Šta je novo?

NVIDIA kupila ULi

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Ovo je zaista extra vest za kraj godine!

http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/newspro/viewnews.cgi?newsall

Imam utisak da su ga maznuli ATi-ju ispred nosa! Realno 'vidiji ULi ne treba, nemaju oni sta novo njima da donesu, i ma koliko ovaj njihov novi chipset (koji su predstavili pre tri dana!!!) bio dobar, tesko da bi mogao da ozbiljno ugrozi 'vidju! Jedino je ATi mogao da profitira pribavljanjem ULijeve intelektualne svojine! Obzirom na blisku saradnju dve kompanije (Njihov Southbridge se nalazi na ASUS CrossFire ploci) realno je bilo ocekivati da ATi "chapi" ULI-a, pogotovo sto bi im chipset tako mocan kao sto je ovaj novi ULI veoma, veoma dobro dosao!
Medjutim, bum-tras, i odeeee.... pojela maca!
Mislim da je 'vidija ovim potezom znacajno ojacala svoje pozicije u odnosu na konkurenciju!

Poslednja izmena:
A bas steta, taman je ULi predstavio svoj novi cipset koji je mogao da bude booom na racunarskom nebu.

Ma uradili su taj novi cipset samo da bi postigli vecu cenu i "pozurili" malo Nvidiu sa odlukom 🙂

Poslednja izmena:
Suzen je odavno izborom samih kupaca. Po udelu u procentu prodatih cipsetova ALi/ULi je bio fakticki neprimetan. VIA i SiS takodje primetno smanjen kolac u odnosu na period od pre cirka dve-tri godine i prolaze uglavnom u OEM dilovima. Svako ko danas kupuje plocu kao plocu po svom izboru kupuje uglavnom intel ili nv cipset.

Mada, nikada do sada nije bilo tako malo razlika medju cipsetovima; svi takmicari su danas stabilni, performanse su manje-vise ujednacene, feature-set je otprilike isti ili se razlikuje u svega nekoliko detalja.

Jeste ali... ako nema konkurencije, onda vlada monopol, a kada vlada monopol cene su vece, sto znaci, skuplji racunari... a to nikako ne valja.

Ne znam o kojoj skupoci i monopolu pricas kad ploce kostaju po 40-60 €, isto tako i procesori ?

Koliko bi tebi bilo ok, po 20€ ?

Sto se tice nVidia-e, svaka cast na potezu. Ne kapiram to nikakvom katastrofom, sem ATi-evom.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Neće niko pretrpeti katastrofu, ali ne mogu da se radujem smanjenju šarenila bilo kog segmenta tržišta. U svakom slučaju ima dovoljno igrača da ne bude monopolska igra u pitanju.

Sumnjam da je ATi mogao da ima konkurentniju ponudu od nVidie, ali se nadam da će ubuduće biti ozbiljnije zastupljen na tržištu. U ovakvom stanju stvari vrlo je teško da će iko da se umeša u igru, zato me je i iznenadio ULi sa svojim potezom, a posebno sa uspešnosti svojih ploča u entry level segmentu.

Kako te iznenadio ULi svojim potezom? Ocigledno im je lose islo - mozda ne sa tehnickim resenjima, ali sa prodajom sigurno (a kome i ne bi pored ovako jakih konkurenata). Tu i tamo se predstavi njihov cipset, ali to je to - na testovima uglavnom referentne ploce koje gura sam ULi; koliko si ploca sa ULi cipsetom video u retail pakovanju za kranje kupce u poslednjih godinu dana? Mozda jedan model od GA, jedan model od Asusa i jedan od AOpena; proizvodjaci ploca su vezani vec ugovorima (kolicine!) sa intelom, nv, itd. I onda nemaju gde nego da obaraju cenu. A onda obicno zavrse kod AsRocka.

Nisam se dovoljno jasno izrazio u prethodnom postu. Mislio sam da su me iznenadili potezom što su se uopšte uključili u trku sa potpuno sumanutom konkurencijom.

To što su se prodali me nije iznenadilo, neko je svakako izvukao dobar keš i može da uživa na Havajima do kraja života. 😉

Kako to mislis, "ukljucili se u trku"? Oni su na tom trzistu malo duze od npr. Nvidije. ALi je '92 bio treci po velicini proizvodjac cipsetova, NV je lansirala svoj prvi proizvod '95 (i to GPU, ne cipset). Za ALi/ULi je ovo definitivno bio dugacak put.

Poslednja izmena:
Sećam se dobro ALi čipova. Nisam znao da je to ista kuća. Ćutali su godinama, bar u segmentu koji nas ovde interesuje, mislio sam da odavno više ne postoje.

Ma da, 2002 je ALi registrovao ULi kao novu cerku-firmu i prebacio sav dizajn cipova na nju (bas kao sto je Acer registrovao ALi). U prinicipu isti ljudi, ista resenja, itd. samo zakonski nov naziv. Hteli su valjda da na neki nacin razdvoje dizajn i proizvodnju.

Sasa je napisao(la):
Ne znam o kojoj skupoci i monopolu pricas kad ploce kostaju po 40-60 €, isto tako i procesori ?

Koliko bi tebi bilo ok, po 20€ ?

Ma ja bih da se cipovi dele besplatno 😀

Ovo sto ja pricam je ekonomija....

Ode za $52M. nVidia voli da kupuje firme u momentu kada najmanje vrede pa me malo cudi ovaj momenat kad naizgled ULi-ju ide dobro.

Pricajte sta hocete, ali there goes another one. Ode 3dfx. Ode Uli... Sledece? Hmpf ponasaju se kao M$...

Paradigma je napisao(la):
Ode za $52M. nVidia voli da kupuje firme u momentu kada najmanje vrede pa me malo cudi ovaj momenat kad naizgled ULi-ju ide dobro.

Mislis kad izgleda da ce im krenuti, posto im trenutno ne ide bas nikako 😉.

To sto se par entuzijasta "lozi" na jedan njihov cip-set ne znaci nista "in the big picture".

Btw. svi vole da kupuju kad firme/stvari/prava najmanje vredi/e 😉

Darko je napisao(la):
Pricajte sta hocete, ali there goes another one. Ode 3dfx. Ode Uli... Sledece? Hmpf ponasaju se kao M$...

Prvi zakon kapitalizma: "Akumuliraj ili ces biti akumuliran".
Nema oni sta da se ponasaju kao oni ili ovi, jednostavno takva su sada pravila igre.

Nvidijin potez je razumljiv, dobice dobre inzinjere koji znaju da prave dobre southbridge chipove pa ce moci deo svojih resursa da oslobode za druge namene (verovatno za GPU trku). Takodje, s obzirom da su do sada bili fokusirani samo na high-end segment trzista chipseta (citaj na entuzijaste), sada ce moci da ponude i low end resenja i obrisu patos sa ATI-jem i u tom segmentu. Svaka cast na potezu.

nidza je napisao(la):
Sećam se dobro ALi čipova. Nisam znao da je to ista kuća. Ćutali su godinama, bar u segmentu koji nas ovde interesuje, mislio sam da odavno više ne postoje.
Pa svi ih zovu Ali-ULi chipsetovi 😉 Bas glupo ime 😛 Evo ima i Abit KU8, sa Ali-Uli cipsetom, i nije tako los.

Svi jaci proizvodjaci ploca prave top modele ploca iskljucivo sa Intel i nV kontrolerskom logikom. Ranije je bila tu i VIA, ali je nV totalno potisnuo sa trzista, zahvaljujuci boljim tehnickim resenjima i zahvaljujuci konstantnim kaskanjem VIJe.

Paradigma je napisao(la):
Pa to je i logicno, pogledaj situaciju u Srbijici.... :d
Prvo uniste firmu, a onda je kupe za 5 € ,)

http://www.theinquirer.net/?article=28376

Ako je ova Fuadova vest istinita nema ni govora nekom monopolu nVidie na trzistu chipsetova. Ocigledno da je OEM trziste chipseta znatno drugacije od retail trziste. Uslovi za dobru prodaju chipsetova na OEM trzistu su:

1) treba da se zoves Intel
2) raspolozivost
3) cena
4) sto duza lista featurea

Ati ce sigurno biti u ozbiljnim problemima u narednom periodu jer jednostavno nece moci zadovoljiti kriterijume 1 i 2.

Poslednja izmena:
Ne verujem da se ove brojke odnose samo na chipsete za maticne ploce (mada to na slici nije ni naznaceno)...

Prosto ne vidim kako ATI moze da ima veci udeo u maticnim plocama od 'vidije (cak i nase relativno slabo trziste je kakav-takav pokazatelj toga - neko nek me uputi na domaceg retail prodavca sa S939 plocom uradjenom na XPress 200 cipsetu?!)...

Na trzistu se prodaje mnogo notebook-ova, a tu ATI odlicno stoji.
Kapiram da dobar deo Intelove prodaje lezi takodje tamo.
I naravno, SiS koji se verovatno samo prodaje u notebookovima, uz Semprone.
A nVidia-e tamo nema.

U poslednje vreme se zaista dosta notebookova pojavilo sa Xpressom, a Intel je od skora poceo na neke svoje ploce da stavlja Xpress chipset, pa otuda ATijev skok u trzisnom udelu.

Nazad
Vrh Dno