Šta je novo?

NVIDIA tells us the truth about CrossFire

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto bi Svetski Mega Car Rambo Amandeus rekao: "Oprem dobro" :d
Vala su im ga stvarno dali bez pardona! Moze im se!

Bruka i sramota za ATi 😀

Pa uvek su to radili, prozivali i kad su u pravu i kad nisu... I SLI je imao svojih problema, setimo se da je nekoliko meseci, možda i pola godine od izlaska nForce 4 SLI platforme i prvih ForceWare drajvera, postojalo samo nekoliko igara koje su podržavale SLI. Jako dugo najveći broj aplikacija nije video drugi GPU, a nVidia nije umela da odgovori zbog čega je tako. Zato sam u nekoliko review-ova pisao: Zbog čega jednostavno ne forsiraju neki od DualGPU modova u svim igrama, bez obzira da li SFR i AFR daje bolje rezultate...? To su tek nedavno zvanično omogućili, ako se ne varam, prvi put sa 77.77 verzijom drajvera (računam samo WHQL, sa nVidia sajta). Za druge stvari - kao što je nedostatak Transparent AA (imaju Alpha AA koji, bar po onome što sam ja video, ne daje rezultate, jer nije u pitanju SuperSampling...), da ne pričamo o SM3.0 i kašnjenju Crossfire i R5xx familija (bez obzira ko je kriv za to), tu su potpuno u pravu. Mada, onakva pljuvačina nije kolegijalna 🙂 Koliko je ATI mogao da ih pljuje za FX 5800 Ultra i ostale FX-eve? Sećate li se 12-bit renderinga u FarCry, i loših performansi i pored toga? Onog očaja od FX5700 i 5200 kartica (za te pare)... ATI nije ni reč rekao niti pljuvao. Nadam se da će do R580 GPU-a, ATI biti back on track i da će im zajedno sa Microsoftom uspeti cela stvar sa Xb360. Inače će GeForce kartice napredovati jako sporo i prodavati se po visokim cenama...

Tacno - ako ATi posustane slede paprene cene i spor razvoj od NV

kamo srece da smo mi u takvoj takmicarskoj situaciji sa operatorima za mobilni telefone umesto da nas deru kako nas sada deru

Ovo ti se zove "udri ih kada su na kolenima". 🙁
Izgleda da s ATI previse isforsirao na izbacivanje grafickih karti iz domena x800 sa raznim sufiksima, a sve u cilju da ugrozi poziciju 6800, sto mu je i neosporivo uspelo, ali nvidija je imala keca u rukavu (G70) kojeg je iskoristila u pravom trenutku te sada moze polako da sprema i jeftinije derivate. Crno nam se pise nama ati-filistima 🙁

I_L_I_J_A je napisao(la):
Tacno - ako ATi posustane slede paprene cene i spor razvoj od NV
[OFFTOPIC]Sad je kao mnogo bolja situacija? Tempo razvoja i izbacivanja je takav da odredjeni modeli ne potraju vise od godinu dana (ne uzimajte bukvalno), najvise zbog stalnog pojavljivanja nekih pixelshadera 2.0, 3.0,..., vertex shadera i svih ostalih s**nja koje samo komplikuju eventualnu kupovinu i prave zbrku kod normalnog korisnika.

Mozda nekome nije problem da daje 150-200 (300-400) evra za grafiku svake godine, samo da bi mu najnovija igra izgledala dobro, ili, sto je cest slucaj, uopste radila, ali mnogi ne mogu (medju njima i ja), a i nece. Treba da dam ~120 evra za najjevtiniju kartu s kojom mogu da igram neki novi FPS, a pitanje je sta ce biti dogodine?! Ma, vazi, triput.

A za paprene cene nisam mnogo siguran. Graficke karte nisu nista jevtinije sada (stavise, skuplje su), nego kada nVidia nije imala pravu konkurenciju (naravno, posmatrano u datom vremenu).[/OFFTOPIC]

Ontopic: Da ne bude ova poruka kandidat za brisanje, slazem se da je ovo krajnje podlo od strane nVidie.

Poslednja izmena:
Shang Tsung je napisao(la):
Izgleda da s ATI previse isforsirao na izbacivanje grafickih karti iz domena x800 sa raznim sufiksima, a sve u cilju da ugrozi poziciju 6800, sto mu je i neosporivo uspelo

Ne znam samo kako su to uspijeli sa X800 paper launch proizvodima ugroziti poziciju 6800?
Da su je kojim slučajem i uspijeli ugroziti,Nvidija bi sigurno spremno odgovorila.

Ovo ponašanje Nvidije jeste nesportsko,ali ništa manje od Atijevog izrugivanja zbog Nvidijinog 2-slot hlađenja,kojeg su kasnije i oni sami morali prihvatiti.
A moram spomenuti i onaj tekst sa Atijevog sajta gdje piše da je X800 85% brži od Ultre.
Svi se oni vole ku***ti,samo ako su u poziciji da mogu.

Eh da, ja stvarno ne znam gde je imao da se kupi npr. X800XL. Ta kartica mi nikada nije bila jasna...I ovo sada je jako sa X800GT koji je trajao celu nedelju, pre nego sto ga je nasledio X800GTO 😀

Ako se ne varam imali su: X800, X800XT, X800XL, X800GT i X800GTO, a nista nije moglo da se nadje u ponudi... Valjda ce sa X800GTO biti vise srece i pored glupavog naziva.

******, nVidia rula 🙂

Poslednja izmena:
Jos im fali X800GTXL :d

Hahaha, bas su im zavukli. Mada cini mi se da nVidia vraca milo za drago ATI-ju koji je njih svojevremeno ovako castio istinama kad su bili u buli sa NV30.

Iskusno od strane nVidie. nVidia je stvarno moćan gigant. Mekan je ATI za njih...

mnogo sam se potresao, SLI je inace golo *****, i svako ko racionalno kupuje graficke karte, tj. trazi performanse nikad nece kupiti dve karte, kad za te pare moze da kupi jednu zverinu i da ima bolje performanse. cist marketinski trik. bas cu u inat kupiti ATI kartu.

Poslednja izmena:
Vala, ATI je i zasluzio da se popljuje posle silnih PE (Paper tj. Press Edition) i Phantom kartica.

A shto se tiche saradnje se M$😱m:
"Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se odbile!" 🙂

starac je napisao(la):
Ne znam samo kako su to uspijeli sa X800 paper launch proizvodima ugroziti poziciju 6800?
Da su je kojim slučajem i uspijeli ugroziti,Nvidija bi sigurno spremno odgovorila.

Svi se oni vole ku***ti,samo ako su u poziciji da mogu.

Pa nisam siguran za paper "rucak" ali pre bih kupio x800xl ultra (konkretnije onaj saphirov primerak sa zalmanovim kulerom) za igranje nego gf 6800 gt. Da i ne pominjem da je kartica kada se pojavila bila 110 evra jeftiija od 6800 gt, pa ti sad vidi... Jedini odgovor koji je nvidija mogla da uputi jeste snizavanje cena i njenih gt-jeva... Eh sta radi zdrava konkurencija.
Inache nvidija se i nije vise muchila da poboljsa 6800gt ultra vec se bacila na razvoj g70, i evo to im se pokazalo kao vrlo pametan potez.

delimir je napisao(la):
Eh da, ja stvarno ne znam gde je imao da se kupi npr. X800XL. Ta kartica mi nikada nije bila jasna...I ovo sada je jako sa X800GT koji je trajao celu nedelju, pre nego sto ga je nasledio X800GTO 😀

Ako se ne varam imali su: X800, X800XT, X800XL, X800GT i X800GTO, a nista nije moglo da se nadje u ponudi... Valjda ce sa X800GTO biti vise srece i pored glupavog naziva.

******, nVidia rula 🙂

X800XL je odavno bio u MBsoftu, bilo ih je u IMTELu i generalno, mogle su se naci. Kao i sada X800GT, i uskoro GTO...

Ovde ima da se kupi svaka od navedenih kartica. Ako vam je Srbija merilo trzista... nazdravlje :d

Pa nisam siguran za paper "rucak" ali pre bih kupio x800xl ultra (konkretnije onaj saphirov primerak sa zalmanovim kulerom) za igranje nego gf 6800 gt. Da i ne pominjem da je kartica kada se pojavila bila 110 evra jeftiija od 6800 gt, pa ti sad vidi... Jedini odgovor koji je nvidija mogla da uputi jeste snizavanje cena i njenih gt-jeva... Eh sta radi zdrava konkurencija.
Inache nvidija se i nije vise muchila da poboljsa 6800gt ultra vec se bacila na razvoj g70, i evo to im se pokazalo kao vrlo pametan potez.

To mozda jer si pristrasan. Samo lud ili prebogat covek moze da da 250 i vise evra za kartu koja treba da traje narednih barem godinu dana a da ne podrzava pixel shader 3.0 u osvitu ovakvih igara kakve dolaze do bozica.
A ako se ne poigras makar ponekad zaista nevidim cemu bilo koja od navedenih karti...
Ati je omasio zestoko. Nvidia je otvorila sjajnu kontru i da li ce atijevi defanzivci 1800XT stici na vreme da zapuse rupe videcemo. A cak i da stignu, ocito je da je tehnika na strani g70, pa ce i njih predriblati.

byMaX je napisao(la):
X800XL je odavno bio u MBsoftu, bilo ih je u IMTELu i generalno, mogle su se naci. Kao i sada X800GT, i uskoro GTO...

To je lepo ali sada vec svi prizeljkuju nesto sto trci sa barem 16 pipa. To nekako postaje main stream. Malo je onih koji će za kartu da isijaju 200€, a oni koji hoce nekako navuku jos koju stotku pa pazare 16 20 ili 24 pajpa.

Pa nisam siguran za paper "rucak" ...

Ipak je to papirno lansiranje, rucak se pise lunch.

Poslednja izmena:
Pa nisam siguran za paper "rucak" ali pre bih kupio x800xl ultra (konkretnije onaj saphirov primerak sa zalmanovim kulerom) za igranje nego gf 6800 gt. Jedini odgovor koji je nvidija mogla da uputi jeste snizavanje cena i njenih gt-jeva... Eh sta radi zdrava konkurencija.

Eto ja ću radije kupiti 6800GT,ali nećemo o tome raspravljati.
Nvidija nije htijela spustiti cijene,ili izbacivati nekakve overklokane verzije,jer nije bilo potrebe.
Atijeve proizvode je,osim što su previše kasnili, bilo jako teško naći,pogotovo high end,a u mainstreamu nisu imali šta ponuditi.Tek sad nam nude GT i GTO, kojima je dobavljivost isto upitna.

Ati se zeznuo u nekoliko stvari - nije imao karticu (a i dalje nema po meni) koja bi bila pandan 6600GT, jako malo ljudi je preshlo na PCI-E i proshlo je godinu dana od kako su se pojavile PS 3.0 kartice, a oni josh nemaju svoj chip koji podrzava PS 3.0...

To potenciranje SM 3.0 je besmisleno kada je rec o aktuelnoj generaciji kartica!
X800GTO koji ce doci u native AGP verziji je direktna konkurencija 600GT-u i 6800 i 6800LE-u i bolji je od oba, sem u slucaju modovanja LE-a! ATi jeste zakasnio sa pravom konkurencijom 6600GT-u i to debelo, ali sada itekako ima konkurentan proizvod u tom cenovnom rangu!

Nedjo je napisao(la):
X800GTO koji ce doci u native AGP verziji je direktna konkurencija 600GT-u i 6800 i 6800LE-u i bolji je od oba, sem u slucaju modovanja LE-a! ATi jeste zakasnio sa pravom konkurencijom 6600GT-u i to debelo, ali sada itekako ima konkurentan proizvod u tom cenovnom rangu!
kad dodje onda ce biti konkurencija 😉
inace bilo bi jako smesno i tuzno da ne bude bolja jer dolazi samo godinu i par meseci posle gore pomenutih :zgran:
pitanje je kolko cemo cekati na 7600 ako atiju krene bolje u tom segmentu i dal ce im trebati godinu dana da odgovore na njega 😀

:wave:

Nešto slično sam hteo da repliciram Filipenku. Znaš ono, kada je R300 bio jedini "pravi" DX9 akcelerator (PS2.0), tada to nije toliko bilo bitno i svi su na sva usta hvalili FX5900Xt koji će svojim odnosom cena/performanse da ubija. Tako je i bilo i ta karta je za taj novac nudila dosta...u ono vreme. I svuda je bila hvaljena iako je bila podosta lošija od 9800 derivata. Zašto? Zato što je nudila respektabilne rezultate u IGRAMA. Dolaskom novijih igara njeni nedostaci su došli do izražaja, ali u velikoj meri je još uvek upotrebljiva (što zbog Open GL igara, što zbog činjenice da većina kod nas i dalje "fura MX440 i FX5200 u SE varijantama).
I šta sada će mene neko da ubedi kako je, na primer, X800GTO neisplativ jer nema PS3.0. Ako košta oniliko koliko su rekli da će koštati (a kako vidim cena mu je skroz korektna), to je veoma isplativa karta...sa ili bez PS3.0 Zašto? Jer će svaku igru koju budem pustio gurati bar još kojih godinu, dve...i to je ono što je meni najbitnije.
PS. Da ne bude zabune ili neke prozivke kako sam ja neki zadrti ATIjevac moja trenutna grafička je Leadtek A6200TD, otključana naravno 😀 . Namerno kažem trenutna jer je isto tako trenutan bio i prošlogodišnji bestbuy 9500ge/td. Znači, samo polako i objektivno...bez nepotrebnih navijačkih tonova.
Pozdrav. :wave:

edit:
Što se tiče prozivke za CF...pa dobro neka bude tako, mada moram da se složim sa MAXom (a i ti bi mogao da priznaš to isto AudioF.) da je nVidia sklonija prozivkama i preteranom gledanju u "tuđu firmu". A što je najgore najglasniji su bili kada je njihov proizvod bio loš (FX5800). Ono, otprilike nisu mogli da se pomire sa činjenicom da ih je ATI tako preslišao. ATI je sada u lošijoj poziciji i ponaša se u skladu sa tim (umeren je u izjavama, najavama i predviđanjima). E sada svidelo se to meni ili ne, nVidia se nikada nije ponašala u skladu sa tim.

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
Ipak je to papirno lansiranje, rucak se pise lunch.

Ma znam, nego sam se malo nasalio sa analogijom. Sto si bre tolika cepidlaka? 😛

Inace Starrac, uredu je to sto potencirash shadere 3. generacije, ali realno x800xl ultra ima bolje performase u igrama za manje pare. Dakle odnos cena/kvalitet ide u prilog x800xl u vs. 6800gt. Samo sam to hteo da pomenem, a to da li ima ili nema sejdere, to cemo tek da utvrdimo koliko je znacajno u praksi... :type:

X800XL je po performansama uporediva sa 6800GT, ali uvek bi pre uzeo 6800GT zbog boljih performansi u OpenGL-u i SM 3.0.

Sve sto je nVidia napisala je istina, naravno lepo zacinjena da jos lepse zvuci. Ja bih dodato jos par istina.

Truth 1: Ceo koncept SLI-ja u ovom trenutku pravljen sa ciljem iskoriscavanja neznanja i gluposti velike vecine kupaca.

Zasto bi neko kupio dve mid-range kartice(GF 6600npr) i platio papreno za SLI plocu kada za manje pare moze da kupi munju od kartice (GF 6800GT) koja ce raditi brze?
Zasto bi neko kupio dve GF 6800GT (i paprenu SLI plocu) kad za manje pare moze da kupi (7800GTX)?
Zasto bi neko razuman kupio dve 7800GTX kada je i jedna prebrza za rezolucije koje mogu da se teraju na najmodernijim TFT 17 i 19 -icama. (one koji imaju da daju nekoliko hiljada eura za SLI 7800GTX + 23"TFT izuzimam iz price).

Truth 2: Cela halabuka oko SLI-ja bi pala u vodu da je proizvodnja u TMSC-u isla po planu i da R520/580 moze da radi sa 24-32 pipelinea. ATI bi imao jednu karticu koja bi bila jeftinija i brza od SLI 7800GTX-a.

Truth 3: ATI-je potcenio snagu gluposti i ni na kraj pameti im nije palo da ce se napaljeni klinci toliko primiti na SLI. Dizajeneri su odlucivali o smeru razvoja a ne marketing manageri.

Truth 4: Sada ATI pokusava da i sam igra na kartu gluposti kupaca nudeci kartice sa 512MB i na taj nacin mami kupce da uzmu realno sporju karticu.

Truth 5: nVidia stalno prica o kompjuterskim entuzijastima kao ciljnoj grupi za SLI. Koliko vi znate kompjuterkih entuzijasta (ali znalaca) da imaju SLI sistem?

Cela halabuka me podeca na komentar jedne devojcice koja hoce da zameni vemoa lep telefon na preklapanje star nekih godinu dana. Glavna zamerka telefonu je sto ima samo jedan ekran.

Poslednja izmena:
Da ali opet ako neko kupi sada SLI plocu i Jednu 7800GT(X)

za godinu dana moze da dokupi jos jednu 7800GT(X) (polovnu?) i time znatno uveca performanse u najzahtevnijim igrama (a u njima ce sigurno SLI lepo i raditi)

Cisto jos jedna napomena, SLI ploce vise nisu tako preskupe kao sto su ranije bile.
Naravno, i dalje SLI kao koncept smrdi, tj. ne vredi, pa neka radi i u najjeftnijoj ploci, dve kartice nikad ne rade kao jedna za iste pare.

Nazad
Vrh Dno