Šta je novo?

NumericalTextBox u Visual Basic-u

• Začetnik teme Začetnik teme CarnX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebno mi je da u TextBox moze da se upishe samo numerichka vrednost, znachi da ne prihvata nishta osim brojeva i decimala... Da li neko zna kako to da reshim??? :wall::wall::wall::wall:

nemoj glavom u zid....
ako koristis MFC pogledaj generalno kako se vrsi razmena podataka izmedju kontrola i promenljivih koje oslikavaju vrednost tih kontrola... za to se koriste dve stvari i to data exchange i data validation... ili ti DDX_ DDV_ ... sa ta dva shita mozes da specificiras dal ti je kontrola editbox tipa stringa , integera floata i sl i da uradis validaciju dal to sto je ukucano je tipa stringa....
ako oces da zabranis unos bilo cega sto nije broj ili tacka ili format tipa scientific number sa eksponentom ili blabla sta vec onda mora da fatas event od te kontrole i da ga obradis tj da prihvatis samo ono sto ti treba a da odbacis ono sto je visak... e sad, ja ti predlazem da batalis MFC i predjes ko gospodin covek na Qt i vidis kako to rade neludaci 🙂

Genuine.. volim i ja Qt, ali je covek pitao za VB. 🙂
elem.. pusti usera da ukuca sta hoce i kad kontrola izgubi fokus proveri stanje i izbaci mu pruku o gresci i vrati ga da ponovo ukuca. Kada 2-3 puta bude morao da klikce na OK dugmence u poruci o gresci brzo ce naucit sta sme a sta ne sme.

strasno koliko ne pazim.. izvinjavam se

Reshio sam problem sa MaskedTextBox... Samo me interesuje da li u MaskedTextBox u kome je recimo rezervisano 10 znakovnih mesta mogu nekako da fixiram kurzor na 1. mesto... Trenutno mogu da kliknem na bilo koje od 10 mesta i da unesem broj...
NPR.
sada: moze ovako _ _ _ _ 1 0 _ _ _ _
a hocu: a hocu da mora ovako _ _ _ _ _ _ _ _ 1 0

Genuine.. volim i ja Qt, ali je covek pitao za VB. 🙂
elem.. pusti usera da ukuca sta hoce i kad kontrola izgubi fokus proveri stanje i izbaci mu pruku o gresci i vrati ga da ponovo ukuca. Kada 2-3 puta bude morao da klikce na OK dugmence u poruci o gresci brzo ce naucit sta sme a sta ne sme.

ovako sam probao samo shto ne znam kako da vratim kurzor u textbox... Znachi izbacim poruku o tipu greshke ali mogu slobodno da predjem u sledeci textbox i upisujem podatke a u prethodnom ostaje stara netachna informacija... U svakom sluchaju bih probao sada da reshim ovaj problem gore shto sam naveo...

Neznam za VB, ali kontrole obicno imaju SetFocus metodu kojom kontrola dobija keyboard focus i samim tim i kursor (carret).

Najelegantnije rešenje ti je da napraviš novu user kontrolu koja nasleđuje Textbox.
Posluži se keypress i keydown eventima da dozvoliš unos samo određenih karaktera i tu kontrolu posle možeš da koristiš na više mesta u tvojoj aplikaciji. Na netu postoji dosta primera za ove evente.

nije najelegantnije.... fora je da dozvolis korisniku da ukuca sta bilo... kad zavrsi i napusti fokus tad kazes brale, ovo je broj.. pogledaj u recniku sta je broj i kako se zapisuje pa se vrati ponovo... kad zabranis nekom karaktere onda taj (u mom slucaju ja) pocinje da pizdi zato sto kontrola ne radi ono sto intuitivno treba a to je da prikaze sta kucas...

Jos ces se i napatiti da napravis state masinu koja guta zapis broja.. Primeri:
1
1.2
-1.23e-05
.1
-.1
+2.

nije najelegantnije.... fora je da dozvolis korisniku da ukuca sta bilo... kad zavrsi i napusti fokus tad kazes brale, ovo je broj.. pogledaj u recniku sta je broj i kako se zapisuje pa se vrati ponovo...
Može se dogoditi da prilikom Save-a kontrola ne izgubi fokus pa samim tim nećeš ni izvalidirati podatke na klijentskoj strani. To je onda kao da ništa nisi ni pravio.

kad zabranis nekom karaktere onda taj (u mom slucaju ja) pocinje da pizdi zato sto kontrola ne radi ono sto intuitivno treba a to je da prikaze sta kucas...
Kontrola u ovom slučaju treba samo da dozvoli unos brojeva. Ako neko pizdi zbog toga to je onda druga stvar...

onda na save uradis validaciju svega i cao...
a ja ne volim kad pizdim.. jos ubaci jebno beep pa odma pravac na unistall 😛

Nazad
Vrh Dno