Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Pranje mozga sa DLSS, kako drugačije opravdati očigledan manjak sirovih performansi.
Nvidia se pretvorila u Apple: mi znamo kako treba da koristiš ono što si nam skupo platio.

Razmisljao sam preci na 5090 ali kako vidim samo je razlika 30% sto je bezveze jer je 4090 bila skoro 100% jaca od 3090. FG i gluposti me ne zanimaju, to smece odmah gasim cim udjem u igre. 4090 i dalje ostaje najveci skoko sa gen an gen. Ceka se 60 serija s pravim skokom u tehnoloskom procesu.
Ako ostaneš pri takvim zahtevima ostaćeš na toj 4090 jako dugo.

Pranje mozga sa DLSS, kako drugačije opravdati očigledan manjak sirovih performansi.
Nvidia se pretvorila u Apple: mi znamo kako treba da koristiš ono što si nam skupo platio.
***a... tehnologija napreduje, sad neko napredak vidi drugacije. sumnjam da ce izaci nova igra bez upscale tehnologije u 2025. i sledecim godinama
mene vise brine trpanje AI u svaku poru nasih zivota i gde sve to vodi. gaming mi je tu najmanje bitan....
Sta je ovde tako veliki problem tokom igranja ?
zavisi sta igras

Ma daj ne bacajte pare, 4090 karta jos koju godinu sasvim dovoljna, ako se igrate bez ovih laznih frejmova i izvikanog neoptimizovanog poluproizvoda od RT.
Bolje uzeti OLED monitor ko nije, ili nesto trece.

Posle svega, mislim da je bolje ko juri neki realniji upgrade ili novi PC, da se ponada nekom snizenju 40xx serije koje ima kod nas i pojuri to.
50xx ce svakako preprodavci da pokupe sve, tesko ce se dolaziti do istih, kod nas ce biti naduvane i neisplative cene, a naravno komadi koji se mogu prebrojati na jednoj ruci.

ne ocekujem nista spektakularno od raster performansi ... Da sa upscale i ai i jos 10 "magija" na nivou drajvera u odredjenim optimizovanim naslovima mozda i bude onih 2x u odnosu na prethodnu generaciju sto navode... ali to je kao da se porede babe i zabe. u realnom svetu ne ocekujem mnogo ... Nisu normalni sa memorijom ... Podjednako su bezobrazni sa limitiranjem upotrebe "gaming" grafika za AI workload kao sto su pre par godina bili za mining ...
realni svet nije faktor, vise, odavno je prevazidjen xD

Ovo je baš puno. Ja sa AMD frame gen nikad nisam video preko 40ms latencije a većinu vremena se drži 15-20ms.
Moji refleksi nisu najbolji ali puno je 60ms latencije, koliko god ja bio spor.
Bolje uzeti OLED monitor ko nije, ili nesto trece.
Pošto mi je to sledeća investicija u hardver, OLED ekran. Na osnovu onoga što sam gledao, glavna prednost OLED-a danas jeste nepostojeće kašnjenje u odnosu na LCD. Kontrast mogu postići i dobri Mini LED ekrani sa puno zona ali ne mogu spustiti lag na nivo OLED-a. I onda na takvo lag free okruženje ti upališ DLSS4 sa 60ms...

Poslednja izmena:
ne moras da palis FG takodje imas nv refex 2 da spustis lag

zavisi sta igras
Znam zasto pitam... Ne treba to isticati kao veliku manu zbog koje ne treba da se koristi DLSS i FG... Sigurno necu koristiti DLSS i FG za CS2 i slicne igre gde i bez toga imam 1000fps, nego u zahtevnim SP igrama gde mi vise znaci Igriv FPS uz prihvatljiv lag.
Ne moze sve da bude idealno barem ne jos uvek, i ne treba pravito od buve slona i preterivati sa negativnim stavom.
AMD se vratio korak nazad a ovde se trazi dlaka u jajetu, a evidentno je da su ostvarili neki napredak u svakom segmetu.

58ms veliki lag...
Konkretno gde ti vidis problem tokom igranja zahtevnih SP igara zbog ove "velike" brojke 58ms ? Da li si primetio neki problem sa 4090 do sada vezan za lag zbog kojeg si morao da iskuljucis DLSS i FG ?

ne moras da palis FG takodje imas nv refex 2 da spustis lag
Ne moram, ali onda ne važi 5070 = 4090 :)

Pa valjda su palili reflex tokom testa i opet dobili 60ms, za ne? Jer ne postoji razlog da ga ne drže upaljenim.
Tih 60ms zalazi u kategoriju game streaming lag-a, ili igranja sa zaista loše rešenim bluetooth periferijama.

Inače se slažem, mnogo su veći problem oni roboti, digitalni twinovi od ovih gejming first world problema.
Ali me malo i briga, jer mnogi su likovali kada je bila seča kneževa u IT sektoru zbog AI, e sada će drugi da dobiju isti tretman, počevši od magacionera.

Pa samo fg 3x nema 4serija...Al ima dlss4...
Problem je sto je nV stavila Frame Generation kao feature DLSSa, a ne kao zasebnu stavku. Tako da moze da dodje do zabune ako se kaze da starije generacije podrzavaju DLSS4, jer ce ljudi pogresno misliti da podrzava i DLSS Frame Gen

Pa samo fg 3x nema 4serija...Al ima dlss4...
Ako misliš na baš DLSS, ne framegen, da sve RTX podržavaju. I ne samo to, nego ćemo moći da forsiramo DLSS4 u igrama koje nemaju podršku, direktno iz drajvera bez potrebe za budženjem dll fajlova što je veliki napredak.

treba crysis test

A sta je tvoj predlog, da se naredi industriji da moraju da izmisle nove sirove performanse na stari nacin? Doslo se do tacke da se dugorocno vise ne moze tim putem. Kako je moguce da na forumima ljudi drasticno bolje poznaju materiju od nvidie (i svih ostalih svetskih top inzenjera), nije mi jasno... Ali svakako se vidi da bi benchmark forum mnogo bolje odradio seriju 5000 😅

najveći napredak će pretpostavljam biti za VR ko hoće da igra u visokoj rez

Za cod 6😅 Ja koliko sam upućen...i ovde ide adapter uz kartu...
sjajno :) ja reko za neke ml/ai gluposti ... javi kad stigne da se cestita.

A sta je tvoj predlog, da se naredi industriji da moraju da izmisle nove sirove performanse na stari nacin? Doslo se do tacke da se dugorocno vise ne moze tim putem. Kako je moguce da na forumima ljudi drasticno bolje poznaju materiju od nvidie (i svih ostalih svetskih top inzenjera), nije mi jasno... Ali svakako se vidi da bi benchmark forum mnogo bolje odradio seriju 5000 😅

Slazem se i sa tobom i sa ovim sto kaze da je pranje mozga sa dlss-om. Ja dlss nisam mogao da svarim, jednostavno previse artifakta za moj ukus, ostao sam na 1440p za igranje, 4k za ostalo i to je to za sada - dok grafe ne stignu rezolucije.

Poslednja izmena:
Racunaj da ce biti isto bez DLSS Frame generation-a. U sustini 4090 = 5080 sa 50% vise memorije. Ne bi ja na tvom mestu nista menjao. 5090 je jednostavno nedovoljno brzi od 4090, 25-30% ti ama bas nista ne znaci.
Baseline 2080ti vs 3090ti skok od ~60%, 3090ti vs 4090 skok od ~50%
Ako gledamo iz tog ugla 25-30% je mali skok u performansama (ako je 25-30% jer jos nema testova), samo mislim da je to pogresan ugao jer ne mozemo da iskljucim iz procene nesto sto je sveopste prisutno a to je DLSS i slicna resenja, pa caki FG treba uzeti u obzir. Nije DLSS/FSR nesto sto je trenutno prisutno nego resenje koja ostaje i koje se razvija... Jos par godina i nece moci ni da se iskljuci nego ce se podrazumevati.
Kao neko ko prelazi sa 3080 ne vidim ni jedan razlog zato bi pazario 4090 a ne 5080, zato me ova tema najvise i zanima i intezivno cesljam po netu kako bi napravio najbolju kupovinu.
Ja dlss nisam mogao da svarim, jednostavno previse artifakta za moj ukus, ostao sam na 1440p za igranje, 4k za ostalo i to je to za sada - dok grafe ne stignu rezolucije.
Od kad koristim 3080 nisam video ni jedan artifakta sem na YT klipovima gde se receznati trude da ih nadju.

Licno nemam nista protiv DLSS kao opcije, korisna u high res single player igrama i kvalitet se popravlja, u esport naslovima se iskljuci i svako bira kako mu odgovara. Ono sto je veliki problem je kako su predstavili novi proizvod. Klasican clickbait i laz. Zamisli odes u pecenjaru i kupis prase 100e, sve ok super, a onda ti sutra kazu da je cena sad 150e, ali dobijes 2 praseta, a to drugo prase cips sa aromom praseta... M*da za bubrege nam prodaju, pa sad mi ako to prihvatimo kao normalno onda smo svi komplet idioti. Ne treba da budemo svi inzinjeri da bi shvatili princip. I da, sve to kosta, i razvoj tehnologije i sve, i okej je da platimo to, ali da nas zickaju kao sibicari, neka hvala.

Licno nemam nista protiv DLSS kao opcije, korisna u high res single player igrama i kvalitet se popravlja, u esport naslovima se iskljuci i svako bira kako mu odgovara. Ono sto je veliki problem je kako su predstavili novi proizvod. Klasican clickbait i laz. Zamisli odes u pecenjaru i kupis prase 100e, sve ok super, a onda ti sutra kazu da je cena sad 150e, ali dobijes 2 praseta, a to drugo prase cips sa aromom praseta... M*da za bubrege nam prodaju, pa sad mi ako to prihvatimo kao normalno onda smo svi komplet idioti. Ne treba da budemo svi inzinjeri da bi shvatili princip. I da, sve to kosta, i razvoj tehnologije i sve, i okej je da platimo to, ali da nas zickaju kao sibicari, neka hvala.
Zapravo, ispada da više naplaćuju tehnologiju nego sirovu "tehniku". Mislim, čim ne može da isporuci iste performanse u single i multi-player igrama je već praktično prevara a izgleda da je i ceo generacijski napredak mućak jer je onaj AMD-ov dijagram meni delovao kao ludilo, da nova generacija ne moze da preskoči staru (koja je dobila +10 u oznaci ionako i bila jako sumnjiva, 4060 pogotovo). AI upscale je meni OK, ali framegen nije, pogotovo u e-sportsu.

Vrh Dno