Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ajde više i taj NDA da prodje, da se prekine s nagadjanjima 😁

Nagledasmo se kutija i ventilatora kao nikad do sad... inače, ovaj 2-slot hladnjak za kartu sa 20% većim TDP znači da je ona mrcina na 4090 potpuni krš ili šta? :D

Nagledasmo se kutija i ventilatora kao nikad do sad... inače, ovaj 2-slot hladnjak za kartu sa 20% većim TDP znači da je ona mrcina na 4090 potpuni krš ili šta? :D
Kažu da je prvobitni plan bio da 4090 proizvodi Samsung i da je taj FE 4090 projektovan prema termalnim zahtevima te proizvodnje, gde se očekivalo oko 600-650w TDP, inače Samsung je radio i 3000 seriju, e onda kad su shvatili da Samsung to ne može da uradi naručili su TSMC da oni isporuče i ovi su uspeli da dobace na oko 450w to što su hteli + imali su u planu i 4090ti, ali pošto je XTX prošao kako jeste odustali su od iste...

Nebitno je ko je trebalo da radi čip, potrošnja je potrošnja, bio dobar proces ili loš, 600W je 600W, ispada da im je sada 2-slot hladnjak efikasan kao prethodni skoro 4-slot za istu ciljanu potrošnju... nešto mi tu ne pije vodu, ali OK, videćemo u praksi uskoro.

Kapiram i da se hlađenje ne projektuje od karte do karte već da pokrije neki opseg potrošnje pa tako imamo najavljene 36cm karte iz suprotnog tabora iako troše podosta manje, ko sad da projektuje novi, manji hladnjak kad i mrcina završava posao. Samo ispada da mrcina na 4090 i nije bila neko inženjersko čudo kad sada istu potrošnju obuzdavaju duplo manjim hladnjakom.

pa sumnjam da zele da trose milijarde na tuzbe ljudi kojima su izgorele kuce i stanovi. nesto su uradili da funkcionise. videcemo uskoro

Nebitno je ko je trebalo da radi čip, potrošnja je potrošnja, bio dobar proces ili loš, 600W je 600W, ispada da im je sada 2-slot hladnjak efikasan kao prethodni skoro 4-slot za istu ciljanu potrošnju... nešto mi tu ne pije vodu, ali OK, videćemo u praksi uskoro.

Kapiram i da se hlađenje ne projektuje od karte do karte već da pokrije neki opseg potrošnje pa tako imamo najavljene 36cm karte iz suprotnog tabora iako troše podosta manje, ko sad da projektuje novi, manji hladnjak kad i mrcina završava posao. Samo ispada da mrcina na 4090 i nije bila neko inženjersko čudo kad sada istu potrošnju obuzdavaju duplo manjim hladnjakom.
Nije baš tako, da je tako ne bi svi trčali u Tsmc koji je najskuplji. A nisam ni ja ovo smislio, ovo je od insajdera info...

OK, ne sporim da postoje razlike u procesu i gustini pakovanja tranzistora između TSMC i Samsunga što posledično može da napravi izvesnu razliku u potrebama da hladnjak odvede toplotu direktno sa jezgra (ok, dodali su tu tečni metal ili šta već da unaprede taj deo), ali sa druge strane, dobar deo toplote generišu i memorija i vrm i to sve zajedno izađe na ~600W.
Šta su to toliko unapredili u hlađenju da je sad duplo tanji hladnjak dovoljan... videćemo. :)

U 15:00 po našem vremenu bi trebalo da izađu recenzije za FE verziju 5090.

Još jedan izvor (britanski overclockers) potvrđuje slabe zalihe 5000 serije, tj. sada već uobičajeni "paper launch":
Hi there

So in just over a weeks time you will be able to order a 50 series GPU.
I can tell you now:
5090 - Mega tight (single digits at present, maybe double for launch)
5080 - Very tight (few hundred)

We are expecting greater demand than 40 series, but with the launch just prior to CNY and lots of other rumours circulating initial waves of supply are poor and will probably take some time to build up. So the stock we have will be made available from the launch via the webshop but I know what we have is likely to last only seconds, minutes at most.

5090 na PCIe 4.0 slot, da li bi se odrazilo na performanse?

5090 na PCIe 4.0 slot, da li bi se odrazilo na performanse?
Ako pitaš za gejming, verovatno će testirati neko do početka prodaje. Kada su izbacili 4090, u roku od nekoliko dana je TechPowerUp testirao:
Čak i x16 3.0 tj. x8 4.0 jedva par procenata obara performanse 4090 u gejmingu, tako da je mala šansa da će imati uticaja x16 4.0 na 5090.

Raster:
In classic rasterization, the RTX 5090 is, on average, 28% faster than the RTX 4090 and 72% faster than the RTX 4080 SUPER.
RT:
This is where the RTX 5090 shines, at least in games with DLSS 4 support: performance is more than doubled compared to the 4090 where there is Multi Frame Generation, allowing you to play Cyberpunk 2077 in 4K at an average of 325 FPS, Star Wars Outlaws at over 220 FPS with path tracing, or Alan Wake 2 at an average of 180 FPS, again with path tracing enabled.
in titles with the old frame generation , however, the gap between RTX 5090 and RTX 4090 is much closer to what was recorded in rasterization: on average we detected a + 25%.

Znaci, ~30% vise SM i ~80% vise memorijskog protoka, ali performanse u najboljem slucaju ~30% vise ako nema podrske za DLSS4. Plus losiji odnos price/performance i perf/wat.

A ovo je, ako su sve specifikacije tacne, jos i najveca razlika u konfiguraciji cipa u odnosu na parnjaka prethodne generacije (4080 vs 5080 je skok "samo" 10-15% za SM i bandwidth).

Meh :ROFLMAO:

Pricam ja , dzabe da od cevi napravis tunel ako i dalje protice isti talog.

Krenulo ludilo.

Sve ocekivano, kako se i nagadjalo. Preskacem.

Poslednja izmena:
Eto ono što smo pisali ovde prvog dana posle onog hype-a se ispostavilo 100% tačno, što reče Steva HU, dobili ste 4090ti...

PS. ako je ovo ovako jadno, zamislite tek kakav fail su 5070 i ostale koje su mazali katranom i polivali perijem da prikažu da će biti brže od 4070 isl. Super nisu smeli ni da pomenu... možda na kraju nisu ni brže od super parnjaka...

AMD ima takav zicer sad, pa skoro im nije nVidia na tacni servirala ovako lošu konkureniju... sad ako ne uzmu neki udeo onda nek otpuste celu ekipu koja sedi tamo... ovo se ne propušta... (naravno ne mislim na 5090, već generational upgrade i one modele na koje oni navodno imaju odgvor 5070 / 70ti, možda i 5080).

Poslednja izmena:
AMD sam sebi vezao pertle i pokusava da trci, tesko da ce da imaju zicer :)

Izgleda opet kao na 3000 seriji što se grejala memorija.

Najbolje opisano na kraju LTT recenzije: 30tak % veće performanse koristeći 33% više hardvera i 30tak % više energije za 25% više para (MSRP, što znači i puno više).

AMD sam sebi vezao pertle i pokusava da trci, tesko da ce da imaju zicer :)
Dogovrili se brat i sestra odavno... ne bi nvidia napravila takav zicer sebi nikad da nisu znali da mogu :)
Amd izbacuje 9070 u martu i ocekuje se da bude tu u rangu 4080 navodno za 500 evra, sto ima da se desi nikad...

Evo opisa i od australijanaca

zanimljiv detalj - trazi 9800X3D jer je cak i sa njim u odredjenim okolnostima CPU limited 🤣 Odose troskovi u nebesa...

Poslednja izmena:

27% brza od 4090 u proseku. Jos gore nego sto sam ocekivao. Sta bi bilo tek da su izbacili 4090 Ti…

Pa sada je jasno zasto nisu 🤣 Bilo bi 15% gen-over-gen.

Ja sam zadovoljan. Neki average je malo preko 30% bar u ovih par review-a sto sam pogledao u 4K ( i vise u igrama koje mene zanimaju ), Path Tracing u Cyberpunk/Wukong nesto malo ispod 40%, Alan Wake 2 PT skoro 50%. Potrosnja me ne zanima i da li trosi 100-150W vise. To moze da se undervoltuje na nekih 80% uz manji overclock i dodjemo na iste ili malo bolje performanse. Trenutno koristim 4090 sa 80% Power Limit uz +200Mhz Core Clock i +1500Mhz Memory Clock. Cekamo i druge modele da vidimo koji ce najbolje da se pokaze pa da pazarimo. Ako nista imacu nVidia referentni model na prodaju sa potpuno novim kulerom/hladnjakom jer sam je od samog starta hladio vodom. I ne ovo nije oglas za prodaju. :)

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    138.5 KB · Pregleda: 33
Nazad
Vrh Dno