Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Nema hotspot na Blackwell-u

hahah zezas??
Pa bravo nv - jos jedna stvar koju su odlucili da nam "ne treba".

Par ljudi jednostavno moraju nešto da pišu. Aman kakva reklamacija, sasvim normalne temperature, počinje ljeto ljudi. 5090 je još u januaru na testovima imala preko 70c za GPU, sad je 7-8c više u junu problem?

79c je kod mene imala 5080 juče pri 85% fanspeed što je još i super jer kad sam skinuo side glass panel, imao sam osjećaj da jaje mogu skuvati unutra koliko je toplo bilo.
Mala soba, južna strana, 35c napolju, tek danas sam mislio da počnem klimu da palim pa će situacija biti bolja ali suština priče je da su počele vrućine na koje grafičke karte nisu imune. :)

Dok ne vidim trotlovanje, ne zanima me. Imam garanciju od 4 godine, ako ne bude trotlovanja za vrijeme garantnog roka, neće biti ni posle i koja bi bila poenta onda hotspota sem da nam stvara anksioznost? :)

Ne mora da znači da neće posle garantnog roka. Pritom, ko ima para za 5090, ima para i za custom loop. Meni lično je budalaština držati tu kartu na vazduhu.

77c gpu temp a hotspot i pri toj temperaturi moze da dobaci do 110c. No naravno, posto je nv odlucila da nam to ocitavanje "ne treba", sve je u najboljem redu...
za graficku koja kosta kao jedan solidan povoljan auto.

Kad smo vec kod nv...
Ma ne bre galvni problem je 5060 :ROFLMAO:
Dok ne vidim trotlovanje, ne zanima me. Imam garanciju od 4 godine, ako ne bude trotlovanja za vrijeme garantnog roka, neće biti ni posle i koja bi bila poenta onda hotspota sem da nam stvara anksioznost? :)
Sveje to ok, nego poenat je das 1200~3000e za grafiku i glavna misao u glavi je da imas garanciju i da mozes da ocekujes da ce ti trebati, e pa to tako ne bi trebalo da bude kad se nesto plati 3000e sto bi trebalo da kosta max 1000e to je problem a ne 5060 koja radi kako radi, al radi, pritom bez DLSS i FG ni tako skupa kartica ne moze da vrti CP2077 u 30fps.

Kao da ce voda da drzi pod kontrolom onaj 12v adapter...

Ako su 77 stepeni za reklamaciju, onda...
86c ide I ventovi idu na 90% bruji ko luda...I prekjuce je bilo toplo I bilo je sve top...odnesem pa nek vide...ova grafika radi do 70c...ne mlze skociti 16c moze skociti 2c Ako je toplije...

Blizu je trotle limita jer ispari pasta sa hotspota garant. Bilo bi korisno videti tu deltu, but anksioznost..

86c ide I ventovi idu na 90% bruji ko luda...I prekjuce je bilo toplo I bilo je sve top...odnesem pa nek vide...ova grafika radi do 70c...ne mlze skociti 16c moze skociti 2c Ako je toplije...
Zapravo moze narocito ako radi u zatvorenom kucistu. Vidim na osnovu pisanja od ranije da nemas bas mnog iskustva sa hardverom. Temepratura do pre par dana bila je 20c sada je 35c ti nemas klimu, temperatura u kucistu se brze i lakse akumulira jer venetovi guraj daleko topliji vazduh u kuciste.
Mada meni ovo sve lici na to da je prozuko hladnjak da je nesto puklo oko heatpipe, ipak ne bi iskljuco mogucnost da je nagla promen ambijentalne temperatura uzrok problema koji imas. Spusti PL na 85~90 pa vidi kako se ponasa, ako obori temperaturu problem nije do hladnjaka.

Prilozi

• heatpipes.jpg
    heatpipes.jpg
    260 KB · Pregleda: 46
Zapravo moze narocito ako radi u zatvorenom kucistu. Vidim na osnovu pisanja od ranije da nemas bas mnog iskustva sa hardverom. Temepratura do pre par dana bila je 20c sada je 35c ti nemas klimu, temperatura u kucistu se brze i lakse akumulira jer venetovi guraj daleko topliji vazduh u kuciste.
Mada meni ovo sve lici na to da je prozuko hladnjak da je nesto puklo oko heatpipe, ipak ne bi iskljuco mogucnost da je nagla promen ambijentalne temperatura uzrok problema koji imas. Spusti PL na 85~90 pa vidi kako se ponasa, ako obori temperaturu problem nije do hladnjaka.

stavio sam pl na 85 onda radi na manjem clocku 2660...za gpu i temp je 80c i ventovi na 77%...clock na pl 85 je u nekim igrama za 300mhz manji ali ventovi idu do 80% i dalje na 80c...mislim da ovde nesto nije u redu...

Poslednja izmena:
kako bude sve duze toplije, nocu se ne rashladi stan, samim tim ambijentalna temperatura ide gore, bez klime, zatvoreno kuciste, 500W generise ogromnu temp, zato i divlja, ako ne trotluje… to mu je

imao sam ja Fermi grejalicu, leto, nema klime, otvoreno kuciste i gpu temp 100C pici wot, nema trotlovanja, znojimo se oboje

kako bude sve duze toplije, nocu se ne rashladi stan, samim tim ambijentalna temperatura ide gore, bez klime, zatvoreno kuciste, 500W generise ogromnu temp, zato i divlja, ako ne trotluje… to mu je

imao sam ja Fermi grejalicu, leto, nema klime, otvoreno kuciste i gpu temp 100C pici wot, nema trotlovanja, znojimo se oboje
Sa pl 85 smanji je core clock za 300mhz, a temp nije puno pala 80c...a rpm na 80% lude...a prekjuce isto bilo toplo igrao sam dva sata max temp grafe 68c normalna buka...

Sa pl 85 smanji je core clock za 300mhz, a temp nije puno pala 80c...a rpm na 80% lude...a prekjuce isto bilo toplo igrao sam dva sata max temp grafe 68c normalna buka...
Jel tebi to kuciste zatvoreno ? Ako jesto otvori tu stranicu i stavi na 85pl ako i tada kuva onda na reklamaciju.

Jel tebi to kuciste zatvoreno ? Ako jesto otvori tu stranicu i stavi na 85pl ako i tada kuva onda na reklamaciju.
Da otvorio sam ga...kako god da uradim uvek luduje rpm I temp...mnogo je to jer je radilo bas top...odnecu ja to sutra da pogledaju malo cu biti bez kompa, boze moj bolje nego da je ubijem skroz...od sitnog sve krece...I ovako mi dolazi tv g5 imacu zanimaciju Ako I on ne produva 😅

Poslednja izmena:
Da otvorio sam ga...kako god da uradim uvek luduje rpm I temp...mnogo je to jer je radilo bas top...odnecu ja to sutra da pogledaju malo cu biti bez kompa, boze moj bolje nego da je ubijem skroz...od sitnog sve krece...I ovako mi dolazi tv g5 imacu zanimaciju Ako I on ne produva 😅
Nisi obrati paznju koja je max potrosnja kada je pl 85 ?

Kad ti, Borate, ovako sastavis vise postova u nizu, prosecnog forumasa prosto glava zaboli od vrhunske kombinacije neznanja, nepismenosti i krajnje uzanog vokabulara. To prosto zraci iz posta u post.
Nego, da te pitam: kad se ambijentalna temperatura uveca za 10-15 stepeni, ti tvrdis da temperatura jezgra moze da skoci nekih 2, ma da kazemo i celih 3 stepena max?

Kad ti, Borate, ovako sastavis vise postova u nizu, prosecnog forumasa prosto glava zaboli od vrhunske kombinacije neznanja, nepismenosti i krajnje uzanog vokabulara. To prosto zraci iz posta u post.
Nego, da te pitam: kad se ambijentalna temperatura uveca za 10-15 stepeni, ti tvrdis da temperatura jezgra moze da skoci nekih 2, ma da kazemo i celih 3 stepena max?
Tako je bilo sa 4090...Ako mi u sobi sa 20c skoci na 25c malo se pomeri temp na grafici ne moze da skoci 20c vise uz 85%rpm...tu nesto nije dobro...
Nisi obrati paznju koja je max potrosnja kada je pl 85 ?
Pa tu oko 450w zavisi od igre...

To ti je ambijentalna sa 20 na 25... za 5 stepeni.

Aj samo nosi ovo na reklamaciju, zivota ti. Lakse je tako.

Jeste da nije vezano za ovu generaciju, ali sličan problem i ja imam sa Zotac 4070ti. U poslednjih pola godine grafička urla ako je na preko 90-95 zauzeća. Toliko da gledam da ograničim fps, ali bih rado resio problem na neki drugi način, ako je moguće.

Izvor je sto je i kod starijih serija nisu bili poznato ocitavanje hotspot iako je bios pratio iste (pa se nakon 1-2god pojavila specifikacija i afterburner ga je dodao), jednostavno NV objavljuje specifikacije kartica za oni sto oni misle da korisnici treba da znaju, i nazalost politika im je takva
To sto se njemu GPU temp povecala ako je siguran da je ambientna temp slicna ukazuje da hotspot utice na temperaturu koju vidi kao GPU (jer razlika od 10+ C bas ukazuje na hotspor) naravno ako dati korisnik ne cini neku drugu gresku

@shin-bojan
Ne znam sto svi ne okacite GPU-z senzor pod loadom a ne ovako da nagadjamo za oba slucajeva

Izvor je sto je i kod starijih serija nisu bili poznato ocitavanje hotspot iako je bios pratio iste (pa se nakon 1-2god pojavila specifikacija i afterburner ga je dodao), jednostavno NV objavljuje specifikacije kartica za oni sto oni misle da korisnici treba da znaju, i nazalost politika im je takva
To se slazem, ali tvoja prva poruka je bila da je GPU temp koji se ocitava = hotspot temp (koji je skriven na Blackwell-u), sto si ovom drugom porukom sto sam citirao negirao. Tehnikalija, al eto.

Nazad
Vrh Dno