Šta je novo?

Nvidia Quadro 5000 Professional Graphics Card Review(Fermi)

Neverovatno kakve performanse nudi ovaj Quadro 5000, sa 352 shadera i niskim klokovima (513/1026/3000MHz). Sta se onda moze ocekivati od Quadro 6000 ili Quadro 7000...
Vidi se da je Fermi kakav je zamisljen (sa svim jedinicama) zaista trebao da bude nesto sto se jednom desava u GPGPU svetu.

Evo testa...

Back in the big leagues: the NVIDIA Quadro 6000 reviewed

I 6000 ima identicne klokove kao i 5000, morali su to da urade da bi oborili potrosnju. Inace, mislim da su tu ponovo pomalo neiskreni - ovo je karta koju niko nece overklokovati, a ponovo ima 6+8 napajanje, sto daje 300W. No dobro, po meni je mnogo vaznije da li su sredili onaj problem sa neobaranjem klokova i maksimalnom bukom kada prikljucis drugi monitor, a to nisam nigde video da je probano.

Ipak, kada malo stavis performanse na stranu, nije bas sve tako ruzicasto. Razlika u ceni izmedju najskuplje FirePro karte i ove je 3.5 puta (vise od 3000 dolara), a razlika u performansama je u proseku naravno daleko manja. U praksi, za tu razliku mozes da kupis maltene jos jedan "workstation", sto ce se nekima jednostavno vise isplatiti, a ne treba zaboraviti ni podrsku za 3-6 displeja sa jedne karte.

Da se razumemo, ne mislim da AMD moze da dostigne NVidiju, ali situacija nije toliko tragicna za njih kao sto bi mogao da pomisli neko ko dodje sa strane i samo pogleda rezultate.

Nisu isti klokovi 5000 i 6000 kartica, evo tabele:

quadro_specs.png

Cene su astronomske, ali pitanje koliko su cene bitne za nekog kome treba ovako nesto za profesionalan rad. Recimo ovaj 5000 kosta 2249$, a najjaca ATI firegl kartica (V8700) kosta cini mi se oko 1200$. Sta ce onaj kome nisu dovoljne performanse i podrska ATI-ja? Za 1000$ dolara vise dobija solidno vise performanse, bolje featurse, znatno bolju podrsku i cak manju potrosnju. S druge strane nVidia je predstavila i najslabiji model, 4000, sa cenom na nivou najjaceg ATI-jevog, sto moze da znaci da bi mogao da mu parira po performansama - sto je meni neshvatljivo obzirom da ima samo 256 cc-a, 256-bit magistalu i niske klokove.

Evo ga jos jedan test:

http://hothardware.com/Reviews/NVID...d-5000-Series-Workstation-GPUs-Review/?page=1

With that said, let's analyze the data we have in front of us. Looking at SPECviewperf 11 results and the real world applications it makes use of, the Quadro 6000 videocard demonstrated the highest performance in all eight benchmarks that make up SPECviewperf 11. On average, we found it to be 103% faster than its ATI's flagship model, the FirePro V8800. At the same time, the Quadro 6000 came in at 26% faster than the Quadro 5000, a much closer comparison. Without a doubt, the Quadro 5000 is also a very strong high end card. Throughout SPEC testing, it averaged a remarkable 74% performance increase over the Quadro FX 4800, and a 61% boost over the V8800. Here's a scary thought. Both of these cards are extremely fast and will only improve with every new driver release.

Nisu isti klokovi 5000 i 6000 kartica

Ko zna sta sam ja gledao :)

Cene su astronomske, ali pitanje koliko su cene bitne za nekog kome treba ovako nesto za profesionalan rad. Recimo ovaj 5000 kosta 2249$, a najjaca ATI firegl kartica (V8700) kosta cini mi se oko 1200$. Sta ce onaj kome nisu dovoljne performanse i podrska ATI-ja? Za 1000$ dolara vise dobija solidno vise performanse, bolje featurse, znatno bolju podrsku i cak manju potrosnju. S druge strane nVidia je predstavila i najslabiji model, 4000, sa cenom na nivou najjaceg ATI-jevog, sto moze da znaci da bi mogao da mu parira po performansama - sto je meni neshvatljivo obzirom da ima samo 256 cc-a, 256-bit magistalu i niske klokove.

Ko radi sam, ima posla i lepo zaradjuje, apsolutno se slazem da je NVidia bolje resenje za 99% primena - bolje performanse, bolji drajveri i odlicna podrska. Kome trebaju NVidia unique features nema ni dilemu, zar ne, a isto tako je i u slucaju kada nekome trebaju tri monitora sa jedne karte, a da ne pricamo o sest.

Opet, sve zavisi od obima posla, planiranih prihoda i troskova. Za 3 Quadro 6000 neki projektni biro moze kupiti 12 FirePro kartica , i obaviti daleko vise posla za isto vreme. ATI je svestan da zaostaje, zato i cenovno pozicionira karte ovako.

A sto se ove Quadro 4000 karte tice, ne mogu da procenim koliko je brza, ali mogu da pretpostavim zasto je predstavljena... ti GF100 cipovi su odavno proizvedeni, u desktop karte ne mogu (GTX460, ali i 5770 bi je sahranile sa performansama) i jedino sto bi preostalo je smece. Ovako smanjuju gubitke nudeci ih onome kome trebaju neke stvari koje donose Quadro karte, ali mu ne trebaju toliko da mu se isplati da da ~2300 dolara. Jednostavno, smanjenje troskova, ionako posluju prilicno lose u ovoj godini.

Да ли је могуће ГПУ рендеровање у Максу са овим Фермијем?

Da, ali ...
GPU renderovanje u Maxu 2010 imas i sad, na svim karticama (quicksilver). Vray render sa GPU podrskom tek treba da se pojavi i ne bi trebalo da bude ogranicen samo na quadro, iRay takodje.

mozda je pitanje glupo, ali da li ove karte mogu da se koriste za gaming?

I te kako. :)

Za veoma skup gaming.

Da, ali ...
GPU renderovanje u Maxu 2010 imas i sad, na svim karticama (quicksilver). Vray render sa GPU podrskom tek treba da se pojavi i ne bi trebalo da bude ogranicen samo na quadro, iRay takodje.

Ај ми само ово појасни. Јел ментал реј (нпр) подржан хардверски? Кој рендер конкретно већ може да користи графику?

Sto se max-a tice, zasad samo taj quicksilver (onako, "u Max paketu").
vRay RT gpu ce se pojaviti tokom godine, a iRay (tj Mental ray) vec postoji kao standalone, ali ga nema u *khm* narodnim radnjama, verovatno ce biti ukljucen u neku od sledecih verzija MR-a.

Inace trenutno najobuhvatniji GPU render je Octane, nije "ukljucen" u max, vec je standalone program, ali jako fino funkcionise za Maxom, Mayom i drugim alatima, preko svog eksporta, cak su ubacili i mogucnost da se scena u renderu apdejtuje cim nesto promenis u viewportu max-a bez potrebe za exportom/sredjivanjem materijala, kamere i sl.
I naravno, tu je i Arion, radi na istom principu kao i Octane, ali je vrlo skup, pa ga manje cenim:p

Za oba se mora imati nvidia karta (bilo koja sa CUDA podrskom, i naravno sto jaca, to bolja, i sa sto vise vrama).

Da pomenem i OpenCL render koji je jos uvek u ranoj fazi - http://www.blendernation.com/gpu-rendering-with-luxrender-is-coming/

Korisna tema

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=206245

Sto se max-a tice, zasad samo taj quicksilver (onako, "u Max paketu").
vRay RT gpu ce se pojaviti tokom godine, a iRay (tj Mental ray) vec postoji kao standalone, ali ga nema u *khm* narodnim radnjama, verovatno ce biti ukljucen u neku od sledecih verzija MR-a.

Inace trenutno najobuhvatniji GPU render je Octane, nije "ukljucen" u max, vec je standalone program, ali jako fino funkcionise za Maxom, Mayom i drugim alatima, preko svog eksporta, cak su ubacili i mogucnost da se scena u renderu apdejtuje cim nesto promenis u viewportu max-a bez potrebe za exportom/sredjivanjem materijala, kamere i sl.
I naravno, tu je i Arion, radi na istom principu kao i Octane, ali je vrlo skup, pa ga manje cenim:p

Za oba se mora imati nvidia karta (bilo koja sa CUDA podrskom, i naravno sto jaca, to bolja, i sa sto vise vrama).

Da pomenem i OpenCL render koji je jos uvek u ranoj fazi - http://www.blendernation.com/gpu-rendering-with-luxrender-is-coming/

Korisna tema

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=206245

Aхам, хвала на појашњењу.
:wave:

Да ли је неко од машинаца пробао ове графичке о којима је реч, на програмима за машинце као што су: Solid works, Catia, Inventor?
Сад радим са интегрисаном графиком, а узео бих неку графичку. Не баш Quadro, али не знам колико бих добио са неком слабијом?

Probao sam Quadro (ne znam koji) u CATIA prilicno davno...nisam, na zalost, imao prilike da ubacim neki veoma komplikovan sklop sa elementima drasticno razlicitih dimenzija (gde se dobra kartica najvise i pokazuje), ali ono sto sam video bilo je veoma impresivno.

P.S.

Upravo sam pogledao test...Quadro FX4800 ima score 67 u CATIA SpecViewPerf 10 testu, dok je moj ATI AIW X800XL postizao samo 13, a ipak je sa njime moglo da se radi. Sada koristiom ATI HD 5450 i on ne moze da "dobaci" ni do 10...

Poslednja izmena:
Pre 10 godina sam modovao GeForce DDR u Quadro i razlika u radu sa wireframe modelima je bila drastična, tipa 5-7x brži Quadro.
U ostalim stvarima je bila razlika manja ali opet od 10% pa do 2x.

tesko da kod nas mogu ove kartice da se naruce, a i ako mogu onda je cena bas drasticna. Ko moze da odvoji za quadro 4000 njegova cena je 900e neka kupuje jer nece se pokajati. Koristim 3D i mnogo bi mo znacilo imati jednu ovakvu karticu. Probao sam quadro kartice i odusevio se. Maya radi u u najvecoj rezoluciji, bukvalno render slika. A after i preier da ne pricam kao podmazano nema onog renderovanja sve radi ko podmazano. Ako bog pa sakupim neku kintu, idem za Bec tamo ih ima dosta.

Poslednja izmena:
Hmm. Ovaj najjeftiniji quadro bi mogao biti interesantan. Cenim da ce biti dovoljno brz da lepo tera 3d viewport u maxu, a mali TDP ostavlja slobodu korisniku da bez brige ubaci i neki jaci GeForce, ili dva:), sa sto vise rama za gpu rendering:)

P.S. Mislim da je velika zabluda da profi korisnicima nije problem da iskesiraju za qudro 6000 i sl. Da svi koji hleb zaradjuju baveci se CAD-om, 3D-om itd. kupuju quadro, nvidia ne bi ni morala da se bakce sa gamer-skim karticama...

Poz

Sto se tice dostupnosti u Srbiji to nije problem. Ja sam se u staroj firmi naprodavao Quadro kartica.
Jedini je problem vreme, svi skuplji modeli idu po porudzbini.

@Velko

..erm, a koja bi to firma bila?
Mislim, koja maloprodaja kod nas prodaje quadro-e.
Moze i na PP ako je problem zbog reklame, ili neki linak ;)

Hvala unapred!

Ko zna, mozda se i ne prodaju bas sjajno u zadnje vreme ? Iako nvidia u ovom segmentu apsolutno dominira, quadro karte se ipak dosta manje prodaju u odnosu na gejmerske karte, a nvidia treba svaki $, pogotovo sada izlaskom barts chipova. Cisto naglas razmisljam. :)

Nazad
Vrh Dno