gresis ako mislis da bi naselje tipa .... altina prezivelo ovakav potop
gledaj, gresis ti.
voda kad navire - ona lomi. ali gradjevinski standard u srbiji, BAR po pitanju kuca, je daleko izdrzljiviji nego u svetu. u ekonomski jacim zemljama su kuce preko 80% montazne, ili sa nekim poluresenjima (otud i realnost u sceni kad neko u filmu "protrci kroz zid").
Gradjevinski blok koji se koristi u Srbiji je zapravo Old skul (komunisticki rezim) i kao takav, obezbedjuje daleko sigurniju konstrukciju od ovih kuca sa klipova. kazem to na konto cinjenice da sam imao prilike da radim na gradjevini, a u isto vreme i da vidim koja se resenja primenjuju na zapadu, kad su kuce u pitanju.
ovaj -
i varijacije istog, se ne koriste skoro vise nigde osim kod nas. tuzla i kompanija sto ga peku. a i ostatak procesa, u gradnji kuce je drugaciji, te samim time i cvrsci. da me ne razumete pogresno - nasi majstori i gradjevinarci bi naivjse voleli da imaju drugaciji materijal (laksi za gradnju) ali je situacija takva kakva je.
e sad - po pitanju zgrada je druga prica. poprilicno sam ubedjen da za ove nove sto nicu po beogradu, nije potreban cunami, neko da prolije kanalizacija malo jace, i da ih srusi ko kulu od karata.
zakljucak 1 - srpska kuca bi izdrzala cunami, velikim procentom. pod uslovom da majstor nije popio tri loze dok je mesao malter u 3:1, pa dodao malo vise sodera, jer ga je mrzelo
zakljucak 2 - altina bi se sigurno raspala

gde nadje altinu, majke ti ? 70% romskih kuca od kartona i lima.