Šta je novo?

NVIDIA reveals upcoming GPU architectures' codenames :)

• Začetnik teme Začetnik teme dz0ni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dz0ni

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2008
Poena
309
http://www.hexus.net/content/item.php?item=26552

http://techpowerup.com/131417/NVIDIA-Names-Fermi-Architecture-Successors.html

Kepler - 28nm, 2011 - ocekuje se da bude od 4-5 puta brzi od Tesla-e u double precisionu po watu, odnosno vise nego duplo jaci od Fermi-ja.

Maxwell - 22nm, 2013 - 40 puta brzi od Fermi-ja: http://www.fudzilla.com/graphics/graphics/graphics/maxwell-to-fermi-is-40-times-faster

Ovo stvarno zvuci kao veliki skok u malom vremenskom roku🙂
kao sto je nVidia davno predvidela, stvari idu svojim tokom: http://www.xbitlabs.com/news/video/..._with_5000_Stream_Processors_Due_in_2015.html

interesantno bi bilo da nVidia kupi ARM: http://www.fudzilla.com/graphics/graphics/graphics/jensen-tells-us-that-arm-is-nvidias-choice

http://www.dvhardware.net/article45491.html

Poslednja izmena:
Da, sve je to divno i sjajno sem sto to dolazi od coveka koji je mahao "fermijem" pricvrscenog srafovima😉 Sta vise, ako pogledas slajd videces da je Fermi lansiran 2009-te godine:S: Znaci laz vec u startu:wall:
Nvidia u zadnje vreme funkcionise gotovo iskljucivo na PR spinovima tako da dok me ne ubede u suprotno ja ovo podvodim pod jednu veliku sarenu lazu.
Iskreno vise verujem nasim politicarima nego JHH-u.

Jedino sto je interesantno jeste pitanje koji to refresh oni planiraju za par meseci, da je odradjen tape-out nekog novog cipa do sada bi culi za to. Jedino sto mi pada na pamet jeste kombinovanje gf104 i gf106 u neke dual karte, izbacivanje istih sa punim specifikacijama itd. Ovim je barem potvrdjeno da nemaju nista novo jos godinu dana.

Niša novo u strategiji Nvidije, veliko povećanje DP FP performansi znači samo da će čipovi i dalje biti veliki i još više okrenuti prema profesionalnom tržištu. Opet nova arhitektura na novom procesu u kratkom vremenu ... ne miriše na dobro 🙂.

Poslednja izmena:
Jen je zaista genije.
Na onom Hexus grafikonu Maxwell ima 7-8 puta bolji perf per watt od Fermija, dok je na Fudovom izveštaju Maxwell brži 40 puta od Fermija. Znači da je potrošnja full Maxwella 5-6 puta veća od Fermija!!!

kakve veze "arhitektura" ima sa otkrivanjem kodnih imena?
Ja na onom slajdu nisam video nista sto bi dalo naznake, a kamoli otkrivanje "Arhitekture"

Dobre vesti🙂

Posto mi je obrisan neozbiljan post, ajde da napisem ozbiljan😛

U celoj ovoj ujdurmi kada se malo bolje razmisli najvazniji link je:
http://www.dvhardware.net/article45491.html

NVIDIA's GPU Technology Conference 2010 just kicked off in San Jose, and CEO Jen-Hsun Huang has shared something interesting with us on stage -- thanks to a partnership with The Portland Group, it's bringing the CUDA parallel computing framework to x86. Previously limited to NVIDIA GPUs -- and the lynchpin of NVIDIA's argument for GPGPU computing -- CUDA applications will now run on "any computer, or any server in the world."

Ovo znaci da:
1)Prihvatanje CUDA od strane developera i nije bas na zavidnom nivou.
2)Da ce marketshare da krene jos brze nizbrdo zahvaljujuci SB-u, Bobcat-u, Llano-u i NI-u na koje Nv nema odgovor.

Ovim potezom Nv je priznala da nema nista narednih godinu dana vredno pomena, a preko svega toga gubi jos jedan marketinski trik, onog trenutka kad CUDA bude radio na bilo kom racunaru gubi se bilo kakva potreba za Nv kartama. Jeste da je sa njima brze, ali i bez njih se moze, drugim recima gubi se eksluziva😉
Realno ovo je jedini nacin da se bore protiv OpenCL-a i DirectCompute.

Ko sto nex rece, dobre vesti ali ne i za Nv.

Kakav OpenCL i DirectCompute? 🙂 Pa oni treba da se bore protiv CUDA-e.😉

Na profesionalnom trzistu mozda, za obicne korisnike niko nece da programira CUDA kada Nv gubi trziste😉
Nisam primetio da mi treba CUDA za akceleraciju Firefox-a npr😉

Off topic:
Evo ti npr koliko korisnici cene izvikane Nv adute:
http://techreport.com/discussions.x/19685

Poenta je, sve te dodatne zezalice zvuce lepo na papiru, ali to nije garancija da ce ih ljudi koristiti, a jos manje da ce kupovati tvoj hardware zbog istih😉

Poslednja izmena:
3) Na Marsu zive Marsovci
4) nV je u problemima

Uvek se mogu izvesti svakakvi besmisleni zakljucci, to je sasvim normalno🙂

nV se "bori" protiv OpenCL i Direct Compute. nV je zapravo jedina koja nema problema sa implementacijom OpenCL (konkretan slucaj sa Vray-OpenCL). Direct Compute se koristi za sasvim druge stvari od OpenCL-a i CUDA, al to je izgleda nebitno u celoj prici i "analizama"...
Cuda na x86 je jos jedna od opcija ostavljena developerima. Uvek je dobro imati izbor. Ali nekima ne valja ni kada je sve "zatvoreno" niti kada je "otvoreno" izgleda.

Ono sto jeste zabrinjavajuce je to sto nV fura i dalje svoju GPGPU pricu dok konkurencija pravi refresh refresha, donoseci novine samo kada izadje novi DirectX, i ostace jedina koja se time bavi i u sledecem periodu, bez konkurencije na tom polju.

No, dobre su vesti, novi proizvodi stizu, GPGPU je tu i dalje, samo napred😀

Podrška za CUDA-u na non nVidia sistemima će biti na nivou podrške za physX, tj funkcionisaće ali neće imati mnogo smisla.
A što se OpenCL-a i Direct Compute-a tiče, kako stvari stoje oni imaju jedino marketinšku funkciju, kako bi konkurencija rekla imamo i mi podršku za GPU computing.

Na profesionalnom trzistu mozda, za obicne korisnike niko nece da programira CUDA kada Nv gubi trziste😉
Nisam primetio da mi treba CUDA za akceleraciju Firefox-a npr😉

Poenta je, sve te dodatne zezalice zvuce lepo na papiru, ali to nije garancija da ce ih ljudi koristiti, a jos manje da ce kupovati tvoj hardware zbog istih😉
A treba ti OpenCL i DirectCompute za akceleraciju FFa? 😀
Tj cak i da ti treba, dzabe kad postoje samo na papiru. 😛

A što se OpenCL-a i Direct Compute-a tiče, kako stvari stoje oni imaju jedino marketinšku funkciju, kako bi konkurencija rekla imamo i mi podršku za GPU computing.
Upravo to. 😉

Na kraju krajeva, mozda nV jednostavno zeli da sa x86 CUDA-om uposli i ARM🙂

to sto ce ponuditi CUDA na x86, ne moze da obesmisli kupovinu nV karti za iste svrhe iz prostog razloga sto ce se CUDA na nV karti od 100$ izvrsavati 10x brze nego na x86 od 1000$.

Na kraju krajeva, mozda nV jednostavno zeli da sa x86 CUDA-om uposli i ARM🙂
A zasto bi zeleli da uposle ARM sa x86? Od svih besmislenih objasnjenja ovo mi je najbesmislenije.

Cuda na x86 je jos jedna od opcija ostavljena developerima. Uvek je dobro imati izbor. Ali nekima ne valja ni kada je sve "zatvoreno" niti kada je "otvoreno" izgleda.

Naprotiv meni su ovo odlicne vesti, samo sto je to iznudjen "ustupak" od Nv-a. U trenucima potpune nekonkurentnosti nista drugo nemaju nego da vicu CUDA, 3D vision i ostalo, a sada su shvatili da ako CUDA ostane samo na njihovim sistemima nece ni to moci da vicu uskoro😉

Ali dobro, neki vise vole da gledaju lepe slajdove i citaju besmislene tekstove o x40 vecim performansama bez ikakvog kritickog razmisljanja. Dobro i to je za ljude, ali to ne znaci da cu njihovo misljenje da vrednujem.

Edit: To vam je isto kao i sa SLI, dokle god su mogli da ucenjuju ljude sa svojim cipsetom to su i radili, kad im je Intel odbio saradnju tada su se setili da mogu da licenciraju SLI. To vam je klasican iznudjen potez, da to nisu uradili SLI bi im izumro i ne bi ga imali za marketing. Isto imamo sada i sa CUDA.

Poslednja izmena:
A zasto bi zeleli da uposle ARM sa x86? Od svih besmislenih objasnjenja ovo mi je najbesmislenije.

Zato sam i stavio rec "mozda" jer ne iznosim "cinjenice" poredjane po stavkama, samo nagadjam...posto se jelte ARM sad "svidja" Huangu...

Naprotiv meni su ovo odlicne vesti, samo sto je to iznudjen "ustupak" od Nv-a. U trenucima potpune nekonkurentnosti nista drugo nemaju nego da vicu CUDA, 3D vision i ostalo, a sada su shvatili da ako CUDA ostane samo na njihovim sistemima nece ni to moci da vicu uskoro😉

Ako ti tako kazes...ali cinjenicno stanje je da su sami na tom polju, tako da ti teorema da ih tu nesto ugrozava ne pije vodu😉

Ali dobro, neki vise vole da gledaju lepe slajdove i citaju besmislene tekstove o x40 vecim performansama bez ikakvog kritickog razmisljanja. Dobro i to je za ljude, ali to ne znaci da cu njihovo misljenje da vrednujem.

Tako je, a sad ti lepo kriticki razmisljaj i mani se "kurir zakljucaka" izvedenih ni iz cega.

Ne kontam kakav je benifit od CUDA aplikacija na x86 cpu-u? Pa to je C jezik? Kakvo ubzanje mozes dabiti time sto je nesto napisano u CUDA-i? Da se ne spremaju oni stvarno da ulete na x86 trziste?

Ljudi ja ne razumem o cemu vi raspravljate!

APsolutno tresete praznu slamu bez ikakvog povoda!

NV nista nije predstavila, niti je otkrila bilo kakvu arhitekturu, vec je samo obnarodovala kodna imena svojih buducih proizvoda!

Jedina, ali zaista jedina informacija koja se moze izvuci iz onog slajda jeste da ce NV nastaviti da bifla Double Precision svojih GPU-ova.

Sto se tice CUDA-e i PGI kompajlera, ja bih sacekao Novembar da vidim jel to cemu: http://www.pgroup.com/about/news.htm#42

Inace svrha ovog kompajlera je jasna - da se CUDA softver moze terati na postojecim x86 serverima, te da NVIDIA lakse moze da demonstrira razliku kad se taj sw izvrsava na GPU-u!

kao sto je Bogda dobro zapazio nista mnogo drugacije u odnosu na PhysX

U svakom slucaju neko od NV moderatora koji ucestvuju u ovoj temi (Nex, garson) neka edituju naslov jer arhitekture se nigde nisu pominjale na NV eventu.

Ne kontam kakav je benifit od CUDA aplikacija na x86 cpu-u? Pa to je C jezik? Kakvo ubzanje mozes dabiti time sto je nesto napisano u CUDA-i? Da se ne spremaju oni stvarno da ulete na x86 trziste?

Jedina korist koja meni pada na pamet jeste ta sto ce ta CUDA aplikacija raditi na svakom racunaru.
Kao sto je Tomazino rekao, naravno da ce bolje raditi na Nv GPU od 100$ nego na CPU od 1k$, ali poenta je da ce raditi i na bilo kom CPU od 100$ bez diskretnog GPU-a. Jednostavno, developeri nece pisati aplikaciju koja radi na npr 30% racunara nego ce raditi na svakom koji moze da izvrsava x86 kod😉

Očigledno da "čepljenje" nije dobro prošlo pa čovek promenio navike (priču). 😀

Nazad
Vrh Dno