Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

@nikola1970
ali zašto misliš da će nvidia sledećom generacijom da oduva AMD,a da će tek serijom 8 AMD moći da parira GTX680? Zar ne bi trebala GTX680 koja ce pretpostavljam biti najjača single GPU nvidia karta sledece generacije da bude egal sa istom (mislim na 7970) kartom (najjača single gpu) iz AMD tabora?
Mozda oni koji vole da 7970 uporedjuju sa gtx580 mogu da ti daju konkretniji odgovor od mene.

Upravo tako, a neki još uvek neshvataju da se taj GTX 580 pojavio u novembru 2010, a globalno dostupan u decembru te godine...

NVziloti su poput Apple zilota i ostalih zilota, grupa ljudi koja kupuje samo proizvod određene kompanije, ma koliko on bio inferioran u odnosu na konkurenciju u trenutku kupovine. Jednom rečju, iracionalni ljudi.

Javi kako je prošla kupovina 7950/7970. Čekam sličice i utiske :)

Poslednja izmena:
Stvarno vas ne razumem.
Sasvim je logicno da se uporedjuju karte poslednje serije jednog tabora sa kartama poslednje serije drugog tabora. Poslednja AMD 7xxx serija se uporedjuje sa trenutno poslednjom Nvidia 5xxx serijom, cim izadje 6xxx serija upredjivace se sa 7xxx serijom...

Uzmimo primer kupca koji sada kupuje high end kartu, sigurno nece uporedjivati AMD 6xxx seriju i Nvidia 5xxx seriju, a zanemariti 7xxx seriju samo zato sto Nvidia nije izbacila jos uvek 6xxx seriju. Uporedjivace cene i performanse poslednje serije oba tabora.
Za primer je uzet racionalni kupac kome se zuri, mada je najracionalnije sacekati Kepler. :)

Sent from my HTC Wildfire

Poslednja izmena:
Aha, onda mislim da AMD izgleda jos sjajnije ako uporedis 7950/7970 sa recimo GTX280.

odlican primer za besmilenost upotrebe takvih poredjenja ;-)

Upravo tako, a neki još uvek neshvataju da se taj GTX 580 pojavio u novembru 2010, a globalno dostupan u decembru te godine...
Neki jos neshvataju da se taj GF110 pojavio 6 meseci nakon promasaja zvanog GF100 i da je zapravio bio sve ono sto je Fermi trebao da bude - 512 CUDA coreova, disipacija u granicama normalnog, performanse na adekvatnom nivou... a taj nesrecni Fermi se pojavio sa zakasnjenjem od 6 meseci! U prevodu, GTX580 se u prodaji pojavio sa zakasnjenjem od godinu dana!

Poslednja izmena od urednika:
Taj gf100 iako je bio "promasaj", bio je 15-20% brzi od 5870, a jos su bili u istom proizvodnom procesesu. Ok, gtx580 je bio "pravi" proizvod i kasnio je 13 meseci za 5870, i bio je preko 30% brzi od 5870, i u istom proizvodnom procesu. Dakle 5870-gtx580 i gtx580-7970: slicna razlika u vremenskom razmaku i performansama, samo stu su prvom slucaju chipovi bili jos i u istom proizvodnom procesu. Da li je to znacilo da je gtx580 trebao da se uporedjuje sa 5870 i da se kaze da je zbog toga nV razbila AMD-a. Ne, nV je razbila AMD zbog toga sto je taj gtx580 bio brzi od 6970 koji se pojavio posle gtx580, nekih mesec dana ako se ne varam.

Ne mogu da shvatim dalji smisao ovog prepucavanja! Ok! Dali smo sebi oduska, zezali se, ali dalja rasprava, ma koliko zabavna bila, totalno je neozbiljna i besmislena.

@nedjo:
Isprazni PM sanduce. :)

@nedjo
pogledaj kako je samo na besmislen nacin krenula rasprava. Kako krenula tako i tekla. Valjda je okoncana:)

Stvarno vas ne razumem.
Sasvim je logicno da se uporedjuju karte poslednje serije jednog tabora sa kartama poslednje serije drugog tabora. Poslednja AMD 7xxx serija se uporedjuje sa trenutno poslednjom Nvidia 5xxx serijom, cim izadje 6xxx serija upredjivace se sa 7xxx serijom...
Onda imas situaciju u kojoj se AMD karte porede sa 2 generacije nV karata, dok se nV karte porede sa jednom generacijom AMDa.

odlican primer za besmilenost upotrebe takvih poredjenja ;-)
Primer tome i sluzi, da pokaze besmislenost ovoga o cemu se ovde prica, razna shamaranja, i slicno. ;)
Jos kad pogledam naslov teme, a vidim da se prica o AMD kartama, sve je jos besmislenije.

Poslednja izmena:
Onda imas situaciju u kojoj se AMD karte porede sa 2 generacije nV karata, dok se nV karte porede sa jednom generacijom AMDa.
Da, pa šta? Pa da onda ne uzimamo više ove nove procesore u razmatranje jer Cyrix nije izbacio ništa što bi bilo ekvivalento Pentiumu III pa na dalje?
Pretpostavljam da vođen tim razmišljanjem kad udješ u prodavnicu da kupiš CPU ne dozvoljavaš da bre oni tebi mažu oči sa nekim tamo Core i7 i Phenomima. Ima da ti ponude Cyrix MII, Pentium II, ili AMD K6 II (da lepo uporediš iste generacije). :)

Realno gledano poređenje ima smisla iz perspektive potencijalnog kupca. To što se tebi možda ne sviđa ishod tog poređenja, to je već totalno druga priča. ;)

Potencijalni kupac moze recimo da razmatra 7970/7950, a moze da razmatra i 6970/6950 vs GTX580/GTX570. Tako bih ja bar ja razmatrao, kao kupac jer ovo prvo nema konkurenta u drugom taboru.
Nema sta meni da se svidja ili ne svidja, ovde takva poredjenja sluze samo da bi se reklo kako je neko nekoga ishamarao i slicno. ;)

Aj ovako, dođe kupac i kaže: Dobar dan, hoću najbržu grafičku kartu sa jednim jezgrom, koja je? Odgovor je 7970.

E sad, može prodavac da kaže: Sačekajte par meseci, izbaciće nv još brže karte, pritom će biti skuplje.

Dođe kupac posle par meseci: Ja došao po tu novu nv. Prodavac kaže: Sačekajte sad još par meseci, izbaciće amd refresh, biće brže od nv.

Isto ovako može da pita šta ima do 200e, itd. Poenta je da neko ko trenutno kupuje kartu bira između proizvoda koje može da kupi. Sad da li će neko čekati ili ne, to je druga stvar. Meni je samo jasno da mi ne treba karta mnogo jača od moje 5770, može 680 da bude duplo brža od 7970, ništa mi to ne znači jer će koštati 500+ evra. Sad razmišljam o nekom upgrade-u, i dao bih do 150e max.

Što se tiče diskusije o novim tehnologijama, svakako da se svi nadamo da nv izbaci što bolje proizvode, po što je moguće nižoj ceni, i još ako mogu malo da troše i da se ne greju, bilo bi idealno. Ako bi neki 650 koštao oko 150e i bio brži od recimo 6870, svakako bih uzeo, uopšte nisam gadljiv na nv, pre 5770 sam imao gtx470 i smarala me buka i potrošnja pa sam je prodao.

Razmatraš po brzini i ponuđenoj ceni. Lično što se mene tiče nisu mi bitne druge stvari osim brzine i cene, baš me briga koje je generacija.
Trenutno 7970 i 7950 i treba da koštaju koliko koštaju, ako se uzmu u obzir performanse, a da će NV 680 biti brza karta ostaje da vidimo.

Mislim da će se ponoviti situacija kao sa 5870/480 i 6790/580 kako po brzini, tako i po ceni. U tim generacijama ATI je mogao da dere malo više sa cenom, ali nije, pa smo se navikli, zato sada ljudi kukaju: jujuju 500e za najbržu grafu na svetu. Da je NV izbacila prva kartu nove generacije mislim da bi mnogo manje ljudi davalo takav komentar. *** navikli da ih zeleni deru, pa to ti je. Da nema zdrave konkurencije drali bi nas i jedni i drugi. Niko od njih nije crveni krst. :)

nVidia GK104

Product name (top solution): GeForce GTX 680 (is not entirely safe)
28nm production at TSMC, the area approximately 340mm ² (unofficial estimate)
4 Graphics Processing Cluster (GPC)
4 Streaming Multiprocessors (SM) aka shader cluster per GPC, ergo a total of 16 shader cluster for the GK104-chip
96 stream processors (SP) aka shader shader units per cluster, ergo a total of 1536 shader units for the GK104-chip
8 texture units (TMU) aka shader texture units per cluster, ergo a total of 128 texture units for the GK104-chip
32 raster operation units (ROPs)
256-bit DDR memory interface (up to GDDR5)
Chip clock (top model): 950 MHz
Elimination of Hotclocks, no extra clock speed of the shader units more
Single Precision teraflops computing power of 2.9, double precision with 1:6 = 486 DP GFlops processing power, 121 Texturierleistung Gtex / sec
Memory clock (top model): 2500 MHz, memory bandwidth so that at 160 GB / sec
2048 MB of GDDR5 memory configuration

Die aktuellen Spezifikationen zum GK104 Kepler Performance-Chip

Zar nisu već bila slična nagađanja. Ovo na sve liči samo ne na tipičan nV čip. Očigledno da žele da unaprede computing performanse u aplikacijama u kojima ih Radeoni rasturaju, zato i tri puta više šejdera bez hot clock-a. Kako će se to odraziti na igrice ostaje da se vidi ali rekao bih da će biti lakše optimizovati jer čipovi po svojim karakteristikama jako sliče (GCN i Kepler).

Samo mi nije jasno kako će nV čip ovih karakteristika biti brži od 7970 koji ima veći mem. protok i više jezgara (32 na prema nV 16 mada su drugačija, AMD zapravo ima 25%). AMD ima i više memorije. Ako ovakav čip stvarno bude brži od 7970 onda neko u AMD svoj posao ne radi baš najbolje.

Ovo nije GTX680, vec GTX660... Zbog toga je mali i nije brzi od 7970.

Nadam se da ce na Cebitu da pokazu neshto, jer ako ne pokazu, to znachi da cemo se nachekati dok se pojave karte u prodaji :/

Zbog toga je mali i nije brzi od 7970.
...kako mali? pa ista je velicina cipa kao i 7970... tj. nije ista 340mm2. Za 7970 je 360mm2

Poslednja izmena:
cca 20mm^2 je manji.
Ali čip bi trebao biti iste klase po ovim zadnjim specifikacijama. Najveća razlika je mem. kontroler, odnosno širina magistrale. Što povlači za sobom kompleksniji PCB (kod AMD-a). Čak je i broj ROP-ova i TMU-ova isti.

Poslednja izmena:
...onda te nisam dobro razumeo. Razumeo sam da si rekao da ce verovatno komplikovaniji PCB biti kod NV kartica. Sad vidim da si ispravio

There are two GK104/Kepler variants

Sources are now telling SemiAccurate that Nvidia has two variants of the GK104 in the pipe. These two variants hint at a finer grained fusing ability for the end product.

The two siblings are said to be GK104-400 and GK104-335, basically a full working and partially fused off version of the same chip. The -400 is said to be an “8 group” device, the -335 described as “7 group’. If you recall the sad tale of Fermi/GF100, the chip had large swathes of shaders turned off, the ability to do less radical surgery was not there. This is a fairly painful way to deal with defects, the more granular you can make the disabling, the better off you are.

Nothing comes for free in the silicon world, and the art of chip design is balancing granularity with cost. Nvidia botched this badly in Fermi, and paid a high price. The only good that came of it was the entertainment in seeing their spokespeople spin ever increasing leaps of logic in public. This however doesn’t placate investors much, even if they do smile.

With this new description of the -400 and -335 variant of GK104, it looks like Nvidia has implemented what AMD has been doing since at least the R700 (HD4000) chips, if not earlier. Instead of being forced to fuse off large blocks of shaders as a minimum, it looks like they can now do much smaller chunks. In Fermi terms, instead of taking a CU at a whack, they can now do portions of a CU too.

This should greatly improve yields, allow for endless SKU variations, and generally make things better. Of course, it comes at a die size penalty, but after the last learning experience, it would be foolish to do otherwise.
:smash:

SIMD Hierarchy
•4 Graphics Processing Clusters (GPC)
•4 Streaming Multiprocessors (SM) per GPC = 16 SM
•96 Stream Processors (SP) per SM = 1536 CUDA cores

TMU / Geometry Domain
•8 Texture Units (TMU) per SM = 128 TMUs
•32 Raster OPeration Units (ROPs)

Memory
•256-bit wide GDDR5 memory interface
•2048 MB (2 GB) memory amount standard

Clocks/Other
•950 MHz core/CUDA core (no hot-clocks)
•1250 MHz actual (5.00 GHz effective) memory, 160 GB/s memory bandwidth
•2.9 TFLOP/s single-precision floating point compute power
•486 GFLOP/s double-precision floating point compute power
•Estimated die-area 340mm²

Izvor: NVIDIA GeForce Kepler Packs Radically Different Number Crunching Machinery

GK104/Kepler cards are now floating outside of NV’s orbiting headquarters, and have been landing all over recently. The short story is that the companies that need to have them do, or will really soon.

Reports coming in from the far east say that those high up in the priority list started getting Kepler cards in various guises early this week, possibly late last. The number of sightings from sources that SemiAccurate trusts has been going up almost exponentially over the past few days, and will probably keep doing so for a bit.

The short story is that some places have been getting early variants, others later, and in various states of functionality. Since they are meant for early hardware design and testing, they are more than adequate for the task. The lack of polish seems to indicate that Nvidia is pretty hell-bent on getting cards out the door ASAP.

If things go as normal, it takes 4-6 weeks from AIB sampling to cards on the shelves. This would mean late March or early April, just like we have been saying for weeks. The ball is rolling, and the variables are being narrowed quite quickly

Izvor: GK104 pops up in the wild

Poslednja izmena od urednika:
The lack of polish seems to indicate that Nvidia is pretty hell-bent on getting cards out the door ASAP. blablabla

no-no Charlie, no-no ...

GK104 cards seen by SemiAccurate all look very polished and complete, far from rough prototypes or “Puppies“.

:bottle:

L9o2U.jpg

Real NVIDIA Kepler, GK104, GeForce GTX "670/680" Specs Leak Out

Pa da vidimo jesu li ovi omasili sta...

1536 SP? Da li sam to dobro razumeo, da oni pricaju o nasledniku GF104 - GTX660 (Ti)? Ne o GTX680?

I bice jeftinija za 100$ od radeona :D :D dajte ljudi malo ozbiljnosti, ako bude brza bice i skuplja...
Zivo me zanima kako ce ovo ispasti, posto 1536sp na frekvenciji GPUa je po logici stvari slicno kao i 768sp na dvostrukoj vecoj frekvenciji od GPUa... ili su to novinari prevideli :)

Vrh Dno