Šta je novo?

Nvidia i AMD: drajveri za Linux

Xepoj87

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poena
655
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 9850x3D / Arctic LF III 360 RGB White
Matična ploča
Gigabyte X870E AERO X3D WOOD
RAM
32GB DDR5 8000Mhz Kingston Fury Renegade
GPU
RTX 5090 Gigabyte Aorus Master
Storage
2TB Samsung 9100 PRO, 2TB WD SN3000, 4TB Toshiba N300, 2TB WD Gold, 2x250GB Samsung 850 PRO, 500GB Samsung 860 Evo
Zvuk
Sound Blaster AE-7, Logi Astro A50 gen5, Logi Z5500, B&O H9
PSU
FSP Mega Ti 1350W
Kućište
Fractal Design Torrent RGB White *Noctua Edition*
Monitor
Samsung 65" S90F oled, 55" LG B8 oled
Miš & tastatura
Logitech G915, Logitech G502 X Plus white / ROG Moonstone Ace L white
Ostale periferije
Xbox Elite Series 2
Tablet
Microsoft Surface Pro
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Steam
Xepoj_Cp6uje
Pristup internetu
  1. Optički internet
Velika prednost AMD drivera u Linuxu, Nvidia bas kuburi ili ih boli stojko za Linux.

mislim da je vise ovo drugo 🙂

Kakav glup video i naziv, ocigledno ne znaju sta da snimaju vise, isusila se 8gb drama... ja ne poznajem ikog ko igra na linux, vecinom koriste za rudarenje kriptovaluta.

Poslednja izmena:
Kako stoje stvari, AMD ce morati jos neko vreme ozbiljno da se bavi Linuxom, makar zbog SteamOS-a.

Amd se i ne bavi toliko linuxom jer su im driveri open source. Kao takve, obično ih devovi licno sklepaju/integrišu u kernel i imaju svoju izvedbu i naziv (zaboravio tacan naziv jer nisam odavno koristio).
Nvidia je dugo odbijala da svoje drivere pusti u open source. To je razlog zasto su na linuxu krs nad krsevima. Narocito ako zelite da koristite kombo integruse i descerete gpu sa laptopa, aka optimus.

Oba krasi oooooogroman manjak funkcija i korisnickog interfejsa za luksuzarije kao na windowsu poput amd/nv control panela i slicnog. To na linuxu samo da kucate komande i molite boga i zrtvujete 3 jagnjadi i device da rade u kombinaciji jedni sa drugima.
Ako uopste budu radili.

No poznati yt promoteri ce vam reci da rade bolje nego u win. Za 15ak %
A sto igre na ultra izgledaju kao u windowsu na medium zato što prekompajler ne zna polovinu funkcija da prevede, pa ignorise i na kraju gpu ima manje posla a samim tim i vise fps moze da izrenda, to nikom nista...

Alaj ga ti sad nalupa 🙄
  1. AMD se i te kako "bavi Linux-om". Kernel space drajver (AMDGPU) razvija inženjerski tim AMD-a praktično u potpunosti. Malo je spoljnih contributor-a jer jedino AMD raspolaže sa svim internim informacijama potrebnim za razvoj drajvera. User space driver (RadeonSI i RADV) razvija dobrim delom Valve, Igalia, Collabora i drugi ali ima i AMD inženjera.
  2. "Kucanje komandi", davna istorija:
  3. Imaš neki dokaz da kvalitet grafičkog prikaza lošiji u odnosu na Windows?

Amd se i ne bavi toliko linuxom jer su im driveri open source. Kao takve, obično ih devovi licno sklepaju/integrišu u kernel i imaju svoju izvedbu i naziv (zaboravio tacan naziv jer nisam odavno koristio).
Nvidia je dugo odbijala da svoje drivere pusti u open source. To je razlog zasto su na linuxu krs nad krsevima. Narocito ako zelite da koristite kombo integruse i descerete gpu sa laptopa, aka optimus.

Oba krasi oooooogroman manjak funkcija i korisnickog interfejsa za luksuzarije kao na windowsu poput amd/nv control panela i slicnog. To na linuxu samo da kucate komande i molite boga i zrtvujete 3 jagnjadi i device da rade u kombinaciji jedni sa drugima.
Ako uopste budu radili.

No poznati yt promoteri ce vam reci da rade bolje nego u win. Za 15ak %
A sto igre na ultra izgledaju kao u windowsu na medium zato što prekompajler ne zna polovinu funkcija da prevede, pa ignorise i na kraju gpu ima manje posla a samim tim i vise fps moze da izrenda, to nikom nista...
Brate moj mili...

1. Imaš neki dokaz da kvalitet grafičkog prikaza lošiji u odnosu na Windows?
Imao sam pre godinu-dve dok sam imao dual boot.
Wreckfest, cp2077, i jos neke igre su mi bile instalirane na oba sistema, primetno i na prvu vidljiva razlika sa istim podesavanjima.

Nisam hteo uopste da se cimam posto je forum inace jako tehnicki "potkovan" za 3d grafiku do te mere da sam morao da crtam ocitu razliku između screenshotova za fake ray tracing upravo u cp2077 i onom half life 2 remasteru (ili kako se vec zove).

Uzrok može biti i u podešavanjima (X11 vs Wayland, RGB vs YCbCr), zna da napravi primetnu razliku, plus naravno game engine. Jasno da nekome kome je do igranja nije do podešavanja, ali ne znači da je na linuxu obavezno lošije i da ne može biti bolje od windowsa. Bitno je reći u čemu je razlika, npr. anti-cheat i većina multiplayer igara nisu opcija, pa da korisnici mogu da odluče.

Imajući u vidu u šta se Windows pretvara, mnogi korisnici moraju da prave kompromise ili u igrama ili OS-u, zavisi kome je šta bitnije. Na desktopu (glavnom računaru za igre), nemam windows već par godina. Na HTPC-u na kom je Vega 11 IGP, sam skoro prešao sa Win10 na Linux i ne primećujem razliku. ali tu sve mora da ide na low/medium, osim ako nisu neke prepotopske igre. Poenta je - nemaju svi gejmeri iste zahteve, i niko ne smatra da većina treba da pređe na linux. Već samo da možda treba uzeti u razmatranje.

Velika prednost AMD drivera u Linuxu, Nvidia bas kuburi ili ih boli stojko za Linux.
Menja se i to, nVidia je krenula dosta ozbiljnije u poslednje vreme. Ne zbog linuxa ili gejmera, već zbog mogućnosti da se Linux i nVidia grafike koriste i za neke mnogo profitabilnije stvari, da ne kažem AI :d

Samo da nastave sa linux optimizacijom, valve je dosta truda ulozio. Novi steam machine useljava nadu da ce nastaviti. Samo da se dobro proda.

nVidia je krenula dosta ozbiljnije u poslednje vreme. Ne zbog linuxa ili gejmera, već zbog mogućnosti da se Linux i nVidia grafike koriste i za neke mnogo profitabilnije stvari, da ne kažem AI :d
Ako hoće da uvaljuju AI i high end hardver državama i institucijama čiji sistemi sve više rade na Linuxu, moraće da imaju i softversku podršku za to...prosto.

Fino ovo radi. Ubuntu 25.10 i NVIDIA Driver Version 580.95.05.
Bilo je muka pri instalaciji zbog dva monitora, HDMI i DP ali po isključivanju jednog video izlaza se podigao Live ISO.

Malo drugačije radi dual monitor konfiguracija ali nešto se ne sećam da sam u Windowsu mogao imati extended 144 Hz i 120 Hz monitore.
Jedino što ne radi HDR na Gigabyte G27Q.

Nisam još provalio zamenu za Afterburner i AutoHDR.

Što se igara tiče:
Space Marine 2: Ultra giga mega laguje na startu prvog sinematika, samo što ne zapuca igra, posle radi 30 fps zakucano.
U igri sve max osim tekstura i ray tracing (nema VRAMa) slično kao u Windowsu što je realno magija, možda 5-10% niži fps u nekim momentima mada je teško oceniti jer memam logovano niti side by side nego juče prešao tutorial na W11, danas na Ubuntu. Ali recimo ovde mogu Ultra teksture, na Winu sam dobio 1 fps u trajanju od minut posle par minuta igranja dok ovde jeste u gužvi padalo do 35 fps ali nisam ostao bez VRAM tokom čitave misije sa Ultra teksturama. Sad ne znam jel sam u Winu bio Native a ovde Quality DLSS ili oba Quality ali imam oko 60tak fps, većinu vremena iznad 65 fps. U Winu se čini mi se vrtelo od 55-60 fps.

Meni slika isto izgleda, osim što nemam HDR ovde i nisam još skontao kako namestiti DLSS 4.

Genshin Impact, tu mora Heroic i zezanje sa gašenjem interneta pre ulaska iz launchera u igru zbog anti cheat (proverava i Proton). Malo lošije radi nego na W11, dešava se da je malo rotiranje kamere seckavo, inače je smooth 60. Sve na max kao u Win, nema HDR, za sada.

Sada ću probati Diablo II: Ressurected a posle i Cyberpunk 2077.

Nije loše za jedan neoptimizovan distro, non gaming namene, sa nV bubičavim drajverima i miksom Wayland i Xorg aplikacija. Uz Proton, Wine i razna zezanja tog tipa.

Poslednja izmena:
Ja imam konkretno problem sa 5700 XT. Konkretno - kada je povezan preko HDMI-a na TV - nekad zvuk nestane na sekundu. Uspeo sam nekako da "popravim" sa snd_hda_intel.power_save=0 snd_hda_intel.power_save_controller=N u cmdline ali ne radi uvek kako treba.

Jel ima neki poznati problem koji nisam nasao? Neko mi je preporucio da stavim

Kod:
  matches = {
    {
      { "device.name", "matches", "alsa_card.*" },
      { "device.bus", "equals", "pci" },
      { "api.alsa.driver", "equals", "snd_hda_intel" },
      { "device.profile.name", "matches", "analog-output.*" },
    },
  },

apply_properties = {
    ["api.alsa.disable-power-save"] = true,
    ["api.alsa.disable-suspend"] = true,
  },
}

table.insert(alsa_monitor.rules, rule)

za wireplumber ali ni to ne resava problem.. Nemam DP na TVu pa ne mogu da testiram da li je do graficke ili do cega li je. Koristim cachyos.

Ja imam konkretno problem sa 5700 XT. Konkretno - kada je povezan preko HDMI-a na TV - nekad zvuk nestane na sekundu. Uspeo sam nekako da "popravim" sa snd_hda_intel.power_save=0 snd_hda_intel.power_save_controller=N u cmdline ali ne radi uvek kako treba.

Jel ima neki poznati problem koji nisam nasao? Neko mi je preporucio da stavim

Kod:
  matches = {
    {
      { "device.name", "matches", "alsa_card.*" },
      { "device.bus", "equals", "pci" },
      { "api.alsa.driver", "equals", "snd_hda_intel" },
      { "device.profile.name", "matches", "analog-output.*" },
    },
  },

apply_properties = {
    ["api.alsa.disable-power-save"] = true,
    ["api.alsa.disable-suspend"] = true,
  },
}

table.insert(alsa_monitor.rules, rule)

za wireplumber ali ni to ne resava problem.. Nemam DP na TVu pa ne mogu da testiram da li je do graficke ili do cega li je. Koristim cachyos.
Промени дистрибуцију.

Nazad
Vrh Dno