Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

U pravu si ipak je to od Nvidie 😁. Od koga je mnogo je.

Inače taj noviji RT radi isto kao na 4000 seriji čak i PT ima identične performanse (vidi onaj test).

DLSS zar nije i na 4000 dostupan najnoviji? Ne računam MFG koji je čista glupost u softveru.

Ima ali moraš sam da uradiš matematiku 😂, računaj koliko % gubiš sa kojom karticom sa svakim lošijim CPU pa uporediš. Pri tome bi za tu vežbu bolje bilo 1080p da imamo...

Slažem se da to može bolje HU je to radio pre par godina ali sa starijom generacijom.
Treba da porede 9070xt sa 5070ti koji su tu po snazi, a ne znam ko daje toliko para za graficku da je upari sa nekim sporijim 6-jezgarnim procesorom.

RTX 5000 serija ima dosta jace AI performanse od 4000 serije, poprilicno brza u DLSS4 upscaling-DLDSR-DLAA i gubi manje base fps kad se ukljuci FG/MFG.

Poslednja izmena:
@rammadis
Evo ja sam upravo u procesu kupovine najverovatnije 5070ti, eventualno 9070xt, koju planiram da uparim sa 5600x.
Grafika mi je odavno za zamenu a 5600x mi uz trenutnih 32Gb Rama završava posao i želeo bih da preskočim trenutnu generaciju i sačekam AM6.
Verujem da nisam baš totalni izuzetak.

navešću ti 3 razloga: noviji DLSS, noviji RT, noviji NVENC i NVDEC
nije sve u sirovim performansama
Nije vise nista samo u sirovim performansam nego pojednici to nikako da svate... Trenutno stanje je da MFG x4 radi lepo, nisamo vidjan na neti testove pljuvacine ni sto se tice prikaza ni sto se tice latencija, ako se tako nastavi te sirove perfomanse ostace bitne samo...
onim iskrivljenima sto igraju esports buljeci 4mm od povrsine ekrana.

MFG radi lepo ako ti je bazni fps barem 80-90, poželjno preko 100... u osnovi super stvar da 5080 malo ispegla fps na 240 Hz 1440p monitoru... svakako bazni fps ne sme da pada nikad ispod 60 0.1% low a i to je pitanje da li je dovoljno... mislim da nije...

MFG radi lepo ako ti je bazni fps barem 80-90, poželjno preko 100... u osnovi super stvar da 5080 malo ispegla fps na 240 Hz 1440p monitoru... svakako bazni fps ne sme da pada nikad ispod 60 0.1% low a i to je pitanje da li je dovoljno... mislim da nije...
Jesi probao ? Pitam jer gledam ove testove CP2077 gde bez pomoci DLSS FG radi sa ~30fps a sa DLSS i FGx4 debelo preko 200fps. Licno sam probao sa 4090 i to radi savrseno, samo to je ipak FGx2, nikako da naletim na neku priliku da se sam uverim kako igre rade sa FGx4

Pa dobro to nije taj slučaj tebi bi DLSS (bez FG) i sve to već doneo 100 fps. Pa onda tih baznih 100 uduplaš na 200 i to je OK. Ali da od 30 praviš 120 e to nema šanse da vredi ičemu...

DLSS upscale mi je OK, uzmeš 4k monitor i namunjiš GPU da ti u toj rez. izvuče 100 fps kako god zna i ume, pa poduplaš, ima smisla... pod uslovom da nema artifakta i da je igra gde to ne utiče na igrivost, čitaj single player.... 3x i 4x su pravljenji za 240 tj. 360-500 Hz monitore, služe da popuniš nekako taj refresh rate kade je bazni fps oko 100.

Ali gde nastaje problem, one igre koje bi trebalo da budu promoteri RTX tehnologije često i na 5090 bacaju extra mali fps i onda umesto da MFG baca 500 fps, on pegla da se sa PT dobije 60-80 (u nvidia demoima mnogo takvih slučaja) i stvar postaje besmislena... em te deru ko jarca za ogromne pare, em ti ubacuju fake frejmove da bi izvukao preko 60... e to je poraz današnje tehnologije... ili barem onoga što nam guraju :rolleyes:. A eno onaj nemački test pokazuje da uopšte nema napretka u PT i RT, dakle mazanje očiju...

Poslednja izmena:
Pa bas bi na 4k trebalo najvise artifekata da se vidi, zbog ostrine i generalnog manjka frejmova cak i sa fg.
No, moze se to izbeci u single playeru gde ne moras toliko naglo da se okreces, kada se artifekti najvise pojavljuju.
Ko moze to da trpi za pare koje je ulozio u tu 4K masinu, svaka cast. Ja i dalje smatram to prevarom veka u gejmingu..

@rammadis
Evo ja sam upravo u procesu kupovine najverovatnije 5070ti, eventualno 9070xt, koju planiram da uparim sa 5600x.
Grafika mi je odavno za zamenu a 5600x mi uz trenutnih 32Gb Rama završava posao i želeo bih da preskočim trenutnu generaciju i sačekam AM6.
Verujem da nisam baš totalni izuzetak.
Kad uzimas tako jake graficke verovatno ces ukljuciti raytracing, svaka dodatna stavka kosta cpu resurse a posebno pathtracing, uglavnom probaj kako radi ali bice pomalo limitiranja.
Radi MFG odlicno i sa baznih 50-60 fps, samo treba uzeti u obzir da FG i svaki dodatni nivo (3x i 4x FG) kosta performanse pa je pravi base fps nizi od onog prikazanog pre ukljucivanja FG, koliko znam nema jos programa koji moze da cita obe stavke odvojeno (base fps i base+AI fps).
Ipak, najbolji indikator su licna iskustva kao @veteran76 koji je opisao svoja, naravno iskustva mogu biti razlicita zavisno od licnih afiniteta.

Poslednja izmena:
Pa dobro to nije taj slučaj tebi bi DLSS (bez FG) i sve to već doneo 100 fps. Pa onda tih baznih 100 uduplaš na 200 i to je OK. Ali da od 30 praviš 120 e to nema šanse da vredi ičemu...
E pa to sa DLSS ok, tako i ja mislim. Nego kad se kaze sirove perfomanse najcesce se misli bez RTX a tu spada i DLSS. Meni je DLSS skroz legitimna prica, cak je i prikaz lepsi sa DLSS nego nativno, mislim sada je lepsi. Stvano su naprvili dobar posao sa DLSS.
Ako naleti neka prlika da isprobam FGx3/4 sa nekoliko igara napisacu kako to izgleda/radi. Za sad znam da nema niti jednog razloga za izbegavanja x2 jer to stvarno radi savrseno. Za MP igre ne znam, niti me zanima :p

E pa to sa DLSS ok, tako i ja mislim. Nego kad se kaze sirove perfomanse najcesce se misli bez RTX a tu spada i DLSS. Meni je DLSS skroz legitimna prica, cak je i prikaz lepsi sa DLSS nego nativno, mislim sada je lepsi. Stvano su naprvili dobar posao sa DLSS.
Ako naleti neka prlika da isprobam FGx3/4 sa nekoliko igara napisacu kako to izgleda/radi. Za sad znam da nema niti jednog razloga za izbegavanja x2 jer to stvarno radi savrseno. Za MP igre ne znam, niti me zanima :p
Nadam se da neces da se naljutis, ali stvarno ne znam kome na ovom svetu sem tebi u "SIROVE" performanse spada DLSS, a sa druge strane ne spada RTX kad za neke igre je potrebno da imas RTX, dok ni za jednu igru nije potrebno da imas DLSS i DLSS utice negativno na latency i sliku, dok RTX suprotno.

Nadam se da neces da se naljutis, ali stvarno ne znam kome na ovom svetu sem tebi u "SIROVE" performanse spada DLSS, a sa druge strane ne spada RTX kad za neke igre je potrebno da imas RTX, dok ni za jednu igru nije potrebno da imas DLSS i DLSS utice negativno na latency i sliku, dok RTX suprotno.
Kako DLSS utice negativno na latenciju?

btw izgleda da je 5070 toliko nepopularna da je sad ima po ceni 5060ti

Mislio sam na DLSS Frame Gen, izvinjavam se sto nisam bio jasan.
Pa nisam mislio na FG nego samo na DLSS i taj taj bazicni broj frejmova na koji se primeni FGx2x3x4. Na to da li se taj minimalni FPS potreban za uspesno koriscenje FG racuna sa ili bez DLSS-a.

Da su je pustili u prodaju po 150$ bila bi apsolutni hit, mirne duše bi mogla da zameni RX 6600 u budget konfiguracijama i verujem da uz malo kompromisa sa detaljima može da tera 1080p barem još neko vreme. Ovako samo jako neinformisan čovek može da pazari za 250$ (već vidim cenu od 38-40000 kod nas :D)... nažalost takvih je većina.

Da su je pustili u prodaju po 150$ bila bi apsolutni hit, mirne duše bi mogla da zameni RX 6600 u budget konfiguracijama i verujem da uz malo kompromisa sa detaljima može da tera 1080p barem još neko vreme. Ovako samo jako neinformisan čovek može da pazari za 250$ (već vidim cenu od 38-40000 kod nas :D)... nažalost takvih je većina.
Ugradice oni to u vecinu skupih prebuilt gaming racunara.

Kada se očekuje da se pojavi RTX 5050 desktop kod domaćih radnji i koja cena ima da bude? A ni RTX 5060 još uvek nije stigla u radnje?

koliko vidim, ima 5060 u ponudi
1000008564.png
5050 je tek predstavljen, a i bile su najave da će grafičke biti dostupne od sledećeg meseca

Logika nasih uvoznika je da naduju cenu max koliko mogu za robu koja ce se masovno prodavati. Samo kod nasih biznismena postoji takva logika :ROFLMAO:

Trenutno je po domacim radnjama, ako je cena prava i ima na stanju, 5070 oko 60000, što je zapravo odlična cena ako uporedimo sa recimo cenama u Nemačkoj i u odnosu na to šta se dobija poredeći sa 5060 doplata tih 18000 i te kako ima smisla iako kartici realno fali tih 4 Gb memorije, ali da se podesiti koji stepenik niže u najzahtevnijim igrama.

Da li vredi za tu klasu GPU dati 500, pa po meni ne... ali eto ko hoće NVidiu sada, to je realno najbolji $/fps kod nas...

Znači da je ipak tačno da ih AMD dobija na tržištu, čim moraju da pričaju o refresh, a većina modela nije ni pola godine skupila na tržištu. Ali to je i taktika, da onaj ko bi kupio AMD sad kaže, pa jeste AMD bolji ali ajd da malo sačekam ovaj Super... kad nemaš konkurentan proizvod, ti izmisliš sledeću generaciju... :ROFLMAO:, umesto ovoga bolje bi bilo da srežu cene...

ne dobija amd nista, znalo se odavno da ce biti super modela zbog 3gb cipova, bio je i leak 5080 super kutije sa 24gb jos pre koji mesec

Po ovoj najavi jedina je razlika 24gb memorije ?

Nazad
Vrh Dno