Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Čitam komentare renomiranih stručnjaka sa drugih sajtova i foruma koji tvrde da u ovom trenutku samo projektovana visoka cena sprečava ovu karticu da bude nVidijin najbolji proizvod ikada napravljen. Učestala su i poređenja sa G92.

Pošto planiram da zamenim ovaj 5850,čini mi se da će biti dobrih zamena.Kad izlaze karte za klasu ispod ove 680?

AMD-u se definitivno ne bi isplatilo da krene u rat cenama sa nVidiom. Mene ne bi iznenadilo da odma u startu krenu sa nizom cenom. Recimo 499$. One holandske preorder cene od 507e su cak i ohrabrujuce. Nedelju dana pred izlazak gtx580 nigde nije mogla da se vidi preorder ponuda za manje od 600evra.

Pa nema tu da li im se isplati, ako opadne prodaja, a sudeci po svemu hoce ,), cene jednostavno moraju da idu dole, i sto kazes ako je pre-order 500e verovatno da ubrzo nece biti veca od 450... tako da je red da se 7950 vrati na svoje mesto odnosno 280/310e, a 7870 da ne bude vise od 220/30e.

Neće opasti prodaja jer nema dovoljno kartica, zato i mogu da je cene koliko žele. U perspektivi, za par meseci, mogu da je spuste opasno. Za sad je amd siguran. Biće ovo sjajan proizvod.

@t.o.:
Za to se koristi triple buffering ili sama igra moze da po potrebi ukljuci ili iskljuci vsync.

Čitam komentare renomiranih stručnjaka sa drugih sajtova i foruma koji tvrde da u ovom trenutku samo projektovana visoka cena sprečava ovu karticu da bude nVidijin najbolji proizvod ikada napravljen. Učestala su i poređenja sa G92.

Pridružujem se ovoj konstataciji. Onih koji su spremni da izdvoje $550 za taj nivo performansi je malo, ali svi smo "osetili krv", odnosno mogućnost da ova karta relativno brzo (ako proizvodnja to dozvoli) sa cenom stigne na nivo od oko $350/300 što bi naravno preoblikovalo tržište. Procenu temeljim na tome da ova kartica u proizvodnji pa i u smislu arhitekture odgovara poziciji koju danas zauzima GTX560Ti.

Paradigma, u pravu si, a to je zato što je površina samog čipa oko 290 mm2 što je dosta manje od HD 7970 i još ako uzmemo da je površina GTX 580 čipa čak 550 mm2 dolazimo do zaključka da je REALNA cena GTX 680 oko 350 $ maksimum, ne više.

E sad, za koji mesec kada nam stigne GK110 čip koji će biti sigurno barem 50 % veći i moćniji, za njega je realno tražiti 600 $ jer će, po nekim mojim nagađanjima, zauzeti površinu od sigurno barem 470 mm2 pa možda i 500 mm2.

Pamtite moju prognozu, možda se obistini. :)

Da li GK110 stvarno postoji? Ako postoji kakav ce biti prinos 50% veceg chipa ako sa ovim od imaju problema?

GK100/110 ce se pojaviti u novembru kao gtx780/770, a tada ce tek gk104/114 postati gtx760ti, tj. doci na ispod 300$.

Ako se ne varam, najavljen je i x2 GK104. Rekao bih da jedno isključuje drugo.

Paradigma, u pravu si, a to je zato što je površina samog čipa oko 290 mm2 što je dosta manje od HD 7970 i još ako uzmemo da je površina GTX 580 čipa čak 550 mm2 dolazimo do zaključka da je REALNA cena GTX 680 oko 350 $ maksimum, ne više.

E sad, za koji mesec kada nam stigne GK110 čip koji će biti sigurno barem 50 % veći i moćniji, za njega je realno tražiti 600 $ jer će, po nekim mojim nagađanjima, zauzeti površinu od sigurno barem 470 mm2 pa možda i 500 mm2.

Pamtite moju prognozu, možda se obistini. :)

Nema logike da izadje GK110 za koji mesec, ne bi oni izbacivali GTX 680 sa GK104 da to planiraju. Jer 680 znaci da je to najjaca karta GTX 600 serije, dakle iznad nje nece biti niceg sem GTX 690 koja ce biti dual gpu. GK110 ce najverovantije biti GTX 780, to mi izgleda najlogicnije.

A jesu mu mutne slike do bola covek nezna ni slikati sa aparatom :d i kako to da su stigle vec u prodaju:hair:

Situacija je baš uzavrela oko GK104, pa ćemo videti prve konkretne utiske kada se digne NDA 22.marta. Tada će najzad biti detaljno opisana i sama arhitektura, a verujem da će Benchmark već do 26 ili 27. marta imati fabrički primerak na testu. :)

GK100/110 ce se pojaviti u novembru kao gtx780/770, a tada ce tek gk104/114 postati gtx760ti, tj. doci na ispod 300$.

Nisam siguran da ce ovo da se desi a sad cu ti reci i zasto.
GK104 je samo trenutno na poziciji top ponude iz strateskog razloga - Popularnost chipa - dobra prodaja,zagarantovana pozicija.
Ako GK104 (NDA je na snazi) ima bolje karakteristike (spec) i ako je manji i efikasniji chip od konkurenta kao takav /manja povrsina-na njemu ce da ostvare veci profit!
nVidia je jos ranije "osmislila" ovu strategiju,pricao sam vam ovo i pre,upravo paralela sa GF104/GF114 kao bum samo sto je doslo do zamena teza u
klasama po cenovnom rangu.Sada mainstream chip - mid segment karte kosta skoro kao hi end karta ali nece dugo.
Sve kartice su vec rezervisane unapred i rasprodate.Prva kolicina je ogranicena,ceka se na sledecu isporuku..

AMD vec priprema obaranje cena a nVidia ce situaciju ispratiti.
Kada se napravi prostor za cenovnu poziciju tad nastupa GK110 jer ce moci da formira svoje mesto
hijerarhijski po performansama!
Sad to nije moguce jer ko ce da plati za single gpu kartu recimo 700$ ?!

Druga stvar GK110 je najavljen i stoji u nizu Kepler chipova kao deo serije i taj lanac ce morati da se zavrsi da bi se sama serija upotpunila!
Od rebrendovanja nema nista iz razloga sto Kepler nema gde da se uglavi u sledecu seriju GTX7xx jer chip kao takav nema karakteristike neke buduce mid segment karte!
Druga stvar,to i da je moguce to bi znacilo da opet necemo videti brze karte od 20-30% u sledecoj generaciji ako bi GK110 bio top ponuda.
A najmanje od svega verovatno jeste sto je za sledecu godinu najavljen Maxwell na kome se vec radi!

P.S.Neko je pominjao da li GK110 postoji,karta je vec napravljena odavno,GK104 je malo stelovan posle izlaska 7970!

Poslednja izmena:
Ako GK104 (NDA je na snazi) ima bolje karakteristike (spec) i ako je manji i efikasniji chip od konkurenta kao takav /manja povrsina-na njemu ce da ostvare veci profit!

Izvini, ali teza ti je daleko od bilo kakve teze. Prosto ako nVidia ima bolji proizvod na tržištu i cenu koja je u skladu sa konkurencijom i omogućava im da zarade... Ne vidim kako ne bi mogli da ostvare profit. Pored toga, ne mogu da znaju u napred kako će im ići prodaja, tako da je profit jedan te isti. Tek kada proizvod dođe do EOL onda mogu da kažu "Eh, da smo to uradili profit bi bio...".

Želim samo da objasnim besmislenost "teze". Sa ostalim što si napisao se uglavnom slažem.

@PCBeast
slazem se, ali ako gk104 bude imao naziv gtx680, koja ce onda oznaka biti za gk100/110. Ovaj scenario koji sam ja pretpostavio je slican, ali jos bolji po korisnike od onog gtx4x0=>gtx5x0. Dakle razlika u performansama bi bila dosta veca negao pri tom prelasku sa 4 na 5 pretprosle godine.
Jel imas neki info o GK100? Iz ovoga sto si napisao reklo bi se da pretpostavljas da ce gk100/110 biti 20-30% brzi od gk104.

Poslednja izmena:
Izvini, ali teza ti je daleko od bilo kakve teze. Prosto ako nVidia ima bolji proizvod na tržištu i cenu koja je u skladu sa konkurencijom i omogućava im da zarade... Ne vidim kako ne bi mogli da ostvare profit. Pored toga, ne mogu da znaju u napred kako će im ići prodaja, tako da je profit jedan te isti. Tek kada proizvod dođe do EOL onda mogu da kažu "Eh, da smo to uradili profit bi bio...".

Želim samo da objasnim besmislenost "teze". Sa ostalim što si napisao se uglavnom slažem.

Mislim da se samo nismo razumeli.Ja i kazem to sto ti pricas.
Upravo na tom GK104 mogu vise da zarade a na zamenu teza sam mislio da mainstream chip prodaju po ceni koja je predvidjena za hi end produkt!
Nude to sto nude u odnosu na konkurenta a malo
pre sam rekao da i ako su karte "taj prvi udar" u manjim kolicinama vec su rezervisane unapred-mozes da proveris ako imas nekog u inostranstvu recimo..
Strategija je da se chip popularizuje a hoce sa onim sto nudi.

@PCBeast
slazem se, ali ako gk104 bude imao naziv gtx680, koja ce onda oznaka biti za gk100/110. Ovaj scenario koji sam ja pretpostavio je slican, ali jos bolji po korisnike od onog gtx4x0=>gtx5x0. Dakle razlika u performansama bi bila dosta veca negao pri tom prelasku sa 4 na 5 pretprosle godine.
Jel imas neki info o GK100? Iz ovoga sto si napisao reklo bi se da pretpostavljas da ce gk100/110 biti 20-30% brzi od gk104.

Sve se da uklopiti..Kao recimo ovo :
11kfjph.png

U zadnjem momentu je doslo do promene imena sa GTX660 na GTX680 a sad vec mozete da naslutite i zasto.
GK104 je bio spreman da se izbaci ali se cekalo na seriju 7970,ko nije upoznat prvi zdrav primerak 28nm chipa je imala nvidia.
Obzirom da su racunali ne vece performanse kod AMD-a sada su se lako uglavili sa mainstream kartom u njihovu hi ponudu po istoj
ceni a da imaju dosta bolju zaradu nego da su GK110 izbacili po ceni od 100$ preko od konkurenta!
GK104 je ovde da skine kajmak a GK110 da kompletira ponudu.nVidia nije u interesu da postavlja standarde u brzini i da to sto pre obelodani vec da ostvare profit
a profit ce im doneti GK104 kako god okrenes,i po ovim sad cenama i kasnije kad se cene nivelisu.Sve ima svoje.

Scenario GTX4xx prema GTX5xx nije bio planiran.45 nm je doneo velike probleme za Fermi .GTX5xx je trebao da bude ono sto je bila serija GTX4xx i da da odgovor na seriju 5xxx kod konkurencije.
Kad analiziras dublje situaciju shvatices da je odnos skoro pa zapravo isti kao sa Kepler-om u performansama stim sto je kasnjenje u odnosu na AMD ucinilo svoje te je taj raskorak u performansama
smanjen serijom 6xxx.

Obzirom da se nVidia iz toga iscupala scenario ne moze nikako da bude isti osim ako obe firme zajednickim interesima nas ne budu klepali po usima i izvlacili performanse na kasicicu a to debelo naplacivali pa se neke stvari u bliskoj buducnosti promene.
Tek onda mozda budes video GK110 u seriji GTX7xx ,sve je moguce.

Malo sam preopsiran ali tako se izrazavam a i toliko informacija ne mogu da napisem u sazetoj formi!

Poslednja izmena:
Bnechmark vesti!

asus-geforce-gtx-680-quot-kepler-quot-graphics-card-available-for-pre-order-in-the-us-3.jpg

http://hardware.benchmark.rs/hardwa...gtx_680_kepler_graficka_kartica_u_pretprodaji

Nisam smeo da se izjanjavam oko cene jer nisam bio siguran ali sam naglasio
da Kepler mozda i nece krenuti tako ostro sa cenama.
Ako karta bude zaista 400+ eur,pogotovu ako je ovo pre-order + to sto Asus ima jace cene onda je ovo dobro i celokupna situacija moze da se poveze u celinu.

7979/GTX680 ,prvi testovi ce pokazati da su kartice tu negde ali sledeci driveri ce doneti odredjen boost.Be tuned.

Poslednja izmena:
Vrh Dno