Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Poslednja izmena:
Jedino je 7850 sa cim mogu da raspolazu a i na to postoji odgovor iz prethodne serije 5xx
Svako ko racionalnije razmislja izmedju 7870/7950/7970 uzece Kepler-a tj GTX670 .
Ne verujem da ce bas svi da se raduju konkurenciji jer kad izbace GTX660/Ti bice odnos kao i u visokoj klasi prema konkurentu tj
AMD gubi jos jedan i mozda i bitniji segment.

Poslednja izmena:
Dok nvidia izbaci tu 660ti pojavice se glasine o HD8xxx seriji i opet sve u krug, bice sacekaj HD8xxx bice bolja po istoj cjeni itd, znaju oni sta rade svi pomalo zarade, a ljudi se loze na amd ili nvidia, a ja nisam nikad cuo da su nekome poklonili karticu :p

Po meni je ovo ista situacija kao i u prethodnoj generaciji kartica. AMD je malo slabiji i ovog puta i s toga ce cene patosirati posle nekog vremena. Opet ce doci na to da ce 7970 kostati isto koliko i GTX670 kao sto i 6970 kosta isto kao GTX570.

bice sacekaj HD8xxx bice bolja po istoj cjeni itd

Ovo za mene vazi samo max mesec dana pred lansiranje, sve ostalo je besmisleno cekati jer ne znas sta cekas...

Poslednja izmena:
Dok nvidia izbaci tu 660ti pojavice se glasine o HD8xxx seriji i opet sve u krug, bice sacekaj HD8xxx bice bolja po istoj cjeni itd, znaju oni sta rade svi pomalo zarade, a ljudi se loze na amd ili nvidia, a ja nisam nikad cuo da su nekome poklonili karticu :p

Isto tako i nVidia zna sta radi te ce karticu izbaciti kad strateski odrede da je povoljan trenutak.
To za cekanje zaista nema smisla jer kao sto rece s16 niko ne zna sta nam koja serija donosi a kakve su sad megalomanske cene plasirali
sta tek ocekivati od HD8000?!!!Koliki skok u perfomansama i sa cim?
Svaki smisao se odavno vec izgubio!

Po meni je ovo ista situacija kao i u prethodnoj generaciji kartica. AMD je malo slabiji i ovog puta i s toga ce cene patosirati posle nekog vremena. Opet ce doci na to da ce 7970 kostati isto koliko i GTX670 kao sto i 6970 kosta isto kao GTX570.

Ovo za mene vazi samo max mesec dana pred lansiranje, sve ostalo je besmisleno cekati jer ne znas sta cekas...

Pa bas i nije..Celo trziste je odskocilo sa cenama u svakom segmentu i kod jednih i kod drugih.
GTX570 je kartica koja je bila iz vise klase (Hi end chip) a kada se pojavila cena joj je bila pristupacna,pristupacnija od 6970 pored toga sto ja karta bila brza tj i sad je.
Sa druge strane imamo mainstream Kepler GK104 koji placamo po ceni visoke klase (da ne ulazim u analizu i objasnjenja zasto nismo dobili odmah GK110 i derivate ,mislim da to vecina sad i zna) koji je opet
povoljniji a brzi od konkurenta!
Ok GTX670 jeste povoljan kada situaciju posmatramo kroz prizmu odnosa cene i performanse prema konkurenciji ali i da konkurencija izjednaci cenu stanje na trzistu se nece promeniti ni za njih a ni za nas jer nVidia skoro nece spustati cene!
Sve ce se svoditi na stvar izbora i ciji proizvod vise nudi!
Mislim da je Kepler dobio dosta na popularnosti sa ovom serijom ,hvala Bogu i ima i sa cim te ce se trka do sledece serije voditi istim tempom..

@s16
Obrisi poruke,ne mogu da ti posaljem p.m. !

Poslednja izmena:

Bas za to sto je besmisleno cekati situacija je takva da HD7700 i 7800 serija nema konkurenta i iz tog razloga imamo cjene kartica visoke, nvidia bi trebala da predstavi te kartice iz srednjeg segmenta al kad? ko zna mozda sam ja dobro rekao dok nvidia popuni svaki segment jako ce brzo usledit HD8000 serija

NVIDIA Kepler GK110 Performance Preview

Evo da se malo nadate :D

Crysis2GK110.png
DA2GK110.png

LINK

E, sio mu ga djuro :D...

Dao nije malo FAKE GK110 jaci od GTX680 sli a sledeci slajd sporiji :d

Mozda mu jednostavno ne lezi Dragon Age 2. ;)

Opet ce doci na to da ce 7970 kostati isto koliko i GTX670.

Teško, pre svega zbog toga što je GTX 670 jeftin za proizvodnju i nvidia sa njime raspolaže daleko veći manevarski prostor nego amd sa 7970. Karta je takva da je mogu prodavati i za 200 evra, a da zarađuju. Naravno pod uslovom da tsmc može da isporuči dovoljan broj čipova...

Bez namere da trolujem ali ista priča od pre godinu dana i sa dve prethodne serije oba proizvođača ali sa zamenjenim ulogama.

I tada je AMD imao manji čip i "mogao da ga prodaje za sitne pare" a nVidija je "morala da se muči jer je bila skupa proizvodnja". I na kraju smo se ložili a ni jedni ni drugi nisu patosirali cene kao što smo mi želeli.

I još jedna stvar, GTX670 nije jeftin za proizvodnju. Zapravo, on se ne proizvodi već dobija. Dobija se od neispravnih GTX680 čipova. Tako da košta tačno koliko i GTX680 da se napravi, u stvari za nijansu više ;)
Nvidija može da bira da ili baci taj neispravan GTX680 ili da ga kroz dodatni proces "pretvori" u GTX670. U prvom slučaju gube svu potencijalnu zaradu (scrap), u drugom kroz optimizaciju (rework) izvlače najviše što mogu od nesavršenog (crippled) čipa.

Problem je i TSMC koji svojim očajnim yield-om doprinosi većem broju neispravnih nego ispravnih čipova.

Nisam siguran da se 670 pravi od neispravnih 680 čipova, pogotovo kad se zna da je taj čip planiran i od ranije, doduše pod drugim imenom. Jedino ako imaš neki izvor za to?

680 takođe nije skup za proizvodnju, a kako je isti čip u pitanju jefinije im je ovako za mass production. Pre će biti da one "bolje" primerke šalju za 680, nego obrnuto :)

Poslednja izmena:
I još jedna stvar, GTX670 nije jeftin za proizvodnju. Zapravo, on se ne proizvodi već dobija. Dobija se od neispravnih GTX680 čipova. Tako da košta tačno koliko i GTX680 da se napravi, u stvari za nijansu više ;)
Nvidija može da bira da ili baci taj neispravan GTX680 ili da ga kroz dodatni proces "pretvori" u GTX670. U prvom slučaju gube svu potencijalnu zaradu (scrap), u drugom kroz optimizaciju (rework) izvlače najviše što mogu od nesavršenog (crippled) čipa.

To se radi od vajkada :) Ista prica je i za 7950 sa AMD-ove strane. S tim sto je GTX 670 manji chip, ima manje memorije i manji i jednostavniji PCB.

Nisam siguran da se 670 pravi od neispravnih 680 čipova, pogotovo kad se zna da je taj čip planiran i od ranije, doduše pod drugim imenom. Jedino ako imaš neki izvor za to?

To je poznata svar - GPU ima jedan SMX defektan, isti se iskljuci i takav GPU se ugradjuje u GTX 670. S tim sto ako je yield dobar desava se da se kod potpuno ispravnog chipa iskljuce jedinice (nekad samo softverski, pa imamo primer otkljucavanje slabije karte u jacu) da bi se isti prodao u jeftinijoj karti za koju postoji veca potraznja, pa moraju na taj nacin da pokriju taj segment.

Nije ista stvar sada i ranije, sa obrnutim ulogama. Kad je nVidia imala malo vece i kompleksnije cipove, oni su bili i brzi. Manje ili vise, ali bili su brzi. A sada imaju i manje cipove, i jednostavnije kartice, i brze...a imaju i gotov GPU koji je verovatno brzi od hd8970.

E pa baš je ista stvar, jer AMD nije napravio čip od +500mm^2, nego od 360mm^2. Dakle, miljama daleko od "Nvidia style" kompleksnosti ... i još da krcka brojeve bolje nego išta drugo na tržištu.

E pa nije. U hihg-end areni vece je vece, a brze je brze, ma koliko bilo vece i brze. Do neke granice, brzina, performanse i cena se linearno pojacavaju, i sto se vise priblizavamo highendu kriva postaje manje linearna. I tako je u skoro svim oblastima. Ne samo IT.

Imam utisak da rasprava ide u smeru mogli su ali nisu hteli.
Kako da ne.Da je AMD bio u stanju da napravi velik chip sa dobrim karakteristikama cenovno isplativ to bi davnih dana uradio pogotovu sto
sanjaju dan kada ce njihova kartica biti najbrza na svetu i da suvereno vladaju na svim poljima,segmentima..

Koliko je lako napraviti i optimizovati chip ima u temi ATI 7990 Ghz Edition gde je vec izvesno da nisu u stanju da izbace referentno izdanje karte
sa dobrim karakteristikama a da performanse to sve isprate da bi sustigli konkurenciju.525w?WTF?!!!

nVIDIA kako god okrenes ,u svim okolnostima koje su je zadesile (uprkos mnogima koji su uvek tvrdili "ma nema sanse" ,propasce i sl) je izbacila sve verzije karti dobro optimizovane uz fantasticne performanse.
Imamo GK104 koji je postavio standard po svemu (chip iz mainstream familije/derivat) .

Manji ili veci chip se tice samo troskova prozvodnje a i to zavisi od same arhitkure tako da se u tom visokom segmentu uglavnom gledaju samo performanse ispracene uz
prihvatljive karakteristike (TDP) !

Rezime.nVidia ume i moze da napravi velik chip proporcionalan u odnosu na same karakteristike/specifikacije.

P.S.Jel mi to pricamo o GK110 ? :D

Poslednja izmena:
GTX 660

Interesantno je koliko su ljudi zaludni pa se bave kojekakvim glupostima i plasiraju dezinformacije.
Sto je najgore to sajtovi objavljuju bez obzira koliko je pouzdano ili ne sto smo opet i navikli ali bas da ovoliko
ocigledno bude fake to stvarno prevazilazi sve granice..

Mozda ovo neko nebi ni primetio ,ja cu ipak da skrenem paznju..

Lik je lagano okacio GTX670 zajedno sa kutijom,prepravio 7 u 6 sto je po velicini slova primetno iz aviona,drugo
ispod karte na kutiji mozete primetiti onu stamparsku gresku Dispaly port.
I vrhunac svega toga 6 pin konektor na samom cooler-u :D :D :D - Samo ovo je sasvim dovoljno :d
Mislim da bi i moja baba umela bolje da izmontira :)

mobile01-bbdb54576273187c7d31a3793991a506.jpg

http://vr-zone.com/articles/nvidia-...board-comes-out-for-computex-2012-/16038.html

http://en.expreview.com/2012/05/29/msi-geforce-gtx-660-surfaced/23336.html

UPDATE :
Evo ovde je i objasnjeno :

http://videocardz.com/33261/geforce-gtx-660-may-be-unveiled-at-computex

Poslednja izmena:
Steta sto nije i brzi toliko :eyebrows: ....

A da lepo vidimo i apsolutne brojke ;)

60% je lepo uvecanje, ali ako je osnovica niska...

Zar zaista mislis da znas vise od mene i da je na netu bas sve dostupno i onakvom paketu kako se prezentuje?
Meni je sve jedno da li ce neko sebi da stvori vestacku utehu i da se vodi tim da bi mu bilo prijatnije ali istina ima sasvim drugaciji oblik.
Vreme ce sve objasniti..

P.S.Od kad smo mi u 2013-toj godini? :d

Poslednja izmena:
Da su u pitanju normalne brojke nVidija bi ih prikazala ;) Ali posto su ostvarili umanjenje profita za 55%, ocigledno je da je uzrok velike potraznje GTX 680 kartica njihov veoma mali broj....koliko god nas PCBeast ubedjivao u drugacije :)

http://www.tomshardware.com/news/nvidia-q1-2012-financial-quarter-revenue-profits,15606.html

Volim kad se ovako nešto pejstuje, a ni ne razmisli se o tome šta piše. Prvo to je izveštaj za kvartal koji je prethodio izlasku Keplera. A kao drugo, toliko smanjenje u odnosu na isti kvartal prethodne godine je iz prostog razloga što je prošle godine u decembru izašla gtx 5xx serija, tj. istom kvartalu prošle godine su imali novi proizvod, a naravno da je kvartal koji ide posle izlaska novog proizvoda najači kvartal u godini. Pa je logično da se desio pad u istom tom kvartalu ove godine, jer nisu imali novi proizvod :)

Mada ne znam zašto bi se uopšte bilo ko lomatao oko toga, bitno da korisnici imaju izbor da izaberu trenutno najbolju kartu :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno