Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Ali, da su zidovi bili npr. 3-4 puta deblji, mozda bi odoleli cunamiju i ne bi doslo do nekontrolisane energije fisije. Ne kazem da bi reaktori ostali netaknuti, ali mozda bi bili osteceni toliko da moze sve da se drzi pod kontrolom.

Jel citas ti u opste?!?!
Reaktori nisu osteceni od cunamija, vec pumpe koje su bile zaduzene za hladjenje.

Reaktori su pukli jer je hladjenje osteceno. Da su sistemi hladjenja ostali funkcionalni reaktor nikad ne bi bio probijen, ni od zemljotresa ni od cunamija.

@nabukodonosor i @nnnn

Kako biste shvatili sudar 1 cestice materije i 1 cestice antimaterije? Sagradili zid od 5000km armiranog betona oko njih?

gresis ako mislis da bi naselje tipa .... altina prezivelo ovakav potop :)

gledaj, gresis ti.

voda kad navire - ona lomi. ali gradjevinski standard u srbiji, BAR po pitanju kuca, je daleko izdrzljiviji nego u svetu. u ekonomski jacim zemljama su kuce preko 80% montazne, ili sa nekim poluresenjima (otud i realnost u sceni kad neko u filmu "protrci kroz zid").

Gradjevinski blok koji se koristi u Srbiji je zapravo Old skul (komunisticki rezim) i kao takav, obezbedjuje daleko sigurniju konstrukciju od ovih kuca sa klipova. kazem to na konto cinjenice da sam imao prilike da radim na gradjevini, a u isto vreme i da vidim koja se resenja primenjuju na zapadu, kad su kuce u pitanju.

ovaj -

nexe%20blok.jpg

i varijacije istog, se ne koriste skoro vise nigde osim kod nas. tuzla i kompanija sto ga peku. a i ostatak procesa, u gradnji kuce je drugaciji, te samim time i cvrsci. da me ne razumete pogresno - nasi majstori i gradjevinarci bi naivjse voleli da imaju drugaciji materijal (laksi za gradnju) ali je situacija takva kakva je.

e sad - po pitanju zgrada je druga prica. poprilicno sam ubedjen da za ove nove sto nicu po beogradu, nije potreban cunami, neko da prolije kanalizacija malo jace, i da ih srusi ko kulu od karata.

zakljucak 1 - srpska kuca bi izdrzala cunami, velikim procentom. pod uslovom da majstor nije popio tri loze dok je mesao malter u 3:1, pa dodao malo vise sodera, jer ga je mrzelo

zakljucak 2 - altina bi se sigurno raspala :) gde nadje altinu, majke ti ? 70% romskih kuca od kartona i lima. :)

Kad bi shvatio da je Japan trusno područje i da ga godišnje pogodi nekoliko stotina jačih zemljotresa nego onaj što je pogodio Kraljevo, shvatio bi zašto ne mogu da se koriste ovakvi građevinski blokovi. Isto važi i za područja u Americi koja su podložna uraganima/tornadima...

Recimo baci pogled na ovo:
http://sr.wikipedia.org/sr/Zemljotres_u_Skoplju_1963..
http://sr.wikipedia.org/sr/Земљотрес_у_Бањалуци_1969..

A ovih dana gotovo svakodnevno čujemo kako se desio novi potres u Japanu na skali na skali od po pet,šest rihtera...

Poslednja izmena:
Ali procenat osiguranih kuca i zgrada u slucaju prirodnih nepogoda i tome slicno je mnooooogo veci tamo nego kod nas. Valjda smo i po tome neki "old school" ?

Mislim da nabukodonosor nije mislio na sam reaktor koji jeste izuzetno dobro zastocen vec na pratecu infrastukturu, sistem za hladjenje i agregate. Koliko sam video po onim slikama nisu bili nista specijalno zasticeni. Na primer ne staviti sve agregate na jedno mesto i malo ih ukopati pa preko njih betonska kupola ko mali iglo ...

Pa jedino da nacrtam. Mislio sam da se kljucni sistemi zastite tako da im nekakva elementarna nepogoda ne moze nista, ili barem da ih malo osteti, da moze brzo da se oporave. Ako su sistemi za hladjenje kriticni, njih zastititi. Ako je to reaktor onda njega. U cemu je problem da se te cevi i pumpe za hladnjenje stave pod zemlju?!

ne znam kako da ti objasnim, ljudi ne mogu protiv prirode, pa taman da se svi udruže, ne može se napraviti ništa što je 100% sigurna zaštita za bilo šta, ili bilo koga na planeti, to jednostavno ne postoji.
U ovom slučaju je na pr. trebao zid visine 30-40 metara širine u osnovi 25-30m i potrebne dužine (ne znam koliko 1km, 10km, 50km...), toliko novca i resursa nema niko, i šta na kraju to garantuje, da će spasiti elektranu od plavnog talasa visine 30m, a da li iko garantuje da plavni talas ne može biti 50m ili 100m visine ( na pr. desi se izuzetno snažan zemljotres ili "propadanje" velike površine okeanskog dna u centralnom pacifiku uz pogodan vetar ili udar meteora ili asteroida, ili izbijanje vulkana i lave na području elektrane) , ne garantuje niko.

da izađemo malo napolje, van planete Zemlje, tamo napolju nema ko da garantuje bilo šta, tako je i kod nas na planeti.
pošto smo mi mali organizmi i kratko živimo, i imamo sreću da možemo ovako da se dopisujemo, nemoj da se sikiraš sve će to da nestane pa se ponovo negde napravi drugačije a opet slično.

a za ove što navode "radiotion dose chart" dijagram neka pročitaju polsednju rečenicu na dnu dijagama:trust:

Poslednja izmena:
Bas tako, protiv prirode ne moze niko.
I reaktor i sistemi za hladjenje jesu bili zasticeni, i jesu bili ukopani, i jesu bili ispod betonskih kupola i sve to ... ali, priroda je bila jaca.
Pitanje "Zasto nije jos nesto bilo uradjeno?" je lako postaviti posle. Pravo pitanje je ko bi pitao "A zasto da ne uradimo jos i ovo?" i opravdao ulaganje, nasao finansijere etc
Posle ovoga u Japanu je sigurno da ce se mnogi zapitati (recimo, Nemci) da li je trebalo da urade vise. Ali sve ovo je aftermath katastrofe. Japanci su uradili svoj fair share 100%
A sto se tice zemljotresa, blokova, lake gradnje i sl, ono sto bi izdrzalo cunami (postena srpska shtala, npr) sigurno ne bi izdrzalo seriju od preko 600 zemljotresa jacih od onog u Kraljevu koji su sledili posle Velikog zemljotresa i cunamija. Da ne pricam da bi vec pri prvom zemljotresu bilo sravnjeno sa zemljom. Gradnja cvrstih, a ujedno i jako elasticnih zgrada je izrazito skupa - nijedna zemlja si to ne moze priustiti za ama bas sve zgrade.

Stvarno, kako se toga nisu dosetili ?

Trebalo je da nas pitaju, jer Srbi su uvek najpametniji ;)

Reaktori su izdrzali zemljotres, cak je i otpocelo hladjenje posle automatskog gasenja.. ali.. tsunami je ostetio prvo dizel generatore pa su posao hladjenja preuzeli akumulatori, koji su sledecih 8 sata vrteli pumpe. Kada su se potrosili desilo so ono sto sad znamo.

Mislim da je za jedno nuklearno (ili nukelarno :D) postrojenje moralo da bude vise nivoa zastite. Znam da je lako da se sada pametuje, ali i iz gresaka se uci. Mislim, vrlo lako su izbaceni iz upotrebe svi backup sistemi za hladnjenje. I zasto postoje akumulatori za samo 8 sati hladjenja?! Zasto ne za 10 dana? Ili mesec? Sve kosta, ali sigurno su milijarde dolara ulozene u to postrojenje, tako da, lupam, i jos 50 000$ za dodatne akumulatore bi bila sitnica. Ili jos 10 miliona $ za dodatni sistem za zastitu sistema za hladjenje. Jer nije da je elektrana sagradjena na mestu koje nije trusno podrucje. Oni u proseku svaki dan imaju po jedan zemljotres. Plus su ostrvo. Znaci cunami je bio jedan poprilican scenario, ako ne danas a ono za 50 godina. Kada se pravi neko postrojenje koje moze da syebe ceo svet, mora o svemu da se misli.

Ono sto vecina previdja je da je elektrana izdrzala najjaci zemljotres u istoriji Japana relativno neostecena. Znaci,itekako se mislilo o zastiti. E sad,ovo sto se desilo je bilo van svih razumnih ocekivanja... Kazu da se nista od ovog ne bi desilo da je talas bio do 10-tak metara visine... ***,priroda im je objasnila neke stvari i to je to...govoriti da su oni ispali lezerni i neozbiljni je glupo.

Ja najvise zameram TEPCO-u,sto su ocigledno pokusavali da zataskaju i iskuliraju situaciju dok nije postalo vise nego ocigledno da je problem jako ozbiljan. Izgubljeno je dragoceno vreme skroz nepotrebno...

Inace,kazu na NKH-u da je ukljucena struja u reaktoru br. 3 ,a val;jda i u ostalima. Kontrolne sobe funkcionishu,i hladjenje je uspostavljeno u trojci...za ostale ne znam... :)

Fora je u tome sto takvih postrojenja koje mogu da sjebu mnogo ima na stotine sirom sveta (oko 400 cini mi se).
Sad ce biti lakse da se, pored silne love izdvojene za sigurnost, izdvoji jos za bolje tj. sigurnije hladjenje. Ili da se predje na druge, bezbedne a zelene izvore energije.
Cena napretka je uvek velika.

btw, Fukushima NE su planirali da zatvore for good ovog leta - priroda ih preduhitrila.

Super je to za trojku, posto je taj reaktor na plutonijum koji je potencijalno najopasniji.

Poslednja izmena:
Fora je u tome sto takvih postrojenja koje mogu da sjebu mnogo ima na stotine sirom sveta (oko 400 cini mi se).
Sad ce biti lakse da se, pored silne love izdvojene za sigurnost, izdvoji jos za bolje tj. sigurnije hladjenje. Ili da se predje na druge, bezbedne a zelene izvore energije.
Cena napretka je uvek velika.
Pa da, bas o tome sam pricao.

jnukechrt.jpg

Slika nije bas najtacnija, ali je vrlo jasna i pregledna.

(za krupniju, klik ovde)

Koliko vidim ni oni sami ne znaju sta vise da rade, svaki dan dave sa povezivanjem struje sa reaktorima, te stigla je struja, pa nije kompatibilno, pa jos nije povezano do kraja, ocekuje se uskoro da struja bude skroz povezana, sa cim da je povezu?! kad je sve sem reaktora 5 i 6 otislo u vazduh.

Nek mi kaze neko gde ovde moze bilo sta da se poveze?

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
polivanje nuklearnog reaktora je jos smesnije od povezivanja struje sa gomilom krsa...oni sakrivanju cinjenice, kupuju vreme ili sta vise rade nemam pojma...kada krenu da zalivaju betonom onda ce konacno postati jasno da se nesto resava...

Ljudi prestanite sa tim zalivanjem betonom, ako se to bude radilo nece to skoro da bude.

...

Izvor: Beta, Tanjug

Berlin -- Radioaktivne čestice koje nose vetrovi iz Japana dospeće danas, prema navodima nemačkog Saveznog ureda za životnu sredinu, do Centralne Evrope i Nemačke.
Međutim, povećanje radioaktivnosti u vazduhu biće tako nisko, da može da bude izmereno samo složenim metodama, rekao je šef merne stanice Saveznog ureda Erih Virt.

Pri tome je istaknuto da će donekle uvećana radioaktivnost "biti veoma, veoma niska" i da neće premašiti stohiljaditi deo bekerela po kubnom metru vazduha.

To znači da praktično neće biti premašena uobičajena radijacija od 70 nano-siverta na sat.

Nazad
Vrh Dno