Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Za rtx 6090 kad izadje imam jedan zdrav bubreg da prodam.

Prosli smo odavno fore sa bubrezima, moras dalje 😅

Posle detaljnog studiranja komentara ovde, praćenja stanja na tržištu i nivoa sredstava na računu posle prazničnog bahaćenja, pre tačno dve nedelje ugrabio sam GeForce RTX™ 5070 Ti EAGLE OC SFF 16G za 119k u poznatoj BB maloprodaji...rekao bih u poslednji čas, vidim da trenutno imaju na stanju samo Windforce model za 145k, taj je bio 106k pre 2 nedelje. Pratio sam u tom periodu i Ewe veleprodajni katalog i bukvalno je bilo po 2-3 primerka ukupno od isto toliko dostupnih 5070 Ti modela.

Inače, sa upgrade-om sam za sada prezadovoljan - na 3440x1440p sa uključeni novim DLSS/Transformer/DLAA setovanjima i sve otalo na max:

BF6 uvek 300+ FPS
Cyberpunk bench - average 90 FPS

dok je sve to na 3070 Ti sa max podešavanjima + na njemu dostupan DLSS:

BF6 oko 85 FPS.
Cyberpunk bench - average 25 FPS

Nisam stigao da isprobam još nešto, ako imate neki predlog za neki dobar bench program ili neku baš vizuelno impresivnu igru, pišite...

Moj dosadašnji ASUS TUF 3070 Ti OC sam prodao drugaru za 200e tako da sve u svemu nije loša kupovina i kapiram da ću narednu novu karticu kupiti leta Gospodnjeg 203x godine ako se nastavi ova cela priča sa AI, pravim ili lažnim nestašicama itd 😎😱

Sto bi bio gadljiv kada radi dobro. A sto se tice igre za mene je i dalje RDR2 nesto najlepse, tu i nemas opciju FG, pa mozes da je testiras onako klot sto bi se reklo.

Poslednja izmena:
Eh još kad bi FG FPS bio isto što i normalan FPS, bukvalno samo povećava latenciju... dobiješ lošije performanse i broj koji ne znači ništa... mada lepo zvuči kad pričaš sa nekim ko se ne razume u materiju, igram na 2000 fps (Losless scaling 20x, lagano može verovatno i ovo), imam AI data centar u kućištu 😛. E sad nekome ko gleda sa veike daljine gameplay i ne igra, to je savršeno pošto animacije deluju glatkcije, a on ne vidi (ne oseća) kašenjenje, a ni artifakte.

Eh još kad bi FG FPS bio isto što i normalan FPS, bukvalno samo povećava latenciju... dobiješ lošije performanse i broj koji ne znači ništa... mada lepo zvuči kad pričaš sa nekim ko se ne razume u materiju, igram na 2000 fps (Losless scaling 20x, lagano može verovatno i ovo), imam AI data centar u kućištu 😛. E sad nekome ko gleda sa veike daljine gameplay i ne igra, to je savršeno pošto animacije deluju glatkcije, a on ne vidi (ne oseća) kašenjenje, a ni artifakte.
Potpisujem +1

Verovatno je to tako kao sto kazes, i ja ti verujem, ali tako je u tvom slucaju. Npr u mom je susta suprotnost. Ne zelim uopste da ulazim u diskusiju ko kakve graficke poseduje, ali verujem da i to pravi znacajnu razliku. Losless scaling ne moze u istu recenicu sa nvidia FG.

Po meni je ovo ista priča kao i sa mp3 fajlovima - neki ljudi da slušaju 100 godina neće razaznati sta je mp3 a šta je FLAC/CD. Ogromnoj većini ljudi ti fejk frejmovi neće smetati, oni kojima hoće će preskočiti opciju i to je to.

Po meni je ovo ista priča kao i sa mp3 fajlovima - neki ljudi da slušaju 100 godina neće razaznati sta je mp3 a šta je FLAC/CD. Ogromnoj većini ljudi ti fejk frejmovi neće smetati, oni kojima hoće će preskočiti opciju i to je to.
Odlično poređenje, baš kao što konzolašima glatko u 4k rade igre koje su upscale sa 540p u 30fps sa dropovima i na 20... radi glatko... jednostavno neki ljudi nemaju problem da slušaju - gledaju loš kvalitet, nama starijma kojima su CRT sa 0ms odzivom na 120 Hz bili početak response time je sve... ko je navikao na TV (ili loš monitor) koji inače kasni po 80 do 300 ms (kako koji) njemu tih 20 ms lošiji odziv FG ništa ne smeta...

Odlično poređenje, baš kao što konzolašima glatko u 4k rade igre koje su upscale sa 540p u 30fps sa dropovima i na 20... radi glatko... jednostavno neki ljudi nemaju problem da slušaju - gledaju loš kvalitet, nama starijma kojima su CRT sa 0ms odzivom na 120 Hz bili početak response time je sve... ko je navikao na TV (ili loš monitor) koji inače kasni po 80 do 300 ms (kako koji) njemu tih 20 ms lošiji odziv FG ništa ne smeta...
Igrom slucaja i ja spadam u tu stariju generaciju. I dalje me drzi taj klinacki competitive filing. Kako bih ti rekao ja sam verovatno jedan od retkih koji se igra sa 5090 na FHD. I promenio sam dosta monitora, i to par najboljih modela sto se tice ZOWIE linije osim sad ovog poslednjeg od 600hz, a o misevima i da ne pricam. Tako da znam i ja ponesto o response time, latenciji i tome slicno. Ja opet ponavljam ja se slazem s tobom, ni ja ne palim FG u competitive igrama, ali toliko je mala razlika u latenciji i u svemu tome. Za single player igre tu i ne gledas, odma palis FG jer je 5x bolje. Svako gleda iz nekog svog ugla i to je to.

Dobro ja kao early adopter sam uzao samo 165 Hz monitor (1440p), tako da meni vrši posao, verovovatno za SP na 360-540Hz monitoru ne bih imao protiv, dokle god je bazni fps barem 80... 🙂

U BF6 sa ukljucenim FG >> nVidia meri da se Render latency kreće oko 15ms a PC latency oko 30ms...ove vrednosti pod prstima i na oko trenutno ne prave razliku ka lošijem, iskreno ne znam da li latencije treba da budu niže za kompetitivni gaming. Meni su svakako sasvim ok za casual MP...

Zasto pricas o temi u koju se uopste ne razumes, samo da bi nesto rekao?
Evo ga Nioh 3 na native i 4xFG, 80 vs 260fps, latencija identicna.
Ako nekada doda, to je nesto smesno, par ms.

Screenshot (365).pngScreenshot (406).png

Dosad mi nije trebao DLSS FG posto zavrsavam starije naslove i zato sto imam 60Hz monitor, ali sam probao u Horizon Zero Dawn Remastered na 30 jos nesta fps, i radi to sasvim ok, nisam primetio neko kasnjenje ili artefakte, cekam na dinamicni FG koji izlazi uskoro.

Da nas nateraju da kupujemo nove grafike. AMD nije ni omogućio FSR 4 na starijim grafikama, a DLSS 4.5 ubija performanse na RTX 3000 karticama. A ide im na ruku što game developeri više ne znaju da optimizuju igre i bez FG ništa od novih naslova neće moći da se igra.

Pogledajte prilog 527069Pogledajte prilog 527070
Uradi to isto sada ali u igri gde je native fps 20. Pa dobiješ sa FG-em 100 a ono katastrofa.

Da nas nateraju da kupujemo nove grafike. AMD nije ni omogućio FSR 4 na starijim grafikama, a DLSS 4.5 ubija performanse na RTX 3000 karticama. A ide im na ruku što game developeri više ne znaju da optimizuju igre i bez FG ništa od novih naslova neće moći da se igra.
Koje, kada ih ni nema na tržištu?

Istina je da su nova rešenja bolja ali i da zahtevaju nov hardver, AMD nije ni znao šta radi sa 7000 serijom, ona je ispala nekako blah, 9000 je mnogo bolja, ali je i hardverski potpuno drugačija.

A ove teorije zavere, stvarno. nVidia bi najradije da umesto što tebi proda 5090 za 5k eur proda isto to data centru za 20k.

Pogledajte prilog 527069Pogledajte prilog 527070
Tvoj use case je jos i dobar, imas 85 fps, sto zadovoljava prvi uslov da imas minimum 80 fps, to smo odavno napisali da je donji minimum, ne 60, 80, drugo igra je 3rd person tu se mnogo manje oseca, verovatno je i SP, a i da nije druga priča svakako. Ako nema artifakta (do 4.0 ih je bilo i te kako, navodno je 4.5 ipak bolji) i imas 360 Hz monitor zašto da ne...

Uradi to isto sada ali u igri gde je native fps 20. Pa dobiješ sa FG-em 100 a ono katastrofa.

Koje, kada ih ni nema na tržištu?

Istina je da su nova rešenja bolja ali i da zahtevaju nov hardver, AMD nije ni znao šta radi sa 7000 serijom, ona je ispala nekako blah, 9000 je mnogo bolja, ali je i hardverski potpuno drugačija.

A ove teorije zavere, stvarno. nVidia bi najradije da umesto što tebi proda 5090 za 5k eur proda isto to data centru za 20k.
Nije teorija zavere, čitao sam na više mesta gde game developeri pričaju da sa modernim endžinima ne mogu da optimizuju igre kao što se nekad radilo. Tako da nam ostaje samo da se oslanjamo na FG, a to ne radi dobro na starijim grafikama. Ako budemo hteli da igramo nove igre, moraćemo da kupujemo nove grafike.

Moderni endžini se koriste i za igre na konzolama, SteamDeck... tako da ta priča developera ne pije vodu. Nema volje ili verovatnije nema se vremena u trci da se izbaci proizvod što pre.

pa dobro, nece dobiti pare za poluprozivod pa da vidimo koliko ce da izdrze bez para

no, ima li novih novosti u vezi Super?

Moderni endžini se koriste i za igre na konzolama, SteamDeck... tako da ta priča developera ne pije vodu. Nema volje ili verovatnije nema se vremena u trci da se izbaci proizvod što pre.
Hoces da kazes da igre na steamdecku ili konzolama rade bolje? Nisam bas najbolje razumeo.
Jedini stvar koja je na konzolama bolja je sto nema shader kesiranja, ali na pcu u poslednje vreme to uglavnom nije najveci problem.

Tvoj use case je jos i dobar, imas 85 fps, sto zadovoljava prvi uslov da imas minimum 80 fps, to smo odavno napisali da je donji minimum, ne 60, 80, drugo igra je 3rd person tu se mnogo manje oseca, verovatno je i SP, a i da nije druga priča svakako. Ako nema artifakta (do 4.0 ih je bilo i te kako, navodno je 4.5 ipak bolji) i imas 360 Hz monitor zašto da ne...
Prosto nisi u pravu, igra sa 30 i 40fps ne moze sama po sebi da ima dobru latenciju...a da osetis licno razliku izmedju 30 i 110fps u igri u ovom slucaju, nema zive osobe koja bi rekla da je 30 bolje zato sto ima bukvalno neosetno manji latancy.
Ovde imas primere 30 na 110fps i 60 na 190fps. Izgubis malo kvaliteta slike za nerealno fluidnije iskustvo.

Screenshot (413).pngScreenshot (414).png
Screenshot (415).pngScreenshot (416).png

Nazad
Vrh Dno