Šta je novo?

NVIDIAs Desperate Stand

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hmmmmmm, zanimljivo je ovo za vektrajanja gpu-a tj pozivanje na tsmc specifikaciju.
Uostalom, vreme je tu da posvedoci o tome. Pisace ljudi o tome ako se bude desavalo.
Ne znam samo da li je ovo autenticno ili se (opet) neko igrao.
Ako jeste, pitam se odakle ATi-u vremena da se bavi ovakvim stvarima ili je dao taj zadatak marketing departmentu da ne bi atrofirao posto je najludja stvar koju su smislili odbrojavanje na sajtu...
I stvarno me pomalo iritira to njihovo pozivanje na IQ...

Ati se poneo kao malo dete...

Ko gubi ima pravo i da se ljuti 🙂

Sve ono sto je navedeno u slajdovima su chinjenice i tu zaisa nema mnogo mesta za raspravljanje, pitanje je samo tumacenja istih.

Inace, mnogi zanemaruju chinjenicu da GTX 512MB veoma, veoma ide na ruku ATI-u! Njegova cena i raspolozivost u opste nece ugroziti prodaju X1800XT-a,a li ce itekako opravdati zacenjivanje R580 na 699, kada ova izadje. U opste, sva je prilika da ce HighEnd karte ici gore, sto je po meni POTPUNO opravdano. Jer ako se uzme za primer da "igracki" CPU-ovi kostaju 1000+ (USD, EVR), a da u opste nemaju toliki uticaj na krajnje performanse, onda je glupo da vishestruko kompleksniji proesori ukombinovani sa extra skupom memorijom kostaju manje od toga!

Mnogi su naveli da je street price x1800xt viši nego 7800gtx-a, ali niko nije uzeo u obzir činjenicu da r520xt ima 512 MB memorije, što je itekako važno ako ste enthusiast gamer i igrate sve uvek na max. Upravo sam o ovakvim stvarima pričao sa Ražom Kodurijem i Joe Macrijem, navodeći da im je marketing pomalo uspavan i da bi i oni trebalo da udare nVidiu na isti način kao što oni to godinama rade. Što je najgore, većina stvari koju su naveli je 100% istina, a da je tako, lepo se vidi u testu MSI RX1800XL gde ima poredjenja performansi starog i novog drajvera.

Nedjo je napisao(la):
Sve ono sto je navedeno u slajdovima su chinjenice i tu zaisa nema mnogo mesta za raspravljanje, pitanje je samo tumacenja istih.

Inace, mnogi zanemaruju chinjenicu da GTX 512MB veoma, veoma ide na ruku ATI-u! Njegova cena i raspolozivost u opste nece ugroziti prodaju X1800XT-a,a li ce itekako opravdati zacenjivanje R580 na 699, kada ova izadje. U opste, sva je prilika da ce HighEnd karte ici gore, sto je po meni POTPUNO opravdano. Jer ako se uzme za primer da "igracki" CPU-ovi kostaju 1000+ (USD, EVR), a da u opste nemaju toliki uticaj na krajnje performanse, onda je glupo da vishestruko kompleksniji proesori ukombinovani sa extra skupom memorijom kostaju manje od toga!

Prvo cinjenice su cinjenice i ne tumace se jer su istinite per se. Ako je cinjenica ono za napone onda je tu kauzalitet jasan zar ne - pocece da crkavaju nakon cca. 10-11 meseci...
Drugo, kako moze ATiu da ide na ruku da zacenjuje R580 kad oni tvrde da nV vara, ne inovira, podize napone, skracuje radni vek GPUa, los IQ, varanje pri renderovanju "u daljini"? Ne mogu oni da se pozivaju na nesto za sta tvrde sve ovo pa da im to bude uporiste za odvaljivanje cene, zar ne?
Ovo sto si rekao za cene buducih grafickih karata nazalost mislim da je tako. Mislim da ce malo po palo cene ici gore, mada ruku na srce vec su i pocele, odavno. Kad se setim samo za koliko se para kupovao Gf3ti200 ili recimo gf4 4200ti a za koje se pare kupuju danas kartice koje su u istom segmentu zaboli me glava...

:wave:

Kako ih nije sramota govoriti o dobavljivosti,kada baš oni imaju problem sa dobavljivošću,već godinama.
A i treba im 6-7 mijeseci da izbace proizvod.Oni izbacuju paper launch proizvode.

Pa oni su ti koji počeli da dižu frekvencije,i overvoltaju svoje kartice do visokih temperatura.
Činjenica ja da se X1800XT grije više od GTX-a 512mb,a koliko ja znam toplota oštećuje silikon.

Uspoređuju X1800XT sa GTX 256mb?Razlika je samo 25% veći mem.bw,i 45% veći fillrate.Plus XT kasni za GTX-om "svjetlosnu godinu".

7800GTX 512mb će izdržati samo 1170h??
Pa zašto onda neki Nvidia partneri daju doživotnu garanciju,dok je ATI reducirao garanciju na 1god?
Po njihovim kalkulacijama kartica bi trebala izdržati 3-4god.To je žešća glupost.Pa i kad bi bilo tako,koji će entuzijast držati istu karticu 4 god.A kartica je namijenjena upravo njima.Itd...

Ja mislim da ovaj grafikon govori sve.
http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/NVDesperate/images/stocks.gif

@Broz

Pa odavno je poznato da postoje "vise verzija istine", a mnoge od njih koriste iste cinjneice, samo drugacije interpretirane... Ja kazem da ATi-ju ide na ruku trend povecanja cena koji je Nvidia zapocela, jer realno, imala je osnova za tako nesto, dok su oni naisli na dosta kiseo prijem kada se X1800XT poceo prodavati po realnih 599, umesto obecavanih 549...
@Starac

Uz manje vise podnosljive probleme sa alokacijom ATi, odn., njihovi partneri imaju stbilne isporuke X1K serije i to poprilicno poshtujuci obecane datume. To sto ATi kasni tri meseca za 'vidijom nije isto kao kada bi najavio konkretan proizvod, pa ond akasnio tri meseca sa isporukama... mislimd a tu mesas babe i zzabe, bas kao i u sledecoj tvrdnji!
Sta ima lose u tome sto ATi dize frekvencije!? Jedino lose je sto ih ne dize jos malo! Sve kartice iz X1K serije imaju komotnih 10% prostora za O/C u odnosu na stock clock!
Svi ATI-ji iz X1K serije rade na prilicno niskim voltazama (pretpostavljam da imaju jos prostora do te famozne proizvodjaceve specifikacije). To sto se X1800XT vise greje od 'vidije nije nikkav argument za neko smisleno poredjenje, pogledaj analogiju u svetu CPU-ova i sve ce ti biti jasno!
Licn mislim da je ATijev argument u vezi sa radnim vekom besmislen, jer nema te kompanije na zapadu koja bi se *****avala sa garancijama za kvalitt svog proizvoda!
Taj donji grafikon nista ne govori... zapravo govori nesto malo meni i mnogo vise Brozu,a li je svejedno, ta informacija prilicno nezahvalna za bilo kakvo generalizovanje!

Nedjo je napisao(la):

Jel t treba da znaci da ce samo vrlo odabrani u buduce moci da igraju igre,jel? Dan kada ja budem morao da dam 1000+(USD, EVR) + isto toliko na graficku karticu da bi igrao najnovije naslove je dan kada cu kupiti HDTV i PS3...

@starac Jeste mozda glupost da entuzijast drzi karticu 3 god ali sa obzirom da je to high end kartica ona svakako nece biti bezvredna nakon tog vremena i on ce verovatno istu zeleti da proda nekom ko i nije toliki entuzijasta(a sanse su da nece cekati vise od godinu -dve na njenu prodaju upravo iz razloga sto je entuzijasta),i sta to treba da znaci? da se kartice prave za jednokratnu upotrebu tj. da rade ne vise od god dana?

Nedjo je napisao(la):
@Broz

Ja kazem da ATi-ju ide na ruku trend povecanja cena koji je Nvidia zapocela, jer realno, imala je osnova za tako nesto, dok su oni naisli na dosta kiseo prijem kada se X1800XT poceo prodavati po realnih 599, umesto obecavanih 549...

e vidis, mislim da je ovo potpuno tacno i da je to idealno za analizu kako potrosaci ili jedna ciljana grupa percipira high-end ponudjen od strane Ati i ponudjen od strane nV!
Bas si lepo rekao - kiseo! I bas je takav i bio na x1800xt i zato je igracka zajednica naklonjena ATiu tako i reagovala. Treba imati u vidu da ljudi koji kupuju highend graficke znaju mnooooogo vise od obicnog kupca i zato njima nije uopste lako "uvaliti" proizvod.
Na netu sam video da ima mnogo ljudi koji su kupili i vracaju XT da bi uzeli gtx512 a za obrnut slucaj nisam cuo...
ATi je zacepio i - kiselo
nV je zacepila i - loodilo

Ekipa koja kupuje ovakve stvari gleda grafikone. Tesko je sad pricati pricu o IQ, ne prolazi vise to jer nema osnova.
Moja racunica je bila jasna kad sam uzimao GT:
imam tft i teram ga u 1280 i u toj rezoluciji mi gtx ne znaci nista + lifetime warranty + farcry + threat + cod2 + ne cuje se + vivo = mora biti moja

kad istu jednacinu pokusam da napravim sa x1800xl ne izadjem na isto uopste

Uz manje vise podnosljive probleme sa alokacijom ATi, odn., njihovi partneri imaju stbilne isporuke X1K serije i to poprilicno poshtujuci obecane datume. To sto ATi kasni tri meseca za 'vidijom nije isto kao kada bi najavio konkretan proizvod, pa ond akasnio tri meseca sa isporukama... mislimd a tu mesas babe i zzabe, bas kao i u sledecoj tvrdnji! Sta ima lose u tome sto ATi dize frekvencije!? Jedino lose je sto ih ne dize jos malo! Sve kartice iz X1K serije imaju komotnih 10% prostora za O/C u odnosu na stock clock! Svi ATI-ji iz X1K serije rade na prilicno niskim voltazama (pretpostavljam da imaju jos prostora do te famozne proizvodjaceve specifikacije). To sto se X1800XT vise greje od 'vidije nije nikkav argument za neko smisleno poredjenje, pogledaj analogiju u svetu CPU-ova i sve ce ti biti jasno! Licn mislim da je ATijev argument u vezi sa radnim vekom besmislen, jer nema te kompanije na zapadu koja bi se *****avala sa garancijama za kvalitt svog proizvoda! Taj donji grafikon nista ne govori... zapravo govori nesto malo meni i mnogo vise Brozu,a li je svejedno, ta informacija prilicno nezahvalna za bilo kakvo generalizovanje!

Oni uopće nemaju pravo govoriti o dobavljivosti.A koliko se sijećam R520 bazirani proizvodi su najavljeni davno,pa su odgođeni.Iz već poznatih razloga.
Nikakve babe i žabe ja ne miješam.
To što ATI diže frekvencije i overvolta je ok.I ja nemam ništa protiv toga.Ali što im onda smeta kada to radi Nvidija.Pa vidiš da su rekli da je voltaža 7800GTX-a iznad preporučene.I još to navode kao razlog da se ne kupuje 7800GTX,jer mu to navodno smanjuje vijek trajanja.A s druge strane se daje doživotna garancija.
Pa i pored toga što je GTX overvoltan,opet se manje grije od XT-a.To je razlog zašto sam ih poredio.

Onaj grafikon govori puno toga.
Tu se vidi ko je očajan,beznadan.

@starac Jeste mozda glupost da entuzijast drzi karticu 3 god ali sa obzirom da je to high end kartica ona svakako nece biti bezvredna nakon tog vremena i on ce verovatno istu zeleti da proda nekom ko i nije toliki entuzijasta(a sanse su da nece cekati vise od godinu -dve na njenu prodaju upravo iz razloga sto je entuzijasta),i sta to treba da znaci? da se kartice prave za jednokratnu upotrebu tj. da rade ne vise od god dana?

Nije mi jasno šta hoćeš da kažeš?
Ja sam rekao da ako bi kojim slučajem kartice crkavale nakon 3-4god.to za te ljude nebi značilo ništa,jer ih oni ne koriste tako dugo.Poznajem dosta entuzijasta.
Koliko ja znam nikad se g.karte nisu pravile za jednokratnu upotrebu,pa neće ni sad.
A pogotovo karte od $700.

Poslednja izmena:
Ma sad ce Xbox 360 da izvuche ATI-ja 😀

Sto bre pravite ovoliku halabuku oko ovih atijevih tvrdnji, pa isto je nvidia radila pre mesec-dva pa je eto ATI odgovorio u slicnom stilu?

A starcu ne vidim da je ovde ATI nesto jadniji od nvidije jer je upravo nvidia PRVA pocela sa ovakvim zaj*bancijama protiv Kyro kartice,a i pre mesec-dva bila je slicna prezentacija samo sto je ati bio prozivan na slican nacin.Izgleda da imamo jako slabo pamcenje kada se radi o traljavosti nvidie, zar ne?Nemoj pogresno da me shvatis nemam ja nista protiv tebe, ali su obe kompanije zaista preterale, tj. barem njihov PR deo.

Za mene obe kompanije su umesto da rade svoj posao kako treba presle na tracarenje, pa i moze im se, jer ima dosta nv*****a kao i atiovaca...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
U opste, sva je prilika da ce HighEnd karte ici gore, sto je po meni POTPUNO opravdano. Jer ako se uzme za primer da "igracki" CPU-ovi kostaju 1000+ (USD, EVR), a da u opste nemaju toliki uticaj na krajnje performanse, onda je glupo da vishestruko kompleksniji proesori ukombinovani sa extra skupom memorijom kostaju manje od toga!
Vidiš, što se ovoga tiče, u pravu si sasvim. Neka GeForce 7800 GTX 512 slobodno košta 1000 evra, ja je neću kupiti ni ovako ni onako. Ono što mene plaši je da će skok cena kartica iz visoke klase povući na više i srednju klasu, upravo kako se dogodilo i sa procesorima. Kada sam kupovao Athlon 2600+ to je bio procesor u visokoj srednjoj klasi, a koštao je bednih 75 eura u maloprodaji. Sada samo pogledaj koliko najjeftiniji Athlon 64 za Socket 939 koji spada u tu neku srednju višu klasu!
Mene, a i skoro sve ostale ovde, isključivo zanimaju grafičke karte iz srednje klase, a tu pošteno sve do pre par meseci nikako nije stizalo nešto stvarno dobro. Koliko je samo Radeon 9600 XT držao cenu, pa do skoro sam mogao da ga prodam gotovo po ceni po kojoj sam ga kupio.
Onog dana kada pristojna grafička kartica u stanju da bez seckanja potera bilo koju igru na tržištu u 1024x768 rezoluciji i bez AA i AF bude koštala preko 250 evra, ja ću zauvek dići ruke od igranja na PC-u i preći trajno na konzole.

Broz je napisao(la):
Ekipa koja kupuje ovakve stvari gleda grafikone. Tesko je sad pricati pricu o IQ, ne prolazi vise to jer nema osnova.
imam tft i teram ga u 1280 i u toj rezoluciji mi gtx ne znaci nista + lifetime warranty + farcry + threat + cod2 + ne cuje se + vivo = mora biti moja
Delimicno si u pravu oko IQ-a. Ekipa koja kupuje te kartice se deli na one koji traze ultimtivni IQ i one koji traze ultimativen 3DMark skorove. U domenu IQ-a, ATI je zaista u prednosti, a oni koji to hoce, mogu i da primete. Licno, ja nikada ne bih dao 150 evra vise za 1500 3DMaraka vise, koliki je odnos izmedju GTX-a 512 i 1800XT-a! Takodje,S tehnoloske strane gledano, GTX je inferiorniji proizvod,a oni koji vracaju XT-ove i doplacuju za GTX-ove, ce se cheskati po glavi za mesc i po dana kada izadje R580. Ja sam davno zakljucio da je glupavo biti hrchak u toj njihovoj vrteski i trcati svaka 2-3 meseca za brzim i brzim. Jedino su generacijski skokovi opravdani. Ko god je posedovao GTX-a, napravio je glupost kupujuci bilo koju novu karticu, ne sacekavsi nesto generacijski naprednije.

driver je napisao(la):
Ma sad ce Xbox 360 da izvuche ATI-ja 😀
E ovo je suva istina! Pa osnovni razlog zasto je 'vidija stojicki podnela debakl NV30-ke je bio taj sto su se debelo omrsili o Microsoft prodavajuci im za debele pare XBOX GPU. ATI nece moci istu stvar da izvede za Xenosom, jer Microsoft ima proizvodna prava i placa samo licencu za dizajniranje cipa, ali svejedno ce tu da kapa lepa para koja ce se samo uvecavati iz meseca u mesec...

Ne znam zbog čega se svi žalite na blago povećanje cena u odnosu na one od pre 5 ili 10 godina. Zar nije jasno da i dolar, kao i sve valute, manje ili vise, devalvira kako prolazi vreme? U USA si 1920 bio žešći bogataš ako si imao milion dolara, a sada je ta cifra u USA samo malo više keša...

@starac To sam i ja hteo da kazem,da se kartice od 700$ dolara ne prave za jednokratnu upotrebu,i slazem se da tim entuzijastima ne znaci nista jer oni ih i ne koriste tako dugo ali sam samo hteo da kazem da te kartice i dalje vrede nakon par godina i da ih entuzijasti nece samo baciti nego ce prodati nekom verovatno i da je taj kupac onaj kome ce znaciti da li ce ta kartica crkavati posle nekog vremena,a tu ulazi life time waranty koji deli sve vise nvidia partnera a ne dele ga sigurno zato sto crkavaju kartice...

@morbius upravo sam ja to hteo da kazem...

sta ATI ima da proziva kad nije u stanju da izbaci proizvod na trziste? :trust:
ko moze da garantuje da ce R580 moci masovno da se proizvodi ako to nije bio slucaj sa R520?
pre samo cetiri pet meseci se pricalo kako R520 ubija slabasni G70 jer ima 8 pajpova vise i pored svega sto se od onda desilo R580 je vec proglasen sampionom sledece generacije od strane nekih paljevina ovde na forumu.

cinjenica je da je trenutno nVidia broj jedan, a zelje pojedinaca su nesto sasvim, sasvim drugo 😉

The pocetnik je napisao(la):
Sto bre pravite ovoliku halabuku oko ovih atijevih tvrdnji, pa isto je nvidia radila pre mesec-dva pa je eto ATI odgovorio u slicnom stilu?

A starcu ne vidim da je ovde ATI nesto jadniji od nvidije jer je upravo nvidia PRVA pocela sa ovakvim zaj*bancijama protiv Kyro kartice,a i pre mesec-dva bila je slicna prezentacija samo sto je ati bio prozivan na slican nacin.Izgleda da imamo jako slabo pamcenje kada se radi o traljavosti nvidie, zar ne?Nemoj pogresno da me shvatis nemam ja nista protiv tebe, ali su obe kompanije zaista preterale, tj. barem njihov PR deo.

Za mene obe kompanije su umesto da rade svoj posao kako treba presle na tracarenje, pa i moze im se, jer ima dosta nv*****a kao i atiovaca...

Tačno,i Nvidija je blatila Atijev CrossFire.Otvorio sam i thread na tu temu.

Nvidija je u poziciji da se može ku***ti.E sad,to sigurno nije fino,nije "sportski".
Ali ovo što Atijevci pišu je smiješno.A ako se već hoće ku***ti,onda neka daju nešto konkretno.Neka ne pišu ovakve gluposti.

E da,ne pripadam ni ATI,ni Nvidija taboru.

Pa to i govorim da nije fer ni sa jedne ni sa druge strane cak i da imaju validne argumente.Nego nisam znao da si ti otvorio thread kada je nvidia pljuvala po atiju tj. crossfire-u pa ti se izvinjavam na onu gorerenavedenu moju opasku.

BTW avatar ti dosta toga objasnjava.

@Ser_Zile: Ko te je to slagao da je nvidia numero uno? 🙂
A zna se ko od novinara voli da da je bombasticne naslove, ali iako su bombasticni to ne mora da znaci da se nece ostvariti.Taj novinar je vise puta bio u pravu sa svojim najavama, mada imao je i losih predkazanja, ali svakom se to desava...

@nedjo:
Ne vidim zasto je G70 inferioran u odnosu na R520. Zbog ring mem. kontrolera? Zbog boljeg branchinga u shaderima? A gde je pristup texturama iz vertex shadera? Gde su funkcije-derivati u pixel shaderu? Gde je filtering FP textura?

Nemoj tako da posmatras stvari. Obe platforme su prilicno razlicite i jedino 90% zajednicko je podrska za API (D3D i OpenGL). NVidia ima prednost u nekim stvarima, ATI u nekim drugim. Kupci ce da izaberu ono sto im odgovara. A kupci kupuju ono sto ima na trzistu. Ako ATI ne napuni rafove pred Bozic... izgubice mnogo para.

Nvidia nije nimalo ocajna. Ima bolje proizvode u svim cenovnim rangovima i pune rafove u svim radnjama.

A sta kupiti... pa nesto najjace na trzistu pa ga terati dok ne postane zastareo ili ne crkne. Ja imam 6800U AGP i iako sam se nalozio na GTX necu ga kupiti dok ovaj ili ne crkne ili ne prodam sve pa kupim novu masinu. :eyebrows:

btw... Kruze glasine o AGP verziji X1800XT. Ja mislim da je to cista glupost i bacanje para. Ko to kupi... zestoko ce se za****ti.

yooyo

Poslednja izmena:
yooyo je napisao(la):
@nedjo:
Ne vidim zasto je G70 inferioran u odnosu na R520. Zbog ring mem. kontrolera? Zbog boljeg branchinga u shaderima? A gde je pristup texturama iz vertex shadera? Gde su funkcije-derivati u pixel shaderu? Gde je filtering FP textura?

Nemoj tako da posmatras stvari. Obe platforme su prilicno razlicite i jedino 90% zajednicko je podrska za API (D3D i OpenGL). NVidia ima prednost u nekim stvarima, ATI u nekim drugim. Kupci ce da izaberu ono sto im odgovara. A kupci kupuju ono sto ima na trzistu. Ako ATI ne napuni rafove pred Bozic... izgubice mnogo para.

Nvidia nije nimalo ocajna. Ima bolje proizvode u svim cenovnim rangovima i pune rafove u svim radnjama.

A sta kupiti... pa nesto najjace na trzistu pa ga terati dok ne postane zastareo ili ne crkne. Ja imam 6800U AGP i iako sam se nalozio na GTX necu ga kupiti dok ovaj ili ne crkne ili ne prodam sve pa kupim novu masinu. :eyebrows:

btw... Kruze glasine o AGP verziji X1800XT. Ja mislim da je to cista glupost i bacanje para. Ko to kupi... zestoko ce se za****ti.

yooyo
Umesto da ja pametujem o nedostatcima i prednotima R520-ke evo ta neko upuceniji ima da kaze o pitanjima iz tvog prvog pasusa:

http://www.digit-life.com/articles2/video/r520-part6.html

Meni ovo sto kaze covek zvuci prilicno smisleno i izleda kao dobar argument za "trejdofe" koje je ATi nacinio projektujuci R520.
Potpuno se slazemo po svi tackama koje si napisao u drugom pasusu.
Nece biti AGP verzije niti jednog akceleratora zi X1K serije! To su budalastine koje su napisali neki novinari koji su "odigrali na rvu loptu"... mada znaju i oni to, ali su zahvaljujuci toj vesti nakupili mnooogooo klikova na svojim web stranama, a klikovi su, jel'te pareee... 😉

Zamislite auto koji ima i benzinski motor i motor na vodonik. Fenomenalno. Ovaj benzinski i nema neke performanse, ali zato ovaj na vodonik razvaljuje. Caka je u tome sto ce se prve pumpe na kojima moze da se natoci vodonik pojaviti tek za koju godinu. Ali ni to nema veze, jer je on toliko napredniji od konkurencije da ga vredi kupiti. A tek njegov naslednik koji samo sto se nije pojavio. Kazu u sledecem kvrartalu. Taj novi model ce i u benzinskoj varijanti tuci konkurenciju. Ovi njihovi iz marketinga kazu da ce konkurencija spavati i da do tada, a i dalje, nece izbaciti novi model, a i ako ga izbace on ce moci da predje samo 5000 km i zatim ce izdahnuti. Ovakav, blago reci, ocaj jos nisam video. Oni jos nisu ni izbacili 1800xt, dakle konkurenta modelu gtx256, a pljuju gtx512. Sve mi tu smrdi da ce i r580 biti mucak. Ili ga nece biti u normalnim kolicinama, ili ce u trenutku njegovog pojavljivanja nv vec imati odgovor, i to jos brutalniji od gtx512-tice.

Broz je napisao(la):

E svaka ti dala za ovo, bas si me oraspolozio 🙂 Ja sam bas izveo istu tu racunicu i resio da se castim jednim 7800GT za koji dan.

@Nedjo & ByMax:
Vas dvojca ste novi ATI-jev PR zar ne, zvucite gore nego ja kad branim Intel :d

Nedjo je napisao(la):
Ekipa koja kupuje te kartice se deli na one koji traze ultimtivni IQ i one koji traze ultimativen 3DMark skorove

A sta je sa onima koji imaju nekoliko omiljenih igara (i neke u najavi) i hoce maksimalan FPS u njima?

Nedjo je napisao(la):
S tehnoloske strane gledano, GTX je inferiorniji proizvod

Prvo, samo u 2 od 24 razlicita testa koje su ljudi terali na njemu bio je iza ATI-ja.

Drugo, kako moze biti inferiorniji kad u starijem procesu (110nm .vs. 90nm) na manjem taktu (550MHz .vs. 625MHz) sa "losijim" memorijskim kontrolerom izuva X1800XT iz cipela?!? Ako nisi opet pod NDA reci vise sta to ti znas a mi ne znamo, pa da zavrsimo ove nVidia/ATI diskusije vec jednom.

Nedjo je napisao(la):
a oni koji vracaju XT-ove i doplacuju za GTX-ove, ce se cheskati po glavi za mesc i po dana kada izadje R580

Dok izadje taj R580 oni ce lepo odigrati sve nove igre na tom GTX-u. Kad izadje R580 uzece jos jednu GTX karticu ako im jedna ne bude dosta i opet ce biti brzi od R580.

nVidia uopste vise ne mora da zuri jer SLI korisnicima omogucava da dodaju snage kad im zafali, a nVidiji omogucava da predahne i na miru osmisli nova i kvalitetnija resenja.

Nedjo je napisao(la):
Meni ovo sto kaze covek zvuci prilicno smisleno i izleda kao dobar argument za "trejdofe" koje je ATi nacinio projektujuci R520.

Covek se malcice neukusno sali na racun Rusa.

"On the other hand, in my opinion, inferior texture units limit efficiency of this interesting function significantly."

Meni ovo zvuci kao da priznaje da su njihovi texture unit-i inferiorni. Mozda je nVidia to ubacila jer njihovi rade bolje?

"If we don't do that and just put everything we want into a chip, it will be larger, will consume more power, and will be less efficient."

Pa to su i doblili bacanjem prostora na memorijski kontroler zar ne? Veci cip sa manjom efikasnoscu koji mora da radi na vecem taktu, vise se greje i trosi vise struje. Cak i mene to vuce da kazem "skoro kao Preskot". Reci mi sta ce im vredeti veci bandwidth od recimo GDDR4 memorije ako pixel i vertex shaderi u to vreme vec bajatog cipa ne budu mogli da ga iskoriste?

"Here is a comparison for non-believers: the dynamic range of the 16-bit integer format is 65535, while the dynamic range of a human eye, adapted to the environment, is about 30000."

Mislim da nije stvar u opsegu koji oko moze da percipira nego u tome koliko kalkulacija se moze uraditi uzastopce bez skaliranja medjurezultata i unosenja greske.

"you will see the ratio between texture and arithmetic operations already within 1:3.5 - 1:5. Extrapolating to the next couple of years, we can expect a larger ratio."

A sta ako developeri odluce (a nVidia im "pomogne" da to odluce) da prave igre sa kompleksnijom geometrijom narednih godina? Hmm...

"But even X1000 cards don't support some features of this extension [GL_ARB_texture_non_power_of_two] on the hardware level. It may lead to the driver temporarily switching to the software emulation mode, as all OpenGL functionality must be supported irregardless of performance. This mode change may have a negative effect on performance, but that's not a big problem."

Ovo je uzas. Ta je ekstenzija narocito korisna za developere koji se bave medicinskim 3D imagingom jer omogucava koriscenje datasetova dobijenih sa CAT i MRI skenera cije dimenzije nisu stepen dvojke.

Jednom recju prodavanje magle i pljuvanje po konkurenciji bez osnova. Da bar imaju nesto opipljivo da ponude pa hajde, ali ovako...

@audiofreak: Da bas ce neko sa ati 1800xt ili 7800gtx-om da profesionalno radi u ovim gorenavedenim aplikacijama?Ili ce ipak da se igra, zato su i napravljene.

BTW Evo ti testa na sajtu gde x1800xl u globalu ispada bolji od 7800gt-a, a to je mislim dovoljno, ili pak mislis da MaXa placa ATI 😀 da frizira rezultate ili da Nedjo prica neproverene informacije isl... 😀

Poslednja izmena:
x1800xl je testiran sa poslednjom revizijom drajvera, pa je zbog toga u dobrom delu testova brži...

Nazad
Vrh Dno