Šta je novo?

Nvidia RTX 3070 jako cudno ponasanje posle driver update-a

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam jako cudan problem, ne znam uopste kako da ga resim, a ubedjen sam da je vezan za drivere.

Naime, pre jedno mesec dana instaliram najnovije drivere za Nvidiju (tad su ja mislim bili 566.03) da bih igrao GoW Ragnarok i u drugom svetu na koji sam naisao dotle sve radilo normalno) GPU krece odjednom da mi zakucava na 100% usage, temp ide preko 80 c i u roku od par minuta pijem blue screen). Problem sam resio tako sto sam deinstalirao drivere uz pomoc Display Driver Uninstall-a u safe mode-u i vratio drivere natrag na 565.90.

Obrnem Ragnarok bez problema is sad kad sam instalirao SIlent Hill Remake, ponovo instaliram najnovije drivere (566.36) i ponovo ista prica - ventiraltori na 100%, gpu load na 100%, temp na 80% i ventilatori urlaju toliko da ne cujem sebe kako mislim... Uradim isto kao i u sklucaju Ragnaroka, vratim stare drivere, medjutim, problem se ponavlja... Cak sam probao i neke ultra nezahtevne igre, tipa SnowRunner, ista prica, a na njoj mi GPU load nikad nije bio veci od 20-30%...

Uhvatim, ocistim detaljno graficku, ista prica... Sad sam vec izgubio nadu... Jel crkla?...

P.S. Ostatak racunara je ultra mator - Intel I7 7700, MSI B250 Krait i 16 GB rama...

Imaš li instaliranu Nvidia App? Da li ti je GPU load na 100% i kada ti nije ništa pokrenuto od igara?

Imam Nvidia App. GPU load se desava samo kad pokrenem neku igru.

Desktop Screenshot 2024.12.09 - 11.47.45.33.png

10-ka

Mogu da predlozim da se proba GPU-Z i njegov mini 3D test koji delimicno optereti grafiku i da se vidi da li i tu dolazi do istih problema. Takodje mogu da se probaju online 3d igre u browseru, i one delimicno opterete grafiku. Mozda da se obrise nvidia app i drajveri pa nek windows instalira one starije, cisto da se vidi kako radi sa njima?

Pored toga moze da se pokrene i neki linux live distro da se vidi kako se u njemu ponasa grafika.

Van toga nemam neke ideje.

sta kaze gpu-z senzor za gpu voltage? posto vidim da ti afterburner pokazuje 0mV

Imam i ja RTX 3070 i 566.36 i Nvidia App trenutno pa pogledaj ova podešavanja za svaki slučaj u Nvidia App:

U Settingsu ugasi Nvidia Overlay i Automatically Optimize newly added games. U Privacy ugasi usage i error data.
U graphics -> Global Settings nađi Power Management Mode i stavi ga na Normal.

Voltaza je na 1050. Pokusaio sam sve opcije, ali ne vredi. Jedino sto mi uspeva je da upalim Nvidia DLSS i stavim settings na perfiormance u slucaju Silent Hill-a 2, tad se sve malo smiri, nije zakucano na 100%, ali i kvalitet grafickog prikaza fino opada, a graficka je itekako sposobna da se nosi sa igrom sa svime na full...

kako je pre radila igra? sa starijim driverom

Silent Hill 2 nisam ni probao sa starijim driverom. GoW: Ragnarok jesam i radila je odlicno. Problemi su krenuli posle instaliranja najnovijeg drivera. Posle toga ni revert na stare drivere nije pomogao... :(

Još jedna banalna stvar da provjeriš, a to je Vertical Sync u podešavanjima drajvera

1733784083354.png

Da li imaš još neke programe slične afterburneru?Neki softver proizodjača karti?
Koliko sam shvatio obrisao si msi...
Ako imaš nešto sumnjivo instalirano..

Jedino mi još pada na um neki miner koji se pali samo kad je aktivna druga 3D aplikacija.

Nemam nista instalirano za OC osim MS afterburnera. Procistio sam prvo, kad su krenuli problemi, sistem sa MalwareBytes-om, nasao je neki miner na PCI slotu, ali ga je odmah stavio u karantin. Medjutim, isto se nastavilo i posle...

"Malwarebyte našao miner na PCI slotu" Čovek se uči dok je živ, jer ovo, zaista, prvi put čujem. Ali sve što sam pročitao do sada govori da ti se nekakav problem uvukao u sistemske fajlove, jer ni stari drajveri ne pomažu, a kad krš od softvera kao Malwarebyte (moje lično mišljenje) pronađe nešto, onda si debelo zaglibio i postoji samo jedno rešenje - sveža reinstalacija operativnog sistema. Sve drugo je prosipanje šupljeg u prazno.
Opet, ovo je samo moje mišljenje. Posle više od 20 godina iskustva popravljanja i sklapanja računara.

Imam jako cudan problem, ne znam uopste kako da ga resim, a ubedjen sam da je vezan za drivere.

Naime, pre jedno mesec dana instaliram najnovije drivere za Nvidiju (tad su ja mislim bili 566.03) da bih igrao GoW Ragnarok i u drugom svetu na koji sam naisao dotle sve radilo normalno) GPU krece odjednom da mi zakucava na 100% usage, temp ide preko 80 c i u roku od par minuta pijem blue screen). Problem sam resio tako sto sam deinstalirao drivere uz pomoc Display Driver Uninstall-a u safe mode-u i vratio drivere natrag na 565.90.

Obrnem Ragnarok bez problema is sad kad sam instalirao SIlent Hill Remake, ponovo instaliram najnovije drivere (566.36) i ponovo ista prica - ventiraltori na 100%, gpu load na 100%, temp na 80% i ventilatori urlaju toliko da ne cujem sebe kako mislim... Uradim isto kao i u sklucaju Ragnaroka, vratim stare drivere, medjutim, problem se ponavlja... Cak sam probao i neke ultra nezahtevne igre, tipa SnowRunner, ista prica, a na njoj mi GPU load nikad nije bio veci od 20-30%...

Uhvatim, ocistim detaljno graficku, ista prica... Sad sam vec izgubio nadu... Jel crkla?...

P.S. Ostatak racunara je ultra mator - Intel I7 7700, MSI B250 Krait i 16 GB rama...
Pozdrav, i meni je prestao GoW raditi posle zadnjeg update-a, i pocelo se isto desavati sto se i tebi desava, tako da ti nije crkla grafika. Ja sam to resio tako sto sam obrisao igru i sacuvao save-ove do sledeceg update-a. Nemoj se uopste cimati i instalirati tone programa i kopati po racunaru jer nista neces uraditi, najbolje sacekaj nove drajvere i pokusaj ponovo igru da instaliras. Veliki pozdrav.

"Malwarebyte našao miner na PCI slotu" Čovek se uči dok je živ, jer ovo, zaista, prvi put čujem. Ali sve što sam pročitao do sada govori da ti se nekakav problem uvukao u sistemske fajlove, jer ni stari drajveri ne pomažu, a kad krš od softvera kao Malwarebyte (moje lično mišljenje) pronađe nešto, onda si debelo zaglibio i postoji samo jedno rešenje - sveža reinstalacija operativnog sistema. Sve drugo je prosipanje šupljeg u prazno.
Opet, ovo je samo moje mišljenje. Posle više od 20 godina iskustva popravljanja i sklapanja računara.
Nista mi drugo nije preostalo... :( Ako ni to ne pomogne, onda cu da vidim da undertvoltujem, menjam pastu i sl... Ali hajde da probam prvo sa reinstalacijom win 10

Ali hajde da probam prvo sa reinstalacijom win 10
Eh, da si jednom kao ja instalirao Windows 95 putem 26 flopi diskova od kojih je jedan uvek bio oštećen... :D
Danas je to laganica. Pre 4 godine sam uzeo 980 Pro ISKLJUČIVO za sistem i programe (imam i jedan M2 od 1TB za igre i launchere i jedan od 2 GB za podatke) i od tada je reinstalacija sistema i ostalog nešto što traje MAKSIMALNO 4 sata. S obzirom da se Windows ključ nekako ubacuje u MBR jednom aktiviran Windows je uvek aktiviran. I zato čim promenim neki hardver ili se pojavi veći problem, reinstalacija ne oduzima mnogo vremena. Ni blizu kao nekada kada je CD izdanje Windows 98 bio spas za sve frustracije... :)

Bukvalno u 566.36 release-u drivera pise da su neki bug popravili u GoW Ragnarok.

Mozda su ga bas "popravili"

Manli... Mislim da je donkle i ovde problem... :(

Nisam povatao sve, jesi ti probao tu kartu na nekom drugom racunaru?

Nisam, sutra idem kod ortaka koji ima veoma slican racunar pa cemo probati kod njega.

Ako tamo bude radilo, onda jedino je sistem jos ostao...

Da li si čistio kontakt na grafici?

A zasto forsiras najnovije drajvere ako ti ne funkcionisu kako treba.Vrati se na stare i igraj se sa njima.Ako sa prethodnim drajverima sve radi kako valja,onda je problem i vise nego evidentan.Nije do tebe.Nije strikno da sve sto je najnovije je uvek i najbolje.Ja sam se nekada sluzio logikom da cim izadju najnoviji drajveri,odmah prelazim na iste,naravno ako nisu beta,a sada jok...Cekam malo da vidim recenziju korisnika i ako je prelazak isplativa,onda instaliram najnovije drajvere...Ovako,jok...Stavis prethodne stabilne i uzivas.

EDIT : ...Procitao sam u hodu post,pa nisam ni video da se problem ponavlja i sa starim drajverima.Moja greska.Iz ovoga sto vidim,mozda da probas grafu prvo kod nekog drugog u kompu,pa cisto da otklonis sumnju da li je do nje.

Aus rtx3070 koristim nv 560.94 , noviji drajveri nisu odgovarali tako da za sad ostajem na starom drajveru.... Mada, igram samo Horizon Forbidden West...

Nazad
Vrh Dno