Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

ili neko ko na zalost nema para za vise...
Da me pogrešno ne razumete, mislio sam na nov GPU sa 8GB po trenutnim suludim cenama. Stvarno ne bih želeo da sam u koži nekoga ko sada mora da kupi GPU, mi koji imamo nešto relativno solidno možemo polako da grickamo višegodišnji backlog i da čekamo bolja vremena. Polovne nVidia 3060/3080 i AMD 6700/6800 već postaju rizična kupovina jer su uglavnom sve majnovale više ili manje a novijih serija i nema po oglasima polovno.

Ove karte od 8GB VRAM su retka situacija gde bih ipak preporučio ljudima da kupe konzolu umesto toga, toliko je loš proizvod u pitanju. Čak i 12GB će vrlo ubrzo postati vrlo tesno, a ove 16GB karte što reklamiraju za neki 4K, smešno je zaista. Ova 3080 ima još dovoljno snage pa i za Indijanu Džonsa da istera snaga GPU sve što treba, ali nema VRAM. Kartica snage 5080 sa 16GB VRAM je tragedija, zapravo ne, to je poslovni potez jer eto nama za 6 meseci 5080Ti sa 24GB VRAM. Kao što Rockstar prodaje igrice, tako ovi prodaju kartice, više nije dovoljno jednu u generaciji da kupiš nego mora i sa obične na Ti da prelaziš.

I onda pogledas Steam HW charts i vidis da debela vecina igra na 8gb...
Ja ne znam kako ti ljudi uopste mogu da zive sa tim, kako prezivljavaju.... Nije mi jasno...

Zato sto su vecina na steam HW survey Kinezi iz PC kafe's i igraci koji igraju Genshin, Rocket League, CS2 i Dota

Da da, sve su kinezi iz PC kafes... :D

I onda pogledas Steam HW charts i vidis da debela vecina igra na 8gb...
Ja ne znam kako ti ljudi uopste mogu da zive sa tim, kako prezivljavaju.... Nije mi jasno...
Igraju ljudi i na manje. Većina igara koje su u top 10, može sa 4 i 6gb da radi

To sto mi hoćemo SP na max u 2K ili 4K to je naš ćef, mada su mahom ovde dosta stariji koji više nemaju reflekse za esports :D

Prilozi

• IMG_1829.png
    IMG_1829.png
    327 KB · Pregleda: 54
To sto mi hoćemo SP na max u 2K ili 4K to je naš ćef, mada su mahom ovde dosta stariji koji više nemaju reflekse za esports :D
Naravno da hoću sve na max na računaru od 3000e+, beskompromisno. E sad, ako neko hoće 4K i zagarantovan 3 cifre FPS onda nek ide na 5090, to je već razumljivo, ali da ja moram sa teksturama da kalkulišem jer mi fali vrama a grafika je savršeno sposobna da iznese igru u 4K@90fps recimo, e to je već bezobrazluk.

5080 Super ide garantovano sa 20/24GB vrama, već viđeno sada...

Upravo se to i od nvidie i ceka, ova serija je nazalost fail. Trebao si da se strpis malo jos Bitrate.

Šta da se strpi, prodace je za 100e u odnosu na market cenu i doplatiti 200 i eto mu super modela :D

Ja mogu sad da je prodam 200e više nego što sam je uzeo, za pola godine računam da je mogu prodati bar koliko sam je i uzeo, neka je, ne jede leba... :D

Da me pogrešno ne razumete, mislio sam na nov GPU sa 8GB po trenutnim suludim cenama. Stvarno ne bih želeo da sam u koži nekoga ko sada mora da kupi GPU, mi koji imamo nešto relativno solidno možemo polako da grickamo višegodišnji backlog i da čekamo bolja vremena. Polovne nVidia 3060/3080 i AMD 6700/6800 već postaju rizična kupovina jer su uglavnom sve majnovale više ili manje a novijih serija i nema po oglasima polovno.

Te 8GB kartice će ići u Krkatron gejmer, Krkatron djak, Krtkatron student konfe na penzos čekove....
novo, garancija, 24 čeka/ meseci...i ćuti i trpi! zaradi sinko za bolje! ili ćero....
Ali mene nešto drugo brine, ovi komentari tipa "mi smo kupali u snegu" fazon, kao može to i sa 4GB...
može, al ja sam imao karticu sa 4GB pojma nemam kada, GTX 760 4GB, 2013/14?
i sada posle 11-12 godina na IT forumu neko kaže da "može to i sa 4GB"?!
može i na atari konzoli, sve može...
poštenije bi bilo, ako je VRAM toliko skup, A NIJE, to je čista LAŽ
da su pravili početničke karte od zaista 4GB za 100-150EUR
i onda prazno sve do 350-500eur kartica sa 12-16GB+
a da, taj GTX 760 4GB je bio kao sada 5070, i tih 4GB je bilo svemirsko čudo iskreno...
kao sada kad bi neko na 5070 roknuo 24GB....

Ove karte od 8GB VRAM su retka situacija gde bih ipak preporučio ljudima da kupe konzolu umesto toga, toliko je loš proizvod u pitanju. Čak i 12GB će vrlo ubrzo postati vrlo tesno, a ove 16GB karte što reklamiraju za neki 4K, smešno je zaista. Ova 3080 ima još dovoljno snage pa i za Indijanu Džonsa da istera snaga GPU sve što treba, ali nema VRAM. Kartica snage 5080 sa 16GB VRAM je tragedija, zapravo ne, to je poslovni potez jer eto nama za 6 meseci 5080Ti sa 24GB VRAM. Kao što Rockstar prodaje igrice, tako ovi prodaju kartice, više nije dovoljno jednu u generaciji da kupiš nego mora i sa obične na Ti da prelaziš.
Dokle god je 1080p rezolucija smanjis graficka podesavanja na low-medium i moze itekako na 8GB sve najnovije igre xD

A sad ce da stignu i AI Neural teksture sa boljom kompresijom i Nvidia produzuje zivot 8GB xD

Ja licno jedva cekam da uzmem 8GB Nvidia kartu, imam veoma pozitivno iskustvo za 8GB AMD kartom. Prelazim samo zbog DLSS-a

Nisam do sad naisao na igru koja je neigriva sa ukljucenim AI upscaling-om, samo eto koci me AMD sto nedovoljno igara podrzava AI Upscaling, a Nvidia mi taman donosi i gomilu Neural Rendering poboljsanja uz Neural AI kompresiju tekstura:

Ne zna se sta je bolje, Neural AI Shaders, Neural AI Materials, Neural AI, AI Mega Geometry, AI Texture filtering, Reflex 2, FrameWarp, RTX AI Memory utility

Poslednja izmena:
Da da, sve su kinezi iz PC kafes... :D
Salu na stranu, mislim da se pre pola godine drasticno povecao broj korisnika RTX 4060/Ti na Steam HW survey, sto su neki objasnili cinjenicom da je tad Kinezima bilo omoguceno koriscenje/ucestvovanje Steam HW survey, doduse nisam dalje istrazio tu tvrdnju.

Šta da se strpi, prodace je za 100e u odnosu na market cenu i doplatiti 200 i eto mu super modela :D
realno gledano doplatice minimum 500-600e jer ce nvidia da nasvira cenu, nece to biti ista situacija kao 4080 i super model gde nije bilo promena, 5080 super ce biti za klasu jaci gpu da popuni segment izmedju 5080 i 5090

poštenije bi bilo, ako je VRAM toliko skup, A NIJE, to je čista LAŽ
Evo Intel maksimalno ispostovao gamere, sve su uradili sta su techtuberi i gameri trazili:

10GB jeftina i 12GB skuplja karta, 5nm stari proces proizvodnje za manje cene, vredno razvijaju njihov AI Upscaler, sve pun pogodak, Gamer-i srecni, kupuju ih ko plevu, lete sa rafova, Intel presrecan, prodaja ide bolje nego sto su ocekivali

Pun pogodak za vecinu

i da znas kad cu da im kupim B570, ili B580, na sveti nikad xD

1. XESS AI Upscaler podrzava jos manje igara od AMD-a
2. Trose previse struje za sta nude, hocu skuplje i hocu najnoviji proces proizvodnje (Cak su me i Nvidia i AMD razocarali sto ne koriste TSMC 3nm proces)
3. CPU overhead za stare procesore
4. Stare igre jos uvek kaskaju

Nvidia vec 20 godina ima najmanji overhead za stare procesore i najbolje optimizacije za stare igre, Jensen nedostizan! Jedva cekam da nastavim Omikron Nomad Soul na 5060 8GB ili 4060 8GB karti (ceka me save xD)

Poslednja izmena:
vratimo se na temu. diskusija u vezi 8GB RAM-a realno zaslužuje posebnu temu.
hvala na razumevanju

GIGABYTE GeForce RTX 5060 Ti 16G​

71 000din
zinuo opet guz nekima, ne znam koji je smisao da dignu cenu toliko, ime radnje na G...

Da se vratimo temi i RTX 5000 seriji

Dobro je što su ove karte još više upropastili nego 70 i 80 seriju iako je to delovalo nemoguće, sad je AMD na potezu da i u ovom segmentu vrati market share. Ovo će kupovati samo oni koji računar kupuju (namreno kažem računar, DYI je već nešto drugo) isto kao što kupuju kesicu čipsa ili prašak za veš. Svi iole informisani, a takvih je sve više će bežati od ovoga i to je sjajna vest.

Drago mi je da su digli nogu sa gasa (istina rade to već 5 godina ali su išli još neko vrem na leru) i dali i drugima šansu da malo prodaju svoje proizvode, da se ne lažemo njih ovo tržište ni malo ne zanima i čudi me da su uopšte izbacili i ovakve jadne karte... Ovaj 5060ti mu dođe neki 5050 realni, dok će 5060 biti 5030... realna cena za ove karte je bila 250$ za Ti 16, 200 za 8 Gb, i 150$ za sakati 5030, tj. 5060 kako ka oni u šali zovu...

Poslednja izmena:
Zasto ste tako negativni prema ovako vrhunskom proizovodu :LOL: Da kosta max 300e bila bi dobra kupovina da ne mora da se kupuju polovne 3080 jer tu je negde sa brzinom oko 12% sporija, ima vise rama, i manja je potrosnja skoro za duplo. Zanimljivo da se overklokom 5060ti gotovo nista ne dobija.

gigabyte :D

Nije pisalo, ali gledajuci PNY ima tu konektor
1744820160890.png
1744820281445.png

Vrh Dno