Mislim da ce nas NVidia po starom dobrom obicaju "osisati kao ovce", prvi put sa GTX 970/980, a drugi put sa full izdanjem u 20nm, svega 7-8 meseci kasnije. Cenim 2x po 400-500eur kao i sa 680/780. Zivi bili pa videli.
Kome je bitna potrosnja kod ovakvih cena, ko ima, ima.
Kupim Lambordzini ili Ferari od par miliona eura, pa onda kukam koliko trosi goriva i kako mi je gorivo skupo?!
Ko je razmišljao o 780Ti sigurno da će pre uzeti kartu istih performansi koja manje troši, gde je tu problem?
E sad ja ne verujem da će cena biti baš tako visoka, mada oni znaju kakva im je prodaja pa ako bude zapelo imaju prostora da je obore.
Ako bude išla dobro do kraja godine je neće menjati...
Ko je razmišljao o 780Ti sigurno da će pre uzeti kartu istih performansi koja manje troši, gde je tu problem?
E sad ja ne verujem da će cena biti baš tako visoka, mada oni znaju kakva im je prodaja pa ako bude zapelo imaju prostora da je obore.
Ako bude išla dobro do kraja godine je neće menjati...
Problem je u tome sto NE MOZE (mislim moze ali je dzukacki) midrange chip biti zacenjen kao high end prethodne generacije, to prosto tako ne radi ni u jednom segmentu, i to niko osim nVidia-e ne radi. Mogu performanse biti vece i 10 puta ili potrosnja manja 20 puta, opet to ne menja cinjenicu da ne mozes mainstream prozivod prodavati po premium ceni. Ili ajde, ok, nek ga zacene(kao sto hoce, uostalom i potvrdili su) kao 780Ti, sta ce biti kad za koji mesec izadje naslednik te GTX780ti, "big maxwell"? Kostace znaci kao sada Titan, a kada izadje Titan 2 bice sa cenom od 1500e? Ne verujem kako ikome ovo moze biti logicno, jednostavno ne moze ovako da se radi u nedogled, negde mora biti granica.
Mozda je 599 bila cena za preorder, ko zna. U svakom slucaju, 499USD je odlicna cena ako bude bila kao 780Ti. To je oko 400e (nadam se da niko nece da pocne opet da smara s pricom kako je kod nas 1e=1usd, jer se to X puta pokazalo kao netacno).
Eh, pa ti kao da nisi ispratio sta se desavalo sa Keplerom.
Dakle, da, mid-rangde chip ce da zacene kao high-end. High-end chip nece da izbace za par meseci, nego malo dalje (razlika izmedju GTX 680 i GTX 780 je bila godinu i dva meseca). Ili ce mozda i ranije, ako AMD izabci svoj high-end u medjuvremenu. Tada ce da izabace high-end Maxwell kao novu seriju ali zestoko skresan jer: 1) je to dovoljno da se izbori sa AMD-om 2) mora da se misli i na buducnost - sto bih sad izbacili kartu sa svim shejderima kad moze kasnije da se izbaci jos jedna.
Eto tako je to bilo u prethodne 2 i po godine...sto mislis da ce sada biti drugacije ?
Zato sto ne mozes tako da radis u nedogled inace cena tezi da ide u +beskonacno. Vec sam napisao-dakle po tebi je logicno da kad izadje naslednik GTX780ti(pravi maxwell) cenovno zauzme poziciju Titana(1000e range) a kad izadje Titan-2, cena ce biti-koja? Dve hiljadarke?
Sta mislis zasto Intel onda (koji je u mnogo vecoj prednosti u odnosu na AMD nego nV) tako ne radi za svojim procesorima, pa svaki novi midrange zaceni kao extreme seriju?
Da podsetim da je Radeon r9-290X na lansiranju imao identicnu cenu kao HD7970 koga je menjao, 449$ i takvo pozicioniranje je jedino normalno, sve drugo je cista pljacka.
Greska, obe su bile 100$ vise - 549 na launchu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari