Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Turizam u Černobilu je za kandidate za Darvinovu nagradu. Kurčenje. Radije nek (umereno) imitiraju ovog tipa
http://en.wikipedia.org/wiki/Man_vs._Wild.
Tu bar preživljavanje zavisi od sposobnosti dok u Černobilu zavisi od nuklearne lutrije. Ko ima sreće na toj lutriji može da preživi i dve atomske bombe, kao npr.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsutomu_Yamaguchi
a ko nema, *** taj će i od previše rengenisanja da pokupi nešto. Samo što rengen ima neku svrhu, za razliku od posete Černobilu.

Ako je onaj kamerman sto je snimao skidanje onih najgorih supstanci sa krova, sto nije osecao usta i zube i bio iznad reaktora direktno helikopterom, jos uvek ziv, onda fanovi Stalkera mislim da mogu opusteno da odu na turu.. :) ***, pa ne bi bilo dozvoljeno da odes tamo da je tako kako vi pricate..

Ja koliko znam, Vladimir Shevchenko je umro posle par nedelja, snimao je sa krova reaktora i osunčao se zračenjem, heroj...

To mu je bio zadnji film. Link + Link

A SOVIET FILM MAKER AT CHERNOBYL IN '86 IS DEAD OF RADIATION
Reuters
Published: May 30, 1987

A Soviet filmmaker who worked at the Chernobyl power plant within days of the nuclear accident there last year has died of radiation sickness, the weekly Nedelya reported today.

Nedelya said Vladimir Shevchenko, director of the film, ''Chernobyl: A Chronicle of Difficult Weeks,'' died two months ago from an excessive dose of radiation.

Two cameramen who worked with him were receiving hospital treatment, the weekly said.

Mr. Shevchenko's death has not been added to the official Soviet casualty toll from the explosion and fire at the nuclear power plant on April 26 last year.

Iskreno, malo ljudi može preživeti ovako nešto:(

Odakle vam ideja da je čovek dobio "samo" rak?

Pratite na času malo.

Poslednja izmena:
zvanichna informacija zashtite od radijacije navodi potrebnu debljinu materijala da zaustavi polovinu zrachenja (50 posto fotona)

olovo: 1.0 cm
beton: 6.1 cm
voda: 18 cm
drvo (puno, prirodno, neobradjivano): 30 cm
vazduh: 150 metara

dakle, zrachenje na kilometar ipo od izvora je: 0.1% od ukupnog zrachenja izvora ( 10 puta prepolovljeno je jedan od 1024, stoga mu dodje ukupan procenat od 0.1)

zrachenje na 500 metara od izvora je ~11% od ukupnog zrachenja izvora

meni sad ovo kad sam izrachunao, zapravo deluje kao ekskluzivna lutrija ici u taj Pripjat. sve se neshto brinem da nema fluorescentnih znakova na tachno tom i tom objektu, i pishe: PAZI, ova metalna kanta je radioaktivna!

Mislim da ti ne valja racunica. Ove debljine vaze za usmereno zracenje, a kao sto si i sam rekao zracenje se siri sferno. Prema tome, sto si dalje od mesta zaracenja, ne samo da vazduh ispred tebe apsorbuje deo, nego i veliki deo te preskace i odlazi preko tebe (ako me razumes). Dakle, ovo je najlakse objasniti preko fluks-a, fluks zracenja opada sa udaljenoscu usled toga sto vazduh apsorbuje deo, posto se povrsina sfere povecava sa trecim stepenom poluprecnika (udaljenosti od izvora), samo zbog rasprostiranja intenzitet slabi sa eksponencijalno i to trecim stepenom, plus slabi i usled apsorpcije vazduhom.. E sad, jasno je da posto je izvor velika povrsina a ne tacka, racunica se menja ali poenta ostaje slicna.

E sad, mozda sam se i ja negde za...bo u racunici :)

ovo sto ste naveli vazi za slucaj stacionarnog izvora zracenja, dakle reper zracenja elementrane cestice radioaktivnog izvora putem emisije. Medjutim sve te cestice koje zrace se mehanicki raznose pa one mogu zraciti i na izvoru i 1000 kilometar od njega ako ih tamo nanese vetar, voda..bilo koja mehanicka sila...konacne ocene nema, jednostavno previse je slozenih uticaja da bi mogli reci da posle neke razdaljine nema zracenja...

^

Mnogo zavisi od toga o cemu je tacno rec.

Pu-239 (jedan od kontaminata oko Fukushime) nije opasan zbog svoje radijacije (zraci α cestice) vec zato sto je sam plutonium kao teski metal otrovan per se (plus voli da se 'smesti' u kostanu srz i jetru). Dovoljne su minorne kolicine ovog otrova da izazovu nepopravljivu stetu.

Jod-131 zraci β cestice tj elektrone tj rentgenske zrake. On je opasan zbog tipa zracenja (ako je izlozenost privremena, moguce je privremeno ublaziti njegovo dejstvo tako sto se uzimaju pilule kalijum jodida kako bi se saturirala tiroidna zlezda 'normalnim' jodom (sto po sebi moze da ima veoma lose posledice)). Svaka duza izlozenost u zavisnosti o kojoj koncentraciji je rec moze potencijalno da bude veoma opasna.

Bacanje viokoradioaktivnog otpada u okean, uprkos disperziji, pre ili posle ce zavrsiti u ljudskoj hrani i onda bye bye human...

Poslednja izmena:
Pored zračenja koje GB može izmeriti, postoje i "komadići" radioaktivnih materijala koje možete pokupiti i poneti sa sobom i koji predstavljaju veći problem.

Problem u današnjoj okolini Černobila je što se neka "zračeća čestica" sa velikim vremenom poluraspada može zakačiti na odelo, kožu, ili se može progutati/udahnuti i tada to nosite sa sobom kao svoj lični izvor zračenja. Ako je čestica baš baš mala, dozimetri će je registrovati kao jako malo zračenje, ali u svojoj neposrednoj okolini od par cm ili mm (a u vašem telu) spomenuta čestica može napraviti velika s*anja! A niko vam ne može garantovati da je nećete zakačiti.

Takvi produkti nuklearne ere su problematični koliko i direktno radioaktivno zračenje koje se može meriti gajgerima i dozimetrima.

to sam bash i razmishljao skoro ... od tog cepanja atoma, mi zapravo uzimamo toplotu, koja greje vodu, koja vrti turbinu ... kako jadno, zapravo, sto cepamo atom da bi dobili energiju, samo da bi iskoristili neku realnu 10inu te energije.
Ne samo što je efikasnost jadna, nego i sam princip je onaj polazni, zagreva se voda koja isparava i para pokreće turbinu koja dalje pokreće generator. Da li postoje, bar konceptualno, neka rešenja koja direktno prevode toplotnu u el. energiju ili nešto slično? Dakle bez mehaničkih delova (turbina, generator), nešto kao gorivne ćelije za BloomBox?

Postoje metode za direktnu konverziju β i γ zracenja u elektricnu. I svi ga znaju. Rec je o klasicnom fotoefektu, tj photovoltaic celijama, s tim sto bi sastav morao malo da se prilagodi. Ne znam kolika bi bila rezultujuca efikasnost ali ako je suditi po efikasnosti konverzije solarne energije u struju reda 10-tak procenata s danasnjim materijalima... Nanotech materijali bi mogli tu nesto da promene...
http://www.newscientist.com/article...urns-radiation-directly-into-electricity.html

Treba primetiti da danasnji metodi konverzije toplotne energije u elektricnu (kakvi se primenjuju kod NE i TE) su metodi koji odgovaraju krupnom kapitalu.. Postoje resenja kod kojih ne mora da se ide na zagrevanje vode dok se ne pretvori u paru vec koriste mnogo manji temperaturni diferencijal - stirlingovi motori, i takvi sistemi bi esencijalno bili dobri za 'male' centrale do nekoliko MW maksimalno. Proporcionalno bi postojala manja mogucnost da dodje do nekog kvara ili neke havarije... Takvi sistemi se vec decenijama 'istrazuju'... :trust:

Ah, nisam mislio na neku vrstu "foto ćelija", jasno da je tu efikasnost kilava. Nego pre svega na neki pretvarač toplotne u električnu energiju, direktno, bez turbine i klasičnog generatora koji se koristi već decenijama.

Recimo gorivne ćelije za BloomBox prave struju od prirodnog gasa i vazduha tj. kiseonika, kako kažu "u ćeliju ulazi prirodni gas i kiseonik, izlazi struja", bez sagorevanja, čak i bez toplote. Moram da priznam da nisam ukapirao princip rada i da mi je nepojmljivo kako se to gas i kiseonik konvertuju u električnu energiju bez sagorevanja.

Poslednja izmena:
Ah, nisam mislio na neku vrstu "foto ćelija", jasno da je tu efikasnost kilava. Nego pre svega na neki pretvarač toplotne u električnu energiju, direktno, bez turbine i klasičnog generatora koji se koristi već decenijama.
10-procentna efikasnost je bila pocetna za PV. Danas, laboratorijski primerci dostizhu 50-60%. Sa nanotech-om ce dogurati do 80-90%. Ne vidim zasto bi bilo drugacije sa direktnom konverzijom β i γ zracenja u elektricnu struju. A to je jedino resenje koje nema mehanickih delova, koja mogu da zakazu. Zamisli 'sendvich': PV celija, na nju nanet radionukleid, na to druga PV, na to drugi sloj radionukleida, .... sve to zaptiveno u 'metalnu bateriju'...

Stirling je takodje veoma perspektivan. Prakticno mu ne treba (neko posebno) odrzavanje, mozes da koristis bilo koji izvor toplote (dovoljan je temp. dif. od 0.5 °C. Naravno, sto veci, to bolje za efikasnost): solarna energija, sagorevanje bilo kog fosilnog goriva, nuklearni izvor toplote... NASA planira da za svoje deep space misije (citaj: misije koje ce trajati decenijama i decenijama) da umesto dosadasnjih RTG generatora pocne da koristi combo nuklearnog izvora toplote i stirling generatora; isto to za buducu postaju sa ljudima na Mesecu...

I jedna i druga metoda bi mogla da se upotrebi za izvlacenje dodatnih kolicina el. energije iz onog sto se danas baca kao nuklearni otpad...

Recimo gorivne ćelije za BloomBox prave struju od prirodnog gasa i vazduha tj. kiseonika, kako kažu "u ćeliju ulazi prirodni gas i kiseonik, izlazi struja", bez sagorevanja, čak i bez toplote. Moram da priznam da nisam ukapirao princip rada i da mi je nepojmljivo kako se to gas i kiseonik konvertuju u električnu energiju bez sagorevanja.
Sagorevanje imas, samo nije vishe fizicko i nekontrolisano, vec hemijsko... BTW, i kod nas mozes da kupis vec decenijama jednu vrstu gorive celije, tzv zinc-air bateriju...

Poslednja izmena:
Ok, jedno je efikasnost ćelija za konverziju, ali koliki procenat oslobođenje energije fisije otpada na β i γ zračenje?

Zavisi od vrste radionukleida, sta izaziva proces fisije, itd...
Kod eksplozije uranijumske bombe (U-235) oko 3.5% od ukupno oslobodjene energije otpada na γ zracenje.

Tiny 'nuclear batteries' unveiled

Poslednja izmena:
Ok, to je za neke male snage prihvatljivo, dakle bez fisije. Ali u slučaju fisije, šta bismo sa onih 94% energije koju dobijamo kao toplotu, ako koristimo samo 6% zračenja?

Nije 94%. Deo energije odnose neutroni.
Ali da odgovorim na pitanje: odveli toplotu na stirling generator... ,)

Prilozi

• images.jpg
    images.jpg
    5.3 KB · Pregleda: 136
Koliko je meni poznato i Peltierov element moze da radi u inverznom ciklusu tj. da od temperaturne razlike proizvodi struju.
Ne znam da li je iko probao kolika mu je efikasnost u tom rezimu i kako se moze povecati.

Poslednja izmena:
Ja koliko znam, Vladimir Shevchenko je umro posle par nedelja, snimao je sa krova reaktora i osunčao se zračenjem, heroj...

To mu je bio zadnji film

Mr. Shevchenko's death has not been added to the official Soviet casualty toll from the explosion and fire at the nuclear power plant on April 26 last year.

Iskreno, malo ljudi može preživeti ovako nešto:(

Odakle vam ideja da je čovek dobio "samo" rak?

Pratite na času malo.

ja tak dokumentac nisam našao ni gledao još... gledao sam samo ovu inetrnet verziju iz njegove kamere snimak... i ona druga dva dokumentarca

Pa nisam znao po imenu ko je ko, ja sam mislio da on misli na ovog kamermana i ovog filma...a on je fotograf, e on je dobio rak... i sad ne znam šta je s njim ovo je bilo 2006 valjda...

Prilozi

• 2011-04-07_160442.png
    2011-04-07_160442.png
    271.3 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Taj je još imao dosta sreće, koliko vidim. Dobre su mu fotke btw.

Poslednja izmena:
Ako nisam pomesao sa nekim,lik provodi bar mesec dana godisnja u bolnici... Mada,pravo je cudo sto je uopste ziv. Realno je dobio neku brutalnu dozu radijacije.

Ja pricam o onom brki iz Battle of Chernobyl. U dokumentarcu on je ziv posle 15-ak godina od nesrece, jer je dosao zajedno sa nekom devojkom da posete njen stari stan u Pripyatu, a ona je bila dete tada, dok na tom snimku ima oko 25-30 god..

edit: da, preduhitrio me Levcanin.

Poslednja izmena:
Poslednja vest u 17h

Zamljotres jačine 7,4 stepeni po Rihteru pogodio severoistok Japana. Izdato upozorenje za cunami.

Američki Institut za geofiziku saopštio je da je najnoviji potres u Japanu bio jačine 7,4 stepena Rihterove skale, a epicentar potresa bio je 40 kilometara od japanske obale, javlja agencija AFP.

Onagawa nuclear plant loses part of outside power

Japan's nuclear agency says the quake on Thursday night disabled 2 out of the 3 outside power lines used at the Onagawa nuclear power plant in Miyagi Prefecture.
The Nuclear and Industrial Safety Agency says the plant has been using outside power lines to cool its nuclear fuel rods since the March 11th quake. The agency says after Thursday's quake, the plant is using only one remaining power line.
The agency says there is no change in radiation levels around the plant as of just after midnight Thursday. The agency is trying to confirm the current status at the plant.

Ako im pukne i ta jedna preostala linija za snabdevanje struje moze im se ponoviti scenario iz Fukushime. Inace nuklearka ima tri reaktora.
Link : http://www3.nhk.or.jp/daily/english/08_04.html

Kao da nema kraja ovoj spirali loših događaja?!
Valjda će da poprave to brzo.

Iz istog razloga zbog koga je zabranjeno i fotografisanje. Pracenje sta radi americka vojska se lako moze podvesti pod stavku spijuniranja...

Ne mnogo zapadno od Havaja je Mikronezija, i u okviru nje Marshalska ostrva, jedno ili vishe ostrva koja su bila pogodjena fallout-om od americkog testiranja nuklearnog oruzja...
http://www.greenpeace.org/international/rainbow-warrior-bombing/the-evacuation-of-rongelap

S druge strane, postojale su inicijative da se i u nekim velikim gradovima (npr NY) banuju gajgeri, navodno zbog toga sto pogresno laicko ocitavanje gajgera moze proizvesti paniku koja bi bila veoma opasna tamo gde ima mnogo ljudi... (sto svakao moze biti validan razlog (ali ne mora biti i jedini); ne treba smetnuti s uma da se Indian Point NE nalazi na samo 38 milja od NY, a ona je poznata po 'blazim' incidentima).

kako je globalno bila registrovana katastrora na TMI-ju ? mediji u evropi konkretno ?
TMI je efektivno po posledicama bila smejurija u odnosu na Chernobyl i Fukushimu. TMI je potencijalno mogla da se izrodi u veliku katastrofu ali se srecom to nije desilo.
http://www.pollutionissues.com/Co-Ea/Disasters-Nuclear-Accidents.html

e vidish, ja ne razumem sad - Onagawa elektranu - ZASHTO tamo ODMA ne poshalju 50 helikoptera, dizel generatora, i prokletog pacova sto trci u kavezu u krug - SAMO da se dovede struja i da oladi reaktor! koliko eluje bolesno ova rechenica pogotovo:

The agency says there is no change in radiation levels around the plant as of just after midnight Thursday. The agency is trying to confirm the current status at the plant.

kakva bre agencija, kakvi bakrachi, kakve potvrde, biroi i ostale budalashtine i birokratija ? ja sam bukvalno, iz fazona - nekog u nekoj nuklearki zaboli noga - shalji odma 100 kamiona!

au, kako ce nam ove nuklearne elektrane doci glave, znaci ubite me ako budem bio ziv 2030, slobodno, ovde potpisujem.

e vidish, ja ne razumem sad - Onagawa elektranu - ZASHTO tamo ODMA ne poshalju 50 helikoptera, dizel generatora, i prokletog pacova sto trci u kavezu u krug - SAMO da se dovede struja i da oladi reaktor! koliko eluje bolesno ova rechenica pogotovo:

kakva bre agencija, kakvi bakrachi, kakve potvrde, biroi i ostale budalashtine i birokratija ? ja sam bukvalno, iz fazona - nekog u nekoj nuklearki zaboli noga - shalji odma 100 kamiona!

au, kako ce nam ove nuklearne elektrane doci glave, znaci ubite me ako budem bio ziv 2030, slobodno, ovde potpisujem.

Pa to je samo tako dato saopštenje za javnost jer očigledno opet nešto muljaju. :S:

I onda smo mi nenormalni što predlažemo razna laička rešenja?!
Zapitam se ponekad koje budale rukovode našom planetom...

Калијум јодид веже радиоактивни јод и елиминише га из организма у року 24 – 72 сата. До сада, то је најчешће кориштено средство против радиоактивног тровања.

Према препоруци лекара, након радиоактивног загађења, потребно је узети сљедеће дозе калијум јодида:
•одрасли, укључујући дојиље: 130mg

Prvo, taj "Ekološki pokret" je jedna vrlo sumnjiva organizacija koja objavljuje poluistine (da ne kažem neverovatne gluposti). Ja sam čuo za njih kada su pokrenuli kampanju protiv Codex Alimentarius standarda. Ko je bar malo prelistao taj stadard video je da njihovi tekstovi mogu slobodno da idu u Treće oko ili eventualno Kurir.

Kalijum jodid ne vezuje radioaktivni jod, nego se jednostavno zbog velike količine joda (tih 130mg je 500 puta više joda nego što je organizmu potrebno u toku dana) radioaktivni jod ne apsorbuje u organizmu i vrlo brzo ga napusti.

Tablete kalijum jodida se uzimaju isključivo ako je neko izložen velikim količinama radioaktivnog joda (u okolini NE recimo), i koliko se ja sećam ABH zaštite to je jednostavno manje od dva zla - bolje uneti 1000 puta više običnog joda nego absorbovati malo radioaktivnog. Ali ako radioaktivnog joda nema, ne treba se trovati bez razloga. U svakom slučaju ne treba se igrati sa svojim zdravljem na taj način. Ako neko već hoće preventivno da pije jod neka ode kod nekog endokrinologa po savet.

Evo, nazalost, jos par potencijalnih problema posle najnovijeg zemljotresa :

At the Higashidori nuclear power plant in Aomori Prefecture, the quake shut down all outside power lines, prompting the plant to switch on emergency diesel power generators.
The plant had shut down its reactors and was undergoing an inspection at the time of the quake.
No serious effects were reported with the cooling systems of storage pools for spent fuel rods.

A nuclear fuel reprocessing plant in Rokkasho, Aomori Prefecture, also lost all outside power and is operating on emergency diesel generators at the moment.
No irregularities have also been reported at the Tokai Daini nuclear power plant in Ibaraki Prefecture.
All these nuclear power plants had suspended power generating operations at their reactors after the March 11th earthquake and tsunami.

Original vest : http://www3.nhk.or.jp/daily/english/08_09.html

Japan nije bas zemlja bogata resursima i mineralima, te iz tog razloga su nuklearke bile jedini spas za njih usled enormne industrijske ekspanzije i povecane potrosnje elektricne energije.

Nisu bas mogli da grade vetrogeneratore i solarne elektrane, jer povrsina potrebna za takve elektrane, a koje bi zadovoljile njihovu potrosnju, prevazilazi velicinu slobodne (a pogodne) zemlje koje imaju.

Incident u nuklearki Onagava

Sigurnosni sistemi u svim nuklearkama su reagovali. Reaktori su isključeni iz strujne mreže, a uključeni sistemi za hlađenje. Ipak, zabilježeno je da je u nuklearki Onagava došlo do isticanja radioaktivne vode u okolinu.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14975134,00.html?maca=bos-standard_feed-bos-617-xml

Iscurela radioaktivnoa voda i iz onagave... nego jel video neko nocni snimak poslednjeg zemljotresa i onaj bljesak na b92? u pitanju je emisija no coment, deluje prilicno jezivo, da li je opet od neke elektrane ili sta li je vec.

Nazad
Vrh Dno