Šta je novo?

nVidia GeForce4 MX440

pedjica

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2004
Poena
609
Zamolio bih za pomoc sve vlasnike ovih kartica a pitanje je sledece:
koje drajvere koristite (koja verzija) i kako ste zadovoljni njima?

1. Detonator 61.77 sa nVidijinog sajta, zato sto mi je posle instalacije SP2 na XPu prijavljivao kao zastarele one koje sam vec imao kod sebe.

2. Pa, znas kako, daje sliku, tako da sam zadovoljan. Nista mu drugo i ne trazim. Nisam upalio igru vec nekoliko meseci, tako da ne znam kakvi su tu.

Poslednja izmena:
RazbojNick je napisao(la):
1. Detonator 61.77 sa nVidijinog sajta, zato sto mi je posle instalacije SP2 na XPu prijavljivao kao zastarele one koje sam vec imao kod sebe.

2. Pa, znas kako, daje sliku, tako da sam zadovoljan. Nista mu drugo i ne trazim. Nisam upalio igru vec nekoliko meseci, tako da ne znam kakvi su tu.

Sa tim krshem igre ti i ne vredi palit'! :S:

Ja na drugom kompu gde imam mx440 koristim 56.64 ali tamo neigram igrice

Pa, sad je krsh, ali nije bio do pre 4-5 godina. A Pedjica je pitao kako smo zadovoljni nasim karticama, pa rekoh da mu dam sve aspekte.

A i ostatak makine i nije vise za igre, bar ove nove: Far Cry-koji btw nisam nikad ni video, zatim naravno Dzej...oom 3 😀 , HL2, Painkiller, NFS:U2...
Zato starije (RtCW, Star Wars: Jedi Knight, stariji NFS delovi, HL1) rade dosta dobro 🙂

Onako, usput-budi-receno, mene mnogo ne zanima kako igra izgleda (dobro, necu bas da igram krsh, ali...), vaznije mi je da je predjem. Zato je i igram.

ja stvarno nisam mogao dugo da se prikljucim ovom forumu jer mi se s*ebao komp,sad je kao u redu 🙂 .Ovo pitanje sam postavio jer sam mislio da mi se komp gasi zbog drajvera za graficku ali se ispostavilo da nije tako.
E sad me jos zanima oko ovih drajvera i detonatora,u cemu je razlika izmedju njih i sta su zapravo detonatori?

pedjice nemoj da se palis na ove kritike o GF 440MX. Prvo nije stara 4-5 godina jer tada se pojavila MX400 i bila pravi bum u 3D aksceleraciji. Pa onda dodje GF 2 Ti GTS, pa GF Ti 3 200-tka pa onda ova tvoja MX440. Nazvase je i GF 4 a prava je Ti 4200 i jaci modeli sve do famozne FX serije 5200, 5600....
Moje misljenje da i nije losa ta MX440 jer je DX 7 kompatabilna. Sve sto radi na njoj radi ce korektno. Moj sin je na njoj prosao FarCry, Coll of Dyti, generale na Bartonu 2200XP. E sad zbog DX9 odnosno DX8.1 kompatabilnih igara morao je da menja karticu.
Naigraces se igrica veruj mi sa njom onoliko koliko ona realno pruza. A nije malo. Pusti ove tipove sto jure 3D Mark poene i izglede tekstura i poligona. Vazno je igrati se zar ne???
Detonatori su NVidijini drajveri kao sto su kod ATI-ja katalisti. Kako se razvijaju graficki akceleratori tako se i pojavljuju novi detonatori za podrsku istih. Mada nije uvek tako. NPR detonator 56.56 ispravlja bagove kod nekih igrica. Znas kako, jure se Nvidija i ATI ko je brzi, bolji, pa usput zeznu neku seriju grafickih cipova. E sad na scenu stupaju drajveri da izvuku stvar koliko mogu. Zato ih imas kao pecurki posle kise i stalno izlaze novi. Oni su jos da napomenem displej drajveri tako da u njima mozes da podesavas desktop, klone mod za gledanje filmova preko TV i jos ponekih stvarcica.
Shiroka je ovo tema ali eto ti neke okvirne orijentacije sta su detonatori ili pokretaci za graficke kartice.
Pozdrav!!!

Da ne bih otvarao novu temu nadovezacu se ovde.
Naime imam doticnu karticu vec duze vreme ali sam pre par nedelja promenio neke komponente sto mi je omogucilo da igram malo jace igre (nista najnovije ili previse zahtevno), ali sada je problem graficka koja se pregreva !!??
Znaci nakon pola sata igranja ... recimo Generals-a... slika se raspadne, polude boje, texture itd. onda ja lepo izletim u Windows i sve je OK. Inace otvarao sam kuciste nakon toga, kartica je vrela.
Jos vise me zbunjuje sto ljudi kazu da su iste te igre igrali sa ovom karticom bez ikakvih problema..... ?

Znam da je graficka slaba i da ima milion boljih ali mene zanima jedino da ponekad igram neku igricu tako ako neko ima neko resenje kako da sredim ovo zahvaljujem mu unapred 🙂

@pedjica: Ako se odlucis na 6x.xx seriju, preporucujem 66.93, posto su u nekim igrama primetno bolji od 61.77, a i 3dmark skor mi je veci (imam GF4 Ti). Ma, u svakom slucaju, preporucujem 66.93, posto sam koristio razne (4x.xx, 5x.xx) i sa ovima sam najvise zadovoljan.

Tom^Cat je napisao(la):
Da ne bih otvarao novu temu nadovezacu se ovde.
Naime imam doticnu karticu vec duze vreme ali sam pre par nedelja promenio neke komponente sto mi je omogucilo da igram malo jace igre (nista najnovije ili previse zahtevno), ali sada je problem graficka koja se pregreva !!??
Znaci nakon pola sata igranja ... recimo Generals-a... slika se raspadne, polude boje, texture itd. onda ja lepo izletim u Windows i sve je OK. Inace otvarao sam kuciste nakon toga, kartica je vrela.
Jos vise me zbunjuje sto ljudi kazu da su iste te igre igrali sa ovom karticom bez ikakvih problema..... ?

Znam da je graficka slaba i da ima milion boljih ali mene zanima jedino da ponekad igram neku igricu tako ako neko ima neko resenje kako da sredim ovo zahvaljujem mu unapred 🙂

Pises da si promenio neke komponente a ne rece koje? To sto ti je graficka karta vrela a pre toga nije bila je upravo zamena komponenti. Da li si promenio i napajanje i koje???

Kartica moze da izgura onoliko koliko moze i tako je fabricki proektovana. Dakle ima podrsku DX7 i mozes Generale slobodno da igras ako ti je napajanje dobro i snabdeva dovoljnom strujom ostale komponente. Jer treba imati na umu da se sa tom igricom i njoj slicnim kompjuter maximalno opterecuje pa je potreban i pristojan napon. 😀

Misli da drajveri tu ne igraju nikakvu ulogu, a dobro je da od nekog pozajmis na probu istu takvu karticu pa ako i ona greje onda je napon sigurno u pitanju. :smoke:

Pozdrav. :wave:

astrolog je napisao(la):
Kartica moze da izgura onoliko koliko moze i tako je fabricki proektovana. Dakle ima podrsku DX7 i mozes Generale slobodno da igras ako ti je napajanje dobro i snabdeva dovoljnom strujom ostale komponente. Jer treba imati na umu da se sa tom igricom i njoj slicnim kompjuter maximalno opterecuje pa je potreban i pristojan napon. 😀
Ne mogu a da ne primetim da konstatno siris strah medju benchmark populacijom kako graficke kartice vuku 5x vise struje u 3d nego u 2d modu 😉
Daklem, to jednostavno nije istina (bar za pre-GF6 i pre-Xxxx kartice). A narocito nema teorije da GF4MX, koji moze da se hladi i pasivno, moze da povuce toliko struje da *****e ostale komponente...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne mogu a da ne primetim da konstatno siris strah medju benchmark populacijom kako graficke kartice vuku 5x vise struje u 3d nego u 2d modu 😉
Daklem, to jednostavno nije istina (bar za pre-GF6 i pre-Xxxx kartice). A narocito nema teorije da GF4MX, koji moze da se hladi i pasivno, moze da povuce toliko struje da *****e ostale komponente...

Voodoo mora da si me zamenio sa nekim drugim clanom foruma. :d

Uopste ne tvrdim niti sam pristalica teorije zavere velike potrosnje grafickih akceleratora. Da ove nove trose to je sigurno i da se greju i to je sigurno. Pogledaj koliki su kuleri na 6600GT u odnosu na recimo ti4200. 🙂

Generali kao strategija uglavnom najvise opterecuju ceo kompjuter jer ima mnogo izracunavanja jedinica, odnosa snaga protivnika, pa odnos snaga unutar jedinica... To je za svaki procesor vrlo tesko. Da li se secas kad je izasla igrica - strategija DUNE mnogi su se pitali koja ce masina ovo terati.

Ja sam samo konstatovao da upgradeom masina postaje brza i greje se vishe ali ne nesto nenormalno. To ce sigurno malcice opteretiti igraficku da brze modelira poligone, lepi teksture... Sumnja se svodi na lose napajanje. Pa mnogi sa ovog foruma jos imaju kong fu napajanje od 230W a vrsili su upgrade bez zamene napajanja. Dovoljno je samo reci da je staro dve tri godine pa vec je sigurno oslabilo ( doslo je do isushivanja elektrolita ) ponajvise zbog toplote sto moze biti potencionalni problem. Zato sam coveku predlozio da zameni karticu i proba.

Voodoo vrlo cenim tvoj rad na forumu i citam tvoje komentare ali ipak ne mogu da se otrgnem utisku da skoro polovina ima pentium 3 mashine a postuju o najjacim racunarima a nisu ih u praksi testirali. Ovo mislim na price i rasprave oko igrica i zhtevnog softvera. Nije ni cudo sto onda dolazi do zucnih rasprava koje nikome nisu od koristi.
Recimo bio je slucaj sa TFT monitorima a ima ga po mojoj proceni 15% korisnika foruma. Mozda sada vishe zbog PDV-a. 😀

Dakle nisam piroman, samo iznosim svoja misljenja zasnovana iskljucivo na praksi i objektivnosti, uvazavajuci tudja misljenja i pre svega kulturu pisanja.

Pa, vise-manje sve 🙂
Stari komp je bio raspad - Pentium 2, sada imam Sempron koji radi na 1800 (malo je overclock-ovan), Abir NF7 plocu, WD HDD, NOVO NAPAJANJE ali neka srednja klasa itd... U sustini sve bitno je promenjeno, ostale su samo neke sporedne komponente - rezac, modem ..... (i ova graficka).
Ranije se nije pregrevala jer je komp bio toliko los da za to jednostavno nije bilo prilike 🙂
I nije problem samo sa Generalima, pregreva se u skoro svim igrama, ovo sam samo uzeo za primer.
Ja sam razmisljao da nakacim na nju neki ventilator posto ona ima pasivno hladjenje mislio sam da je to problem, ali ne znam da li je to izvodljivo i kako ce raditi nakon toga. Ne razumem kako napajanje utice na pregrevanje graficke, procesor i sve ostalo radi savrseno zasto bi se bas ona grejala toliko ?
I jos jedna zanimljiva stvar - jutros sam skinuo jednu stranu kucista i drzim ga tako otvorenog ceo dan i igram skoro svo vreme bas ove najproblematicnije igre satima i sve je savrseno !?!? .... oduvek sam mislio da vazduh bolje cirkulise i hladi kada je kuciste zatvoreno, ali sada sa zbunjen ..... ali da ne idem van teme ....

Tom^Cat je napisao(la):
Pa, vise-manje sve 🙂
Stari komp je bio raspad - Pentium 2, sada imam Sempron koji radi na 1800 (malo je overclock-ovan), Abir NF7 plocu, WD HDD, NOVO NAPAJANJE ali neka srednja klasa itd... U sustini sve bitno je promenjeno, ostale su samo neke sporedne komponente - rezac, modem ..... (i ova graficka).
Ranije se nije pregrevala jer je komp bio toliko los da za to jednostavno nije bilo prilike 🙂
I nije problem samo sa Generalima, pregreva se u skoro svim igrama, ovo sam samo uzeo za primer.
Ja sam razmisljao da nakacim na nju neki ventilator posto ona ima pasivno hladjenje mislio sam da je to problem, ali ne znam da li je to izvodljivo i kako ce raditi nakon toga. Ne razumem kako napajanje utice na pregrevanje graficke, procesor i sve ostalo radi savrseno zasto bi se bas ona grejala toliko ?
I jos jedna zanimljiva stvar - jutros sam skinuo jednu stranu kucista i drzim ga tako otvorenog ceo dan i igram skoro svo vreme bas ove najproblematicnije igre satima i sve je savrseno !?!? .... oduvek sam mislio da vazduh bolje cirkulise i hladi kada je kuciste zatvoreno, ali sada sa zbunjen ..... ali da ne idem van teme ....

Pa to sam ti i ja rekao. Brzi kumpjuter - vece grejanje. Pa sto bi se proizvodili novi i jaci kuleri za procesore, veca kucista sa vise fanova, jaca napajanja, kuleri za HD postaju normalna stvar....To sve nije bilo potrebno u tvom Pentium 2 mashini. 😀

Pa da bi razumeo zasto se kompjuter vise greje ako ima neadekvatno napajanje trebao bi ti napisati jedno dve strane. Ali recicu samo ovo da kada je slabo napajanje napon na procesoru varira i nemoze dovoljno da ga "ispegla". Jedan lik je skoro nabavio novo napajanje bas ovde na forumu i pise da mu je temperatura na procesoru pala za 3 stepena. Pogledaj u biosu napone od 12V, 5V. i 3,3V kao i broj obrtaja fanova. Videces da variraju u najvecem broju slucajeva. Naravno da to nije dobro i skracuje radni vek kompa. 😀

Drugo sto sam pisao je da kada se ubrza komp ubrza se i graficka automatski pa vishe greje. Predpostavljam da imas Mikrostarovu karticu jer sam jednu takvu video sa pasivnim hladjenjem mada ne mora biti. Najvaznije je da je izvadis iz kompa i pregledas kako stoji stvar sa rebrastim hladnjajom. Da li je nalepljen na GPU - losija varijanta ili je nakacen sa dve plasticne tiple - bolja varijanta. Ukoliko ima tiple izmeri razmak izmedju njih i onda se daj u potragu za nekim kulerom tih dimenzija. Inace montaza i demontaza su vrlo jednostavna stvar jer treba samo klestima stisnuti tiple i osloboditi hladnjak. Nemoj da zaboravis da naneses termalne paste ako skidas i montiras novi kuler. Nju nanesi prstima tako sto ces je razmazti na jezgro GPU-a u vrlo tankom sloju a to isto ucini i na kuleru. :smoke:

Od kada zatvoreno kuciste bolje hladi komponente od otvorenog??? :d
Cim otvoris levu stranu tebi kuler sa procesora uzima direktno vazduh iz prostorije dok kod zatvorenog toplota ostaje u kucistu i samo se vrti u krug. Preporuka je da stavis jedan fan osmicu na poledjini da izduvava vazduh i jedan napred da uduvava vazdu. Tako ces stvoriti strujanje vazduha kroz komp i odvodice ti visak toplote.

Naravno da kod Brand kucista tih problema nema pa cak bolje hlade kada su zatvorena jer je projektant znao svoj posao kako u rasporedu hardvera unutar kucista tako i po pitanju postavljanja kulera na pravim mestima.

Drago mi je da si bar privremeno resio problem sa hladjenjem. Ajd kad nesto uradis javi se.
Pozdrav :wave:

astrolog je napisao(la):
....Od kada zatvoreno kuciste bolje hladi komponente od otvorenog??? :d
Cim otvoris levu stranu tebi kuler sa procesora uzima direktno vazduh iz prostorije dok kod zatvorenog toplota ostaje u kucistu i samo se vrti u krug. Preporuka je da stavis jedan fan osmicu na poledjini da izduvava vazduh i jedan napred da uduvava vazdu. Tako ces stvoriti strujanje vazduha kroz komp i odvodice ti visak toplote....

Ma mislio sam da ih stavim odma kad sam kupio komp (tj. da iscimam ortaka da ih stavi 🙂 ), ali stalno odlazem, izgleda da cu sada morati, a onda taman jedan na graficku.
Inace graficka je Prolink, stvarno mi nije jasno kako se nisu smilovali da na nju nakace nekio jace (tj. aktivno) hladjenje, nije to bilo bas tako davno, mislim da je u to vreme to vec bilo standardno.
Sutra cu da skinem karticu da vidim detaljnije kako stoje stvari pa da krenem u potragu za kulerima.
Hvala na savetima, mislim da ce to biti sasvim ok resenje.

Tom^Cat je napisao(la):
Inace graficka je Prolink, stvarno mi nije jasno kako se nisu smilovali da na nju nakace nekio jace (tj. aktivno) hladjenje, nije to bilo bas tako davno, mislim da je u to vreme to vec bilo standardno.

Ja sam ranije imao Prolinkovu GF4 MX 440 i na sebi je imala aktivno hladjenje. Doduse to je bila non-SE varijanta,a ova tvoja je izgleda SE.Koji klokovi su u pitanju?

eternity je napisao(la):
Ja sam ranije imao Prolinkovu GF4 MX 440 i na sebi je imala aktivno hladjenje. Doduse to je bila non-SE varijanta,a ova tvoja je izgleda SE.

E da sam o tome razmisljao kad sam kupovao .... ali nisam ni znao da postoje 2 verzije. Verovatno bi mi bilo lakse da sam dodao malo i kupio tu varijantu koju si ti imao a ne ovo :crash:

eternity je napisao(la):
Koji klokovi su u pitanju?

Nisam siguran da razumem na sta mislis.

Na kojoj brzini ti rade core i memorija na grafickoj?

Znam da nekima mozda deluje glupo ali - ne znam.
Pokusao sam da nadjem ali ne znam gde to da proverim ?

Tom^Cat je napisao(la):
Znam da nekima mozda deluje glupo ali - ne znam.
Pokusao sam da nadjem ali ne znam gde to da proverim ?

Skini Riva Tuner i pomocu njega ocitaj klokove,a kasnije ces moci da sa njim overklokujes graficku,mada tu kod GF4MX-SE i nema nekog ubrzanja.

ja sam na svojoj kartici pokusao da idem sa 56.64 na 66.93 i nfs u2 mi je usporio oko 30%..... isto je bilo sa jos nekoliko beta 6x.xx

Core clock : 249.750MHz
Memory clock : 165.375MHz (330.750MHz effective)

Evo proverih i to, mada ne kapiram kako ce to da pomogne vezano za pregrevanje, jedino da smanjim a ne da overklokujem ali pitanje je da li ce onda ista raditi.

Poslednja izmena:
Za geforce 4 odlicni driveri su 44.03. Nema potrebe stavljati neke novije. Barem je tako bilo kod mene :type:

:guitar:

ajvonn je napisao(la):
Za geforce 4 odlicni driveri su 44.03. Nema potrebe stavljati neke novije. Barem je tako bilo kod mene :type:

:guitar:

Covek je dao najbolji savet.. prosla karta mi je bila bas Gf4 440... Barem kod mene je sve sto je izaslo posle 44.03 bilo totalan krs...

Poz :wave:

Gox je napisao(la):
Covek je dao najbolji savet.. prosla karta mi je bila bas Gf4 440... Barem kod mene je sve sto je izaslo posle 44.03 bilo totalan krs...

Poz :wave:

ovo nije bas tacno u farcry-u sa svim ispod 5x.xx serije voda i sve je uzas, i sve nove igre su extra spore....

Nazad
Vrh Dno