Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

A šta će ovome tri ventilatora? Mislim super je tehnička izvedva, mini kartica, niska potrošnja, sve je zapravo okej sa tehničke strane. Još da nije bezgranične alavosti kožnjaka, ovo bi zapravo bio super proizvod.

pa da naplate vise :)

Gledajući 5060 Ti na testovima, moglo je i bolje. Nit smrdi, nit miriše. Uobičajeni skok u odnosu na prethodnika, ali to ne znači mnogo kad je prethodnik 4060 bio totalno smeće koje nikad nije trebalo da postoji.

Riva TNT Vanta je bila ozbiljnija karta od ovoga... pa njih ovo realno kosta max 70$ u proizvodnji...
8gb je ok za ljude koji igraju competetive naslove cs2, dota 2, lol, warzone, rocket league itd, a takvih je 90% na steamu.

Minimum 3 ventilatora da ohlade ovu azdaju!
Pa za te naslove RDNA2 kartice su savršene, od 6600 za 1080p i 6700 za 1440p imas i vise nego dovoljno snage...

Poslednja izmena:
Viđao sam lan kartice sa više elektronike od ovih kartica.
Ali će se makar radovati momci sa itx buildovima.

Riva TNT Vanta je bila ozbiljnija karta od ovoga... pa njih ovo realno kosta max 70$ u proizvodnji...
Tu najvise kosta ono sto se ne vidi razvoj prozvoda, i pre svega monopol!
Ta plastika materijal sve to max 5e.

Da jednom za svagda stanemo sa 8GB fudom ako imas za 50$ vise 16GB verziju iste, znaci imas izbor ko zeli 8GB a puno njih ce zelet da ustedi 50$ i imaju puno pravo da urade isto (ma sta neki od vas mislili o karticama sa 8GB ili neki youtuberi za koje iskreno vise nemam nimalo postovanja oko njihvih stavova), svaka rasprava oko 8GB je smesna.... takodje mislim da ce se vecina sloziti da je +50$ za 8GB gddr7 postena cena
Sto se tice zasto nema 12GB kartica za 128bit kazu da je ponuda 3GB cipova slaba/skupa tako da se to ne moze preneti na NV ili AMD vec na proizvodjace gddr memorije

Ove sto pisu da kartica sa 16GB treba da bude 79$ necu da ni komentarisem, ne znam u kom svetu zivite

Vec je receno otvorite topic poseban i slobodno, ja se ne slazem sa vama u 90% ljudi kupuju koliko im se para daje i neki cak znaju tacno koje ce ige igret i sta one zahtevaju, eto moj sinovac ima kartu od 2GB (1050ti) igra ugalvnom steam igre i mislim da je do sad samo jednu igru pokrenuo da je bas lose izgledaala zbog toga, naravno za koji dan mu je zamenjujem za 8GB model 3060ti i to ce mu verujem biti dovoljno za naredne 4-6 godine
A vi slobodno mozete imat svoje misljenje

kartica ce biti na stanju, ipon dobio 20kom palita za 16h samo se 1kom prodao, kod nas ima palit za 64000 mislim da ce ih za 2-3 dana biti da se biraju modeli i po MSRP cenama
Nemacka ima asus dual za 513e, ne znam posto je dolar oslabio ali ocekujem cenu sa VAT ispod 500e

Ja sam sa kupovinom 5070ti pozurio kupio "jeftino" i sad ih ima za MSRP cenam i kod nas za nekih 150e nize

pun je KP skalpera preprodavaca koji su pukli i koji jos zive u iluziji sto je odlicno ;) barem za 5070-5080 modele

Krenuo da probam Indiana Jones, dobio smrzavanje još u početnom meniju. Vidim nije računar frizovao ali IJ u meniju ni da mrdne. Prođe mi kroz glavu da nije do SUPREME setting-a kojeg sam regularno koristio kod 7900XTX, tj. čitao sam negdje da zahtijeva preko 16GB VRAMA, otvorim Afterburner kad ono prc... :) 16GB VRAMA može biti problem možda i prije nego što smo mislili, mada su bile glasine da će da se radi na usavršavanju kompresije tekstura, da u budućnosti igre neće toliko biti gladne VRAM-a, mada baš nešto čisto sumnjam...

Pogledajte prilog 488200
Večeras ponovo probao Indianu, samo u jednom momentu je zauzeće poletjelo na 16xxx MB i odmah se stabilizovalo, tj. zakucalo na 15100 MB. Igra leti konstantno na preko 130fps sa uključenim DLSS-om (DLAA) i između 85-115 raster. Zauzeće memorije se ne mijenja, igrao pola sata, nikakav stutter, drop, ništa, supreme postavke, sve nasvirano na max. Ugasim igru, upalim opet, sad zauzeće VRAMA još i manje, zakucano na 14220, opet igrao nekih pola sata.

Šta se desilo, pametnije alociranje vrama-a, AI umiješao prste ? Svakako vrlo zanimljivo, izgleda nije baš sve tako crno/bijelo vezano za vram...

Prilozi

• 1744845125203.png
    1744845125203.png
    56.5 KB · Pregleda: 38
Tokom juna, jula prosle godine 4090 1650e, nova u mindfactoru... Svake godine tokom leta (sem kada je maining bio akutuelan) hardver moze da se kupi po dobrim cenama cak i ispod preporucene cene... Bez zurbe, strpljen spasen :)

Izgleda EU neki ce ispostovat MSRP 449e su cene za te modele u de sa 20% VAT, i dalje ima duplih lagera sa vecim cenama, ali ako nista drugo FUD protiv NV bar ce nesto pametno i postici jer verujem da niko nece placat iznad te cene i time ce ih naterat ko god da ih dize odustane, dolar je inace potonuo u odnosu na eur

takodje jaci modeli mi trenutno imaju 0 smisla 2-3 coolera je sasvim dovoljno za ovu grafiku i ni u ludilu ne bi platio za TUF, gaming-x ili koji vec model sa premium cenom, asus prime na primer ubija koliko je cooler efikasan da se ostali trebaju zapitati za sta traze dodatne pare....

5060Ti 16gb model su vecinom oko 450€ vani.. palit, zotac, asus dual, ventus 2x, gainward.. i najzanimljivi i najbolji model za tu cijenu je Asus Prime koja u 5000 seriji ima vrhunsko hladjenje i buku, ovi "premium" modeli idu od 500-530€ (ali su u rangu ili losiji od asus prime).

tacno tako... premium je samo cena sad ne kupovat ni cent iznad msrp

Veoma obecavajuce da Nemacka ima oba 5060 Ti-ce na MSRP-u, dan kasnije, mada videcemo sad kad se otvore prodavnice dokle ce ostati 5060 ti 8GB za 399 eur i 5060 ti 16GB za 449 eur

Zahvali narandžastom. Zbog carinskog rata mi u Evropi smo dobili kartice i to po dobrim cenama kad ih u Americi praktično nema. Ako 🍊 nastavi da upropaštava dolar, EU će profitirati jer ima drugu najpoštovaniju svetsku valutu. Sad, to će biti problem za EU industriju, ali kad su u pitanju grafičke karte i takve stvari koje mi ionako ne proizvodimo, totalni blagoslov za nas potrošače.

... jedva nekih 30 fps u 1080p... eto koliko su ti fancy feature upotrebljivi na kartici od 550e... i koja je sad razlika izmedju neke RX6600 i 5060ti, jedna kosta ~2.5x vise od druge, a ni jedna ne može da potera ovakve naslove na 60 fps... zato je po meni besmisleno pricati da li ova karta vredi 50$ vise za model od 16 vs 8 Gb, realno je da su oba preskupa i ovo je kartica koja je trebalo da kosta max 350e u domacim uslovima, i cak i tada je precenjena... pričamo o karti koja moderne naslove tera na 30 fps u 1080p... to ne može da vredi vise od 250-300e...

... jedva nekih 30 fps u 1080p... eto koliko su ti fancy feature upotrebljivi na kartici od 550e... i koja je sad razlika izmedju neke RX6600 i 5060ti, jedna kosta ~2.5x vise od druge, a ni jedna ne može da potera ovakve naslove na 60 fps... zato je po meni besmisleno pricati da li ova karta vredi 50$ vise za model od 16 vs 8 Gb, realno je da su oba preskupa i ovo je kartica koja je trebalo da kosta max 350e u domacim uslovima, i cak i tada je precenjena... pričamo o karti koja moderne naslove tera na 30 fps u 1080p... to ne može da vredi vise od 250-300e...

Koji je to naslov jedva 30fps u 1080p? pretpostavljam cyberpunk uz path tracing, znas koliko je zahtevan taj setting? pa ta tvoja rx6600 ne moze ni da pokrene to, dok 5060ti uz dlss4 na quality i ray reconstruction daje preko 50fps (60fps sa overclock), ali izgleda bitno da se odrzava echo chamber, takvih komentara ima na izobilju na youtube da farmuju lajkove...
Evo i pathtracing benchmark https://www.pcgameshardware.de/Gefo...eview-Preis-kaufen-Benchmark-Specs-1470373/5/
Naravno svi bi zeleli nize cene ali realnost je takva kakva je, kao uvek ponuda-potraznja je odredila cenu.

Prilozi

• 123456.PNG
    123456.PNG
    1.3 MB · Pregleda: 37
samo 8gb? pametnom dosta!
Strašno. Ajde za više rezolucije, ali u nekim igrama je i u 1080p značajna razlika. Zato se i ne prodaju. Vidim i crvena konkurencija sprema istu taktiku. Dok intel prodaje 10GB (160bit) i 12GB (192bit) za 250 i 300€. Znam da je sve poskupelo i da razvoj košta, ali sad ga preteraše. Mislim da bi najsrećniji bili da nam za 400€ pošalju nalepnice sa novim oznakama da ih prelepimo preko postojećih karti.

Ja sam očekivao da za ovaj novac može da se kupi karta sa kojom možeš da igraš u 1440p, naravno sa nižim kvalitetom. Indiana Jones, 1440p medium, razlika između ove dve karte je 50 FPS vs 90 FPS. Ovako na prvi pogled mi se čini da u 1440p ima performanse kao i 100€ jefitnija B580, nadam se da će biti nekog uporednog testa.

Koji je to naslov jedva 30fps u 1080p? pretpostavljam cyberpunk uz path tracing, znas koliko je zahtevan taj setting? pa ta tvoja rx6600 ne moze ni da pokrene to, dok 5060ti uz dlss4 na quality i ray reconstruction daje preko 50fps (60fps sa overclock), ali izgleda bitno da se odrzava echo chamber, takvih komentara ima na izobilju na youtube da farmuju lajkove...
Evo i pathtracing benchmark https://www.pcgameshardware.de/Gefo...eview-Preis-kaufen-Benchmark-Specs-1470373/5/
Naravno svi bi zeleli nize cene ali realnost je takva kakva je, kao uvek ponuda-potraznja je odredila cenu.
Nema tu nikakve potražnje, 9070 i XT verzija su premašile kompletnu 5000 seriju 10:1 do sada. Oni to i ne žele da prodaju pošto imaju ograničen broj slotova u TSMC i pre će da prave AI verzije čipova koje umesto ovo za igrače. Nikakav odnos ponude i tražnje nije ništa odredio, imaš monopolistu koji drži nekih 90-92% tržišta i može da klepa po ušima kako god im se prohte.

Evo da ne bude ja sam rekao, mada pričamo isto, Stiv HU je upravo u videu gore rekao da je realna vrednost 5060ti 8 Gb 150$ i tu se slažemo. Da košta toliko odmah bih zamenio moju RX 6600, koja naravno ne može da tera PathTracing, a ne može ni 5060ti, ali bi dobio kojih ~100 fps više u CS2 što jedino i igram... i za šta je tih 8 Gb i dalje OK.

Evo koliko su cene otišle gore:

1745245474532.png
I koliko malo dobijamo za te ogromne cene:
1745245508151.png
I broj CUDA jezgara:
1745245675048.png

5070ti bice to super kupovina kada bude 700~800e, ove 5060 sve preko 300e bacanje para... A to da ih ne proizvode i kao ne mare za prodaju, to ne pije vodu, eno ih na lagerima u EU svi modeli a cene bukvalno svaki dan po malo idu na dole, cak je i 5090 juce mogla da se kupi za 2650e. Tak da bez zurbe, stize taj talas i kod nas, jos kada bi se brze praznili lageri brze bi stizale jeftinije iz uvoza.

Nema tu nikakve potražnje, 9070 i XT verzija su premašile kompletnu 5000 seriju 10:1 do sada. Oni to i ne žele da prodaju pošto imaju ograničen broj slotova u TSMC i pre će da prave AI verzije čipova koje umesto ovo za igrače. Nikakav odnos ponude i tražnje nije ništa odredio, imaš monopolistu koji drži nekih 90-92% tržišta i može da klepa po ušima kako god im se prohte.

Evo da ne bude ja sam rekao, mada pričamo isto, Stiv HU je upravo u videu gore rekao da je realna vrednost 5060ti 8 Gb 150$ i tu se slažemo. Da košta toliko odmah bih zamenio moju RX 6600, koja naravno ne može da tera PathTracing, a ne može ni 5060ti, ali bi dobio kojih ~100 fps više u CS2 što jedino i igram... i za šta je tih 8 Gb i dalje OK.

Evo koliko su cene otišle gore:

Pogledajte prilog 489066
I koliko malo dobijamo za te ogromne cene:
Pogledajte prilog 489067
I broj CUDA jezgara:
Pogledajte prilog 489068
5060ti 16gb sa upscaled 720p (dlss4) moze da tera sve naslove uz pathtracing, 8gb verzija ne moze, sto bi uopste razmatrao 8gb verziju koja je samo za esport naslove.
Sta se cena i 10:1 prodaje AMD karti tice, deo toga je i do dostupnosti Nvidia karti, sto AMD ne snizi dodatno cene pa da svi kupuju AMD graficke i teraju Nvidia da spusti cene? naravno nece, rx 9070 koristi cip velicine otprilike Navi 22 (6700xt) i gddr6 memoriju koja je dosta povoljnija od gddr7, pa ti vidi da li je ovo monopol ili upravo duopol, jedino Intel nudi (u trenutnom stanju) povoljnu B580 da bi stekli veci trzisni udeo.
Mene fenbojizam ne zanima, kupujem kartu koju smatram da je najbolja kupovina za iznos koji sam spreman da platim, bez obzira dali je to Nvidia, AMD ili Intel.

Poslednja izmena:
držimo se teme. tema nije poređenje sa druga dva proizvođača GPU-ova. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno