Šta je novo?

NVIDIA GeForce GTX 550 Ti to launch on March 15

Priznajem da je i mene GF106 razocarao kao GPU, ali GTS 450 karte uopste nisu lose. Znam da je jedno vreme bila varijanta sa 512Mb za oko ~8900, sto je super kupovina.
E sad, proglasiti kartu fail-om na osnovu fudzilinog clanka a da se karta jos nije pojavila je nonsense.
Znam samo da ako bude ~15% brzi od GTS 450, nema sanse da kosta 160 evra.

Opet rasprava o kartici koja ce biti prodavana u mizernom broju na nasem trzistu....usput najprodavanija karta u zadnjih 6 meseci a da nesto vredi je HD5670. Sve iznad se meri u promilima => Srbistan!

Naravno da ima ljudi,evo recimo npr moj kum koji iskljucivo koristi komp za igrice i surf.Trenutno ima x4 955 i 6850 dakle solidnu masinu (ja mu sastavljao;)) nikad u zivotu nije usao u bios a o overkloku da i ne pricam bilo sa ovom ili ranijim konfiguracijama koje je imao.

Ma ovo ce u naredne 2 godine da bude najprodavanija geming karta u Srbiji, ima cena da joj ode ispod 10k a verovatno i dosta nize, pojavice se jeftinije i fush verzije i bice sve kao sa 8500GT-8600GT svojevremeno (uostalom moje drustvo uglavnom kupuje takve grafike) kome treba vise od AMD4650 ili GF220 za CS,PES,Assasins.... i takvi ljudi sebe smatraju jos i naprednima. Mogu neki da pljuju koliko hoce ali za 1280X800 ova karta je siguran ulog sigurno do 2015, a mozda je i ja uzmem za fiziku.

Ako je po performansama GTX460 tj ako bude blizu ta kartica je davno prerasla male rezolucije tipa 1280x1024.To ce biti opusteno za rez 1680x1050 pa cak i HD rezolucije.
Nema ovde govora o low budzet kartici jer po svojim karakteristikama nece ni biti.
Niko ne kaze da ce karta biti losa ,komentar je bio na osnovu infoa koji je izneo fudzila.Samo u slucaju da je informacija proverena cena za te performanse nije na mestu.
Naravno karta se nije ni pojavila niti se zna nesto konkretno o njoj tako da treba sacekati prvi review.

Prve verzije sigurno nece biti lose(to je ujedno i najbolja reklama za proizvod), ali ne verujem da ce da ugrozi GTX460 segment, znaci startna cena ce da bude ispod 15k (taj rang je bila i 8600GT kad je izasla), a ubrzo ce da padne ispod 12k(prvi GTS 450 modeli su bili i po 140e, a i bili su kvalitetni npr ASUS GTS450 DirectCU, a posle ih je bilo i ispod 9k dinara-Palit itd). Samo me interesuje da li ce da iskoriste full potencijale cipa kao sto su uradili sa GTX560TI (otkljucali sve jedinice) jer GTS450 ima 128bita ali sam cip je predvidjen za 192bita a i mesta na stampanoj ploci svakog GTS450 modela govore o tome :) Mislim da se sve ovo radi kako bi se prestigao AMD5770-6770 (kako po performansama tako i po marketingu, mislim da je cena u drugom planu a ici ce dole)

Ako će po performansama i po ceni (oko 130e) da bude recimo rame uz rame sa GTX460 1GB SE (ona malo osakaćena verzija), u čemu je onda poenta... iste performanse, ista cena, iste funkcionalnosti, čemu toliki hajp?

Ma ovo ce u naredne 2 godine da bude najprodavanija geming karta u Srbiji, ima cena da joj ode ispod 10k a verovatno i dosta nize, pojavice se jeftinije i fush verzije i bice sve kao sa 8500GT-8600GT svojevremeno (uostalom moje drustvo uglavnom kupuje takve grafike) kome treba vise od AMD4650 ili GF220 za CS,PES,Assasins.... i takvi ljudi sebe smatraju jos i naprednima. Mogu neki da pljuju koliko hoce ali za 1280X800 ova karta je siguran ulog sigurno do 2015, a mozda je i ja uzmem za fiziku.

Smatrali ili ne, nije jedini faktor obavestenost vec i potreba a i finansijska mogucnost. Ako njima te karte zavrsavaju posao zasto bi uzimali bilos ta skuplje?!

Ovaj GTX 550 ako bude imao sve isto kao GTS 450 samo na vecim klokovima, tesko da ce moci da zameni GTX 460, cak i 768MB verziju. Bice malo brzi od 5770, sto opet ima smisla jer ce i Ati nastaviti da prodaje ovu kartu.

Poslednja izmena od urednika:
Kao sto rekoh, ovo su jednostavne stvari... broj CC x frekvencija = (ugrubo) performanse... da bi 192 CC dala slicne performanse kao 336 CC (GTX460) treba im frekvencija od ~1.2GHz, a opet ce zaostajati u bandwidth-u. Ako su one specifikacije tacne, GTX 550 Ti nece biti ni blizu GF104 ni u njegovoj najslabijoj verziji.

Ako ipak nekim cudom bude, NV ce se to visestruko isplatiti, jer je taj cip znatno manji... GF106+50% je GF104, a to je direktno veca zarada za njih.

Jel neko rekao da nece da se oc-uje? :)

Nvidia-GeForce-GTX-550-Ti-Gets-Overclocked-Past-1-1GHz-3.jpg

Samo 1100 Mhz:D

Source:
http://news.softpedia.com/news/Nvidia-GeForce-GTX-550-Ti-Gets-Overclocked-Past-1-1GHz-187710.shtml

Original Source:
http://translate.google.com/transla...p://www.xfastest.com/viewthread.php?tid=58344

Performance wise, the GTX 550 Ti is expected to sit right between the GTS 450 and the GTX 460 768MB...

When compared to AMD's Radeon HD 5770, the Santa Clara-based company claims that its upcoming graphics card is between 18% and 50% faster, depending on the benchmark run.

Ovo se ne poklapa baš najbolje. 5770 je malo jači od GTS 450, i nekih 10-15% slabiji od GTX 460 768mb. Dakle, ako je 550-ka stvarno toliko jača od 5770, kako onda može biti između 450 i 460? Po nekoj logici bi trebala biti čak i jača od GTX 460 1gb, pri default-u naravno, a kada se klokuje na 1.1Ghz, kao što je kolega PCBeast istakao, onda bi trebala biti i blizu 560-ke, zar ne? Nije mi stvarno jasno!

Poslednja izmena:
Hm, 192bit magistrala a 1024MB? Sa koliko su to čipova izveli?

Samo przenice se loze takve skrinove...za njih su i namenjeni.

Da, ovaj je fake definitivno. Vrlo je moguce da ce stvarno ici iznad 1GHz, ali i pored toga sumnjam da moze dostici GTX460.

Meni je cudno da su i GF110 i GF114 imali sve jedinice u chipu osposobljene a GF116 nece imati. Mozda ipak bude imao 192-bita jer bi onda moglo da se racuna na dodatne performanse.
Naravno to bi znacilo verzije sa 768MB i 1,5GB memorije.

Verujem da ce fabricki da stize sa 1000MHz GPU, realno je a drugacije i ne moze da pridje recimo GTX460 sa 288sejdera (special edition :d ). A GPU je inace duplo manji od Fermi 104, znaci mogao bi OC da ide i preko 1100 ( sve mi to lici na cedjenje suve drenovine)

Mislim ako joj cena bude veca od 12-13.000 din da nece biti interesantna.

Ispod 12k i to za custom modele pa da se tek razmislja o kupovini iste, kada su 5850 nereferentne tek preko 14k din i pored ostalih karti iz oba tabora a sa najavljenim performansama..

Na početku će sigurno biti skuplja od 13000rsd (kao što je to bio slučaj sa GTS450) ali će brzo cena da padne tamo gde treba, tj. na sadašnju cenu GTS450 (10-12000rsd).

To sa HD5850 je jedna anomalija i trenutna rasprodaja nekog lagera i ne treba uzimati kao referencu... Bilo je toga i u prošlosti, setite se neverovatne cene MSI 7900GTO na primer (otprilike je bila cena 1/2 7900GTX, a imala je 90% brzine iste na defaultu, a posle klokovanja ju je tukla samo tako).

Pa nece tih 5850 za 14k biti doveka. ;)

:)

Sta da napisem, a da ne ponovim ova, moram reci detaljna izlaganja na temu :D

Sto se tice OC potencijala, videcemo ga kad se kartica pojavi, bar nekome ce doci na testiranje pa ce se videti da li clock ide samo 100mhz vise, ili se moze ekstremno ubaciti u rang 460-ice ( u sta iskreno receno, sumnjam )

A cena... pa izuvaljivace kao i uvek onima koji traze karticu koja ima bar 1Gb , 5-oznaku ispred cipa a ne "zastarelu" 4- , a onda ce razumnim merama pojeftiniti je rame uz rame 5770-ici.

Videcemo...

Ako ova kartica izadje 15og, kada ce biti kod nas? Hoce li pasti cena za gts450 i koliko?

Pa kao i svaka, otprilike nedelju dana najkasnije. Za cenu GTS 450-ke, mislim da nece ici dole. Mozda nekih 5-10e najvise. Ali ko ce je jos uzimati pored ove. Naravno mislim na one modele skuplje od 100e.

A nije vam cudno sto nema ni jedan review i sto na specifikacijama od karte pise 192 bit?

Sad tek videh kometare..Cccc..
Neko ima cudan smisao za humor.Koristio se mojim user name-om i davao neke nebulozne komentare!:smoke:

Koji li je to samo napaceni ATI fanboy da mi je znati?:S:
Na sta je svet spao!
Neko je debelo poremecen!

Poslednja izmena:
Vrh Dno