ima elektricni popunjeno svih 16 linija, procesor moze da adresira samo 8, ostalih 8 efektivno nisu prikljuceni na procesor) i jos 4 za chipset(koji pak moze da ima svoj PCI-E kontroler, uglavnom to bude 2.0 i sa ne prevelikim brojem linija). Ako ploca ima M.2 slot koji ne adresira chipset vec procesor, taj slot nece raditi sa ovim procesorom jer njegov kontroler prosto nema gde da "prikljuci" fizicke vodove za PCI-E linije koji su povezani na taj M.2 slot. Ryzen 2000 i 3000 sa integrisanom grafickom imaju pored toga jos 4 rezervisano za storage. Kada bi preko adapter kartice ubacio NVME SSD u PCI-E x16 slot(koji sa tim procesorima radi na samo x8 kao sto sam pisao ranije), SSD bi radio bez problema.

Koji Windows pokusavas da instaliras? Nije nemoguce da je problem sa driverima u samoj instalaciji. To sto ga BIOS vidi "samo po negde" ti se verovatno cini, tj verovatno se vidi tacno gde treba, a ti ocekujes da ce da ga prikaze negde gde treba. Druga stvar koja bi mogla da bude problem jeste nepravilno montiranje samog SSD-a. Ako ga nisi dovoljno duboko gurnuo u slot nece da ostvari dobru konekciju.

Poslednja izmena:
Cpu je athlon 3000g,pokušavam da instaliram win 10. U biosu ga uglavnom vidi ali na onoj početnoj stranici ga ne vidi. I kada sam pokušavao par puta da instaliram win 10 onda prikaže da kao treba neki driver a ja sam mu updejtovao drajver preko njihovog Westwrn digital programčića(dashboard).
I jel može savet kada je takva situacija da ne mogu da instaliram win, ja gasim komp na power dugme - zadržim ga duže i komp se ugasi jel to pametno ili ima bolje rešenje za te situacije?
Bios ga ne vidi na primer na početnoj stranici onde gde su generalno podaci o kompu.

Za ovu situaciju kada windows neće da se instaliraju gapenje preko zadržavanja start dugmeta na 4 secunde neće nipta da ošteti jer ro može da utile sam on Windwss.
Sada posle beuspešnih instaliranja ko zna u kakvom je stanju file system na njemu. Najbolje priključlti ga na PC sa već instalitanim windows ili bootovati sa nekim Linuxon, očistiti ga in formatirati, onda če instalacija sigurno da ga vidi.

Za ovu situaciju kada windows neće da se instaliraju gapenje preko zadržavanja start dugmeta na 4 secunde neće nipta da ošteti jer ro može da utile sam on Windwss.
Sada posle beuspešnih instaliranja ko zna u kakvom je stanju file system na njemu. Najbolje priključlti ga na PC sa već instalitanim windows ili bootovati sa nekim Linuxon, očistiti ga in formatirati, onda če instalacija sigurno da ga vidi.
Nije windows nista pisao po disku, gresku daje pre nego sto krene da vrsi upis bas zato sto ima neslaganja sa file sistemom, tj particionom tabelom i instalacijom, tj nacinom na koji je butovana. Brisanje particija najverovatnije ne bi pomoglo, ali bi secure erase resio stvar, samo sto nije to bas nesto sto bih preporucio neupucenima da probaju.

Cpu je athlon 3000g,pokušavam da instaliram win 10. U biosu ga uglavnom vidi ali na onoj početnoj stranici ga ne vidi. I kada sam pokušavao par puta da instaliram win 10 onda prikaže da kao treba neki driver a ja sam mu updejtovao drajver preko njihovog Westwrn digital programčića(dashboard).
I jel može savet kada je takva situacija da ne mogu da instaliram win, ja gasim komp na power dugme - zadržim ga duže i komp se ugasi jel to pametno ili ima bolje rešenje za te situacije?
Bios ga ne vidi na primer na početnoj stranici onde gde su generalno podaci o kompu.
Nemoj da me razumes pogresno, ali najbolje bi bilo da das nekom ko se razume da odradi to. U sustini ili je problem sa Win instalacijom(kako je napravljena/podesena) ili sa partition table na samom disku. Obe stvari su u sustini resive za 5 minuta.

Pa ako može kratak opis možda bi znao da uradim? Instalacioni fleš sam uradio u rufusu u GPT,jel to u redu ili ipak treba u MBR.

Standardni win 10 sa Microsoft-a. Nego sam već skimuti windows butovao na drugi fleš.

Pa ako može kratak opis možda bi znao da uradim? Instalacioni fleš sam uradio u rufusu u GPT,jel to u redu ili ipak treba u MBR.
S obzirom na starost računara obavezno u MBR. I isključi mu UEFI idi na LEGACY. Isto uradi i u BIOS-u. Ma kako glupo zvučalo u firmi sam imao more sličnih problema.

Sad kad bih ti pominjao da sam imao računare na kojima u pola instalacije Windowsa prestanu da rade miš i tastatura i muke da se to sredi... To tvoje je dečja igra. Naučićeš vremenom. :) :)

Standardni win 10 sa Microsoft-a. Nego sam već skimuti windows butovao na drugi fleš.
Za W10 je dovoljno da se prebaci sve iz ISO-a na USB od 8GB u MBR. Tada može da butuje i instalira i UEFI i Legacy mode. Ne treba ni ni rufus/mufus ili što god.

Probao sam i ništa. Samo da napomenem da komp uopšte nije video nvme ssd dok nisam u biosu omogućio Cpu Pcie lenes.
Ovo baš izludjuje...

Probao sam i ništa. Samo da napomenem da komp uopšte nije video nvme ssd dok nisam u biosu omogućio Cpu Pcie lenes.
Ovo baš izludjuje...
Pa naravno. Isto tako ne bi video SATA diskove dok u biosu ne ukljucis SATA kontroler.

Nazad
Vrh Dno