Šta je novo?

Nvidia GTX 270, 290 and GX2 roll out in November

Pa ja tako nesto i ocekujem:)
Ako bude samo optical shrink,onda to nije nesto.Ali videcemo.

"Optical" shrink DOSTA umanjuje proizvodnu cenu GPU-a...
Niko s ene bi bunio da posle tog shrinka gtx260 bude (ili kako god se zvao, mani te sad oznake) 190e, a gtx280 ekvivalent ~240-280

Poslednja izmena:
Pa 8800GTX (G80) je brzi od 8800GT (G92) za dobrih 20%, zar ne?
To poređenje nije odgovarajuće.
GF 8800GTX bi treba da se poredi sa 8800GTS 512 / 9800GTX. Te kartice su vrlo bliske po performansama.
8800GT je oslabljeni G92 i trebalo bi ga poredi sa oslabljenim G80 a to je stari 8800GTS.
Arhitektura G92 je poprilično optimizovana u poređenju sa G80. Zahvaljujući tome nVidia je uspela da karticu performansi 8800GTS-a su spusti sa oko 300e na 200e i da i dalje ima zaradu.

Sada je situacija drugačija. GTX260 je već na malo iznad 200e, samo što na njemu nVidia ništa ne zarađuje. GTX200b neće imati značajnije optimizacije arhitekture već će to biti samo "optical shrink". To će po pitanju performansi omogućiti nešto više radne frekvecije, ali ja ne očekujem ubrzanje više od 10%.

Cena u prodavnicama se takođe neće sniziti već će u najboljem slučaju ostati ista, ali će nVidia početi da zarađuje na karticama koje proda. Samo se vi nadajte, ali GT200b kartice neće biti ni približno hit poput 8800GT. Na očekivanje da GTX280 košta 240 evra ću se samo nasmejati.

Pa neće, biće u rangu 8800GTS 512 kad se pojavio, a to važi za novi GTX270. Jer, sada je 8800GT, tj 9800GT smešno jeftin. Mora, pritisla konkurencija :)

Sa ovom generacijom nV jednostavno nije konkurentna, a dosada je bio sluchaj da ATI svojim proizvodima juri nV po daleko nizim cenama, ali sa dosta manje performansi per $....
Jednostavno, shrink postojeceg chipa kao i otkljucavanje dodatnih processing unit-a ovaj put teshko da mogu da odigraju preveliku ulogu. :S:
Jedino sto mogu uraditi u ovom trenutku je kupovina vremena do sledece generacije chip-ova bez vidnog pomaka, gde jedino dobar marketing moze odigrati neku bitniju ulogu, a nV je sa svojim GTX260 ATI-ju odradila vishe nego dobar marketing.....

Samo se ti nadaj da ces da se izvuces, meni se cini da ces i bez DDR5 da ides na Trg Republike...

NVIDIA sada prodaje kartice ispod realne proizvodne cene (citaj: gube novac), sto u prevodu znaci da shrink moze samo da ih dovede na nulu -- nemojte uopste ocekivati da kartice budu jeftinije nego sada.

Prvo,nVidia ne prodaje kartice vec chipove,tako da ako neko gubi onda to mogu da budu samo nVidia-ini partneri.Medjutim,ne verujem ni da oni gube,vec samo zaradjuju manje nego uobicajeno.Mislim da je slicno i sa nVidia-om,ne bih rekao da gubi novac nego samo zaradjuje manje.

NVIDIA sada prodaje kartice ispod realne proizvodne cene (citaj: gube novac), sto u prevodu znaci da shrink moze samo da ih dovede na nulu -- nemojte uopste ocekivati da kartice budu jeftinije nego sada.

Onda ni oni ne treba da ocekuju da ce ih puno prodati...Ne verujem da kompanija poput nVidije tako razmislja :mad: NADAM SE da ne razmislja tako !

Prvo,nVidia ne prodaje kartice vec chipove,tako da ako neko gubi onda to mogu da budu samo nVidia-ini partneri.Medjutim,ne verujem ni da oni gube,vec samo zaradjuju manje nego uobicajeno.Mislim da je slicno i sa nVidia-om,ne bih rekao da gubi novac nego samo zaradjuje manje.
Koliko ja znam veliki broj GT200 kartica prodaje upravo nVidia prtnerima a oni vrlo često samo lepe svoje etikete na cooler i pakuju u kutije.

To nisam znao.
Mada za proizvodnju kartica je potrebna fabrika,a koliko znam nVidia ne poseduje fabrike.

Fabrike ima Foxconn i ostala tajvanska i kineska braća. Ionako oni drže preko 80% posto kompletne globalne proizvodnje...

"Optical" shrink DOSTA umanjuje proizvodnu cenu GPU-a...
Niko s ene bi bunio da posle tog shrinka gtx260 bude (ili kako god se zvao, mani te sad oznake) 190e, a gtx280 ekvivalent ~240-280

Koliko je dosta?
Optical shrink 65->55nm kod TSMC moze da umanji chip za 19% u najboljem slucaju. Dobra strana je to sto ce yield biti poboljsan za vise od 19%, a losa sto je 55nm wafer skuplji od 65nm. Sabrano, pa oduzeto, neka je GT200b 20-ak % jeftiniji od GT200. Pri tome cena ostalih delova kao PCB-a i memorije ostaje fiksna, pa cena cele kartice i ne moze toliko da padne.

Jedino ostaje pitanje postojanja GT206 chipa ili je jednostavno GT200b == GT206. Pri tome se pod GT200b podrazumeva samo optical shrink, dok je GT206 velika nada u vidu izbacenog viska jedinica, 256-bitne magstrale i slag na torti GDDR5. Samo se bojim da su se kasno setili za GDDR5 - obzirom na velike razlike koje donosu u odnosu na GDDR3, memorijski kontroler za njega nije lako napraviti preko noci.

Poslednja izmena:
mislim da se to ne racuna na kratke staze, 55nm ce biti skuplji, al to se jednom plati onda teras...
Pazi, ja sada mogu da nabavim 4870 za 200e, a GTX260 za 210e, to je neka realnost na trzistu sto se tice odnosa, nevezana za krajnjeg kupca, to je neka diler cena. Ako se baci na 55nm, ubaci koj shader vise, regulisu se cene ka krajnjem kupcu imaces novi poboljsani gtx260 za 10e vise od 4870, a bolji od njga. Ja tu ne vidim problem.

Koliko je dosta?
Optical shrink 65->55nm kod TSMC moze da umanji chip za 19% u najboljem slucaju.

Loša ti je ta matematika. Tih 19% si verovatno dobio deljenjem 65/55= 1,182. Međutim taj odnos naravno treba dići na kvadrat da bi dobila razliku u površini čipa.
Matamatičko (idealno) umanjenje površine čipa bi se dobilo formulom 1 - (55^2)/(65^2) = 28,4% što uopšte nije malo.

Loša ti je ta matematika. Tih 19% si verovatno dobio deljenjem 65/55= 1,182. Međutim taj odnos naravno treba dići na kvadrat da bi dobila razliku u površini čipa.
Matamatičko (idealno) umanjenje površine čipa bi se dobilo formulom 1 - (55^2)/(65^2) = 28,4% što uopšte nije malo.

U jeeeeeeeeee, pa ovde i matematike ima na forumu :D...

Brat bratu nVidia ako se iskobelja, svaka im dala... realno svako smanjenje wafera donosi pojeftinjenje, ali i "uguravanje" vise stvari na manji prostor (PCB), sto opet povecava cenu, pa tako u krug...

In the end, svako smanjenje wafera donosi istu cenu uz vece performanse i unosenje novotarija... te performance-vise izgleda na prvi pogled da se cena kartice smanjila. A prakticno jedino pojeftinjenje se vidi u starim serijama kartica, koje mi izvrsni gameri ne bi ni uzeli :D

P.S. nemojte me bukvalno shvatiti :), pojeftine i nove kartice, ali marginalno jer ipak su im i performanse pojacane

Poslednja izmena:
necemo te bukvalno shvatiti posto se wafer ne smanjuje :p

Ma kakvih bre 28,4%?! Nece to biti ni 18%

Evo izracunaj koliko je smrsao G92b u odnosu na G92:

GPU-Dies.png

Imaj na umu da se u 55nm GT200 mora ubaciti i NVIO chip ;)
Bice taj GT200 u 55nm i dalje veoma masivan i dalje veoma skup za proizvodnju...

Tvoja racunica vazi za "normalne" full-node procese, ali TSMC-ov 55nm proces je specifican jer predstavlja 90% linearno smanjenje u odnodu na 65nm. Tako se povrsina smanjuje na 81% (0.9^2=0.81) u odnosu na identican 65nm chip.
Da su potpuno skalirali 55nm proces bilo bi 71.6% kako si napisao, medjutim to nisu ostvarili jer bi smanjenje postalo nelinearno i morali bi izdavati nova dizajn pravila, sto ponistava ideju brzog i jeftinog half-node procesa.

Generalno se full-node procesu uze pridrzavaju svog imena, ali iako se neki proces naziva npr. 45nm, njega zapravo definise vise kriticnih dimenzija. Imena procesa su zapravo samo smernice sa jednog globalnog roadmap-a, pa tako svi nazivaju procese dok generalno kriticne dimenzije variraju kod razlicitih proizvodjaca (pogotovo na 45nm procesu u zavisnosti da li se koristi potopna litografija ili ne).

Zasto mislis da moraju da ubace i NVIO?

Poslednja izmena:
Bice taj GT200 u 55nm i dalje veoma masivan i dalje veoma skup za proizvodnju...

Ne verujem da će ubacivati NVIO jer bi time morali potpuno zameniti i PCB. Taj PCB ne bi "pasovao" za 40nm GT200 jer će on verovatno biti za 256bitni DDR5. Prednost ovog 55nm shrinka je u tome što nVidia može novi, jeftiniji i hladniji čip stavi na isti PCB bez mnogo izmena.

Šta mu znači to 10% linear shrink ne razumem baš. Da ne bih dalje nagađao lepo bi bilo da objasni neko ko to dobro zna.

Linear shrink 10% znači da se stranica smanjuje za 10%, odnosno površina za 1-0,9^2 = 18%. Pa nije za bacati, jedino što je to i dalje mnogo veće od RV770.

Pa jeste i dalje vece, ali je i dalje brze ;) Usudicu se da kazem - nVidia u novoj generaciji (jos uvek) nema "sporu" kartu kao 4850.

zato i gube pare u srednjem segmentu ;)

Pa jeste i dalje vece, ali je i dalje brze ;) Usudicu se da kazem - nVidia u novoj generaciji (jos uvek) nema "sporu" kartu kao 4850.
zar NVIDIA u novoj generaciji ima karticu koja kosta k'o 4850? I zar neko zdrave pameti moze da garantuje da ce kartica sa 55nm GT200 kostati k'o 4850?

ovako mozemo do sutra :) ali to nece promeniti cinjenicu da je nv suplja u srednjem segmentu gde 4850 vlada :)

@Nedjo:

Pa i sam sam rekao da nvidia to nema.
Ako novi 55nm budu radili isto/bolje od prethodnika, ne vidim zasto bi kostali kao 4850 ? (Mada, to bi bilo ekstra :D )

@Chinaski:

To niko ne spori. Mada, nVidia bi mogla da se baci jos malo u bulu i da spusti cene 9800gtx+ karti kako bi popunila tu supljinu. Al mozda je sada vec kasno za to, svakako nije pravi momenat za to...

Nazad
Vrh Dno