Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Napravio sam malu analizu sta sta prakticno moze da se ocekuje od 5060ti na osnvu testova koji kazu da je slicna po performansama sa 3080. 5060ti 16gb kosta 450e trosi max kada se overklokuje 240w i tako overklokovana nesto je brza od default FE3080 12gb koja trosi 320w.

Posto imam 3080 malo sam proba da vidim sta se zapravo dobija sa tim slicnim kartama, i ovo ne da nije lose nego je odlicno. Mislim da nikada nije bilo da graficki zahtevne igre mogu da se igraju sa ovako ostrim podesavanjima sa kartamo ovog profila 1060ti/2060ti/3060ti/4060ti i sada 5060ti sa 90~144fps. Preveliki je hejt prema ovoj karti zbog cene, opravdano verovatno, ali ako se uzme u obzir sta sve moze da si igra i sa kakvim podesavanjima mozda ipak i ne treba toliko hejtovati jer se za 450e dobija se skroz upotrebljiva karta bukvalno za sve igre sa odlicnim prikazom a da to ne bude slajdsou u 25fps.

5060ti moze da pokrene FG pa makar i x2 koji radi odlicno to sam imao prilike da isprobam, svakako bice od koristi da se dobije jos koji FPS. Ovo ovako podeseno kod mene radi odlicno, slika odlicna, lag nema a da se to oseti primeti.

CP 2077 max RToff, PToff,DLSS performance, beza FG ili FSRFG
CP 2077 max RToff, PToff,DLSS performance.png

CP 2077 max RTon, PToff, DLSS performance, beza FG ili FSRFG
CP 2077 max RTon, PToff,DLSS performance.png

KCDII Ultra i High, DLSS performance, beza FG ili FSRFG
KCDII Ultra i High DLSS performance.png

S2 ultra, DLSS performance, FSR 3.1FG
S2 01 ultra DLSS performance, FSR 3.1.png

S2 ultra, DLSS performance, FSR 3.1FG
S2 02 ultra DLSS performance, FSR 3.1.png

omašio si temu

Ne znam gde si video da je 4060ti 16GB imala manju cenu.... sad ako gledas cene ovde kod domacih lopina, to ti je greska ;)Kupci treba da se opamete i samo da placaju msrp cene, ako je custom model max 3-4% vise i ni centa vise

Na kp 4060 Ti 16gb je 50e jeftinija od 5060 Ti 16gb. Kod domacih radnji je razlika manja, ali je opet jeftinija, nigde logike da je 50e skuplja od 5060 Ti.

Ne mislim da je ijedna od te 2 kartice(kao ni 7800xt) dobra kupovina, mozda je 5060 Ti za nijansu manje losa od svog starijeg brata, ali svakako ne dovoljno da se slavi.

Of the 11 affected games, two titles have "minor" issues. Horizon Forbidden West is already experiencing a 19 percent drop in FPS. But it's not a constant crash.

The remaining nine games are severely affected by the switch from 16 GB to 8 GB, or they no longer run at all. Three games experience severe performance issues with the 8 GB card, but they are not yet unplayable. MechWarrior 5 Clans simply has significantly lower frame rates on the GeForce RTX 5060 Ti 8 GB, but frame pacing is still flawless.

Final Fantasy XVI and The Last of Us Part II are cases where the FPS is 10 to 20 percent lower than with the 16 GB card, but the actual problems are only noticeable in frame time charts and not in the bar charts. There, you can see that the frame pacing occasionally gets messed up, and the game stutters noticeably for a short time. In both cases, the stutters are too few to significantly impact the 1% percentile, but they are nonetheless severe. It's barely playable and extremely annoying.

50eur doplata je razumno i tu ko kupuje nema sta da se misli i da skrtari, a sto se tice testa napomenuto je da su podesavanja za 16GB karte primenjene na 8GB karti... doticne igre sve bi radile odlicno i 8GB ali bi se prilagodile, smanjile bi texture i podesavanja na default profilu za istu..... naravno test je uradjen da bi pokazao kako se 8GB karta moze preopteretiti i da neke igre traze 16GB rama na odredjenim podesavanjima i da pokazu razliku od odnosu 8 na 16G kad se taj scenario desi

pa razlika je 50$ ili 50eur, mislim na eu, usa ostatak sveta, kartica ima po msrp cenama na lageru
ne znam zasto bi davali po tim cenama ako nemaju jacu konkurenciju, svako moze kupiti budjavu intel grafiku (imao sam je za AI i za to je trosila struje ko lokomotova) da ne pricam da sam je novu morao spustiti 35% i jedva nasao kupca kojem slucajno treba za linux

realno greska je 5060ti sa 8GB to im nije potrebno kad ce uskoro imat 5060 8GB

50eur doplata je razumno i tu ko kupuje nema sta da se misli i da skrtari, a sto se tice testa napomenuto je da su podesavanja za 16GB karte primenjene na 8GB karti... doticne igre sve bi radile odlicno i 8GB ali bi se prilagodile, smanjile bi texture i podesavanja na default profilu za istu..... naravno test je uradjen da bi pokazao kako se 8GB karta moze preopteretiti i da neke igre traze 16GB rama na odredjenim podesavanjima i da pokazu razliku od odnosu 8 na 16G kad se taj scenario desi
Of course, the argument will again be that you can turn down the texture quality. Yes, of course that's possible, but there are limits here too. In Indiana Jones and the Great Circle, for example, the RTX 5060 Ti with 8 GB only runs properly at the lowest texture setting – and that doesn't look good anymore. And in other games, too, it's usually not enough to reduce the texture switch by one level. It usually has to be several levels, which is quickly apparent on the screen. But for 400 euros, that's simply a no-go.

In addition, both AMD and Nvidia are halving the PCIe interface, especially on their cheaper graphics cards. This is also the case with the GeForce RTX 5060 Ti, which offers only 8 lanes instead of the full 16. With sufficient VRAM, this isn't a problem, but if there's a shortage of memory, all communication with the RAM goes over the PCIe bus. With bandwidth already halved due to the 8 missing lanes, and even halved again due to PCIe 4.0, things can get really bad on older systems.

Slažem se, čim 8Gb verzija bude 150 eura, rado ću doplatiti još 50 da uzmem 16 Gb... :D, za ove pare mene videti neće, kao što me nisu videli od GeForce 4 4600....

Graficke karte zavise od cene novog rama, proizvodnog procesa, tsmc 4nm jeste mator proces, gddr7 je skupa koliko je gddr6 jeftinija mi to ne znamo, po svemu sudeci 16GB gddr7 NV kosta manje od 100$ to se moze izvuci i razlike u ceni a koliko manje je pitanje
Kapaciteti tsmc isto nisu poznati, zato i ne vidis jaku AMD kartu u ovom segmentu, svakako da ce svako ici na AI koji je buducnost ;) nerealno je ocekivat da iko ko moze da ponudi karte za AI targetuje gamere sad sa niskim cenama
Realno meni bi samo zbog AI trebale sto slabije karte sa 16G+ ali samo NV jer je cuda daleko ispred svega ostalog po lakoci programiranja...

Graficke karte zavise od cene novog rama, proizvodnog procesa, tsmc 4nm jeste mator proces, gddr7 je skupa koliko je gddr6 jeftinija mi to ne znamo, po svemu sudeci 16GB gddr7 NV kosta manje od 100$ to se moze izvuci i razlike u ceni a koliko manje je pitanje
Kapaciteti tsmc isto nisu poznati, zato i ne vidis jaku AMD kartu u ovom segmentu, svakako da ce svako ici na AI koji je buducnost ;) nerealno je ocekivat da iko ko moze da ponudi karte za AI targetuje gamere sad sa niskim cenama
Realno meni bi samo zbog AI trebale sto slabije karte sa 16G+ ali samo NV jer je cuda daleko ispred svega ostalog po lakoci programiranja...
Koliko ti mlatis po ovom forumu, to je smesno.
16GB GDDR6 u septembru 2024.godine bilo 36$, e sad da li je Samsung ili Hynix, to vec ne znam, ali nijedna nije presla 40$ za 16GB.
Sto se tice GDDR7, ne znam koliko kosta, ali nije vise od 20% skuplja, tako da memorija ne prelazi 50$.

Ja sam rekao da je manje od 100$ znaci moze biti i 50 i 80$ za gddr7 a ne za gddr6 koju ti uzimas kao reper (cenu iz sep 2024 je smesno i porediti je sa gddr7 koja je tek izasla i ggdr6 koja je tu veci niz godina) a za tvoje izrazavanje da mlatim po forumi samo pokazuje tvoj nivo kulture...

Zanimljivo ako gledamo u apsolutinim iznosima mi smo za skore iste pare koliko danas košta 5060ti 8 imali još pre 10 godina isto memorije, istina inflacija kaže da je to bilo više današnjih para... ali opet...
2007 - 8800GT 512MB - $350
2015 - R9 390X 8GB - $430 (in 8 years from 512MB to 8GB)
2017 - gtx1070 8GB - $380
2019 - 2060 S. 8GB - $400
2021 - 3060ti 8GB - $400
2023 - 4060ti 8GB - $400 (8 years later still 8GB for ~$400)
Anyway evo jos nezvaničnih info o Super verzijama... a posebno preporučujem drugu polovinu videa o generalnoj stabilnosti AMD vs NVidia...

Taj isti lik je tvrdio da ima info da ce 5090 trositi 450W i biti minimum 60% brzi od 4090

***a new reality, 400 im je dno :)

niko nas ne tera da kupujemo, neka trunu u magacinima, pa ce propasti (not)

opet ce biti medju top10 kartica na steamu :)
Bice zbog buildova koje ljudi kupuju po radnjama i marketima a ne znaju nista ili vrlo malo o racunarima.
Rekao sam u nekoj temi da mi je zenin brat jesena slao slike dve prilicno razlicite konfiguracije iz neke radnje u Nemackoj...zajednicko im bilo da su obe unutra imale 4060 8gb.

Screenshot_20250313_144617_Reddit.jpg

Screenshot_20250508_131803_Reddit.jpg

Nazad
Vrh Dno