Šta je novo?

NVIDIA (opet) u problemima... crv u Jabuci

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Evo ga jos jedan u seriji "onih" clanaka : Link

NVIDIA je znaci lagala i Apple posto i Apple ima defektne NVIDIA cipove i sada vise uopste nema sumnje da je Charlie bio u pravu od samog pocetka, a toliko su ga svi pljuvali:

http://support.apple.com/kb/TS2377

In July 2008, NVIDIA publicly acknowledged a higher than normal failure rate for some of their graphics processors due to a packaging defect. At that same time, NVIDIA assured¹ Apple that Mac computers with these graphics processors were not affected. However, after an Apple-led investigation, Apple has determined that some MacBook Pro computers with the NVIDIA GeForce 8600M GT graphics processor may be affected. If the NVIDIA graphics processor in your MacBook Pro has failed, or fails within two years of the original date of purchase, a repair will be done free of charge, even if your MacBook Pro is out of warranty.

¹-lied (prim. audiofreak)

Toliko o tome, a ko ima Macbook Pro neka pogleda datum proizvodnje (ostali detalji na Apple sajtu). Sledeca na redu da objavi ovakvu vest kao Apple je Toshiba, ali psst... to niste culi od Carlija. ;)

Sva sreca sto imam ATI u mojoj Toshibi :)

/bad nvidia

Poslednja izmena:
@delimir:
Po mom misljenju, mnogo veci problem je da li uopste imaju ispravnih cipova ili ce zamena biti samo "svez" defektan cip da drzi vodu jos neko vreme.

Svi Macbook Pro racunari sa 8600M GT proizvedeni izmedju maja 2007 i septembra 2008 su potencijalno defektni.

Sve u svemu, NVIDIA je krivac za deranziranje korisnika koji gube vreme da rade backup, nose masine u servis i ostaju bez sredstva za rad, kao i za blamazu OEM partnera i troskove popravki izazvane svojim losim inzenjeringom i krajnje neodgovornim zataskavanjem ocigledno ozbiljnog problema.

Kada sam letos dobio nagradu Intel mi je nudio da biram, mogao sam da uzmem i Macbook Pro, ali nisam hteo jer sam verovao Carliju da 8x00M ne valja. Eto, sad znate zasto sam uzeo laptop sa ATI karticom.

Eh da dobih mail od Vidije sa nazovi super ponudom (aka jefitno) za neke grafulje :D
Cim su oni poceli takve mailove da salju problema sa kartama i te kako ima.
A da ne pricam da poznajem troje ljudi sa defektnim 280GTX-om...
PS
Sta ce biti sa novom linijom MacBook-ova sa neVidia chipsetom?

Cekaj, a jel neko realno imao probleme sa ovim 8600M čipom? Da li se masovno ili bar u manjoj meri ljudi javljaju na tech. support ili forume i kažu "e, ne radi mi brate grafika" ili tako nešto... Jer, ako je ovo onaj "potencijalni" problem kao sa baterijama, onda to i nije neki problem... Sa baterijama OK, one mogu da zapale ceo računar, a 8600M može predpostavljam samo da crkne, pa neka ga potencijalni vlasnik zameni samo ako mu se to desi, ne mora da ostaje ni nedelju dana bez računara samo zato što njegov primerak 8600M možda ima neki problem...

Ma inq pravi od buve magarca. @bigjoe... taj mail sto ti nvidia salje je zato sto si im ostavio svoju email adresu prilikom popunjavanja nekog "survey" i chekirao opciju da ti ubuduce salju informacije o novim grafickim kartama.

Vec sam nekoliko puta pisao po forumu... u firmi smo kupili 3x hp8710w (nv quadro 1600M) i svi rade bez problema i nema pregrevanja. Ako se i desilo nekome da je crko laptop zbog pregrevanja to je verovatno mali procenat da bi se dizala tolika prasina.

Cekaj, a jel neko realno imao probleme sa ovim 8600M čipom? Da li se masovno ili bar u manjoj meri ljudi javljaju na tech. support ili forume i kažu "e, ne radi mi brate grafika" ili tako nešto... Jer, ako je ovo onaj "potencijalni" problem kao sa baterijama, onda to i nije neki problem... Sa baterijama OK, one mogu da zapale ceo računar, a 8600M može predpostavljam samo da crkne, pa neka ga potencijalni vlasnik zameni samo ako mu se to desi, ne mora da ostaje ni nedelju dana bez računara samo zato što njegov primerak 8600M možda ima neki problem...

Kako ces u MacBook Pro da zamenis grafiku? Dok lokalni servis to posalje u servisni centar van zemlje, dok oni to srede tamo, dok ti se to vrati nazad - eto zime :)

Po svemu ovome ispada da je problem prilicno rasprostranjen i da se manifestuje ili crkavanjem GPU-a ili distrozijama u slici za sta se svakako ne moze reci "to i nije neki problem". Baterija nije neki problem, posto mozes da narucis novu i koristis staru dok nova stigne, a GPU na laptopu ne mozes sam da zamenis i oko toga ce nastati cela komplikacija.

Cekaj, a jel neko realno imao probleme sa ovim 8600M čipom? Da li se masovno ili bar u manjoj meri ljudi javljaju na tech. support ili forume i kažu "e, ne radi mi brate grafika" ili tako nešto...

Pa bilo je toga po stranim forumima, Charlie je davao i linkove.

a 8600M može predpostavljam samo da crkne, pa neka ga potencijalni vlasnik zameni samo ako mu se to desi, ne mora da ostaje ni nedelju dana bez računara samo zato što njegov primerak 8600M možda ima neki problem...

Moze da crkne ali obicno se menja ploca cela osim ako nije MXM, a i tad je pitanje sta ces dobiti kao zamenu tj. da li NVIDIA uopste ima ispravnih cipova na lageru.

@bigjoe... taj mail sto ti nvidia salje je zato sto si im ostavio svoju email adresu prilikom popunjavanja nekog "survey" i chekirao opciju da ti ubuduce salju informacije o novim grafickim kartama.

Znam ja da sam im ostavio mail, ali do sada su slali normalne informacije :)
Ovo je bilo ko na pijaci :D
Kupite nasu grafiku, mnogo su dobre, cene jos bolje, itd. Moglo bi se reci jos malo pa nestalo :D :D :D

Pitao sam zato što sam pratio temu, ali sam omašio linkove ka postovima gde se ljudi bune oko ispravnosti grafike...

kakva buva covece

Na techreport-u je nedavno bila spovedena anketa gde su trebali da se jave svi koji su imali probleme sa dotičnim čipovima. Velika većina je izjavila da nije imala problema.

Ali zato Carli ima problema :D

Nekima izgleda samo Nvidia ne valja dok je sve ostalo u IT industriji odlicno!

To nije tacno, do pre 4 nedelje nije valjao ni AMD, sada im valjda dosadilo da pljuju po njima, pa nasli nV :D

Ko god da se suprotstavi Intelu, to jest...nV je bila ok dok nije objavila rat Mojsiju, tj. larabiju...a onda odjednom, problemi:p

Poslednja izmena:
Linkovi:
Apple - http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=527789
Dell - http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=160367 (post #18)
Jos jedan Dell - http://www.cnet.com.au/forum/laptops/problems-with-the-nvidia-8400m-gs-and-the-8600m-gt/t10015420/
Pa jos Dell - http://delltalk.us.dell.com/supportforums/board/message?board.id=insp_general&message.id=270920
Evo i vesti iz avgusta za one koji su spavali na casu da je Dell dao produzenu garanciju za godinu dana - http://www.mobilewhack.com/dell-extends-warranty-on-8600m-gt/

E sad, sigurno toga ima jos dosta ali morate da razmislite prvo o psihologiji malo:

1. Kome dibidus crkne grafika ne moze da ode na internet da se zali, a kad dobije novu pitanje je da li ce ici da pise "ej covece crkla mi grafika morao sam da menjam" osim ako nema blog.

2. Ko ima povremene probleme sa zaglavljivanjem i pucanjem a nije strucan odnece u radnju da mu srede i opet vazi ista prica kao pod 1.

3. Ko ima povremene probleme sa zaglavljivanjem i pucanjem, a zna da se snadje na racunaru probace prvo da menja sve zive drajvere, testirace memoriju, itd dok na kraju ne posumnja da sam hardver ne valja.

Znaci, koliko god ljudi da cita Inquirer mnogo je vise onih koji nisu obavesteni i koji misle da je problem nesto drugo i koji ili ne znaju ili nemaju vremena da pisu o tome po internetu.

Meni je indikativno to sto su veliki OEM-i produzili garanciju i priznali da postoji problem. Da je problem redak sigurno bi ga zataskavali dokle god mogu.

pa to sve isto vazi i ako imas ATI grafiku, S3 grafiku, intel grafiku...Ne vidim razliku pogotovo kad je stavka "1" u pitanju...Mogu da se kladim da procentualno rikne mnogo vise intel CPU-a nego nvidia GPU-a, sve i da nije tako verovatno je sve to tu negde po procentu riknjavanja.

Razlika je sto za intelove i ati grafike nema priznavanja problema, produzivanja garancije i akcija zamena ploca... To znaci da ipak procenti nisu isti...

Mogu da se kladim da procentualno rikne mnogo vise intel CPU-a nego nvidia GPU-a, sve i da nije tako verovatno je sve to tu negde po procentu riknjavanja.

Ne lupetaj, pliz. Zasto bi svi veliki OEM-ovi objavili replacement program, ako problem ne postoji? I zasto bi i sama nVidia pricala o problemu koji ne postoji? Objava replacement programa je poslednja mera u ovakvim slucajevima i de facto priznanje da problem postoji. Uostalom u Q3 nVidia je objavila da je imala oko 300m $ neplaniranih troskova vezanih za ovaj problem i zato so i iskazali gubitak. Po svemu sudeci sucno ce biti i u Q4.

Poslednja izmena:
A sto im riknjavaju chipovi ? Mrzi me da citam tone texta, da li bi neko bio ljubazan da mi odgovori ukratko? Design ili los yield ?

Ne lupetaj, pliz. Zasto bi svi veliki OEM-ovi objavili replacement program, ako problem ne postoji? I zasto bi i sama nVidia pricala o problemu koji ne postoji? Objava replacement programa je poslednja mera u ovakvim slucajevima i de facto priznanje da problem postoji. Uostalom u Q3 nVidia je objavila da je imala oko 300m $ neplaniranih troskova vezanih za ovaj problem i zato so i iskazali gubitak. Po svemu sudeci sucno ce biti i u Q4.

zato sto ih niko ne napada pa nemaju potrebe. Uzmi MSI za primer.

MSI je daleko od jednog HP-a, Dell-a ili Apple-a kada su takve stvari u pitanju. Ne secam se da je MSI ikada objavio bilo kakav "replacement" program zbog defekta u prozivodnji - iz prostog razloga zato sto su kineska kompanija, za razliku od prve tri koje su americke i moraju to da rade po americkim zakonima. As simple as that. Znaci, ako je Apple objavio da ce zameniti svaki MacBook Pro (cak i izvan garancije) na kome crkne nVidia GPU (ne spominje se Intel ili ATI GPU) onda problem postoji. Naravno da Apple tu nece nista da placa, vec ce sve da plati nVidia, jer je na to obavezuje ugovor sa OEM-om. Isto kao i sa Sony baterijama pre godinu dana - ceo ceh je na kraju platio Sony. Ne zato sto im se moze, nego zato sto tako mora da bude.

Poslednja izmena:
ali covece :) Kako ne kapiras, nVidia je napadnuta i primorana da objavljuje to sto objavljuje i cela stvar je preduvana preko poporcija, pa ti prvi znas sve to i sad se pravis tosa i kao meni nesto ovo ono...
Kolika je realana cifra u % defektnih nvidia chipova u Apple proizvodima i kolika je realana cifra (recimo) AMD/ATI defektnih chipova (vracenih na reklamaciju) ?
nVidia priznaje procenat jer je naterana na to, aj sad nateraj ati da prizna isto to pa da uporedimo. Ne znam ishod, interesuje me. Jel se sad razumemo ?
MSI je uzet za primer (bio si na eday pre neki dan) jer se prodaje ko lud a najveci je krsh. Aj da javno izadjemo svi koji sa njime radimo i kazemo procenat reklamacija za MSI i Pin vise nece raditi MSI posle toga, kapiras ? Ako se to ne desi - nikom nista.

PS. Engagdet je posle preneosio da sony iste te baterije i dalje prodaje, malo poboljsane ali isti rizik postoji. Na dva "preduvana" slucaja se zaboravilo i eto opet prodje. ;)

Poslednja izmena:
Procenat je veci od uobicajenog procenta koji se takodje definise standardima i zato je cela stvar izbila na videlo. Niko ne pravi od muve magarca, vec problem postoji.

Jel se ti zezas ili stvarno mislis da realan zivot tako funkcionise - neko pocne da FUD-uje i nVidia je primorana usled tog FUD-a da objavi negativan kvartalni finansijski rezultat i placa nesto sto ne bi inace morala? :)

Ne, to funkcionise tako sto se HP-u, Dell-u, Apple-u i drugima vrati gomila masina sa istim uzrokom kvara (nema slike/slika brljavi). Uporedi se neki uobicajeni procenat reklamacije, utvrdi se da je procenat neuobicajeno visok. Konsultuju se sa snabdevacima i utvrde koje je zeznuo stvar i taj na kraju sve to plati. Novinari su u ovom lancu na kraju, a ne na pocetku dogadjaja - tj. oni prenose stvari koje su se tek desile, a ne kreiraju sam problem.

Apple je do sada gomilu puta imao slicne programe i to nije nista neuobicajeno; menjali su se: displeji, baterije, memorijski slotovi itd...

Znaci ne radi se ni o kakvoj teoriji zavere prema nVidia-i vec o obicnoj brljotini za koju ce platiti i to je to.

Poslednja izmena:
Vrh Dno