Šta je novo?

NVIDIAs Desperate Stand

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nedjo je napisao(la):
Nema sta da se komentarise! Problem je u tome sto 'vidijin algoritam losije radi Aniso pod uglom.

Ako se malo bolje pogleda zaista je u pitanju ista tekstura (znaci isti LOD) i IZNAD zamucenja (na istoj daljini po Z osi). Zasto to gore nije mutno, a isto je pod uglom?

Sto se tice ostatka posta, sad zvucis razumno i slazem se s tobom. Tako treba 😀

Nedjo sta kazes na ovo:

"People want to buy the board (7800GTX 512MB, prim. freak) like there's no tomorrow, since it shows more juice than Xbox 360, smoothly running Need for Speed: Most Wanted in 1920x1200 with AntiAliasing and Anisotropic Filtering switched on, while 48-pipeline Xenos barely makes required amount of FPS in 1280x720 with 4xAA. And the required number isn't 60, folks."

Nemoj da ga plasis sa monstrumom, trenutno je u ATi fazi. :smoke:

byMaX je napisao(la):
Ne znam zbog čega se svi žalite na blago povećanje cena u odnosu na one od pre 5 ili 10 godina. Zar nije jasno da i dolar, kao i sve valute, manje ili vise, devalvira kako prolazi vreme? U USA si 1920 bio žešći bogataš ako si imao milion dolara, a sada je ta cifra u USA samo malo više keša...
Malo vise kesa, ma da 🙂

Inace kartice jesu dosta poskupele, zlatno vreme je bilo u doba 3dfx-a kada je v3 2000 koji je bio pa minimum kao 6800GT danas kostao nekih 100e. Od njega je bio jaci samo v3 3000 i kasnije 3500 do izlaska GF 256 koji je prvi povukao nogu sa jacim cenama ali imao je i zasto, nije bilo nikoga ni blizu tako jakog, to je bilo pre 5-6 godina. Ali pre 10 i vise godina graficke za PC su kostale preko 1000 DM (naravno high end), kad je ponudjen neki cip kome se ne secam imena sad za 900 to je bila revolucija...

Ipak treba uzeti jos nesto u obzir lako je bilo drzati cenu od ~100-150$ za visu srednju klasu (u extra visoku tada su po pravilu spadale karte sa tunerom, vivom isl stvarima), kada su te karte imale mnogo manje memorije, mnogo prostiju stampu, mnogo je manje ulagano u razvoj, mnogo je manje ulagano u razvoj drajvera i podrsku (mnogo manji broj naslova na trzistu, jednostavna arhitektura isl).

Realno jedan 7800GT koji tamo kosta sad vec ispod 300$ nudi sasvim dovoljno za svoju cenu svakome ko nije megaloman ili truli bogatas...

U stvari najjftinije graficke bile su u doba pre omasovljenja 3D-a (tj. 3dfx-a), tada sam uzeo s3Virge za nekih 90DEm a karta je bila vrh sto se tice performansi izuzev Tsenga ET6000 koji je imao 128 bitnu magistralu, ali nije imao 3D podrsku (ma koliko bilo smesno ali ja sam igrao bar 20 D3D igara na tom virge-u, solidno)...

Inace mislim da je ovo o crkavanju 7800GTX512 cista glupost, ne deluje realno... ni malo...

Nije ni vreme pre 3Dfx-a bilo bez skupih kartica. Seti se Matrox Mistique koji je kostao preko 200DEM a bio je deakcelerator poput Virge3D mada mu je 2D bio sjajan.

Paradigma je napisao(la):
Nije ni vreme pre 3Dfx-a bilo bez skupih kartica. Seti se Matrox Mistique koji je kostao preko 200DEM a bio je deakcelerator poput Virge3D mada mu je 2D bio sjajan.

E da, nista nije imalo tako kristalno jasnu sliku, zive boje i "brze prozore" u 2D kao Mistika... ali zato u 3D je bilo sisanje samo tako.

Poslednja izmena:
Mare je napisao(la):
U stvari najjftinije graficke bile su u doba pre omasovljenja 3D-a (tj. 3dfx-a), tada sam uzeo s3Virge za nekih 90DEm a karta je bila vrh sto se tice performansi izuzev Tsenga ET6000 koji je imao 128 bitnu magistralu, ali nije imao 3D podrsku (ma koliko bilo smesno ali ja sam igrao bar 20 D3D igara na tom virge-u, solidno)...

Inace mislim da je ovo o crkavanju 7800GTX512 cista glupost, ne deluje realno... ni malo...

u to freme je bio i ati mach3 chip i recimo kartica Ati 3D charger koja je kostala ~250dm (dok je s3 virge kostao ~100). Jedini problem je taj sto je taj 3D charger bio ***** isto ko i s3 virge (kad je 3D u pitanju), ali je imao znatno bolju sliku (imao sam i jednu i drugu kartu) . Jedino sto je taj ATI chargovao je bila zelja za kupovinom voodoo1 kartice da bi mi 3D radio 🙂

Secam se kad sam prodavao svoj CRT 14" color monitor, kupio ga je lik stariji od 40godina koji je imao Voodoo Rush. Nekako cela ta scena mi se urelazala u pamćenje. :d

Xex... nostalgija.. Ja sam prvo imao Matrox M3D + S3Virge. M3d sam hw overklokovao tako sto sam mu promenio kristal (skinuo sam originalni od 14mhz i zalemio neki ~18Mhz) i zaista je brze radio. Naravno.. morao sam i kuler da zalepim 🙂

Posle toga je dosao Voodoo + Riva128 ZX, pa Voodoo2, pa Voodoo2 SLI pa GF256,...

yooyo

Poslednja izmena:
hehe, ja sam voodoo2 SLI preskocio (imao sam samo jedan voodoo2) i uzeo odma voodoo3 3000 koji se klokovao na vise od 3500, toga se secam ***. kako je to tad bila napala 🙂

sorry za off

audiofreak je napisao(la):
E da, nista nije imalo tako kristalno jasnu sliku, zive boje i "brze prozore" u 2D kao Mistika... ali zato u 3D je bilo sisanje samo tako.
Ja sam na Mistiku odigrao tuce igara! nakon Rive128, Quake2 je izgledao preporodjeno na Mistiku... prelepe boje, ma druga igra... Pa jos kad se setim prvog AvP-a ihaj... ma bila je to kickass graficka!

Sve je to lepo ali najveći orgazam je bio kada sam po prvi put probao q2 pa zatim i q1 u gl modu. Tada sam imao Permediu 2, na kojoj u glmodu to nije bilo puno brže od software rendera ali to je takva kvalitativna razlika da sam se ja razlivao od oduševljenja. Kasnije je došao i740 koji je "raznosio" u performansama. Those were the days. :type: Nikad posle toga nije bilo takvih revolucija u grafici ma koliko para ulagao u nove grafičke.

Nedjo sta kazes na ovo:

"People want to buy the board (7800GTX 512MB, prim. freak) like there's no tomorrow, since it shows more juice than Xbox 360, smoothly running Need for Speed: Most Wanted in 1920x1200 with AntiAliasing and Anisotropic Filtering switched on, while 48-pipeline Xenos barely makes required amount of FPS in 1280x720 with 4xAA. And the required number isn't 60, folks."
Isto sto sam ti rekao u jednom od proslih postova: "U ospte mi ne pada napamet da komentarisem spisanije mog hrvatskog kolege Thea!"

Ono sto mogu da kometarisem je tvoj post. Ne razumem kako neko ko zna toliko mnogo moze tako tendeciozno da zanemari chinjenicu da su Xb360 i PC dve potpuno razlicite platforme i onda da poredi babe i zabe?? To radis namerno! Pravis se blesav i zaista mi nije jasno zasto? Apsolutno postoji milion razloga zasto na Xb360 igre ne rade onom brzinom kojom rade na PC-u, a kljucni sigurno nije arhitektura Xenos (verujem da si se o istoj barem malo poducio, ako nisi imas na beyondu 3D odlican clanak)!

Nedjo je napisao(la):
Ono sto mogu da kometarisem je tvoj post. Ne razumem kako neko ko zna toliko mnogo moze tako tendeciozno da zanemari chinjenicu da su Xb360 i PC dve potpuno razlicite platforme i onda da poredi babe i zabe?? To radis namerno! Pravis se blesav i zaista mi nije jasno zasto? Apsolutno postoji milion razloga zasto na Xb360 igre ne rade onom brzinom kojom rade na PC-u, a kljucni sigurno nije arhitektura Xenos (verujem da si se o istoj barem malo poducio, ako nisi imas na beyondu 3D odlican clanak)!

Ja te nisam ni pitao da komentarises njegovo pisanje, a ni moj post. Mrzelo me da citam o XBOX360 jer me to preterano ne zanima, zato sam te pitao znas li mozda sta je razlog ovako losim performansama pod pretpostavkom da je ono sto je Theo napisao tacno. Znaci zanima me:

1. Da li si ti imao prilike da to vidis svojim ocima?
2. Zasto je to sporo kad je gpu jak?
3. Koji q... su stavili takav gpu u slabu masinu (ako je slaba)?

Ja te nisam ni pitao da komentarises njegovo pisanje, a ni moj post. Mrzelo me da citam o XBOX360 jer me to preterano ne zanima, zato sam te pitao znas li mozda sta je razlog ovako losim performansama pod pretpostavkom da je ono sto je Theo napisao tacno. Znaci zanima me:

1. Da li si ti imao prilike da to vidis svojim ocima?
2. Zasto je to sporo kad je gpu jak?
3. Koji q... su stavili takav gpu u slabu masinu (ako je slaba)?
Nisam video kako XB360 radi.
Ako se posmatra iz ugla da XB360 sve te igre portovane s PC-a (i Q4 i COD2 su se poceli razvijati mnooogo pre XB360 i njegovog razvojnog okruzenja) ipak tera dovojno brzo iako u sustini za njih vrsi odredjenu softversku emulaciju, onda bi se moglo reci da je XB360-kin hardver veoma mocan. Da ne skrecem dalje pricu u domen konzola..

Nezahvalno je porediti konzolu sa PC-jem, ali ako postoje naslovi koji se razvijaju od pocetka i za jednu i za drugu platformu i ako se porede u pribliznim rezolucijama onda je moguce napraviti neko poredjenje. XB360 nije naivna masina ali kao i do sada PC je u stanju da relativno brzo po performansama nadmasi konzolu naravno po neuporedivo visoj ceni.

Pa jel realno ocekivati da procesor koji ima tranzistora kao digitron bude jaci od Athlona64 makar imao i 3 jezgra. Konzola kosta 300-400$ i za te pare je extra dobra, a logicno da smo vec sada dosli u situaciju da konzole ni po izlasku ne mogu da pridju kompu. Nije ovo 95-a mnogo su napredovali kompovi od tada...

Mare je napisao(la):
Pa jel realno ocekivati da procesor koji ima tranzistora kao digitron bude jaci od Athlona64 makar imao i 3 jezgra. Konzola kosta 300-400$ i za te pare je extra dobra, a logicno da smo vec sada dosli u situaciju da konzole ni po izlasku ne mogu da pridju kompu. Nije ovo 95-a mnogo su napredovali kompovi od tada...
kakav promasaj od posta :S:

Ser_Zile je napisao(la):
kakav promasaj od posta :S:

Pa to je ono sto ljudi misle da je jak graficki cip neophodan i dovoljan uslov da se nesto postigne a zaborave da vide da je glavni CPU po arhitekturi ne dalje od nekog P2 (ako i u skladu sa njim)...

pa ima mnogo primera programiranja gde se CPU rastereti i sva zahtevnost pada na GPU i to uz odlicne rezultate, recimo "Enclave" igra... koja je pri tom jos i port

Nazad
Vrh Dno