Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

pa za cene je bila prica kao i kod bulldozera prvo rekli da ce najjeftiniji quad core biti 200$ a posle je pala na 110$ zbog ocajnih performansi tokodje i ostale verzije bulldozera pumpala se javnost raznim testovima kao brzi od i7 2600k 40posto kad ono macka u dzaku nije brzi ni od intela i5 e valjda se to nece desiti nvidi-i ono kao performanse boli glava napucan broj cuda jezgara ogromna brzina memorije 512 bit magistrala i izadje kad ono sporiji od radeona 7970 ili veoma malo brzi a puno se vise greje ja mislim da je takva situacija bila i sa gtx 480 vs hd 5870 ova prva malo brza ali trosi nenormalno i puno se greje dok druga mnogo manje trosi i manje se greje a i malo je sporija i opet je bila bolji izbor mozda ce to biti i u slucaju gtx 680 vs hd 7970

Sve što o Kepleru znamo jeste izjava nV zvaničnika da su razočarani performansama Radeon 7900 serije. Sve ostalo do sada objavljeno je fejk.

Pa i ta navodna izjava govori o nečemu.

Ne očekuješ valjda da jedna konkurentska firma pohvali drugu? Meni to miriše na čist marketing dok semplovi ne stignu iz fabrike.
I ne mislim na to što su rekli da nisu oduševljeni performansama 7970 (a ne razočarani, kao što ti kažeš) već na to što nisu ništa rekli o svom proizvodu ;)

Naravo, želim da Kepler bude što konkurentniji, pre svega cenom.

Ne toliko cenom koliko performansama.

Pa ko bude 20% brži i isto toliko skuplji, mi krajnji kupci ništa ne dobijamo, naprotiv, opasno gubimo...

Pa tako ce i da bude. Samo, ja se nadam da ce cena i zelenog i crvenog da se spusti za oktavu (stotku) nize.

Koja gomila horseshi...

"Silence must be heard" :D...

Pa nije bas da nista nije rekao, 99% je glupost ali kaze da je GPU mali i da malo trosi bar sto se tice GK104 (itekako vazna stavka) kao i da je 256bit memorija, da je uradjena dodatna optimizacije i da je arhitektura sasvim promenjena u odnosu na fermi sto donosi veliko ubrzanje u naslovima koji znaju da iskoriste tu arhitekturu (pa njemu oni pisani i optimizovani za NV ce raditi slicno po brzini sa 7970 kao i to da je optimizacija physix-a donela drasticno ubrzanje u istom)
e sad to sto pljuje da u neoptimizovanim igrama radi dosta sporije je diskutabilno jer nikom ni nije potrebno da quake 3 radi na +300fps-a ali otom potom, vazne su nove zahtevnije igre

Mali i je i malo trosi to je vazno :d ni pomenuli nisu kolko je jak:sceptic: joj al mute:wall:

realno ako GK104 bude priblizno jak kao 7970 to ce jak udarac biti na ATI... sto ne bi bilo lose jer bi verovatno krenuo rat cena

Pa ako GK104 stvarno bude oko $300 (u šta realno sumnjam, ali se potajno nadam) i performanse blizu 7970, rat cena je vrlo verovatan.

Uh, mnogo nelogičnosti na tom linku.
I ako bih voleo da su neke stvari tačne ali sumnjam da je pola ovoga pusto naklapanje.

Evo samo jedno poređenje:

Nvidia Kepler GTX660Ti
850MHz Core clock
1.5 GB 5GHz GDDR5 Memory
768 Stream Processors
384bit Bus Width
Priced at $399
10% faster than HD 7950

Nvidia Fermi GTX580
772MHz Core clock
1.5 GB 4GHz GDDR5 Memory
512 Stream Processors
384bit Bus Width
Priced at ~ $499
5% slower than HD 7950

Kartica sličnih karakteristika sa GTX580 ali sa 10% većom GPU frekvencijom, 25% bržom memorijom i 50% više šejdera je ~15% brža od nje?
Onda ispada da su šejderi u novoj arhitekturi manje efikasni? Da li je spekulisani gubitak hot clock-a uzrok ovome?

Kako bilo, jedva čekam nVidijin odgovor...

Nismo, zasto bi, pa situacija je vec vidjena:

GTX 680 vs 7970.... slicno kao GTX580 vs. 6970... kao 40%, ali sve zavisi ko i kako i cime testira.
GTX 670 vs 7970.... slicno kao GTX570 vs. 6950....kao 20%, a opet sve zavisi gde i u cemu. Dobro mora se priznati da je ovde nesto veca razlika nego sa GTX500 vs. HD6900 serijom, ali nije dramaticno.
GTX 660 (non Ti)... slicno kao 7950 ili GTX580.... E ovo je pravi dobitak za sve nas... ovo ce ici za cca 250-270eur, zivi bili pa videli, pazite sta kazem, 7950 1.5GB i GTX 660 ce se u maju/junu prodavat kod nas za 250-270eur.

Ostalo..... koga to zanima? :D

Poslednja izmena od urednika:
Nismo, zasto bi, pa situacija je vec vidjena:

GTX 680 vs 7970.... slicno kao GTX580 vs. 6970... kao 40%, ali sve zavisi ko i kako i cime testira.
GTX 670 vs 7970.... slicno kao GTX570 vs. 6970....kao 20%, a opet sve zavisi gde i u cemu.

O cemu ti pricas, nisu ni blizu tolike razlike izmedju GTX 570 i HD 6970 i GTX 580 i HD 6970...

Dovoljno je malo detaljnije pogledati i skapirati da je kompletan spisak smejurija :D Kad se pogleda navodni 690 skapira se da ima dva 670 cipa ali se onda javi nelogicnost da cipovi na 690 imaju 1024 shadera umesto kao na 670 koji ima 896 :D :D sta skart cipovi idu u 670 a golden u 690 :D :D

Ajmo realno, da li iko pri zdravoj pameti smatra da je moguce udvostruciti broj shader jedinica i dodatno povecati magistralu sa 384bit na 512bit i dodati jos nekih novotarija a da se pri tome zadrzi priblizno ista povrsinu cipa kao i prethodna generacija :D

Poslednja izmena:
Ma to su oni ugradili neki fiziks u cipove pa otuda te nejasnoce ...

Danas svako moze da lupa po sajtovima i blogovima do mile volje i tako da dize sebi rejting od poseta.
Ovo sam okacio samo zbog "predvidjanja" cena kao odgovor na post iznad, a koje su bas onako ... vesele.

Ajmo realno, da li iko pri zdravoj pameti smatra da je moguce udvostruciti broj shader jedinica i dodatno povecati magistralu sa 384bit na 512bit i dodati jos nekih novotarija a da se pri tome zadrzi priblizno ista povrsinu cipa kao i prethodna generacija :D

Moguce ako je itekako, duplo manji proizvodni proces, i po svemu sudeci sasvim nova arhitektura chipa

...bas me zanima oc u odnosu na 7000, da li je to generalno do 28nm ili...

@nex999: nisam imao nameru da te napadam :) samo sam morao da prokomentarisem jos jedan veseli clanak sa lenzfire sajta :)

@zeljko:
Proizvodni proces nije UPOLA manji jer koliko se secam iz osnovne matematike 28/40=0.7 sto mu dodje 30% manji :) tako da je mala verovatnoca da se na priblizno istu (550 naspram 530) povrsinu cipa duplira broj shadera i poveca magistrala :) jer samo povecanje magistrale guta puno tranzistora.

Poslednja izmena:
0.7*0.7=0.49

@Gorth
a ako celoj toj tvojoj matematici dodamo i drugu dimenziju, tj. povrsinu, imacemo 0.7*0.7=0.49
edit: eh pretece me:)

Poslednja izmena:
@Gorth
nejde ti ta matematika bas.. :)
takodje ako je izbacen hot clock on itekako stedi tranzistore, takodje kad se neka jedinica redizjanira mi neznamo jel ona smanjena ili povecana zbog kompleksnosti.... po svemu do sad sto smo procitali od nagadjanja tesko da mozemo porediti cuda jezgra fermi-a i keplera bar dok ne budemo znali dosta vise

Kako vreme prolazi sve je zanimljivije.

O cemu ti pricas, nisu ni blizu tolike razlike izmedju GTX 570 i HD 6970 i GTX 580 i HD 6970...
U drugom redu sam imao gresku, trebalo je da stoji GTX570 vs. 6950, i razlika 20%
Evo rezultata.

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7950/27.html

"relative performance" u 1920x1080 (najcesca rezolucija danas, prosek svih testova, 7950 ima 100%), GTX570=88% spram HD6950=75%.... to mu dodje 88/75=17,33% ... nije sija nego vrat, dakle skoro pa 20%.

Molimo boga da NV bude "tu negde", a bice, ne ovako kao u najavi, znamo mi da je to sve pomalo marketing, da su realni rezultati jedno 10-15% nizi, i to je taman ono sto nam treba da cene GTX670 i 7970 karti dodju u zonu "300".

@zeljko: Izvini malo se zaleteh sa racunom :D

Nego elem kao sto rekoh onaj link ima dosta nelogicnosti, cak iako nVidija po glasinama spusti clock shadera na clock GPUa i dalje je je nelogicno da se na istoj povrsini cipa sve zivo smesti, ali zivi bili pa videli :) Prosle godine sam naivno pretpostavio da nVidiji nece lako prepeglati fermi, ali sam se prevario, tako da aj da vidimo :)

Vrh Dno