Šta je novo?

NVIDIA GeForce 700 Series (Kepler Refresh)

• Začetnik teme Začetnik teme Light
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nVidia se saterala u cosak sa Titan i Titan LE-om. Titan kosta 1k$ i brzi je 35-50% od 680, Titan LE ne verujem da ce kostati ispod 700$ i verovatno ce biti 25-40% brzi od 680, sto ostavlja vrlo malo mesta za 780 po nekoj razumnoj ceni (550$) posebno imajuci u vidu da ce se pojaviti 2 god nakon 680. 780 ce ili biti razocaranje ako bude bio samo 15-ak% brzi od 680 nakon 2god. ili ce biti veliki "screw you" vlasnicima Titan i Titan LEa ako bude imao slicne performanse (5% sporiji na pr., sa kastriranim DP perf.) po mnogo nizoj ceni.

Mene vise zanima sta donosi srednja klasa, izmedju ostalog hoce li ovoga puta biti kartica sa performansama 660/660ti u low profile izvedbi.

Ako su pametni odlozice. AMD karte se prodaju nenormalno, sve odlaze u rudnike, nV moze skoro neometano da prodaje svoje karte za gaming. I jedni i drugi ostvaruju odlicnu zaradu i ne isplati im se da izbacuju nove generacije.
Do tada i jedni i drugi mogu da opeglaju sta treba i da ponude dobre karte.
Sa strane potrosaca, to i nama odgovara. Nece nas cesto zatrpavati novim serijama i obarati cene karata koje imamo. Sadasnje generacije su dovoljno jake da guraju bilo sta.

Ako su pametni odlozice. AMD karte se prodaju nenormalno, sve odlaze u rudnike, nV moze skoro neometano da prodaje svoje karte za gaming. I jedni i drugi ostvaruju odlicnu zaradu i ne isplati im se da izbacuju nove generacije.
Do tada i jedni i drugi mogu da opeglaju sta treba i da ponude dobre karte.
Sa strane potrosaca, to i nama odgovara. Nece nas cesto zatrpavati novim serijama i obarati cene karata koje imamo. Sadasnje generacije su dovoljno jake da guraju bilo sta.

+1

Moje misljenje...

Postoji vise mogucnosti kako se vodi poslovna politika..
Izgleda da je opet doslo do nekih promena obzirom da je Titan LE trebao da bude GTX780 i da se polako iscepa GK110.

Uzevsi u obzir da Titan pripada seriji 6xx i da je jako visoko plasiran po pitanju cenovnog ranga zakljucak se sam nadovezuje..

Ako je ovaj rumor tacan na neki nacin ima logike za odlaganje serije 7xx.
Ocigledno je da se serija 6xx odlicno pokazala i da prodaja ide jako dobro , strateski pauza im donosi i dalje stabilan profit i osnovu tj. pripremu za nesto ozbiljnije.

Hipoteticki gledano scenario moze da bude sledeci..

Obzirom da je Kepler arhitektura zaokruzena pojavom GK110 nVidia ce tu staviti tacku.

U 2014-toj godini nece biti nikakav refresh vec sasvim nova serija bazirana na Maxwell arhitekturi..
Sto se tice trenutne situacije posle ovog Titana LE mozete eventualno ocekivati jos jednu kartu baziranu na GK110 pod oznakom GTX685,naravno slabiju veziju Lightt Titana..

Uzevsi u obzir da Titan pripada seriji 6xx

Moje misljenje je da ne pripada seriji 6xx i zato nisu ni bitne njegove performanse u odnosu na buduci 780.
Ko je svoju radnu stanicu opremio sa Titanom nije ga uopste briga kako ce 780 da radi u igricama.

Moje misljenje je da ne pripada seriji 6xx i zato nisu ni bitne njegove performanse u odnosu na buduci 780.
Ko je svoju radnu stanicu opremio sa Titanom nije ga uopste briga kako ce 780 da radi u igricama.

Po nv pripada seriji 6xx.Mogli su da stave i Ultra sasvim svejedno mada Titan je definitivno zvucniji ;-)
Imaju svakako mogucnosti da izbace seriju..

GTX 780
GPU Name: GK204
Process Size: 28 nm
Transistors: 3,540 million
Die Size: 294 mm²

Render Config
Shading Units: 1920
TMUs: 160
ROPs: 48
SMX: 10
Pixel Rate: 32.0 GPixel/s
Texture Rate: 128.0 GTexel/s
Floating-point performance: 3,072.00 GFLOPS

Graphics Features
DirectX: 11.1
OpenGL: 4.3
OpenCL: 1.2
Shader Model: 5.0

Graphics Card
Released: August 01, 2013
Bus Interface: PCIe 3.0 x16 ?

Clock Speeds
GPU Clock: 800 MHz
Boost Clock: 900 MHz
Memory Clock: 1502 MHz
6008 MHz effective

Memory
Memory Size: 3072 MB
Memory Type: GDDR5
Memory Bus: 384 bit
Bandwidth: 288.4 GB/s

Reference Board
Slot Width: Dual-slot
TDP: 250 W
http://www.techpowerup.com/gpudb/170...e_GTX_780.html

Render Config
Shading Units: 1728
TMUs: 144
ROPs: 48
SMX: 9
Pixel Rate: 33.3 GPixel/s
Texture Rate: 133.2 GTexel/s
Floating-point performance: 3,196.80 GFLOPS

Graphics Features

Graphics Card

Clock Speeds
GPU Clock: 925 MHz
Boost Clock: 950 MHz
6008 MHz effective

Memory
Memory Size: 3072 MB
Memory Bus: 384 bit
Bandwidth: 288.4 GB/s

Reference Board
http://www.techpowerup.com/gpudb/185...e_GTX_770.html

Render Config
Shading Units: 1536
TMUs: 128
ROPs: 32
SMX: 8
Pixel Rate: 29.6 GPixel/s
Texture Rate: 118.4 GTexel/s
Floating-point performance: 2,841.60 GFLOPS

Graphics Features

Graphics Card

Clock Speeds
GPU Clock: 925 MHz
Boost Clock: 950 MHz
6008 MHz effective

Memory
Memory Size: 2048 MB
Memory Bus: 256 bit
Bandwidth: 192.3 GB/s

Reference Board
http://www.techpowerup.com/gpudb/198...TX_760_Ti.html

Die size i broj tranzistora kao kod GK104, a kao spakovali 25% vise CUDA Cores i TMU, i dodali dva memorijska kanala... Tesko 😉

Novi proces?
Mozda optimizacija... U svakom sluchaju, mislim da im nije frka da puste 7xx seriju ove godine, ali ce morati da puste neshto da bi smirili mase koje ochekuju nove karte svakih 6 meseci do godinu dana.

Ovo su verovatno novinari sa viskom slobodnog vremena i manjkom informacija. 😉 Verovatno ce biti rebrandinga, uz manje optimizacije cipa i benefite koje donosi sazrevanje procesa (nesto kao sto je bilo sa prethodnom generacijom).

Verovatno Dusan misli na usavršavanje procesa kao na primeru GF100 -> GF110.

Da li su uopšte ovo potvrđene informacije da GTX 780 i kompanija izlaze na ovo leto ili je to samo patka ??? Jer ni na jednom sajtu nisam video tu informaciju, samo ovde...

Male su sanse za to. Ono sto je trenutno gotovo sigurno je da ni NVIDIA, ni AMD, nece izbaciti novu seriju pre Q4 2013. Postoji mogucnost da ce se GeForce 7xx serija pojaviti tek u 2014. U medjuvremenu ce se pojaviti GTX Titan LE.

Te specifikacije su odavno na techpowerup proizvoljno kreirane od strane mastovitih ljudi 😀
Realno gledajuci sa jos jednog aspekta nema smisla da sledeca generacija kartica bude sporija od prethodne (Titan)
Cak i da se Titan izdvoji kao zasebna serija opet nema smisla da nova generacija bude sporija u smislu napretka u odnosu na neku proslu medju seriju.
Mislim da je to nV jasno i da ce najverovatnije ici na novu arhitekuturu sledece godine.
Po mom nekom misljenju trebali su GK110 da iscepaju za GTX7xx seriju i samim tim bi konkurenciju definitivno bacili na kolena i napravili odlicnu zaradu,bili svezi na trzistu.
Ocigledno marketinski tim je situaciju prosturdirao na neki drugi nacin pa smo dobili Titana ,sad jos malo i Titana LE..
Malo je smor cekati toliko dugo na sledecu seriju ali verujem da kompanija kao sto je nV zna sta radi..

Znaju oni jako dobro sta rade, polako ali sigurno se prebacuju na mobilno trziste. Desktop grafika ce biti zagodinu dve nvidii u drugom ili trecem planu.

Poslednja izmena:
Znaju oni jako dobro sta rade, polako ali sigurno se prebacuju na mobilno trziste. Desktop grafika ce biti zagodinu dve nvidii u drugom ili trecem planu.

Kao i procesori, ostace samo high end segment i za CPU i za VGA, i office klasa, koja mora da prezivi, kad je PC u pitanju, PC ce postati kiborg konzole i gedzeta.

Desktop Geforce 7 comes by Computex
http://fudzilla.com/home/item/31077-desktop-geforce-7-comes-by-computex

Jeste da je FUD, ali ko zna. 😛

Pa pazi, da li je istina ili ne ( a pre ce da bude ovo drugo) dokle god su na 28nm proizv. procesu cuda ne mogu da se ocekuju ili neki abnormalan boljitak ali sledece godine ako predju na 20nm kao sto se prica onda ce to biti pravo vreme za kupovinu, makar ja tako mislim i to cu i uraditi a do tada tesko da cu da menjam grafe...

makar ja tako mislim i to cu i uraditi a do tada tesko da cu da menjam grafe...
Pa tebi sa 680 SLI bas i ne fali performansi. 😛

Ne verujem da ce nV kontrirati AMDovoj Never settle bundle sa novom 700 serijom kao sto Fud navodi.

Ova 770gtx ako bude 399 dolara ce biti najbolja kupovina 😀

GTX770 je nista drugo nego preimenovani GTX680. I stojim iza toga da je cena prevelika za novu seriju jer je kod nas $400 = 400E. A vec imamo GTX680 po toj ceni tako da ne vidim napretka nikakvog.

GTX770 je nista drugo nego preimenovani GTX680. I stojim iza toga da je cena prevelika za novu seriju jer je kod nas $400 = 400E. A vec imamo GTX680 po toj ceni tako da ne vidim napretka nikakvog.

za istu cenu duplo vise memorije 2gb vs 4gb od viska glava ne boli 😀

Koliko ce to uticati na performanse u 1080p? Ja bih rekao ni malo. 🙂

Nazad
Vrh Dno