Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Bash i nije. Potrebno je 4-5 puta vishe energije da se vodonik proizvede i kompresuje nego sto on moze da je sadrzi. Dakle, ako nemas neki proces gde je vodonik 'kolateralna steta' ne postoji racunica da se predje na vece koriscenje vodonika. Takodje ne treba smetnuti s uma rizike njegovog masovnog koriscenja.

Izraz 'vodonicna ekonomija' ne znaci nuzno da ce se koristiti bash vodonik, vec pre podrazumeva efikasnije tehnologije za proizvodnju i konvertovanje energije, kakve su npr gorive celije.

Na to i mislih kad napisah "ekonomski prihvatljivi okviri" :D ***,nemoguce da nema efikasnijeg nacina....

Takodje Japan vec neko vreme radi na dobijanju uranijuma iz morske vode.

A jel prvi korak obogacivanje morske vode radijacijom? :D... samo jedna stvar, sve te buduce tehnologije, fuzija itd.,ako postoji realna mogucnost od havarije postrojenja, "bila ona benigna ili maligna", jednostavno ce se desiti, jer ne postoje proizvodi koji su proizvedeni u vise stotina "postrojenja", i da svi svoj zivotni vek odrade savrseno i bez greske, jednostavno tako funkcionise inzenjerstvo.:D

Japan: Pukotina u reaktoru

Izvor: Tanjug

Tokio -- Tokijska elektroenergetska kompanija danas je saopštila da je u reaktoru 2 nuklearne elektrane Fukušima otkrivena pukotina kroz koju ističe radioaktivna voda.

a što se tiče HE elektrana itekako ima prostora i to jako mnogo, dovoljno je samo pogledati kako su naši stari dobijali enegriju od Dunava
http://www.turizam.apatin.com/vodenice.html sa novim materijalima i konstrukcionim rešenjima, svaka ovakva "vodenica" bi mogla uredno snadbevati određen broj domaćinstva (u zavisnosti od komfora na koji su navikli)

Što se tiče potrošnje, nisu problem domaćinstva, već teška industrija. Evo imate ovde i referat Igoritze o svojoj eskurziji u Kini, gde je lepo rekao da u gradu u kojem je bio da se na svakoj banderi nalazi ovo:
MnT6U.jpg

A Kina je upravo objavila da planira da energiju dobijenu iz NE poveća sa sadašnji dvadesetak posto na ~40% uz izgradnju 28 novi NE. Jednostavno treba neverovatno mnogo energije da bi se održale industrijske zemlje opout Kine, i u manjoj meri Japana.

Možda kod nas gde industrija faktički ne postoji, ili u zemljama gde su sve veće kompanije svu svoju proizvodnju izmestile u Kinu, energija nije toliki problem, ali tamo itekako jeste. ;)

Kad sam bio u dispecerskom centru nase eletkrodistribucije, gledali smo dnevni dijagram potrosnje kod nas..i on bukvalno ide kako ljudi zive i trose u kucama, spic u 10 ujutro i spic u pola 11 uvece..i dijagram varira ekstremno u ta dva termina i nocu..
Kaze lepo covek, to je jasan pokazatelj stanja zemlje, u razvijenim zemljama taj dijagram je manje vise ravan, jer industrija trosi toliko da domacinstva skoro nista ne menjaju na tim dijagramima..

Sad se vidi koliko su bile smešne vesti i komentari ovde koji su bili u fazonu "super, stigla struja, sad samo još da priključe i kreće hlađenje reaktora!". Ovde, bre, nije ostao kamen na kamenu, ne samo što je kontrolna elektronika potpuno uništena, nego su i cevi pokidane. Za normalizaciju hlađenja bi bilo potrebno napraviti kompletno novu instalaciju, pod uslovom da sam reaktor već nije i iznutra izgoreo sve kanale za hlađenje.

S obzirom da su reaktori sigurno već napukli, a oni ih zalivaju vodom, zar i ovde ne postoji opasnost (koju su pominjali u Černobilu), da voda dođe u direktan kontakt sa užarenim jezgrom i da dođe do eksplozije?

Poslednja izmena:
Po najnovijem izvestaju temperatura vode koja izlazi iz reaktora je u opadanjuu, sto je dobro i daleko je od temperature topljenja jezgra. Mnoga crvena polja su postala zuta. Posetite http://www.iaea.org/

Poslednja izmena:
verovatno glupo pitanje, al kako temperatura vode koja izlazi moze da bude 190 stepeni C?

Moze ako je po pritiskom, mada malo je neverovatno da voda koja ima preko 100c tece ka zemlji, a ne ide uvis u paru.

Po najnovijem izvestaju temperatura vode koja izlazi iz reaktora je u opadanjuu, sto je dobro i daleko je od temperature topljenja jezgra. Mnoga crvena polja su postala zuta. Posetite http://www.iaea.org/

moram da te navedem,
od početka imaš umirujuće vesti bez ikakvog razloga, a katastrofi se kraj ne vidi, pa baš na ovim poslednjim snimcima se vidi sve, da je sve golo, otvoreno prema nebu, i nije jedan reaktor (ogromne zgrade) u pitanju već 4-5-6 komada + skladišni prostori koji su dupke puni, (tu su skladištili otpad od početka rada elektrane, preko 40-50 godina rada, otpada na gomili, u popucalim tankovima, bez krova i td.),
Temperatura neke tamo izlazne vode, nema sa tim mnogo veze, ok natopili su suva jezgra i većinom istopljena, morskom vodom, kroz rupu otvorenu "tavanicu" reaktora 1234567.
Tu ima toliko posla da ćemo dobijati vesti još 10 tak godina, a mnogo japanaca će zbog tog posla (pročitao sam da ima jako mnogo dobrovoljaca japanaca, spremnih na rad oko reaktora i smrt) živeti vrlo kratko.
Kako, i kada će to zatvoriti znaćemo detaljno za 10-15 godina.
pozzz.

preporuka za BBC mini serijal Atom : E01 The Clash of Titans, E02 The Key to the Cosmos i E03 The illusion of reality

Poslednja izmena:
"An operator at Fukushima Daiichi nuclear plant says highly radioactive water from a pit near a reactor continues to leak into the ocean."

Nazdravlje! :S: Kako vreme prolazi, sve sam čvršći u svom uverenju da NE treba pogasiti i to bukvalno odmah. Mrak - mrak, šta da se radi, ali cena NE je previsoka, pa i da se desi jedna veća havarija u 30 godina - mnogo je.

@yoyo
Više verujem svojim očima, nego nekim tamo izveštajima koje je sastavljao Smithers. :)

ma ja vidim da je to tamo rasulo, i da treba da se overi preko toga neka betonjara, ili da se nuklearkom resi nuklearni problem. ako mogu svi zivi da testiraju nukelarke po svetu, iznad i ispod zemlje, moze i da se overi kriticna teritorija, i da se napusti jednostavno. msm, jel izvodljivo to ? vec je cunami preselio ljude odatle, i vec se svi ionako plase radijacije - jedna bomba, pa pesak odozgor iz letelica, i resen problem ? ja kolko znam fizike, termonklearna bomba bi unistila podosta radioaktivnih cestica, jedino je pitanje dal bi sa obale krenuo cunami, i dal bi obale uz duzinu bile inficirane radijacijom od aftermath-a

Klin se klinom izbija....pa ostane rupa...:D

Ne moze da se betonira dok je sve usijano i vruce. Mora prvo da se ohladi pa tek onda da ih betoniraju. Reaktori nisu skroz pukli i ne zjape otvoreni ka nebu. Verovatno postoje neke pukotine koje prave problem. Sve dok je gorivo u reaktoru mogu samo vodom da ga hlade.

A sta je sa bazenima, ili kako vec se zovu, sa potrosenim gorivom koji su pored reaktora - da li i oni ne zjape i sta je sa njima.

Pa oni zjape i u normalnim uslovima,samo su puni vode...:D Problem sa njima je sto je voda,zbog otkazivanja sistema za hladjenje,prokljucala i isparila....

ma ja vidim da je to tamo rasulo, i da treba da se overi preko toga neka betonjara, ili da se nuklearkom resi nuklearni problem. ako mogu svi zivi da testiraju nukelarke po svetu, iznad i ispod zemlje, moze i da se overi kriticna teritorija, i da se napusti jednostavno. msm, jel izvodljivo to ? vec je cunami preselio ljude odatle, i vec se svi ionako plase radijacije - jedna bomba, pa pesak odozgor iz letelica, i resen problem ? ja kolko znam fizike, termonklearna bomba bi unistila podosta radioaktivnih cestica, jedino je pitanje dal bi sa obale krenuo cunami, i dal bi obale uz duzinu bile inficirane radijacijom od aftermath-a

A šta, fizika kaže da bomba uništava sve vrste materije? Nuklearne čestice ne bi uništila, nego razbacala.

A Tokio je isuvise blizu za takve egzibicije. Sve mora svojim redom da ide, prvo ohladiti reaktore, zapusiti ih, a onda napraviti sarkofag. Nego, zar je moguce da ne postoji ni jedna druga smesha koja moze efikasnije da hladi reaktore od morske vode?

A Tokio je isuvise blizu za takve egzibicije. Sve mora svojim redom da ide, prvo ohladiti reaktore, zapusiti ih, a onda napraviti sarkofag. Nego, zar je moguce da ne postoji ni jedna druga smesha koja moze efikasnije da hladi reaktore od morske vode?

Voda je najjeftinija, ja mislim da postoji nesto za brze hladjenje ali je najverovatnije skupo, nadam se da negledaju na to? Dok se ljudi bude prikazivali kao kolateralna steta novca nevredi ni govoriti o cistoj energiji jer ce uvek postojati ustede na ustrb malo vishe novca. Procitao sam negde da su poceli ili trebali da pocnu prskanje sa nekom lepljivom suspstnacom. Kao sto su radili i u Cernobilju.

ne bi ih razbacala, nego bi ih istroshila. valjda. e sad - ne znam koji bi rezultat bio, a cenim da moze da bude pozitivan, nego kako rece lanmi86, suvise je blizu tokio.

nulearna fisija se desava kada neutroni bombarduju teske elemente, i onda oni sami u procesu raspadanja emituju nove neutrone. jedina razlika izmedju bombe i reaktora je sto je u reaktorima kontrolisan izlet tih neutrona + se koristi gorivo koje moze da izdrzi bombardovanje novim nukelonima, odnosno lancanu reakciju. zapravo - jedina zackoljica je sta bi visoka temperatura uradila gorivu, to mene zanima da mi napise neki znalac.

svašta, ne bi ga uništila, to tako ne radi, već bi napravila kataklizmu na celoj planeti. Pa da li si ikada video veličinu pečurke nakon one male nuklearne bombe iz drugog svetskog rata, današnje su 10, 20 100 puta jače.
ne bi ih razbacala, nego bi ih istroshila. valjda. e sad - ne znam koji bi rezultat bio, a cenim da moze da bude pozitivan, nego kako rece lanmi86, suvise je blizu tokio.

nulearna fisija se desava kada neutroni bombarduju teske elemente, i onda oni sami u procesu raspadanja emituju nove neutrone. jedina razlika izmedju bombe i reaktora je sto je u reaktorima kontrolisan izlet tih neutrona + se koristi gorivo koje moze da izdrzi bombardovanje novim nukelonima, odnosno lancanu reakciju. zapravo - jedina zackoljica je sta bi visoka temperatura uradila gorivu, to mene zanima da mi napise neki znalac.
Ništa visoka temperatura tu ne može (takve temperature nema ni na jednoj stabilnoj zvezdi), uranijum je najteži poznati element i teže od njega ne može. Da imaju rešenje za reverzibilni proces koristili bi ga odavno.

Čovek meri radijaciju iz svoje kancelarije u Tokiju

AW1-week.png

AW1.gif

data.png

Znajuci srpski mentalitet i odbojnost prema svemu novom i stranom, nema nista od nuklearke u sred sumadije. Voli Srbin samo ono sto mu je vec poznato :)

Znajuci srpski mentalitet i odbojnost prema svemu novom i stranom, nema nista od nuklearke u sred sumadije. Voli Srbin samo ono sto mu je vec poznato :)

Ne mora da znači, dole na jugu bi da prodaju burege i krv kako bi preživeli. Kad osiromašimo samo još malo, a vlast radi na tome bez greške, prihvatićemo sve za pare, da ne kažem malo hrane.

NADA AJDAČIĆ: Fukušima posle Černobilja

Zato bi neprestano, svaki razuman čovek, u svakoj prilici, trebalo da upozorava naše seljake da ne prodaju zemlju onima koji neće sa svojom decom da žive na njoj. Kada dođe u ruke „biznismena“ vrlo lako, na nekoj od njiva, može da nikne skladište nuklearnog otpada ili nešto još gore, kada im razne „agencije“ po nakradnom zakonu daju dozvolu za to. Ne zaboravimo: postojeći zakon je na strani preduzetnika. Još uvek!

Postavlja se pitanje: prvo – radioizotopi joda osim u akcidentalnim uslovima uopšte ne mogu da se nađu u atmosferi, pa ne može da se govori o „nivou varijacija osnovnog nivoa zračenja“; drugo, ne treba ni komentarisati prateće nebulozne izjave stručnjaka po kojima „čestice joda danima lete kroz atmosferu, ali njihovo prisustvo ne zahteva sprovođenje mera zaštite“. A, šta tek reći na informaciju da su „čestice radijacije na velikim visinama i da nemaju nikakvog uticaja na predele gde žive ljudi“! Pa gde su to onda saradnici „PMF-a“ iz Novog Sada izmerili onih 0,4mBq 131J? A, sad ozbiljno: nije rečeno da se 131J u organizam unosi inhalacionim putem (disanjem), a preko pluća direktno dospeva u krv, te metaboličkim procesima u tiroidnu žlezdu. I da ponovim, u atmosferi radioaktivni jod uopšte ne sme da se nalazi ni u najnižim koncentracijama, što znači da ne može da se govori o dozvoljenim varijacijama osnovnog zračenja. Pošto ne znamo kako će se dalje razvijati situacija, valjalo bi da stručnjaci, primenom specifičnih ACG/B filtera za efikasnu apsorbciju svih radioizotopa joda, dođu do spoznaje njihovih stvarnih koncentracija u vazduhu, pa prema tim rezultatima preporuče da bar deca, majke dojilje i trudnice nepotrebno ne borave na otvorenom prostoru.

Poslednja izmena:
Sad cuh na vestima, dvojica radnika, kompanije tepco , pronadjena mrtva u elektrani!

ti su stradali na dan zemljotresa i cunamija. danas su im nasli tela

Nazad
Vrh Dno