Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

@Yooyo i ostali:

Gorivne šipke (fuel rods) su od cirkonijuma koji se topi na 1.200 st. C. U cirkonijumu je nuklearno gorivo u paletama, samo uranijum oksid ili MOX tip, gde se nalaze i uranijum i plutonijum oksidi (reaktor 3, možda i 2). Nulearno gorivo topi se na 2.800C. OVE TEMPERATURE SU DOSTIGNUTE.
Zvanično znamo da od 11. marta do danas hlađenje ne radi, već se izvode očajnički pokušaji hlađenja morskom vodom. Tepko u dnevnim izveštajima kaže da su u reaktorima 1-3 oštećena jezgra u kojima je nulearno gorivo, takođe i sudovi pod pritiskom, kao i sudovi reaktora. To je jako, jako lose. Zvanično su gorivne šipke VAN VODE za hlađenje od 11. marta do danas, jer se sva upumpana morska voda pretvori u paru i ispusti iz oštećenog suda.
2 metra iznad nivoa vode je dovoljno.

Bližimo se nedoumici. Šipke crkonijuma su se istopile, ostavljajući palete nulearnog goriva nebranjene. Nuklearna fisija se odigrava još godinama iako je reaktor 'zaustavljen'.

Jezgro ne vidimo, detektujemo sadržaj pare i dima. Zvanično su u namernom oslobađanju pritiska detektovani (nestabilni) izotopi cezijuma i joda s kratkim vremenom poluraspada. Nejasno mi je 1) zašto nisu registrovani i
stroncijum i argon, koji su produkti topljenja jezgra?

Nejasno mi je 2) zašto uranijum i plutonijum nisu registrovani?

Drugi veliki problem, sem reaktora, bili su (?) bazeni s istrošenim gorivnim šipkama u kojima je zbog nedostatka hlađenja proključala i isparila voda. Zračenje izmereno na ivici bazena reaktora 4 bilo je 400 mSv/h, što je smrtna doza za 2 min. To je polivano helikopterima jer nije moglo da se priđe i privremeno je stabilizovano, jer pumpe još ne rade.

Drama je zaustavljena, reaktori 1-3 nastavljaju da cure samo u atmosferu. Mnogo je loše, nema popravke, taj visoki čelični sud pod pritiskom je popustio u reaktorima 1-3, radijacija 'curi'. Ne postoji quick fix.

Da li se ne govori o drugim ispuštenim radionukleotidima ili zaista nisu ispušteni i kako je to moguće?

Drugi veliki problem, sem reaktora, bili su (?) bazeni s istrošenim gorivnim šipkama u kojima je zbog nedostatka hlađenja proključala i isparila voda. Zračenje izmereno na ivici bazena reaktora 4 bilo je 400 mSv/h, što je smrtna doza za 2 min.

MIslim da si ovde omanuo, nije sigurno 2 minuta ako je 400mSv/h, da ponovimo sliku
radiation.png

Ma sve je otislo, nego se sprecava panika, nuklearke su obicne rusevine, a on cekaju da bude sta bude i da ga zaliju betonom. Thats all folks.

nije sigurno 2 minuta ako je 400mSv/h, da ponovimo sliku
U pravu si. Kucao sam na brzaka s moba. Na ivici bazena je oko 1.000x više: 140 Sv/h — ovo je letalna doza za oko 2 minuta.

Ukoliko se probije cirkonijmska oplata (temp goriva je veca od 2200C) radioaktivni materijal pada na dno kompresionog suda (2) i pocinje da ga topi. Ako ga probije pasce na dno komore (3) i dalje nema gde da ide.
Međutim, ovo se nije desilo. Temperatura je premašila 1.200C na kojoj se topi cirkonijum, tj. 2.800C na kojoj se topi gorivo-uranijum. Tepko zvanično kaže da su jezgra tri reaktora oštećena, kao i spremnici pod pritiskom. Verovatno uspevaju minimalno da ohlade gorivo da ne dođe do totalnog topljenja (total core meltdown), kada je temperatura goriva takva da u tečnom stanju sklizne da dno suda pod pritiskom, probije ga, i propadne u betonski-čelični sud reaktora (containment vessel). Možda je strategija "drži vodu dok majstori ne odu", tj. dok jezgro ne izgubi najveći toplotni potencijal.

Mogu da sudim prema javno raspoloživim podacima i vidim ovo (u zagradama je zvanični Tepko status):
- Containment vessel je oštećen kod reaktora 1-3 ("unknown", "low", "stable", ne "safe"). Tu nema popravke, oštećen je verovatno zemljotresom i ne bi mogao da zadrži potpuno istopljeno jezgo, tako da to nije pogodan scenario.
- Pressure vessel je oštećen kod reaktora 1-3 ("stable", "unknown", "stable", ne "safe"), gorivne šipke kod reaktora 1-3 su od 11. marta do sada delimično ili potpuno van vode ("fuel exposed partially or fully"), pritisak oscilira jer se upumpava morska voda koja se brzo pretvara u (radioaktivnu) paru zbog toplote, šipke koje su van vode podižu temperaturu, pritisak se povećava, pa smanjuje otvaranjem ventila. Preko 10 dana pri ventiliranju ispušta se para iz suda pod pritiskom u kojem je (polu)rastopljeno jezgro! Tako u vrovatno tri reaktora. Ako je sud pod pritiskom fizički oštećen, tu nema popravke sada.
- Preko 10 dana imamo povremeno zračenje nuklearnog goriva iz reaktora 1-3 u atmosferu plus iz bazena iskorićenog goriva iz blokova 3 i 4 (iznad bazena je nebo), gde je do pre dva dana voda isparila usled ključanja.

Imajući ovu vrlo lošu sliku, koju vidim kao "zaustavljenu" na ivici ponora, gde su stroncijum i argon? Uranijum u plutonijum? Kako se detektuju "samo" nestabilni izotopi cezijuma i joda?

* * *

Moje misljenje: jezgro se istopilo i oni su samo kupovali vreme cekajuci da sud pod pritiskom dodje na max pritisak i onda ga oslobadjali pritiska, ispustajuci radioaktivnu paru. Sad je dosta lakse jer u medjuvremenu jezgro se hladi i problem se smanjuje.

Poslednja izmena:
Mozda detektorima koji detektuju samo cezjum i jod, a detektore za uranijum i plutonijum su ¨zaboravili¨ u drugom kombinezonu :D
Salu na stranu, nekako imam utisak da kriju.

@owim:
Izgleda da svaki od reaktora ima svoj bazen za skladistenje potrosenog radioaktivnog goriva i da je voda iz njih isparila. Ja mislim da je to glavni uzrok trenutnog zracenja. Takodje mislim da je para koju se vidi iz 2 reaktora u stvari isparavenje iz tih bazena. Posto je reaktor prilicno vreo cela zgrada ima temperaturu ~100C i da zbog toga isparava bazen sa istrosenim gorivom.

Primarni sud je i dalje pod pritiskom. Ukoliko je gorivo zaista toliko osteceno onda je u tom sudu pravi pakao, jer nema nacina da se ohladi efikasno. Nije mi jasno gde upumpavaju morsku vodu?? U komoru 2 ili komoru 3?

Izgleda da sam u ovom slucaju veci optimistra nego sto bi trebalo.. :(

edit:
spent-fuel-pool-820.jpg

Izgleda da ima vise komora i da se u drywell (betonski omotac) upumpava morska voda.

Poslednja izmena:
Ovu temu gledam svakih par sati a nekad i cesce, stvarno zelim da procitam da su uspeli da sprece dalju stetu, da saniraju vec postojecu, da nece biti trajnih posledica ...

Primarni sud je i dalje pod pritiskom. Ukoliko je gorivo zaista toliko osteceno onda je u tom sudu pravi pakao, jer nema nacina da se ohladi efikasno. Nije mi jasno gde upumpavaju morsku vodu?? U komoru 2 ili komoru 3?
Fluktuacija pritiska u "komori 2" (pressure vessel) u ogromna u sva tri reaktora od 11. marta do danas. U njega sipaju morsku vodu umesto desitilovane, a donja slika pokazuje sta je ostećeno verovatno.

tumblr_li3tk5VcKG1qao9bbo1_400.jpg

Ako je zaista tako, onda pod visokim pritiskom bi trebalo da voda izbija i da puni containment vessel. Sva ta voda je radioaktivna: kao para u atmosferi i kao voda u komori. Svaki dan gledao sam Tepko status, fuel rods su "fully exposed". Energija koju predaje jezgro ne opada linearno u vremenu; posle 10 dana je znatno manja (preko 90%), sad kad je došla struja i kad se zrelije razmišlja siguran sam da će uraditi najviše što mogu.

Evo šta kaže proizvođač ventila:
The molten debris may drop into the drywell cavity floor. During the fuel damage process, first the fission gas in the clad may leak out. Later if the fuel and cladding continue their degradation, fuel isotopes will release also. In addition to iodine and noble gases, there are alkali metals, tellurium, barium, cerium, lanthanides, etc. The elevated concentration of these radioactive isotopes would find their ways through the vessel break, relief valves, and containment leakage into the environment.

Ovo su očitavanja pritiska 17. marta (Tepco):
pressure inside the reactor core: 0.185MPa.
pressure inside the reactor core: -0.027MPa.
pressure inside the primary containment vessel: 0.40MPa.
pressure inside the suppression chamber: 0.13MPa.
since March 14, the pressure within the primary containment vessel cannot be measured.
Vidimo da je pritisak nuklearnog jezgra -- negativan (negativan pritisak ili podpritisak, niži pritisak od okoline, nije dobro). Ne mogu da izmere pritisak u sudu reaktora. Šta nam to govori? U nuklearnoj elektrani ne može da se izmeri pritisak u komori? Gornja tabela daje tri vrste pritisaka, nisam upućen u radne (normalne) vrednosti za ovaj model reaktora. Znam da BRW reaktori rade na oko 7MPa (megapaskala), a PWR 11-15MPa. (No info)

Jedini nacin da pritisak ode u minus je zbog hladjenja reaktora, i plus na to da je ventil jednosmeran.

20km od Fukušime zabeleženo zrčenje 1.600x veće od dozvoljenog! Da li je to stavljanje situacije pod kontrolu?

Nagrajisali su! Zabranjena je prodaja hrane iz tog dela Japana privreda i industrija su potpuno stali.Verovatno ce samo stari da ostanu da zive tu ostali ce se iseliti zbog rizika po zdravlje.
Mislim da bi bilo dobro da pozovemo jedan broj izbeglih u nasu zemlju ionako su nam opustela sela i gradovi u nerazvijenim delovima zemlje, potrebna nam je infuzija Japanske pameti i marljivosti a njima zdrava zivotna sredina tako da je korist obostrana.

Negativan pritisak znaci da je merac pokvaren. Unutra je pakao i ima mnogo vodene pare. Nemoguce je da je pritisak negativan... Ili je reaktor potpuno prazan i nema ni kapi vode!?

Лоше вести стижу данас. :( Уосталом, нисам ни очекивао боље после свог јучерашњег поста овде. Затишје је било привремено, свашта је отишло у ваздух и море, ако пробије суд реактора -- и у земљу. Званична саопштенја бих помножио фактором 10.

Овде су 4 блока критична, наспрам Чернобиља где је био један блок -- број 4. Није за директно поређење, али није ни за одмахивање главом како је у Фукошими све другачије и потпуно друга технологија, те је чернобиљска катастрофа потпуно немогућа. Добро, можда немогућа у обиму из 1986. године у Украјини. И пола од тога је пуно. Језиво пуно.

Признајем да у почетку нисам био забринут, док сада јесам. Заправо, више нисам оптимиста. :S: Мојих 5 центи.

5228683594d8282c0a2d6e448307148_640x352.jpg

Pre 2-3 večeri kada sam izašao da trčim nije mi bilo svejedno jer je sipila kiša. Iako je stah bio u tom trenutku prilično iracionalan, nije da ga nije bilo. :( Ako se desi to o čemu pričaš, narednih godinu dana ću jesti samo tunjevinu i zamrznuto povrće i voće proizvedeno pre datuma havarije. Paranoik u srcu i duši. :D

Poslednja izmena:
ppredrag, odgovorili su ti drugi ;)

kexkex, koja bre nasa zdrava zivotna sredina? - http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Zagadjena-Srbija/Deset-najopasnijih-mesta.lt.html

Ne znam samo da li se situacija u Japanu pogorsala ili u startu nije valjala - http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2014565429_apasjapanearthquakeupdate.html

Cini mi se da ih je ovo uhvatilo na spavanju i da ni sami nisu znali sa cime imaju posla i kako da pravilno odreaguju...

Pre 2-3 večeri kada sam izašao da trčim nije mi bilo svejedno jer je sipila kiša. Iako je stah bio u tom trenutku totalno irocionalan, nije da ga nije bilo. :( Ako se desi to o čemu pričaš, narednih godinu dana ću jesti samo tunjevinu i zamrznuto povrće i poveće proizvedeno pre datuma havarije.

Sta ces jesti kad ne bude vise stare hrane?

Poslednja izmena:
Sta ces jesti kad ne bude vise stare hrane?

Ne birnem, domaći marketi su vazda puni robe pred istekom roka trajanja, što je u situaciji nuklearne havarije prednost. :D Tunjevina koju sad valjaju u Maxi-ju je proizvedena 2009. i 2010. godine, tako da će biti toga još neko vreme.

Zna li neko koje namirnice najviše uvozimo iz Japana ili gde bar to može da se proveri?

srijeda, 16.ožujak 2011
"Japanci zataškavaju istinu, upitan je uvoz hrane iz Azije"

Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, uvjeren je kako radijacija iz Japana ne prijeti Hrvatskoj i to prvenstveno zbog udaljenosti, ali smatra kako je veliki problem zataškavanje informacija zbog čega se ne znaju prave dimenzije katastrofe, no napominje kako bi Hrvatska mogla imati problema s hranom koju uvozimo iz azijskih zemalja.

- Zataškavanje je očigledno. I japanski premijer je neke važne stvari iz nuklearke saznao preko televizije. Segment uvoza hrane iz Japana i okolnih zemalja je jako upitan. Uvozimo u velikim količinama, a nemamo nikakvu kontrolu. No i tu dolazi do zataškavanja, a primjer je djevičansko maslinovo ulje koje se može pronaći u trgovinama. Iako su analize pokazale da je takvo ulje zapravo smeće, javna je tajna da je laboratorijima naloženo da zataškaju takve informacije - kazao je Vjeran Piršić.

Tvrdi kako stalno povećanje cijena hrane označava početak svjetske krize hrane, te da bi zbog toga trebalo svakako rekonstruirati našu poljoprivredu.

- Trebalo bi povećati kontrole uvezene hrane iz Japanu susjednih zemalja, ali rezultate se ne bi smjelo zataškavati - poručuje Piršić.

Alen Soldo s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kaže, da se Hrvati ne bi trebali bojati da će se na policama njihovih trgovina naći kontaminirana hrana.

- Teško da bi nešto kontaminirano moglo doći do nas. Kada bi i uvozili iz Japana, siguran sam da bi oni imali jake kontrole i ne bi sebi dozvolili da nešto kontaminirano izađe iz njihove zemlje. Podmorski organizmi nisu kontaminirani za razliku od organizama koji su na kopnu. Podmorski imaju malu mogućnost kontaminacije jer se radioaktivna prašina razgrađuje kada dođe u more - kazao je Alen Soldo.

Ivana Lušić iz Hrvatske gospodarske komore također kaže da se Hrvati ne bi trebali bojati jer se u našu zemlju ne uvozi ništa iz Japana.

- Još uvijek nema podataka o ozračenom teritoriju susjednih zemalja, no ukoliko se i sazna za to nema razloga za strah jer postoji jaka kontrola i proizvoda i ambalaže - zaključila je Ivana Lušić.

http://www.dalmacijanews.com/Biznis...aju-istinu-upitan-je-uvoz-hrane-iz-Azije.aspx

Poslednja izmena:
Je l' se meni cini ili je lik zesce odvalio?

Nije se bas dobro izrazio - ne razgradjuje se kao sto bi se secer razgradio, prvo biva rasprsena talasima i strujama, da bi na kraju potonula na dno.
Sve u svemu, velika je sreca sto vetrovi duvaju ka okeanu i sto ce vecina radijacije zavrsiti u moru. Bolje tako nego na kopno, gde bi sve kontaminirane regije bile neupotrebljiva u bilo kom smislu prakticno zauvek.

Imam jedno laičko pitanje... Da su znali kojim slučajem kakav će biti cunami, da li su mogli tada da ponovo pokrenu reaktore da sami prave struju za svoje hlađenje, pre nego što je sve krenulo nizbrdo?

I (hipotetički) da li bi bilo bolje da se reaktori nisu automatski ugašeni, nego da su nastavili sa radom i tokom zemljotresa?

Poslednja izmena:
ne verujem "zapadnjacima" (ni kada poklone nose) ni kada kažu gde vetar duva.

Inače od starta sam pesimista, (nuklearka eksplodira, kažu nije strašno..pa šta je onda strašno, ako to nije, strašnije od nuklearnog akcidenta je jedino asteroid prečnika 1-2km koji 100% udara Zemlju), pa ko god je video snimke ekspolozija, sve mu je jasno, da je situacija izuzetno ozbiljna i da su "šerpe" pogubile poklopce.

gde sipaju vodu? pa direktno u rascvetali "ekspres lonac" sa istopljnim gorivom, ne mogu ga ostaviti, ne mogu ga zabetonirati, verujem da ni oni sami nemaju pojma šta će sada sa tim.( jedino da fabrikama koje proizvode merne uređaje za zračenje u budućnosti nalože da ih prave sa "malom" greškom, to su njihove fabrike, pa neće biti problema.
imate na linku koji sam ostavio ranije rtd u kome je vođen interviju sa izraelskim naučnikom koji je odmah rekao da japanska vlada zataškava razmere i da je akcident izuzetno težak.

17.03.2011.
niko ne odgovara, morate da shvatite kad tad, ne postoji sila pravde, postoji samo pravda sile.

Primetili ste sigurno veliku tišinu u obaveštavanju zapdadnih medija i umirujuće vesti, mada njima nema mesta, pogotovo za japance, vidim da nisi pogledao PRVI videou kojem izraelski stručnjak priča, ili najbolje sve sa linka koji sam ostavio ranije.
http://rt.com/news/pessimism-fukishima-1-crisis/

Da bi možda lakše shvatili nesagledive posledice ovakvih havarija, fisioni procesi ne postoje u prirodi (kosmosu) u ovakvom obliku nigde pa ne postoji rešenje, lek, postoje samo fusioni visoko energetski procesi

Poslednja izmena:
Da li je izvodljivo kod gradnje ovih nuklearki da se svi reaktori postave ispod zemlje i na taj nacin se zastite od elementarnih nepogoda? Mislim, zvuci mi kao logicno resenje. Ili ako to ne moze sigurno moze da se napravi armirani zid oko reaktora debljine jedno 2 metra, a ne ovi zidovi kao na mojoj sobi. Sigurno da bi takav zid bolje odolevao cunamiju nego ova kucica.

pa reaktori i imaju 2m i više metara betona oko sebe, ali to je samo beton, od peska i cementa, gvožđa (iz zemlje i od zemlje, zamešan u mešalici), naspram nekontrolisane energije fisije prave zaštite nema, i beton gori.Po tvom pitanju se vidi, da nemaš baš dodirnih tačaka sa inženjerstvom, kompleksnošću i veličinom tih objekata.
Meni je potpuno jasno da su takve stvari mnogima apstraktne.
Zaštite nema, 100% sigurnosti nema, šta god da radite i čime god se bavite uvek ste izloženi raznim kobnim rizicima, kada bi većina stanovništva tako razmišljala, nastao bi pravi haos, zato postoje masovni mediji da skrenu pažnju na nebitne stvari i šalju umirujuće poruke onima kojima su potrebne.

Russian authorities will help Japanese citizens who lost their jobs in the aftermath of the earthquake to get visas to move to Siberia and the Far East.
velikodušna ponuda :d (japancu kome je deo tehnike prirastao za glavu, pošalji u Sibir, totalnu divljinu bez pravog puta, većina bi izvršila samoubistvo kada bi skontala o kolikom se prostranstvu i "ne redu" radi)
http://rt.com/politics/zhirinovsky-russia-japan-immigration/

Poslednja izmena:
Da li je izvodljivo kod gradnje ovih nuklearki da se svi reaktori postave ispod zemlje i na taj nacin se zastite od elementarnih nepogoda? Mislim, zvuci mi kao logicno resenje. Ili ako to ne moze sigurno moze da se napravi armirani zid oko reaktora debljine jedno 2 metra, a ne ovi zidovi kao na mojoj sobi. Sigurno da bi takav zid bolje odolevao cunamiju nego ova kucica.

Nije to tako prosto - sam reaktor je fizicki dobro obezbedjen i nije ga cunami udario, vec je posledica zemljotresa i cunamija bilo otkazivanje sistema hladjenja. A ako se ne hladi dobro, reaktor postaje opasna zver, koju ni 20m debeo zid nece zadrzati. Prosto, mora da se hladi. Imali su Japanci 3 dosta pametno smisljena sistema hladjenja (na struju, na dizel agregat ali i na vodenu paru), ali su sva tri redom propadala od zemljotresa, pa od cunamija. Realno, nije moglo vise da se uradi, sem da reaktor ni ne postoji.

Prica o mestu Tarou, koje je bilo svetski uzor za dobru odbranu od cunamija...
Nisu imali sanse.

Pa kad su im sve kuce od drveta kao u americi nije ni cudo sto tako opustosi.

pa reaktori i imaju 2m i više metara betona oko sebe, ali to je samo beton, od peska i cementa, gvožđa (iz zemlje i od zemlje, zamešan u mešalici), naspram nekontrolisane energije fisije prave zaštite nema, i beton gori.Po tvom pitanju se vidi, da nemaš baš dodirnih tačaka sa inženjerstvom, kompleksnošću i veličinom tih objekata.

Nemam, u pravu si. Al znam da rezonujem. Ako procitas ponovo sta sam napisao, videces u drugom pokusaju da sam napisao da bi bilo bolje da su zidovi masivnoji da bi se reaktor zastitio OD SPOLJNJIH UTICAJA. Sada kada je sve otislo dodjavola, nebitno je koliko su debeli zidovi. Ali, da su zidovi bili npr. 3-4 puta deblji, mozda bi odoleli cunamiju i ne bi doslo do nekontrolisane energije fisije. Ne kazem da bi reaktori ostali netaknuti, ali mozda bi bili osteceni toliko da moze sve da se drzi pod kontrolom.

Nazad
Vrh Dno