Ja koliko sam video, IBM je tek u februaru 2008 najavljivao izlazak Cell procesora u 45nm (poredjenja radi ja sam 21. januara imao u masini 45nm Penryn kupljen u radnji u Srbiji). Imas li mozda neke informacije da li je takav Cell napokon izasao i kakav je yield, kao i da li je smanjena potrosnja i povecana frekvencija?
Drugo pitanje bi bilo -- ako SOI valja, zasto AMD i IBM najavljuju High-K procesore za drugu generaciju 45nm cipova?
Dozvoli da te potsetim sta si ti napisao:
"high-K 4GHz intel quad core, is there any 4GHz SOI phenom?"
Jel ti vidis ovde negde 45nm?
A sad vidi sta sam ja napisao:
"sta mislis sta kao izolator koristi IBM za one svoje Power procesora na 4+ GHz?"
Jel ti vidis ovde negde CELL?
😉
Ajd sad ozbioljno, SOI je tehnologija izolacijedelova tranzistora, a High-K je tehnologija za pravljenje delova tranzistora od materijala sa visokom impedansom.
Sto bi rek'o Vuk Draskovic: "Don't mix frogs and grandmothers"
😀
Stvarno ne znam dovoljno detalja da bih mogao ozbiljno da raspravljam o SOI-u, a da pametujem nema smisla. jedino u sta sam siguran je da ti silni inzenjeri i doktori nauka u tim kompanijama koje rade sa SOI-em, zaista znaju zasto ga koriste, razvijaju i forsiraju.
Nema potrebe da uvlacis Intel u citavu pricu isticuci cinjenicu da ako Intel nije odabrao SOI put, onda je SOI glup i besmislen. Mnogo je tu detalja zasto i kako neko nesto bira da razvija.
AMD-u je upotreba SOI-a bila zivotna odluka i osnovni razlog uspeha K8 generacije, Intelu je pokazao da njima SOI ne treba, ali sve su to izbori koji su duboko povezani sa gomilom drugih dizajnerskih odluka...