Šta je novo?

nVidia Maxwell

NVIDIA-GeForce-GTX-980-PCB-Front-Picture.jpg

Opet onaj sakati cheapo VRM, morali su da skinu jednu fazu :S:

Isti VRM na koji je bilo onoliko prituzbi na prosloj seriji. Pre bih uzeo nereferentni Asus Strix 970 nego ovo pa cak i po istoj ili cak i nesto vecoj ceni.

Ostavili su mesta za nereferentna resenja, pa ko voli...a i,ako sam dobro razumeo, trosi manje,tako da to nije problem.

NVIDIA GeForce GTX 980 has 2048 CUDA cores: http://videocardz.com/52339/nvidia-geforce-gtx-980-has-2048-cuda-cores
NVIDIA GeForce GTX 980 Features Three DisplayPort Connectors: G-Sync Surround! http://www.techpowerup.com/205274/nvidia-geforce-gtx-980-features-three-displayport-connectors.html

prAwjhG.jpg

Unknown 2= 980
Unknown 1= 970
Skoro 1.4Ghz OC, nije lose (ako je graph pouzdan).

GTX 980 ce izgleda imati slicnu potrosnju kao GTX 770 ali do 50% bolje perfomanse. Bez prelaska na nizi proizvodni proces, mislim da to niko nije mogao da ocekuje.

970gtx ako bude oko 42000 RSD tamo oko decembra kad malo cene legnu :D 4gb memorije za full hd bomba na dug period :D

Zasto mislim da stekaju pun GM204 sa 20 SMM?

Mislim da ce nas NVidia po starom dobrom obicaju "osisati kao ovce", prvi put sa GTX 970/980, a drugi put sa full izdanjem u 20nm, svega 7-8 meseci kasnije. Cenim 2x po 400-500eur kao i sa 680/780. Zivi bili pa videli.

GTX980 = 600$ sjajno :D sisanje ovaca a? karta slicni performansi kao GTX780Ti po istoj cjeni navalite ovo manje trosi isplati se to je marketing.

Ko je razmišljao o 780Ti sigurno da će pre uzeti kartu istih performansi koja manje troši, gde je tu problem?

E sad ja ne verujem da će cena biti baš tako visoka, mada oni znaju kakva im je prodaja pa ako bude zapelo imaju prostora da je obore.
Ako bude išla dobro do kraja godine je neće menjati...

Kome je bitna potrosnja kod ovakvih cena, ko ima, ima.
Kupim Lambordzini ili Ferari od par miliona eura, pa onda kukam koliko trosi goriva i kako mi je gorivo skupo?!

Losa ti je analogija. Zasto bi uzimao Lambo-a koji trosi 20L, kad imas istog takvog sa istim performansama koji trosi 12L?

Kome je bitna potrosnja kod ovakvih cena, ko ima, ima.
Kupim Lambordzini ili Ferari od par miliona eura, pa onda kukam koliko trosi goriva i kako mi je gorivo skupo?!

Ja sam npr. zainteresovan za GTX960(očekujem performanse između GTX760 i GTX770) i bilo bi mi od presudnog značaja da zahteva samo jedan 6-pin PCI-E konektor(up to 150W), jer u tom slučaju ne bih morao da menjam trenutno napajanje.

Ko je razmišljao o 780Ti sigurno da će pre uzeti kartu istih performansi koja manje troši, gde je tu problem?

E sad ja ne verujem da će cena biti baš tako visoka, mada oni znaju kakva im je prodaja pa ako bude zapelo imaju prostora da je obore.

A moze se i ovako formulisati pitanje: A sta onaj ko je kupi GTX780Ti i hoce proizvod sa novijom arhitekturom mora lupit opet 600$ za iste performanse? Ovce a ?

Mnogo je velika razlika u ceni izmedju 970 i 980, po performansama su mnogo blize. Pre bih rekao da ce 980 kostati 499 USD, kako je i ranije najavljivano.

Mozda je 599 bila cena za preorder, ko zna. U svakom slucaju, 499USD je odlicna cena ako bude bila kao 780Ti. To je oko 400e (nadam se da niko nece da pocne opet da smara s pricom kako je kod nas 1e=1usd, jer se to X puta pokazalo kao netacno).

Problem je u tome sto NE MOZE (mislim moze ali je dzukacki) midrange chip biti zacenjen kao high end prethodne generacije, to prosto tako ne radi ni u jednom segmentu, i to niko osim nVidia-e ne radi. Mogu performanse biti vece i 10 puta ili potrosnja manja 20 puta, opet to ne menja cinjenicu da ne mozes mainstream prozivod prodavati po premium ceni. Ili ajde, ok, nek ga zacene(kao sto hoce, uostalom i potvrdili su) kao 780Ti, sta ce biti kad za koji mesec izadje naslednik te GTX780ti, "big maxwell"? Kostace znaci kao sada Titan, a kada izadje Titan 2 bice sa cenom od 1500e? Ne verujem kako ikome ovo moze biti logicno, jednostavno ne moze ovako da se radi u nedogled, negde mora biti granica.

Ruku na srce, ovako nesto od zelenih sam i ocekivao, mozda ne bas ovoliku pohlepu ali da su planirali zestoko sisanje, to svakako.

Zamislite da je kojim slucajem nV na mestu Intela koga mnogi optuzuju da dere, 4770k bi danas bio 1000e a 5960x mozda i svih 10.000.

Sacekati jos koji dan, pa da vidimo kakve su im performanse.
Sacekati neko vreme da dodju kod nas na trziste.
Tek onda se ocekivano zaliti na domace cene.

Nema potrebe da sada prdimo bezveze.

Nema potrebe,ali oduvek smo to radili,nema smisla sad da prestajemo :p

nije to nista novo, neobicno, i nepozeljno.

Problem je u tome sto NE MOZE (mislim moze ali je dzukacki) midrange chip biti zacenjen kao high end prethodne generacije, to prosto tako ne radi ni u jednom segmentu, i to niko osim nVidia-e ne radi. Mogu performanse biti vece i 10 puta ili potrosnja manja 20 puta, opet to ne menja cinjenicu da ne mozes mainstream prozivod prodavati po premium ceni. Ili ajde, ok, nek ga zacene(kao sto hoce, uostalom i potvrdili su) kao 780Ti, sta ce biti kad za koji mesec izadje naslednik te GTX780ti, "big maxwell"? Kostace znaci kao sada Titan, a kada izadje Titan 2 bice sa cenom od 1500e? Ne verujem kako ikome ovo moze biti logicno, jednostavno ne moze ovako da se radi u nedogled, negde mora biti granica.

Eh, pa ti kao da nisi ispratio sta se desavalo sa Keplerom.
Dakle, da, mid-rangde chip ce da zacene kao high-end. High-end chip nece da izbace za par meseci, nego malo dalje (razlika izmedju GTX 680 i GTX 780 je bila godinu i dva meseca). Ili ce mozda i ranije, ako AMD izabci svoj high-end u medjuvremenu. Tada ce da izabace high-end Maxwell kao novu seriju ali zestoko skresan jer: 1) je to dovoljno da se izbori sa AMD-om 2) mora da se misli i na buducnost - sto bih sad izbacili kartu sa svim shejderima kad moze kasnije da se izbaci jos jedna.

Eto tako je to bilo u prethodne 2 i po godine...sto mislis da ce sada biti drugacije ?

Mozda je 599 bila cena za preorder, ko zna. U svakom slucaju, 499USD je odlicna cena ako bude bila kao 780Ti. To je oko 400e (nadam se da niko nece da pocne opet da smara s pricom kako je kod nas 1e=1usd, jer se to X puta pokazalo kao netacno).

@fingon, ne znam koje primere imas da to nije tacno niti gde to gledas cene u Srbiji ali ponekad imam utisak kao da zivimo u paralelnim univerzumima. Pa upravo sada ti je situacija da su cene za GTX780ti kod nas i napolju u odnosu dolar-euro 1:1, cak i nepovoljnije.( i za ostale kartice slicno)

Uostalom, podji malo sam po forumima i videces da je prva reakcija na objavljenje cene-porast inetersa za 780Ti kartice, jer je cena za recimo vrhunski EVGA T80Ti model jedva nesto preko 600$ kod pojedinih retailera, dakle skoro identicno kao za 980 referentnu.

Da podsetim da je Radeon r9-290X na lansiranju imao identicnu cenu kao HD7970 koga je menjao, 449$ i takvo pozicioniranje je jedino normalno, sve drugo je cista pljacka.

Eh, pa ti kao da nisi ispratio sta se desavalo sa Keplerom.
Dakle, da, mid-rangde chip ce da zacene kao high-end. High-end chip nece da izbace za par meseci, nego malo dalje (razlika izmedju GTX 680 i GTX 780 je bila godinu i dva meseca). Ili ce mozda i ranije, ako AMD izabci svoj high-end u medjuvremenu. Tada ce da izabace high-end Maxwell kao novu seriju ali zestoko skresan jer: 1) je to dovoljno da se izbori sa AMD-om 2) mora da se misli i na buducnost - sto bih sad izbacili kartu sa svim shejderima kad moze kasnije da se izbaci jos jedna.

Eto tako je to bilo u prethodne 2 i po godine...sto mislis da ce sada biti drugacije ?

Zato sto ne mozes tako da radis u nedogled inace cena tezi da ide u +beskonacno. Vec sam napisao-dakle po tebi je logicno da kad izadje naslednik GTX780ti(pravi maxwell) cenovno zauzme poziciju Titana(1000e range) a kad izadje Titan-2, cena ce biti-koja? Dve hiljadarke?

Sta mislis zasto Intel onda (koji je u mnogo vecoj prednosti u odnosu na AMD nego nV) tako ne radi za svojim procesorima, pa svaki novi midrange zaceni kao extreme seriju?

@magny

evo ti primer - R9 270X. Kupio sam je nekoliko dana posle izlaska za 16999. To je tad bilo 145e. Cena vani - 200 dolara:

www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_270X/

da me ne mrzi da se zezam s tim, mogao bih da nadjem kvantastilion primera. To sto ima nekih opskurnih primera tipa 780Ti koji je ovde skuplji nego tamo je vise anomalija trzista-suvise je malo, pa su stvari koje se uvoze u kolicinama do 5 komada jaako skupe (top high end). Znaci od low end do high end vazi ovo sto sam ja napisao u 99.99% slucajeva

Zato sto ne mozes tako da radis u nedogled inace cena tezi da ide u +beskonacno. Vec sam napisao-dakle po tebi je logicno da kad izadje naslednik GTX780ti(pravi maxwell) cenovno zauzme poziciju Titana(1000e range) a kad izadje Titan-2, cena ce biti-koja? Dve hiljadarke?

Sta mislis zasto Intel onda (koji je u mnogo vecoj prednosti u odnosu na AMD nego nV) tako ne radi za svojim procesorima, pa svaki novi midrange zaceni kao extreme seriju?

Nisam ja to rekao jer mi je logicno niti da branim nVidia-u. Ako nisi primetio moj post odise blagim sarkazmom.
Ali je tako i moze im se, to je sve.

Da podsetim da je Radeon r9-290X na lansiranju imao identicnu cenu kao HD7970 koga je menjao, 449$ i takvo pozicioniranje je jedino normalno, sve drugo je cista pljacka.

Greska, obe su bile 100$ vise - 549 na launchu.

Nazad
Vrh Dno